Baravykas, tituluojamas grybų karaliumi, vilioja į miškus ne vieną grybautoją. Jo sodrus aromatas ir išskirtinis skonis atsiskleidžia įvairiausiuose patiekaluose. Nuo tradicinės keptuvėje čirškinamų baravykų su svogūnais iki gurmaniškų sriubų ir rizotų – šis miško perlas gali tapti bet kurio stalo puošmena.
Šiame straipsnyje pateiksime populiariausius ir laiko patikrintus baravykų receptus, taip pat patarimus, kaip tinkamai paruošti šiuos grybus, kad patiekalai būtų gardžiausi.
Baravykų paruošimas
Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti baravykus.
- Valymas: Baravykus geriausia valyti sausu būdu – peiliuku nugramdyti kotelį, o kepurėlę nuvalyti švelniu šepetėliu ar popieriniu rankšluosčiu. Plauti rekomenduojama tik esant būtinybei, po tekančiu vandeniu, ir iškart nusausinti, nes grybai greitai prisigeria vandens.
- Pjaustymas: Baravykus galima pjaustyti griežinėliais, kubeliais ar stambesniais gabalėliais, priklausomai nuo pasirinkto patiekalo. Jaunus, nedidelius baravykus galima kepti ar marinuoti ir nepjaustytus.
- Apdorojimas: Šviežius baravykus geriausia suvartoti kuo greičiau. Jei planuojate gaminti vėliau, juos galima apvirti, užšaldyti, džiovinti ar marinuoti.
Klasikiniai ir mėgstamiausi receptai
1. Svieste Kepti Baravykai su Svogūnais

Tai – bene populiariausias ir paprasčiausias būdas mėgautis baravykų skoniu.
Ingredientai:
- 500 g šviežių baravykų
- 1 didelis svogūnas
- 50 g sviesto
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Saujelė šviežių krapų (nebūtina)
- Grietinės arba grietinėlės (nebūtina)
Gaminimas:
- Nuvalytus baravykus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Svogūną susmulkinkite.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir švelniai auksinės spalvos.
- Sudėkite baravykus ir kepkite, kol gražiai apskrus ir suminkštės.
- Pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekiant galima įmaišyti smulkintų krapų.
- Norintiems sodresnio skonio, baigiant kepti galima įdėti porą šaukštų grietinės ar įpilti šlakelį grietinėlės ir patroškinti kelias minutes.
Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ar tiesiog su rieke juodos duonos.
2. Kreminė Baravykų Sriuba
Švelni ir aromatinga sriuba – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.
Ingredientai:
- 400 g šviežių arba šaldytų baravykų
- 1 litras daržovių arba vištienos sultinio
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 vidutinio dydžio bulvės
- 200 ml grietinėlės (10-30% riebumo)
- Sviesto arba aliejaus kepimui
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Skrebučių ar šviežių žolelių patiekimui
Gaminimas:
- Puode įkaitinkite sviestą ar aliejų. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
- Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir smulkintus baravykus (pas Chumour saujelę gražiausių griežinėlių papuošimui). Kepkite kelias minutes.
- Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 15-20 minučių, kol daržovės ir grybai suminkštės.
- Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą užkaitinkite, bet neužvirkite.
- Atskirai keptuvėje ant sviesto apskrudinkite likusius baravykų griežinėlius.
- Patiekite sriubą karštą, papuoštą keptais baravykais ir skrebučiais.
3. Baravykų Rizotas (Risotto)

Itališkos virtuvės įkvėptas patiekalas, kuriame baravykų skonis atsiskleidžia visu gražumu.
Ingredientai:
- 300 g šviežių arba džiovintų baravykų (džiovintus iš anksto išmirkyti)
- 300 g Arborio arba Carnaroli ryžių
- 1.2 litro karšto daržovių arba grybų sultinio
- 1 nedidelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 100 ml baltojo sauso vyno (nebūtina)
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- Sviesto ir alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
Gaminimas:
- Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinį. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
- Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite apie minutę, kol ryžiai taps permatomi.
- Supilkite vyną ir kaitinkite, kol jis nugaruos.
- Sudėkite pjaustytus baravykus ir kepkite kelias minutes.
- Po samtį pilkite karštą sultinį ir nuolat maišykite. Kai ryžiai sugeria sultinį, pilkite kitą samtį. Taip virkite apie 18-20 minučių, kol ryžiai bus al dente (iškepę, bet dar šiek tiek kieti viduje).
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviesto ir tarkuotą parmezaną. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite kelioms minutėms pastovėti uždengus.
Kiti Baravykų Panaudojimo Būdai
- Džiovinti baravykai: Puikiai tinka sriuboms (ypač Kūčių barščiams), padažams, troškiniams. Prieš naudojant juos reikia išmirkyti. Džiovintų baravykų milteliai – puikus prieskonis įvairiems patiekalams.
- Marinuoti baravykai: Gardus užkandis ir puikus ingredientas mišrainėms. Populiariausia – mišrainė su pupelėmis ir skrudinta duona.
- Šaldyti baravykai: Teisingai užšaldyti baravykai išlaiko didžiąją dalį savo skonio ir aromato. Juos galima naudoti taip pat kaip ir šviežius – kepti, virti sriubas, gaminti padažus. Geriausia juos atšildyti tiesiog keptuvėje su įkaitintu sviestu.

Baravykai – universalus ir vertingas grybas, kurio panaudojimo galimybės virtuvėje yra beribės. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią baravykų patiekalą!