Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Speltos blynas su daržovėmis ir grybais

Speltos blynas su daržovėmis ir grybais

Žemaitijos gidas
2015-09-26
Įdomu, Naujienos
Laikas: 2 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Kaip patiekalą, kuris be didelių pastangų gali būti lengvais pusryčiais ar sekmadieniniu pasilepinimu, paversti dar ir sveiku? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad sveikuoliški pilno grūdo blynai tikrai gali konkuruoti su visų mėgstamais, iš baltų sijotų kvietinių miltų kepamais blynais – jei pasirenkami kokybiški produktai, jie gali būti ne tik skanūs, bet ir turtingi vitaminų bei skaidulų.

„Įprastuose blynuose be kalorijų ir skonio nelabai daugiau ko yra – daugelis grūdo maistingųjų medžiagų pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Įprasta manyti, kad visadalių grūdų miltai skaniems blynams netinka, todėl vengiama juos naudoti, tačiau toks įsitikinimas – visiškai nepagrįstas. Pasirinkus kokybiškus miltus, puikius blynus galima iškepti ir iš nesijotų pilno grūdo miltų, o vienas geriausių pasirinkimų – spelta“, – sako V. Kurpienė. Anot jos, speltą gali vartoti kai kurie ir kviečiams alergiški bei glitimui jautresni žmonės, nes didelė dalis speltos glitimo kaitinant suyra.

„La Crepe“ technologas Valdemaras Vaitulevičius namuose siūlo pasigaminti speltos blynų su organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis. „Palyginus su kviečiais, spelta turi daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, be to, pilnas grūdas yra visapusiškai naudingesnis negu šlifuotas. Grybai – puikus baltymų, sėlenų ir vitamino D šaltinis, jie neturi riebalų, tad puikiai tinka sveikuoliško blyno įdarui“, – sako V. Vaitulevičius, atkreipdamas dėmesį, kad šio blyno receptas, V. Kurpienės dėka, yra ir naujame „La Crepe“ meniu.

Įdomupaskaityti

Gydytojas

Lietuvoje nustatytas įvežtinis difterijos atvejis

2025-11-19
Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

2025-11-18

Speltos blyno tešlai reikės (6 vnt. blynų):

Kiaušinių 4 vnt., avižų pieno 436 ml, lydyto sviesto 130 g, karotino aliejaus 40 g, speltos pilno grūdo miltų 312 g, nerafinuoto cukraus 10 g, Himalajų druskos 2 g.

Į maišymui skirtą indą sudėkite kiaušinius, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir Himalajų druską. Viską gerai suplakite iki vientisos masės (didžiausiu greičiu užtruksite apie 5 min.). Supilkite avižų pieną, plakite apie 2 min. Į suplaktą masę berkite persijotus speltos pilno grūdo miltus ir plakite mažiausiu greičiu, kol išsimaišys miltai. Sumaišę, supilkite tirpintą (ne užvirintą) sviestą ir vėl didžiausiu greičiu plakite apie 5-10 minučių, priklausomai nuo tešlos kiekio. Kai masė bus išmaišyta, supilkite aliejų ir plakite dar apie 10-15 sekundžių. Tam, kad tešloje neliktų gumuliukų, ją galima perkošti per sietą ir likusius gumuliukus pertrinti. Vienam blynui ant keptuvės pilkite apie 150 g tešlos, ją gerai išskirstykite ant keptuvės paviršiaus. Kepkite apie minutę, tuomet blyną apverskite ir kitą jo pusę kepkite apie 30-40 sekundžių.

Įdarui reikės:

Morkų 145 g, pievagrybių 275 g, cukinijos 275 g, Himalajų druskos 5 g, pipirų 5 g, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus 20 g.

Į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi suberkite 2-3 mm žiedais supjaustytas morkas, nuolat maišykite. Kai morkos apkeps, sudėkite pievagrybius (jei pievagrybiai maži – nepjaustykite, jei vidutiniai – supjaustykite puselėmis, o jei dideli – pjaustyti galima skiltelėmis į 4 ar 6 dalis). Viską sumaišykite ir kepkite, kol paskrus pievagrybiai. Tuomet sudėkite 5 mm storio pusžiedžiais supjaustytą cukiniją, sumaišykite ir viską trumpai apkepkite. Kepimo pabaigoje suberkite druską ir juodus grūstus pipirus. Viską kepkite ne žemesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje. Paruošę įdarą, pilkite jo ant blyno, blyną sulankstykite trikampėliu. Paskaninimui galima užpilti graikiško jogurto, sumaišyto su mėgstamomis žolelėmis.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“
Įdomu

Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“

2025-11-18
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę
Aktualijos

Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę

2025-11-18
Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas
Aktualijos

Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas

2025-11-18
Elektroninė komercija
Naujienos

Kodėl AI SEO tampa kritiniu verslo ginklu: ateities klientai renka rekomendacijas iš AI, o ne reklamos

2025-11-17
Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“
Lietuva

Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

2025-11-17
Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere
Įdomu

Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

2025-11-15
Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje
Įdomu

Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje

2025-11-14
Šiltnamis
Lietuva

Geros žinios draudžiantiems augalus ir pasėlius

2025-11-14
Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė
Aktualijos

Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė

2025-11-13
Autobusas
Klaipėda

Klaipėdos rajone – pokyčiai viešojo transporto maršrutuose

2025-11-11

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?
Aktualijos

Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

2025-11-14
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas
Aktualijos

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19
Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime
Sportas

Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime

2025-11-16

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šiuolaikiniai spąstai –  priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

Šiuolaikiniai spąstai – priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

2025-11-20
Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji

Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji

2025-11-19
Klaipėdos „Neptūnas“ krepšinio klubo istorija

Klaipėdos „Neptūnas“ krepšinio klubo istorija

2025-11-19
Nepamirštamas balsas iš Amsterdamo atlikėjas Tos aplankys ne vieną miestą

Nepamirštamas balsas iš Amsterdamo atlikėjas Tos aplankys ne vieną miestą

2025-11-18
Įsilaužimas

Savaitgalio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-11-17
Socialinė akcija Plungėje –  „Ką reiškia būti žmogumi su negalia“

Socialinė akcija Plungėje – „Ką reiškia būti žmogumi su negalia“

2025-11-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Šiuolaikiniai spąstai –  priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

Šiuolaikiniai spąstai – priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

2025-11-20

Grynųjų laikas baigėsi? 90 proc. lietuvių atsiskaityto kortele

2025-11-20
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.