Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 12 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Šaldyti, konservuoti ar valgyti šviežius?

Šaldyti, konservuoti ar valgyti šviežius?

Paulius Liškauskas
2016-05-14
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Visame pasaulyje besikeičiant mitybos tendencijoms ir su jomis susijusioms maisto paruošimo technologijoms, vartotojų kasdienybėje atsiranda vis naujų įpročių arba klausimų, ką geriausia rinktis. Pasak konditerijos produktais prekiaujančios elektroninės parduotuvės „Gardu Gardu“ plėtros vadovės Giedrės Petkevičiūtės, žaliavalgiai labiausiai vertina produktų džiovinimą, liofilizacijos terminas tampa įprastas jau ne tik prabangių restoranų valgiaraščiuose ar sveiko maisto parduotuvėse, o rinkoje be pasterizuotų pieno produktų atsiranda ir tokiu pat būdu apdorotų kiaušinių. Ar šie gana egzotiškai skambantys maisto apdorojimo būdai naikina gerąsias maisto produktų savybes, o gal kaip tik – padeda jas ilgiau išsaugoti?

„Produktų konservavimas ir jų atsargų kaupimas ne vienam sezonui yra įprastas nuo senų laikų. Nieko nestebina vaisių, uogų ir daržovių konservavimas, marinavimas, rauginimas, šaldymas, mėsos ar žuvies sūdymas, rūkymas, siekiant juos išsaugoti ilgesnį laikotarpį, – sezonų tradicijas primena G. Petkevičiūtė. – Neretai vyresnių kartų žmonės šviežiais vaisiais ir daržovėmis mėgaudavosi labai kukliai ir verčiau taupydavo žiemai, didesniąją dalį sodo ir daržo gėrybių pirmiausiai konservuodami, ruošdami su cukrumi ar actu. Tačiau šį įprotį keičia poreikis derliaus metu išsaugoti ne produktų kiekybę, bet maksimalią jų naudą ir kokybę, tai yra – maistingas medžiagas, vitaminus ir mineralus.“

Ar tikrai sveika tai, kas šviežia?

Įdomupaskaityti

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05

G. Petkevičiūtės teigimu, pasirinkimą tarp šviežio ar džiovinto / šaldyto produkto dažnai lemia nepagrįstas įsitikinimas, kad sveika yra tik tai, kas termiškai neapdorota. Manydami, kad šaldyti ar džiovinti vaisiai yra praradę savo vertę, žmonės yra linkę rinktis šviežią produktą. Tačiau toks sprendimas yra klaidingas, nes jis dažniausiai neįvertina vaisiaus ar daržovės nokimo aplinkybių. „Pavyzdžiui, žiemą žmonės nevengia įsigyti šviežių braškių, tačiau ne visada žino, kad jos iš tiesų yra nuskinamos dar žalios, kad gabenant į šiaurę iš tolimų šiltųjų kraštų nebūtų pažeistos ir ilgiau išlaikytų savo prekinę išvaizdą. Pakeliui jos yra nokinamos dirbtiniu būdu, panaudojant chemiją ir dujas, todėl mūsų parduotuvių lentynose braškės atsiduria jau prisirpusios, gražios, raudonos, bet deja – neturinčios beveik jokios maistinės vertės,“ – pasakoja G. Petkevičiūtė.

Liofilizacija – ir kosmonautui, ir sveikuoliui

Tos pačios braškės, kai jos nuskinamos natūraliai prisirpusios, šaldomos gali išsaugoti iki 100 proc. maistingų medžiagų, vitaminų ir mineralų. Tai įmanoma jas liofilizuojant. Geriausiu konservavimo metodu vadinama liofilizacija yra procesas, kurio metu vanduo iš produkto išgarinamas vakuuminėje terpėje itin staigiai, veikiant žema temperatūra. Šiuo būdu maisto produktai buvo pradėti ruošti kosmoso pramonei, o ilgainiui liofilizacijos privalumus imta vertinti ir žemiškoje kasdienybėje. Technologija garantuoja beveik 100 proc. išsaugotų vitaminų, mineralų, maistinių medžiagų, mažesnį svorį, patrauklią išvaizdą, ilgą laikymo terminą ir įvairias vartojimo galimybės. Ne veltui sveiko maisto pramonėje ši sparčiai populiarėjanti džiovinimo šalčiu technologija yra pripažįstama perspektyviausiu ateities konservavimo metodu.

Pasterizacija – ne tik pieno produktams

Šis vartotojams labiau pažįstamas konservavimo būdas, priešingai nei liofilizacija, taiko produktų kaitinimo technologiją. Proceso metu siekiama sustabdyti mikroorganizmų augimą ir taip prailginti produktų vartojimo trukmę. Tiesa, maistinės ir skoninės savybės išlieka, o vartotojai ilgiau mėgaujasi kvapniomis vaisių ir uogų tyrėmis ar sultimis, sumažindami įvairių mokroorganizmų sukeliamų ligų riziką. Dažniausiai pasterizuojami pieno produktai, vynas, alus, vaisiai, mėsa ir jos produktai, taip pat ir kiaušiniai.

„Kad ir kas tai bebūtų – pasterizuotos sultys, tyrės, uogienė – tai visada bus geriau už šviežią produktą. Priežastis yra paprasta – pasterizuoti galima tik ypatingai kruopščiai atrinktus produktus, t.y. negali būti pažeistų, pernokusių ar ligų pažeistų vaisių, uogų ir daržovių. Produktai turi būti idealiai sunokę – negalima į indą berti pernokusių ar dar nespėjusių iki galo sunokti gėrybių,“ – pasterizacijos privalumus vardina G. Petkevičiūtė.

Tiesa, G. Petkevičiūtė priduria, jog Lietuvoje visi užauginami vaisiai ir daržovės yra pakankamai sveiki. Turime neužterštą aplinką, mokame tinkamai naudotis trąšomis, tad Lietuvoje augančios gėrybės neturėtų kelti rūpesčių. Tačiau kai norime pasimėgauti egzotiniais skoniais, neišvengiamai turėtume dairytis apdorotų maisto produktų. Svarbu tik žinoti, koks apdorojimo būdas kokiam produktui yra tinkamiausiais, maksimaliai išsaugantis visas skonines ir maistines savybes.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!
Įdomu

Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!

2025-10-28
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje
Įdomu

Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui
Įdomu

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

2025-10-23
Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!
Įdomu

Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!

2025-10-22
Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje
Įdomu

Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje

2025-10-17
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą
Įdomu

Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą

2025-10-10
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys
Kriminalai

Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys

2025-10-31
Skelbimas
Skelbimai

Informacinis pranešimas apie rengiamą Kretingos regioninio padalinio vidinės miškotvarkos projekto keitimą

2024-08-10
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

2025-11-11
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Autobusas

Klaipėdos rajone – pokyčiai viešojo transporto maršrutuose

2025-11-11

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31

Naujausi

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.