Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 31 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Paulius Liškauskas
2025-06-18
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Goda Juknaitė

Goda Juknaitė

FacebookTwitterLinkedin

Kai saulėta vasara pagaliau užsuko ir pas mus, verta pagalvoti, kokius užkandžius saugu ilgiau laikyti šiltame ore, nebijant, kad jie suges, kol grilinsime mėsą ar žuvį. Maisto tinklaraštininkė, „Michelin“ gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė Goda Juknaitė pataria išsikepti fokačijos duonelės bei pasigaminti humuso. O „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų skyriaus vadovė Irina Berkman tikina, kad nusipirkus daugiau įvairių daržovių nebūtina iš jų ruošti salotų: supjaustytos šiaudeliais jos tiks su humusu, o grilintos bus puikus priedas prie ant žarijų keptos mėsos ar žuvies.

Gamtoje pravers užkandžiai, kuriems nereikia įrankių

Dar nuo senovės Romos laikų Italijoje kepama fokačija (focaccia) duonelė buvo dažnas kasdienis valgis: ji lengvai pagaminama ir iki šiol itin mėgstama ne tik tėvynėje. Tai vienas iš italų gastronomijos paveldo patiekalų, tapęs ir kultūriniu simboliu, su meile ir pagarba perduodamu iš kartos į kartą. Duonelė kepama su įvairiais priedais: rozmarinu, jūros druska, alyvuogėmis, svogūnais, pomidorais ar kitais ingredientais. Ją galima valgyti kaip užkandį prieš pietus ar vakarienę, naudoti sumuštiniams ar tiesiog skanauti, pamirkius į geros kokybės alyvuogių aliejų.

Įdomupaskaityti

Pasiruošimas Vilniaus maratonui: nemokamos treniruotės kviečia bėgikus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje

Pasiruošimas Vilniaus maratonui: nemokamos treniruotės kviečia bėgikus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje

2025-07-29

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28

Pasak šefės ir „Rimi“ ambasadorės Godos Juknaitės, fokačija – vienas geriausių produktų iškylų krepšiui, o ją išsikepti namuose tikrai nesunku. Dėl savo porėtos tekstūros ir šiek tiek picą primenančio skonio duonelė yra itin universali, tinkama tiek užkandžiams, tiek prie pagrindinių patiekalų. Tokia duonelė – tobulas komponentas kartus su alyvuogėmis, kumpiu ir įvairiais sūriais.

„Nėra nieko geriau nei namuose kepta duona su kremišku humusu, kurą galima valgyti kartu su ant laužo skrudintomis cukinijomis, pomidorais ir ožkos sūriu. Jei dar pasiruošite humuso, jis tik tiek prie fokačijos, tiek prie įvairių daržovių: ir žalių, supjaustytų lazdelėmis, ir grilintų. Svarbu daržovių neperkepti ir nepadauginti aliejaus, kuriuo jas prieš kepimą apšlakstysite“, – pataria G. Juknaitė.

Avinžirnių humusą dažniausiai skanaujame kavinėse ar perkame jau pagamintą, tačiau jį pasiruošti tikrai labai lengva. Tai puikus baltymų šaltinis, tinkamas vegetarams ir veganams, taip pat yra labai universalus. Patogu jį vežtis į gamtą užkandžiams, o vietoje įrankių naudoti tiesiog daržovių lazdeles ar traškučius. Pasigamintą humusą uždarame inde šaldytuve galima laikyti keletą dienų.

Goda Juknaitė siūlo išsikepti fokačijos ir pasigaminti humuso: tiks ir pietų dėžutėje į darbą, ir svečiams kartu su užkandžių lėkšte, ir savaitgalio iškylai gamtoje.

Naminė fokačija

Fokačija / freepik

RECEPTAS

Duonai reikės: 

  • 350 g kvietinių miltų;
  • 5 g sausų mielių;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 300 g drungno/šilto vandens;
  • kokybiško alyvuogių aliejaus;
  • rozmarino ir kristalinės druskos.  

Kaip gaminti: 

  1. Vandenį pašildykite iki kūno temperatūros. Suberkite miltus, mieles, druską. Išmaišykite.
  2. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 1-2 valandoms šiltai pakilti ir maždaug padvigubėti – patrigubėti.
  3. Kai tešla pakils, delnus gausiai suvilgykite aliejumi, ją išminkykite ir palikite dar 30 minučių šiltai kilti.
  4. Į kepimo formą dosniai įpilkite aliejaus, jį tolygiai paskirstykite ant formos dugno ir kraštų. Uždenkite ir palikite dar 30 minučių pakilti.
  5. Pirštus pamirkykite į aliejų ir pakilusios tešlos paviršių subadykite, kad liktų skylutės. apibarstykite jį rozmarinu. Duoną dėkite į iki 230 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite (kaitinimas viršus – apačia) apie 30-40 minučių.

Avinžirnių humusas

Humusas / freepik

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 400 g konservuotų avinžirnių;
  • 2 šaukštų sezamų pastos (tahini);
  • 1–2 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2–3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • pusės šaukštelio druskos;
  • žiupsnelio malto kumino;
  • šlakelio avinžirnių skysčio arba vandens – konsistencijai sureguliuoti;

Kaip gaminti: 

  1. Konservuotus avinžirnius nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Sudėkite į maisto trintuvą kartu su tahini, citrinos sultimis, česnaku, pipirais ir aliejumi.
  3. Pridėkite tahini, citrinos sultis, smulkintą česnaką, druską, pipirus ir alyvuogių aliejų.
  4. Sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens arba avinžirnių skysčio, kad gautumėte norimą konsistenciją.
  5. Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau citrinos sulčių ar druskos.
  6. Patiekite su duona, traškučiais ar daržovėmis.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Įspūdžiai iš „Red Bull Showrun“ Klaipėdoje
Klaipėda

Įspūdžiai iš „Red Bull Showrun“ Klaipėdoje

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
Klaipėdoje prasideda 66-oji Jūros šventė
Klaipėda

Klaipėdoje prasideda 66-oji Jūros šventė

2025-07-25
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Padelis atkeliauja į Juodkrantę – nauja aikštelė įsilies į universalų sporto aikštyną
Laisvalaikis

Padelis atkeliauja į Juodkrantę – nauja aikštelė įsilies į universalų sporto aikštyną

2025-07-23
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Jūros šventėje šiemet bus mažiau plastiko ir atrakcionų triukšmo
Aplinka

Jūros šventėje šiemet bus mažiau plastiko ir atrakcionų triukšmo

2025-07-22
Laisvalaikis

Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus

2025-07-22
„HBO Max“ jau prieinama Lietuvoje
Laisvalaikis

„HBO Max“ jau prieinama Lietuvoje

2025-07-22

Skaitomiausia

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas
Klaipėda

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

2025-07-21
Policijos mašinos miške
Kriminalai

Ugniagesys gelbėtojas įtariamas brutaliu išpuoliu Palangoje: po slapto tyrimo – suėmimas

2025-07-29
Po liūties Mažeikiuose atsivėrė dvi smegduobės
Aplinka

Po liūties Mažeikiuose atsivėrė dvi smegduobės

2025-07-22
Tragiška naktis Kelmės rajone: po susidūrimo su stirna žuvo motorolerio vairuotojas
Kriminalai

Avarijoje Mažeikiuose motociklininko gyvybė užgeso susidūrus su automobiliu

2025-07-23
Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu
Aplinka

Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu

2025-05-27

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

2025-07-30
Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

2025-07-30
„Jurbarko-Kario-Manvesta“ gynėjų liniją papildė Adomavičius

„Jurbarko-Kario-Manvesta“ gynėjų liniją papildė Adomavičius

2025-07-30
Mažeikių SILVERSTARS komandos nariai – Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionai

Mažeikių SILVERSTARS komandos nariai – Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionai

2025-07-30
Mažeikių rajono akligatvių ir pagalbinių gatvių remontas

Mažeikių rajono akligatvių ir pagalbinių gatvių remontas

2025-07-30
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje

Tvarkomas Dariaus ir Girėno g. pėsčiųjų ir dviračių takas Gargžduose

2025-07-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

2025-07-21
Policijos mašinos miške

Ugniagesys gelbėtojas įtariamas brutaliu išpuoliu Palangoje: po slapto tyrimo – suėmimas

2025-07-29

Naujausi

Žemaičių Kalvarijoje – 28-oji miestelio vasaros šventė

Žemaičių Kalvarijoje – 28-oji miestelio vasaros šventė

2025-07-30
Žemaitijos kadetų gimnazijos skyrių mokyklos atsisveikina su abiturientais

Žemaitijos kadetų gimnazijos skyrių mokyklos atsisveikina su abiturientais

2025-07-30
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.