Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 16 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Skonių įvairove turtinga Turkijos nacionalinė virtuvė

Skonių įvairove turtinga Turkijos nacionalinė virtuvė

Žemaitijos gidas
2017-09-18
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Turkija yra viena iš septynių pasaulio šalių, kurios gamtoje užauginama tiek maisto produktų, jog jais galima išmaitinti visus šalies gyventojus, taigi nenuostabu, jog tradicinės turkiškos virtuvės išskirtinumas – vietiniai, itin švieži produktai bei vyraujanti plati patiekalų įvairovė, kuri kinta, priklausomai nuo šalies regiono ar metų laikų. Pavyzdžiui, turkai gali didžiuotis daugiau nei 360 skirtingų sriubų rūšių – tai beveik kasdien vis kitas sriubos receptas ir taip visus metus! Turkiškos nacionalinės virtuvės raidai daugiau nei 1300 metų, o jos kulinarinės tradicijos istoriškai remiasi Osmanų imperijos paveldu bei jungia Vidurio Rytų, Vidurinės Azijos ir Balkanų virtuvės akcentus.  Svarbiausias krašto ūkis nuo seno buvo gyvulininkystė, o tai, jog Turkijos ir aplinkinių vietovių klimatas itin tinkamas būtent avininkystei, lėmė, jog aviena ar net avių pienas iki šiol vaidina ypatingai svarbų vaidmenį tradicinėje turkų virtuvėje. Ėriuko mėsa yra populiariausių turkiškų patiekalų pagrindas, pavyzdžiui tradicinio „köfte“ – grilyje keptos mėsos kukuliai, pateikiami su pomidorų salotomis, gardintomis pipirais (turk. „ezme“). Dauguma, turbūt, esame ragavę Turkijos nacionalinio patiekalo – kebabų, tačiau, ar, žinojote, jog Turkijoje jų taip pat yra daugiau nei 300 rūšių, o skoniai gali smarkiai skirtis nuo mums pažįstamų, randamų vietinėse greito maisto užkandinėse, tai gali būti ir į pitos paplotėlį įvyniotos ėrienos kepenėlės, pagardintos pomidorų pasta ir svogūnais.

Turkiški patiekalai pasakoja skonių istorijas, kurios šimtmečiais formavosi ir iki šių dienų atkeliavo patobulėjusios, pasipildžiusios moderniais akcentais. Ogmijos miestelyje įsikūrusio autentiškos, tradicinės Viduržemio jūros virtuvės skoniais viliojančio restorano „Meze“ šefas, graikų kilmės Christosas Georgogiannopoulos pasakojo apie vieną iš čia siūlomų pagrindinių patiekalų ir jo istoriją: „Mūsų restorane visi patiekalai ne tik yra serviruojami tradiciniuose induose, tačiau ir išlaikant autentišką jų patiekimo būdą. „Kleftiko“ – lėtai kepta aviena ant stalo yra patiekiama kepimo popieriuje, kuris primena ryšulėlį. Mėsos skoniui pagerinti ji būdavo apdengiama įvairiais lapais ir, tuomet, duobutė su besitroškinančia mėsa būdavo užpilama žeme 4-5 valandoms. Šiais laikais „Kleftiko“ gaminimo būdai yra pakitę, tačiau aviena, pagardinta įvairiais prieskoniais bei daržovėmis, išlaikė savo išskirtinį skonį bei dėl lėto kepimo yra ypatingai minkšta, tiesiog burnoje tirpstanti.“

Priešingai dažnai vyraujančiai nuomonei – turkiška virtuvė nėra labai aštri, joje naudojami lengvi prieskoniai ir padažai, kurių pagrindinis tikslas yra išryškinti natūralų maisto skonį, o ne jįužgožti. Populiariausi naudojami prieskoniai:  krapai, mėtos, petražolės, cinamonas, česnakai, kmynai ir žagarėliai, su mėsos ir daržovių patiekalais dažnai pateikiamas jogurtas.Turkiškos virtuvės pagrindą sudaro ryžiai, kviečiai ir daržovės, o be avienos čia taip pat dažnai sutinkami paukštienos patiekalai ir jūros gėrybės.

Turkijoje prie pietų ar vakarienės stalo šeima, giminės ar draugai, verslo partneriai sėda ilgam, vaišės gali trukti dvi ar net tris valandas, tad čia nieko nestebina „meze“ (liet. užkandžių) gausa dar prieš pagrindines vaišes. Užkandžiams pateikiamos lėkštės su skirtingais karštais, šaltais  patiekalais – sriubomis, salotomis, ant grilio keptomis daržovėmis bei mėsa. Vienas įdomesnių užkandžių – pikantiški sūrio pyragėliai „Feta Me Meli“ su medumi ir sezamo sėklomis, juose susipinančių skonių gama – nuo sūraus iki saldaus – sužadina skonio receptorius atkeliaujantiems pagrindiniams patiekalams.

Įdomupaskaityti

Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“

Radijo stotyje „Mažeikių aidas“ – pirmasis atviras pokalbis

2025-12-10
Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

2025-12-06

Turkiška virtuvė yra išties vertas atrasti kulinarinis pasaulis ne vien dėl čia sutinkamos turtingos skonių įvairovės, tačiau ir atstovaujamos geriausiai pasaulyje subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės, kurioje telpa visa sveikos mitybos piramidė!

 

1 Iš 7
- +

Meze restorano informacija 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą
Įdomu

Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą

2025-12-04
Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“
Įdomu

Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“

2025-12-04
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi
Įdomu

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje
Įdomu

„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

2025-12-02
Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras
Įdomu

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!
Įdomu

Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!

2025-11-27
Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę
Grožis

Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę

2025-11-26
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Vaikai
Aktualijos

Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia į jautrų susitikimą

2025-11-25
Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“
Įdomu

Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“

2025-11-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai
Klaipėda

Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

2025-12-10
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją
Laisvalaikis

Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

2025-12-09
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Sukčiai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė – gyventojai kentėjo nuo sukčių SMS

2025-12-16
Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

2025-12-16
Svarbiausi 2025 metų darbai Kretingos rajono Darbėnų seniūnijoje

Svarbiausi 2025 metų darbai Kretingos rajono Darbėnų seniūnijoje

2025-12-16
Melnragėje įsibėgėja senyvo amžiaus asmenų globos namų statybos

Melnragėje įsibėgėja senyvo amžiaus asmenų globos namų statybos

2025-12-16
Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos

Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos

2025-12-15
Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

2025-12-15

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

2025-12-10

Naujausi

Sukčiai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė – gyventojai kentėjo nuo sukčių SMS

2025-12-16
Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

2025-12-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.