Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 30 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

Paulius Liškauskas
2025-07-29
Įdomu, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Grybai |

Grybai | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Baravykas, tituluojamas grybų karaliumi, vilioja į miškus ne vieną grybautoją. Jo sodrus aromatas ir išskirtinis skonis atsiskleidžia įvairiausiuose patiekaluose. Nuo tradicinės keptuvėje čirškinamų baravykų su svogūnais iki gurmaniškų sriubų ir rizotų – šis miško perlas gali tapti bet kurio stalo puošmena.

Šiame straipsnyje pateiksime populiariausius ir laiko patikrintus baravykų receptus, taip pat patarimus, kaip tinkamai paruošti šiuos grybus, kad patiekalai būtų gardžiausi.

 

Įdomupaskaityti

Naujas pasaulio rekordas: A. Kanopkinas visą parą važiavo maksimaliu tempu

Naujas pasaulio rekordas: A. Kanopkinas visą parą važiavo maksimaliu tempu

2025-07-28
Tarptautinis tyrimas „BootStRaP“ Lietuvoje

Tarptautinis tyrimas „BootStRaP“ Lietuvoje

2025-07-28

Baravykų paruošimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti baravykus.

  • Valymas: Baravykus geriausia valyti sausu būdu – peiliuku nugramdyti kotelį, o kepurėlę nuvalyti švelniu šepetėliu ar popieriniu rankšluosčiu. Plauti rekomenduojama tik esant būtinybei, po tekančiu vandeniu, ir iškart nusausinti, nes grybai greitai prisigeria vandens.
  • Pjaustymas: Baravykus galima pjaustyti griežinėliais, kubeliais ar stambesniais gabalėliais, priklausomai nuo pasirinkto patiekalo. Jaunus, nedidelius baravykus galima kepti ar marinuoti ir nepjaustytus.
  • Apdorojimas: Šviežius baravykus geriausia suvartoti kuo greičiau. Jei planuojate gaminti vėliau, juos galima apvirti, užšaldyti, džiovinti ar marinuoti.

 


 

Klasikiniai ir mėgstamiausi receptai

1. Svieste Kepti Baravykai su Svogūnais

Grybai | Freepik
Baravykai | Freepik

Tai – bene populiariausias ir paprasčiausias būdas mėgautis baravykų skoniu.

Ingredientai:

  • 500 g šviežių baravykų
  • 1 didelis svogūnas
  • 50 g sviesto
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Saujelė šviežių krapų (nebūtina)
  • Grietinės arba grietinėlės (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Nuvalytus baravykus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Svogūną susmulkinkite.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir švelniai auksinės spalvos.
  3. Sudėkite baravykus ir kepkite, kol gražiai apskrus ir suminkštės.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekiant galima įmaišyti smulkintų krapų.
  5. Norintiems sodresnio skonio, baigiant kepti galima įdėti porą šaukštų grietinės ar įpilti šlakelį grietinėlės ir patroškinti kelias minutes.

Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ar tiesiog su rieke juodos duonos.

 

2. Kreminė Baravykų Sriuba

Švelni ir aromatinga sriuba – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 400 g šviežių arba šaldytų baravykų
  • 1 litras daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 vidutinio dydžio bulvės
  • 200 ml grietinėlės (10-30% riebumo)
  • Sviesto arba aliejaus kepimui
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Skrebučių ar šviežių žolelių patiekimui

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite sviestą ar aliejų. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir smulkintus baravykus (pas Chumour saujelę gražiausių griežinėlių papuošimui). Kepkite kelias minutes.
  3. Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 15-20 minučių, kol daržovės ir grybai suminkštės.
  4. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  5. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą užkaitinkite, bet neužvirkite.
  6. Atskirai keptuvėje ant sviesto apskrudinkite likusius baravykų griežinėlius.
  7. Patiekite sriubą karštą, papuoštą keptais baravykais ir skrebučiais.

 

3. Baravykų Rizotas (Risotto)

Grybai
Grybai | Freepik

Itališkos virtuvės įkvėptas patiekalas, kuriame baravykų skonis atsiskleidžia visu gražumu.

Ingredientai:

  • 300 g šviežių arba džiovintų baravykų (džiovintus iš anksto išmirkyti)
  • 300 g Arborio arba Carnaroli ryžių
  • 1.2 litro karšto daržovių arba grybų sultinio
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml baltojo sauso vyno (nebūtina)
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • Sviesto ir alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinį. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  2. Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite apie minutę, kol ryžiai taps permatomi.
  3. Supilkite vyną ir kaitinkite, kol jis nugaruos.
  4. Sudėkite pjaustytus baravykus ir kepkite kelias minutes.
  5. Po samtį pilkite karštą sultinį ir nuolat maišykite. Kai ryžiai sugeria sultinį, pilkite kitą samtį. Taip virkite apie 18-20 minučių, kol ryžiai bus al dente (iškepę, bet dar šiek tiek kieti viduje).
  6. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviesto ir tarkuotą parmezaną. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite kelioms minutėms pastovėti uždengus.

 

Kiti Baravykų Panaudojimo Būdai

 

  • Džiovinti baravykai: Puikiai tinka sriuboms (ypač Kūčių barščiams), padažams, troškiniams. Prieš naudojant juos reikia išmirkyti. Džiovintų baravykų milteliai – puikus prieskonis įvairiems patiekalams.
  • Marinuoti baravykai: Gardus užkandis ir puikus ingredientas mišrainėms. Populiariausia – mišrainė su pupelėmis ir skrudinta duona.
  • Šaldyti baravykai: Teisingai užšaldyti baravykai išlaiko didžiąją dalį savo skonio ir aromato. Juos galima naudoti taip pat kaip ir šviežius – kepti, virti sriubas, gaminti padažus. Geriausia juos atšildyti tiesiog keptuvėje su įkaitintu sviestu.
Grybai
Baravykai | Freepik

Baravykai – universalus ir vertingas grybas, kurio panaudojimo galimybės virtuvėje yra beribės. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią baravykų patiekalą!

Žymos: GrybavimasPatiekalai
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Tauragės rajono jaunimo išgyvenimo nuotykis
Įdomu

Tauragės rajono jaunimo išgyvenimo nuotykis

2025-07-26
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
Plungės miesto šventės eisenos nugalėtojai
Įdomu

Plungės miesto šventės eisenos nugalėtojai

2025-07-25
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Šiauliuose kursuoja unikalus autobusas papuoštas Ikaru ir miesto simboliais
Įdomu

Šiauliuose kursuoja unikalus autobusas papuoštas Ikaru ir miesto simboliais

2025-07-22
Mažeikiuose – ANBO eskadrilės lėktuvai
Įdomu

Mažeikiuose – ANBO eskadrilės lėktuvai

2025-07-21
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21
Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius
Receptai

Ledai dera ne tik su šiltu pyragu: šis receptas sužavės ir jus, ir mažuosius

2025-07-20

Skaitomiausia

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas
Klaipėda

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

2025-07-21
Policijos mašinos miške
Kriminalai

Ugniagesys gelbėtojas įtariamas brutaliu išpuoliu Palangoje: po slapto tyrimo – suėmimas

2025-07-29
Tragiška naktis Kelmės rajone: po susidūrimo su stirna žuvo motorolerio vairuotojas
Kriminalai

Avarijoje Mažeikiuose motociklininko gyvybė užgeso susidūrus su automobiliu

2025-07-23
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
Po liūties Mažeikiuose atsivėrė dvi smegduobės
Aplinka

Po liūties Mažeikiuose atsivėrė dvi smegduobės

2025-07-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

2025-07-30
Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

2025-07-30
„Jurbarko-Kario-Manvesta“ gynėjų liniją papildė Adomavičius

„Jurbarko-Kario-Manvesta“ gynėjų liniją papildė Adomavičius

2025-07-30
Mažeikių SILVERSTARS komandos nariai – Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionai

Mažeikių SILVERSTARS komandos nariai – Europos jaunimo olimpinio festivalio čempionai

2025-07-30
Mažeikių rajono akligatvių ir pagalbinių gatvių remontas

Mažeikių rajono akligatvių ir pagalbinių gatvių remontas

2025-07-30
Jurbarko uosto idėja virsta realybe

Jurbarko uosto idėja virsta realybe

2025-07-29

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

Klaipėdos jūros šventėje – Formulės bolido pasirodymas

2025-07-21
Policijos mašinos miške

Ugniagesys gelbėtojas įtariamas brutaliu išpuoliu Palangoje: po slapto tyrimo – suėmimas

2025-07-29

Naujausi

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

XVII-asis muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2025“ Palangoje

2025-07-30
Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

Paslauga „Klaipėdos rajonas veža“

2025-07-30
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.