Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 18 rugpjūčio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Artėjant sūrio mylėtojų dienai išsikepkite su juo apelsinais kvepiantį pyragą (receptas)

Artėjant sūrio mylėtojų dienai išsikepkite su juo apelsinais kvepiantį pyragą (receptas)

Paulius Liškauskas
2023-01-13
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Šaldytas sūrio pyragas su apelsinais ir imbieriniais sausainiais

Šaldytas sūrio pyragas su apelsinais ir imbieriniais sausainiais

FacebookTwitterLinkedin

Nedaugelis maisto produktų turi turtingą istoriją ir net savo gerbėjų dieną. Vienas tokių – sūris, kurio garbei kasmet sausio 20-ąją švenčiama Nacionalinė sūrio mylėtojų diena. Šia proga galima pasimėgauti ne tik savo mėgstamu sūriu, bet ir išbandyti naujas jo rūšis bei receptus. Renkantis sūrį sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip tinkamai sūrį laikyti namuose ir ką skanaus su juo pasigaminti. 

Renkantis sūrį svarbu įvertinti jo riebumo procentą 

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sūris yra be galo plati produktų grupė – nuo minkštųjų iki kietųjų ar fermentuotų: „Kaip vienas palankiausių racionų pasaulyje įvardijama Viduržemio jūros regiono virtuvės dieta. Joje tiek minkštieji, tiek kietieji sūriai vartojami beveik kiekvieną dieną. Tiesa,kiekvienas žmogus turėtų įvertinti savo organizmo būklę ir tuomet nuspręsti, kokį sūrį ir kaip dažnai jam galima valgyti.“

Gydytoja dietologė akcentuoja, kad renkantis sūrį reikėtų atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą ir įvertinti kitas medžiagas, iš kurių jis pagamintas: „Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite etiketėje, tuo labiau tolstama nuo tikrosios sūrio naudos. Nepaisant to, tiems, kurie nėra alergiški pieno produktams, pasirinkus saikingą kiekį sūris yra puikus produktas. Jame yra tokių naudingų medžiagų kaip visaverčiai baltymai, A ir B grupės vitaminai, taip pat kalcio, fosforo, gausu aminorūgščių, lipidų bei baltymų.“

Mėgstantiems sūrį dr. E. Gavelienė primena svarbią taisyklę – jis neturėtų užgožti kitų maisto produktų ir gali būti vartojamas kad ir penkias dienas per savaitę: „Svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus, tačiau jis neturėtų tapti pagrindiniu patiekalo turiniu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis. Sūris taip pat gali būti puikus pusryčių patiekalas, kaip sumuštinių dalis, tačiau kaskart jį vartojant svarbu pasirinkti tinkamą kiekį.“

Pasak dietologės, fermentinių sūrių dienos norma – žmogaus nykščio dydžio. „Atrodo, labai nedaug, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau. Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Laikymui geriausia naudoti specialų popierių

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 300 sūrio produktų. Populiariausi iš jų –  fermentiniai, kietieji, minkšti, balto ir mėlyno pelėsio sūriai: „Visose šiose grupėse turime tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam, tiek išskirtinių sūrių su saugomos kilmės nuorodomis. Per Kalėdas, Velykas ir vasaros mėnesiais sūrių asortimentas yra papildomais produktais, skirtais specialiai tam sezonui. Pirkėjų itin mėgstami fermentiniai ir minkštieji (feta, mocarela, mascarponės) sūriai.“

Sūrį patariama rinktis pagal skonį ir patiekalą, į kurį planuojate jį dėti. Tačiau jei ieškote autentiško  produkto, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į saugomos kilmės vietos ar geografinės nuorodos ženklus. Tuo tarpu brandinimo laikas išryškina ir suintensyvina sūrių skonines savybes, keičiasi ir jų tekstūra. „Norintiems sutaupyti, vertėtų rinktis „Rimi Basic“ prekinio ženklo sūrį“, – pataria specialistė.

Anot O. Suchočevos, kiek produktas tinkamas vartoti, nurodo terminas ant pakuotės, tačiau jei sūris yra pakeitęs jam būdingą spalvą ar atrodo sausokas, jo reikėtų vengti: „Svarbiausia laikytis gamintojo nurodytų sąlygų. Rekomenduojama sūrių nelaikyti plastikinėje pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Tad laikymui geriausia naudoti specialų sūrių arba pergamentinį popierių. Tam, kad nereikėtų švaistyti nei maisto, nei pinigų, visada geriau pirkti mažesnį sūrio kiekį, bet dažniau.“

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, pasibaigus didžiosioms metų šventėms pirkėjai yra linkę taupyti, tad ekspertė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija, kurioje rasite ir sūrių, bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos.“

Kai kurie sūriai gali tapti patiekalais

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, bri ir kamamberas gali būti pagrindiniai karštųjų patiekalų ingredientai, tereikia sūrį 15-20 minučių pašauti į orkaitę: „Pakepus ir pradūrus iškepusio sūrio plutelę, galite juo gardžiuotis dažydami į jį duoną. Jei šalia patieksite figų ar kitų vaisių džemo, medaus, saldesnių čatnių ar riešutų, gomuryje susitikę skirtingi skoniai leis pajusti sūrio subtilybes.“

Tuo tarp pelėsiniais sūriais technologė siūlo gardinti salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį. „Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu. Prancūzijoje populiarus ir kiek mums netikėtas derinys – pelėsiniai sūriai su keptomis bulvėmis. Griežinėliais supjaustytos bulvės verdamos, paskui kepamos keptuvėje su šonine ir galiausiai apkepamos orkaitėje su vynu ir bri sūriu. Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių – tiesiog užtepkite jo ant orkaitėje kepamų bulvių puselių“, – pataria specialistė.

„Rimi“ siūlo paminėti Nacionalinę sūrio mylėtojų dieną ir kviečia pasigaminti burnoje tirpstantį sūrio pyragą.

Šaldytas sūrio pyragas su apelsinais ir imbieriniais sausainiais

Įdomupaskaityti

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

RECEPTAS

Pagrindui reikės:

70 g sviesto „Rimi“;

200 g  „Rimi Basic“ sausainių „Klasika“;

50 g kokosų drožlių „Rimi“

Šaukštelio cinamono.

Kremui reikės:

500 g  šviežio sūrio „Rimi“;

80 g cukraus miltelių;

70 g grietinės „Rimi“, 30 proc. riebumo;

1 vnt. kiaušinio;

3 vnt. kiaušinio trynio;

1 vnt. citrinos.

Gaminimo eiga:

  1. Sutrupinkite sausainius.
  2. Ant sutrupintų sausianių, suberkite kokoso drožles (jei norite, pyragą galite gaminti ir be kokoso drožlių, tokiu atveju padidienkite sausainių kiekį iki 220 g), suberkite cinamoną ir sudėkite minkštą, kambario temperatūros sviestą. Pagrindas turi būti trapus, tačiau gerai įspaudžiamas į torto formą.
  3. Sausainių ir sviesto masę paskirstykite (iki kraštų) į sviestu išteptą kepimo formą.
  4. Kiaušinius ir trynius švelniai suplakite su cukraus milteliais.
  5. Sudėkite šviežią kreminį sūrį ir grietinę.
  6. Masę lengvai  išmaišykite, kol išnyks visi gumuliukai.
  7. Įtarkuokite citrinos žievelę ir įspauskite 1/3 citrinos sulčių.
  8. Viską dar kartą išmaišykite ir dėkite ant sausainių masės.
  9. Formą uždenkite folija ir kepkite 150°C apie 40 minučių, tada nuimkite foliją ir kepkite dar 20 minučių. Kad iškeptas sūrio pyragas būtų drėgnesnis ir sultingesnis, kepdami orkaitės apačioje padėkite dubenį su vandeniu.

Skanaus!

Žymos: Pyragas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21

Skaitomiausia

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą
Aktualijos

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu
Aplinka

Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu

2025-05-27
Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!
Įdomu

Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!

2018-03-22
„Via Lietuva“: Raseinių rajone netrukus prasidės tilto per Dubysą remonto darbai
Aktualijos

„Via Lietuva“: Raseinių rajone netrukus prasidės tilto per Dubysą remonto darbai

2025-08-13

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

2025-08-16
Klaipėdos rajone atsiras pirmieji grupinio gyvenimo namai

Klaipėdos rajone atsiras pirmieji grupinio gyvenimo namai

2025-08-15
Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

2025-08-15
Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą

Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą

2025-08-15
„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

2025-08-14
Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose

Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose

2025-08-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

2025-08-16
Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

2025-08-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.