Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 9 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Paulius Liškauskas
2023-07-27
Akmenė, Aktualijos, Grožis, Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Agurkai / freepik

Agurkai / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Agurkai tituluojami viena gaiviausių vasaros daržovių, tinkančia užkandžiams, skirtingoms salotoms, padažams ar sriuboms gardinti. Tačiau jų sezono įkarštyje norisi valgyti ne tik šviežių, bet ir pasirauginti ar pasimarinuoti žiemai. Nors abu šie būdai populiarūs, sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pirmenybę teikia rauginimui. Pasak gydytojos, natūralios fermentacijos metu raugintose daržovėse atsiranda probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo.  „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti rauginimui tinkamus agurkus ir vos per keletą minučių jų užsiraugti namuose.

Sveikatai palankesni rauginti agurkai 

Vasaros daugelis neįsivaizduoja be šviežių lietuviškų agurkų, ant kurių tepame medų ar naudojame kaip garnyrą prie kone visų patiekalų. Nors daržoves sveikatai palankiausia valgyti šviežiu pavidalu, norintys agurkų užsiraugti arba pasimarinuoti turėtų įsiklausyti į gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės pastebėjimus. Pasak jos, agurkų rauginimas ir marinavimas skiriasi tiek gamybos žingsniais, tiek nauda sveikatai.

Įdomupaskaityti

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

2025-05-08
Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

2025-05-07

„Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms „gerosioms“ bakterijoms. Todėl rauginti agurkai, kaip ir kopūstai, turtingi probiotikais. Jie pagerina ne tik virškinimą, bet ir užtikrina bendrą žarnyno sveikatos puoselėjimą. Raugintose daržovėse taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tuo tarpu marinuojant papildomų medžiagų ar naudų agurkuose neatsiranda. Kitaip tariant, marinuojant agurkus tiesiog pakeičiama jų struktūra ir skonis, suteikiama galimybė agurkus ilgiau išlaikyti, kai sezonas baigsis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat įspėja, kad namuose patiems raugiant ar marinuojant agurkus svarbu laikytis jų ruošimo instrukcijos bei receptūrų: „Dažnai žmonių išmonei nėra ribų, tad praktikoje yra tekę girdėti, jog į stiklainį marinuotų agurkų jie įdeda ne tik šviežių žalumynų ar česnakų skiltelių, bet net ir vaistinių preparatų, tikėdamiesi, kad tai padės stiklainių dangteliams neišsipūsti ir patiems agurkams išsilaikyti. Vis dėlto, su tokiomis liaudiškomis „gudrybėmis“ patarčiau neeksperimentuoti ir nekelti rizikos savo bei artimųjų sveikatai.“

Kaip pasiruošti namuose?

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, nusprendus rauginti ar marinuoti agurkų namuose, pirmiausia svarbu pasirinkti kuo šviežesnes daržoves: „Agurkai turėtų būti sodraus atspalvio, be geltonų dėmių, žievelės pažeidimų ar kitų įtrūkimų.“

Turbūt kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią agurkų marinavimo būdą – vienos jų marinatui renkasi actą, kitos išmėgina ir garstyčias, pomidorų padažą ar ciberžoles. Nors kiekvienas pasirenka sau artimiausią skonį, tačiau apsidraudžiant, kad agurkų stiklainiai sulauktų žiemos, o įdėtas triūsas nenueitų perniek, labai svarbu tinkamomis proporcijomis naudoti konservavimo ingredientus.

„Dažnai šeimininkės pagaili druskos, rūgštelės ar cukraus ir tuomet agurkai tiesiog prarūgsta. Kad taip neįvyktų – geriau laikytis recepte nurodytų proporcijų ir eiliškumo. Ne ką mažiau svarbi ir talpa, į kurią vakuosite marinuotus agurkus. Stiklainiai bei jų dangteliai turėtų būti švarūs, nepažeisti, nesurūdiję, – primena O. Suchočeva ir marinuojant siūlo pasinaudoti dar viena gudrybe. – Agurkų stiklainius uždarę dangteliais, nepamirškite jų apversti aukštyn kojomis bei palaikyti kambario temperatūroje bent 15–20 minučių, o tik tuomet perkelkite į rūsį ar vėsesnę namų vietą.“

Specialistė turi praktinių patarimų ir tiems, kurie nori pasiruošti raugintų agurkų: „Agurkus, kartu su česnakų skiltelėmis ir šviežių krapų šakelėmis, dėkite į didesnį dubenį (gali būti ir kiek gilesnis molinis indas), kad pasūdytas vanduo pilnai apsemtų. Tuomet agurkus uždenkite lėkšte, lentele ar kitu lygiu paviršiumi, kad liktų kuo mažesnis oro tarpas ir agurkai būtų gerai prispausti. Ant lėkštės viršaus galite uždėti ir ką nors sunkesnio, pavyzdžiui, akmenį. Palikite agurkus rūgti vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje apie savaitę, o tuomet mėgaukitės nuostabiu jų skoniu. Raugintų agurkų galima pasiruošti ir žiemai, užsiraugiant stiklainiuose.“

O. Suchočeva priduria, kad agurkams traškumo ir kvapnumo suteiks ne tik šviežių krapų šakelės, bet ir įvairių augalų lapai. „Marinato priedams galima panaudoti vyšnių, serbentų arba vynuogių lapus ir atrasti sau labiausiai patinkančius derinius. Visgi tiems, kurie namuose nesiryžta ar neturi laiko užsiimti eksperimentavimu, turime ir kitą išeitį – įsigyti mūsų kulinarijos šefų jau paruoštus, šviežiai paraugtus ar marinuotus agurkus“, – kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

 

RECEPTAS

Rauginti agurkai su salierų lapais ir čili pipirais

Reikės:

1 kg šviežių agurkų;

1 l vandens;

3–4 česnako skiltelių;

2–3 v. š. druskos;

2 čili pipirų;

2 lauro lapų;

Kelių krapų šakelių;

Salierų lapų.

Rauginimo eiga:

  1. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite agurkus.
  2. Nupjaukite agurkų kotelius, bet ne per daug, kad neištekėtų sultys.
  3. Vandenyje gerai išmaišykite bei ištirpinkite druską.
  4. Į paruoštą indą sudėkite agurkus, česnakų skilteles, čili pipirus, lauro lapus, krapų šakeles, salierų lapus ir užpilkite druskos vandeniu, kad agurkai būtų visiškai apsemti.
  5. Palikite agurkus rūgti vėsioje ir tamsioje vietoje apie 3–7 dienas. Kai agurkai pasieks norimą skonį bei rūgštumą, galite juos perkelti į šaldytuvą.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi
Aktualijos

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose
Aplinka

Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

2025-05-06
100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui
Įdomu

100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui

2025-05-06
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Platelių ežeras
Įdomu

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plungės Senamiesčio aikštėje skambėjo lietuviškos ir ukrainietiškos dainos
Kultūra

Plungės Senamiesčio aikštėje skambėjo lietuviškos ir ukrainietiškos dainos

2025-05-06
Apie saugią emocinę aplinką mokykloje
Mokslas ir studijos

Apie saugią emocinę aplinką mokykloje

2025-05-06
Kūdikiai
Aktualijos

2025 m. balandis Plungėje – civilinės metrikacijos statistika

2025-05-05
Palangoje – ypatinga šventė: duris atvėrė specialiai jaunimui pastatytas centras
Naujienos

Palangoje – ypatinga šventė: duris atvėrė specialiai jaunimui pastatytas centras

2025-05-05
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini
Aktualijos

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. gegužės mėnesį Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-04-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. balandžio – gegužės mėnesiais Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-03-27
Dar vienas žingsnis dėl Girulių miško išsaugojimo
Nelaimės

Neringos savivaldybėje išdegė 30 arų miško paklotės

2025-05-08

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

2025-05-08
Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

2025-05-07
Pėsčiųjų pamėgtas tiltas Danės krantus jungs iki pat rudens

Pėsčiųjų pamėgtas tiltas Danės krantus jungs iki pat rudens

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Plungėje iškilmingai atidarytas rekonstruotas irklavimo centras

Plungėje iškilmingai atidarytas rekonstruotas irklavimo centras

2025-05-05
Jurbarke nuskambėjo miesto ir verslo dienos

Jurbarke nuskambėjo miesto ir verslo dienos

2025-05-05

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Naujausi

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

2025-05-08
Šiltnamis

Kaip kovoti su piktžolėmis šiltnamyje?

2025-05-08
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.