Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 18 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

Paulius Liškauskas
2025-04-28
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
„Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė M. Žemaitienė (nuotr. asm. archyvo)

„Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė M. Žemaitienė (nuotr. asm. archyvo)

FacebookTwitterLinkedin

Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip ir iš ko produktas gaminamas arba kokiomis savybėmis pasižymi. „O kalbėdami apie maisto produktų ar gėrimų vaidmenį šiuolaikiniame gyvenime, galėtume dažniau įvertinti vieną svarbų dalyką – jų vartojimą, siekiant teigiamos įtakos socialinei gerovei“, – sako KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė Aelita Zabulionė.

Tik du ingredientai: kavos pupelės ir vanduo

Mokslininkės teigimu, žmogaus prigimčiai būdinga nepasitikėti tuo, kas atrodo sunkiai suprantama arba nežinoma – tai natūrali apsauginė reakcija: „Gali būti, kad tie, kurie nėra susipažinę su tirpiosios kavos gamybos technologija, laiko šį produktą tarsi netikru, nes tokia forma gamtoje neegzistuoja“, – svarsto A. Zabulionė.

Įdomupaskaityti

Konferencija skirta  M. K. Čiurlionio kūrybai

Konferencija skirta M. K. Čiurlionio kūrybai

2025-07-14
Didžiausias Rytų Europoje automobilių sporto festivalis

Didžiausias Rytų Europoje automobilių sporto festivalis

2025-07-14

Didžiausias mitas, kurį pašnekovė norėtų išsklaidyti kartą ir visiems laikams – apie tariamą tirpios kavos „dirbtinumą“. Iš tiesų tirpioji kava yra gaminama iš natūralių, skrudintų kavos pupelių ir vandens. Skirtumas slypi tik apdorojimo būde, lyginant su tradicine malta kava.

„Pramoninis tirpiosios kavos gamybos procesas labai primena pupelių kavos ruošimą namuose. Tik namie išvirtą kavą vartojame iš karto. O štai gaminant tirpiąją kavą gamykloje tarsi bandoma kavos koncentratą paruošti vėlesniam laikui“, – lengvai paaiškina A. Zabulionė.

Medium Resolution, web, print,A2M, A2BEV, soluble, coffee, NPLAN, nescafe, Nescafé, nescafe plan, Nescafé Plan, NPLAN, agriculture, plantation, sustainability, coffee cherry, NBS, Manila, PHLARAAN

Pirmiausia, kaip ir ruošiant įprastą maltą kavą, žalios kavos pupelės yra skrudinamos, kad įgautų būdingą skonį ir aromatą, o vėliau sumalamos. Tolesnį – ekstrakcijos – etapą specialistė prilygina su labai stiprios kavos virimu dideliuose pramoniniuose įrenginiuose: „Jo metu iš pupelių ištraukiami tirpūs komponentai – kofeinas, rūgštys, cukrūs, mineralinės medžiagos ir aromatinės molekulės.“

Gautas kavos ekstraktas yra koncentruojamas, pašalinant didelę dalį vandens, ir džiovinamas: šaldant arba kaitinant. Priklausomai nuo technologijos, likusi medžiaga virsta granulėmis, kristalais arba milteliais.

„Visais atvejais tai yra ta pati kava, tik vanduo iš jos pašalintas skirtingais būdais. Taigi tirpioji kava – ne „cheminis kokteilis“, o išdžiovintas natūralios kavos ekstraktas“, – apibendrindama akcentuoja A. Zabulionė.

Kokybė be kompromisų ir pasirinkimas, jei ribojate kofeiną

„Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė Milda Žemaitienė savo ruožtu demistifikuoja dar vieną gajų įsitikinimą apie tirpiai kavai naudojamas pupeles – neva jos yra antrarūšės.

„Didieji gamintojai, tokie kaip NESCAFÉ, tirpiąją kavą gamina tik iš aukštos kokybės, dažniausiai – arabikos ir robustos pupelių. Tiesa, kartais maišomos abi pupelių rūšys. Tai aukso viduriukas, kavoje leidžiantis jausti įvairius skonius. Bet kuriuo atveju kokybė sąmoningiems prekių ženklams yra esminis kriterijus ir vertybė, tad kompromisų šiuo klausimu negali būti“, – komentuoja ji.

Be to, „Nestlé“ aktyviai investuoja į kavos ateitį ir jos tvarumą – pagal tarptautinį „Coffee Barometer“ tyrimą įmonė vertinama kaip viena iš lyderiaujančių iniciatyvų, labiausiai prisidedančių prie kavos tiekimo grandinės atsparumo ir išsaugojimo pasauliniu mastu.

M. Žemaitienė taip pat sako neretai išgirstanti visuomenę kamuojančią abejonę, ar tirpi kava gali tonizuoti.

„Jau priminėme skaitytojams, kad tirpioji kava yra tikra kava – gaminama iš tų pačių maltai kavai naudojamų, kruopščiai atrinktų pupelių. Taigi ir kofeino tirpi kava tikrai turi, tik jo kiekis priklauso nuo skirtingų faktorių, – pasakoja „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė. – Daugiausia – nuo kavos pupelių rūšių ar paruošimo metodo. Pavyzdžiui, kuo ilgiau kava kontaktuoja su vandeniu, tuo stipresnė tampa. Taip pat didesniu kofeino kiekiu pasižymi robustos pupelės.“

Pašnekovės teigimu, vartotojai, kurie yra jautresni kofeinui arba stengiasi jį riboti, gali sąmoningai rinktis tirpiąją kavą kaip švelnesnį, bet vis dar energizuojantį variantą. A. Zabulionė papildo M. Žemaitienę pasidalydama naudinga įžvalga apie kofeino saugą, aprašytą Europos maisto saugos agentūros mokslinėje nuomonėje.

„Vienkartinė iki 200 mg kofeino dozė nekelia susirūpinimo dėl saugumo organizmui. Tai reiškia, kad visą gyvenimą vartodami kavą, kurios vienkartinė dozė yra iki 200 mg, o visos dienos dozė – iki 400 mg, neturėtumėte susidurti su jokiais nepageidaujamais poveikiais sveikatai“, – pažymi ji.

KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė A. Zabulionė (nuotr. asm. archyvo)

Skonis ir aromatas: mažiau nereiškia prasčiau

Pasak M. Žemaitienės, klaidinga konstatuoti ir tai, kad tirpi kava nepasižymi aromatinėmis ar skoninėmis savybėmis. Lyginant su šviežiai malta kava tirpios aromatas gali būti mažiau intensyvus, bet jo, kaip ir skonio, tirpi kava turi.

„Pavyzdžiui, arabika mėgstama dėl švelnaus, vaisiško ir rūgštaus skonio. Jos pupelės yra didesnės, o skonis – subtilesnis. Robusta turi stipresnį kūną, žemiškesnį skonį ir beveik nepasižymi rūgštumu. Šios pupelės mažesnės, tačiau jose yra daugiau kofeino, todėl kava – intensyvesnio ir kartesnio skonio“, – komentuoja M. Žemaitienė.

Tuo tarpu A. Zabulionė patvirtina, kad tirpi kava – saugus vartoti produktas, kai tai daroma saikingai ir atsakingai. Saikingai šiuo aspektu reiškia kofeino poveikį sveikam organizmui ir galimą jo poveikį, vartojant didelėmis dozėmis. Atsakingą vartojimą mokslininkė grindžia poreikiu atsižvelgti į indikacijas – tokias kaip širdies ritmo sutrikimai, nėštumas ir pan.

Paklausta apie tirpiąją kavą mitybos požiūriu, mokslininkė pabrėžia, kad bendrai pagaminta kava nėra kaloringas gėrimas. Jos transformacija ir gėrimo sotumas – tai yra kaloringumas – priklauso nuo vartotojo asmeninių poreikių. Balinimo, saldinimo, ar, pavyzdžiui, tirpiosios kavos panaudojimo desertų gamyboje ar net mėsos marinatams ruošti.

Apie kavą kaip socialinį reiškinį ir kaip nepasiklysti mituose

Mokslininkė taip pat pateikia įdomią nuomonę apie kavos paskirtį ir vaidmenį mūsų kasdienybėje. A. Zabulionės supratimu, šis gėrimas turėtų tarnauti dviem tikslams – stimuliacijai dėl joje esančio kofeino ir malonumui. Tačiau, kalbant apie maistą ar šiuo atveju gėrimą, prie naudų žmogui beveik niekada neminimos tos, kurios gaunamos per socialinį maisto ar gėrimų vartojimo aspektą.

„Kava dažnai tampa proga susitikti su brangiais žmonėmis, susipažinti su nepažįstamais, palepinti save maža pertraukėle ir sustoti, kai tempas tampa per didelis. Kai kuriems jau pats kavos gėrimo faktas padidina motyvaciją, norą imtis veiklos – net jei kofeinas dar nespėjo suveikti. Tai gali prisidėti prie geresnės savijautos“, – įžvalgomis dalijasi ji.

Nors pati kava ir neturi stebuklingų sveikatinančių savybių, ji padeda palaikyti socialinius ryšius, gali būti atsipalaidavimo, komforto ar savimotyvacijos priemonė. Tai, anot A. Zabulionės, ilgalaikėje perspektyvoje gerina gyvenimo kokybę.

Pokalbį mokslininkė užbaigia mintimi, kad kartais tam tikri dalykai „demonizuojami“ nepelnytai. Kokį vieną patarimą ji duotų tiems, kurie nori suprasti, ar bet kuris mistifikuojamas produktas yra vertas dėmesio?

„Rekomenduoju pasidomėti bent keturiomis skirtingomis nuomonėmis tuo klausimu. Paieškokite savo sritį išmanančių specialistų, patyrusių ekspertų ir įdėmiai paanalizuokite jų pasisakymus. Dažniausiai taip randama ne tik vertingų atsakymų reikiama tema, bet ir pavyksta praplėsti akiratį įdomiomis žiniomis“, – pataria A. Zabulionė.

Žymos: Kava
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“
Įdomu

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

2025-07-12
Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Gyvenimas

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
„Bolt Drive“ paslauga pasiekiama ir Šiauliuose
Aktualijos

„Bolt Drive“ paslauga pasiekiama ir Šiauliuose

2025-07-11
Specialistė apie 15-mečio mirtį nuo elektroninių cigarečių: tėvai patys nuperka dovanų, manydami, jog taip apsaugos vaiką nuo cigarečių rūkymo
Aktualijos

Specialistė apie 15-mečio mirtį nuo elektroninių cigarečių: tėvai patys nuperka dovanų, manydami, jog taip apsaugos vaiką nuo cigarečių rūkymo

2025-07-11
Kartuvėnų bažnyčia
Įdomu

„Bažnyčių naktis“ – nemokamas renginių ciklas

2025-07-11
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Gyvenimas

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Vasaros sezono įtaka kainoms ir vartojimui: kaip keisis gyventojų finansinė padėtis?
Finansai

Vasaros sezono įtaka kainoms ir vartojimui: kaip keisis gyventojų finansinė padėtis?

2025-07-09
Saugios maudynės mažiesiems
Gyvenimas

Saugios maudynės mažiesiems

2025-07-09
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08
Vasara Palangoje ir Šventojoje
Įdomu

Vasara Palangoje ir Šventojoje

2025-07-08

Skaitomiausia

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Receptai

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Šilalėje – dviratininkus džiugins nauja „Pump Track“ trasa
Aplinka

Šilalėje – dviratininkus džiugins nauja „Pump Track“ trasa

2025-07-16
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Neptūno” priekinę liniją sustiprino J. Karnikas

„Neptūno” priekinę liniją sustiprino J. Karnikas

2025-07-17
D. Songailai Šiauliuose talkins V. Sirvydis

D. Songailai Šiauliuose talkins V. Sirvydis

2025-07-17
Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

2025-07-17
Mažeikiuose Skuodo gatvė gražėja: skiriamojoje juostoje bus pasodinta 3000 augalų

Mažeikiuose Skuodo gatvė gražėja: skiriamojoje juostoje bus pasodinta 3000 augalų

2025-07-16
Birželio 6–7 d. Jurbarko mieste vyks šaulių pratybos

Lietuvos šaulių sąjunga pristato veiklą Kelmėje – vyks ir taktinės pirmosios pagalbos kursas

2025-07-16
„Bažnyčių naktys“ – nuo koncertų iki netikėtų atradimų

„Bažnyčių naktys“ – nuo koncertų iki netikėtų atradimų

2025-07-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23

Naujausi

Didvyčių darželis po nauju stogu!

Didvyčių darželis po nauju stogu!

2025-07-17
Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

2025-07-17
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.