Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 2 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » „Michelin“ įvertinimas Lietuvos restoranams – kaip įstojimas į Europos Sąjungą

„Michelin“ įvertinimas Lietuvos restoranams – kaip įstojimas į Europos Sąjungą

Paulius Liškauskas
2024-11-12
Lietuvos naujienos
Laikas: 4 min skaitymo
Justinas Misius

Justinas Misius

FacebookTwitterLinkedin

„Ilgą laiką Lietuvos gastronomija buvo užribyje, o „Michelin“ įvertinimas mus prijungė prie Europos restoranų bendruomenės“, – pasakoja šefas Justinas Misius, kurio restoranui šiemet suteiktas „Bib Gourmand“ įvertinimas. Jo teigimu, Lietuvos gastronomija jau senokai perėjo „išgyvenimo“ virtuvės etapą, kuris buvo paremtas bulviniais patiekalais, tad buvome nusipelnę šio įvertinimo. Nebe cepelinais garsinti šalį raginantis šefas sako, kad lietuviškos virtuvės sąvoką stipriai transformavo inovatyvūs ūkininkai ir kūrybingi šefai, eksperimentuojantys su vietiniais produktais.

 

Apie tai, kaip toliau puoselėti aukščiausios kokybės gastronomiją, kurti autentiškas svetingumo patirtis ir skatinti tvarumą Lietuvoje, bus kalbama lapkričio 14–16 d. „Litexpo“ vyksiančioje parodoje „Taste Vilnius HoReCa“.

Įdomupaskaityti

Sausio mėnesį laukia nemažai reidų (datos)

Policija jau pradėjo blaivumo ir saugaus vairavimo patikras

2025-06-21
Ligonių kasų sujungimas: kurie miestai turėtų suklusti?

Ligonių kasų sujungimas: kurie miestai turėtų suklusti?

2025-06-20

 

Nuo „išgyvenimo“ virtuvės iki naujosios gastronomijos

 

Misius svarsto, kad lietuviai po nepriklausomybės atgavimo turėjo suformuoti savo identitetą – iš naujo sukurti valstybę su visais jos atributais, įskaitant autentišką virtuvę. Tačiau tam neturėjome nei pakankamai išteklių, nei laiko.

„Taip po okupacijos laikotarpio iš nepritekliaus pas mus susiformavo „išgyvenimo“ virtuvė. Auginome bulves, tad turime daug tradicinių bulvinių patiekalų. Auginome kiaules, tad įprastuose lietuviškos virtuvės patiekaluose vyrauja kiauliena. Taip pat nemažai tradicinių patiekalų pasiskolinome iš kaimynų, pavyzdžiui, dėl šaltibarščių nuolat verda diskusijos su latviais. Tačiau, mano manymu, Lietuva yra kur kas daugiau, ir džiugu, kad dabar tai jau sparčiai atrandame“, – sako šefas.

 

Jo teigimu, pamiršti tradicinių patiekalų nereikėtų, nes tradicija ir modernumas visuomet sugyveno ir puikiai vienas kitą papildė. Anot J. Misiaus, visgi gastronomijoje svarbiausios yra ne šios sąvokos, o kokybiško ir sveiko maisto skatinimas – siekis, kad natūraliai užaugintas ir sveikas produktas būtų lengvai prieinamas kiekvienam.

 

„Atsivėrus sienoms, ėmėme daug keliauti, dalis lietuvių emigravo ir dabar grįžta į tėvynę, pasisėmę įvairios gastronominės patirties. Jau turime ir gausybę privačių verslų, ekologiškų ūkių, turime miškus, pievas, ežerus, jūrą, tad Lietuva tapo puikia vieta ne tik gyventi, bet ir kurti“, – teigia J. Misius.

 

Lietuviškos virtuvės esmė – vietiniai ingredientai, todėl svarbu skatinti lietuviškus verslus

 

Pasak dešimtmetį restoranų versle besisukančio šefo, raktas į šiuolaikinę lietuvišką virtuvę – vietiniai ingredientai.

 

„Esu vietinių ingredientų šalininkas, tad visada smagu gaminti iš lietuviškuose ūkiuose užaugintos antienos, Kuršių mariose  pagautos žuvies ar patiekalo skonį pagilinti  mūsų pievose surinktomis laukinėmis žolelėmis. Man svarbiausia gaminti iš sezoninių produktų, kuriuos galima rasti čia ir dabar“, – teigia J. Misius.

 

Anot jo, tam labai svarbu bendradarbiauti bei skatinti mažų ūkių bei vietinių verslų klestėjimą. Taip pat svarbu kurti bendruomenes, kurioms rūpi, kad Lietuva taptų viena sveikatingiausių, svetingiausių ir tvariausių šalių.

Konkursų akimirkos

Šalis turi turėti vieną vėliavą, bet ne patiekalą

 

Paklaustas, kas jam yra lietuviškumas gastronomijoje, šefas sako, kad tai – ne vienas konkretus patiekalas, o vietinių skonių deriniai.

 

„Pavyzdžiui, medus iš kaime laikomo bičių avilio ir agurkas iš ekologinio ūkio, arba miške surinktos mėlynės ir šviežias pienas. Man tai yra lietuviškumas, su kuriuo siūlau supažindinti ir į mūsų šalį atvykstančius užsienio svečius. O cepelinus Pilies gatvėje jie tikrai atras patys“, – šypsosi J. Misius.

 

Svarstydamas, ar šaliai reikia turėti vieną išskirtinį patiekalą, pagal kurį ji būtų atpažįstama, šefas juokauja, kad valstybei privalu turėti vieną vėliavą, o tradicinių patiekalų gali būti daugiau. Jo teigimu, apskritai nacionalinės virtuvės pagrindas – ne patiekalų sąrašas; identiteto esmė – vietiniai produktai ir jų deriniai.

 

„Yra šalių, kurios garsėja konkrečiu patiekalu, pavyzdžiui, Meksika – taco, Peru – seviche ir t.t. t.t. Bet kai kalbame apie Lietuvą, turime suprasti, kad mūsų istorinis kontekstas yra visai kitoks, nes mūsų kultūra ilgai buvo užgniaužta. Mums buvo uždrausta kurti, viskas tiesiog įduota be jokių kompromisų. Todėl kalbant apie lietuvišką virtuvę, kartais siūlau pamiršti bulves ir kiaulieną. Ir tiesiog žiūrėti plačiau stebint, kurgi, bėgant metams, ta lietuviška virtuvė nukeliaus “, – sako J. Misius.

Daugiau apie Lietuvos gastronomijos ir svetingumo sektoriaus vystymąsi bus kalbama jau šį ketvirtadienį „Litexpo“ vyksiančioje parodoje „Taste Vilnius HoReCa“.

 

Didžiausios tokio tipo parodos Baltijos šalyse tikslas – kelti maitinimo ir apgyvendinimo įstaigų lygį Lietuvoje, plėtoti gastronomijos kultūrą. Šių sričių profesionalai dalinsis tendencijomis, gurmaniško maisto bei gėrimų naujovėmis, pristatys pažangiausią virtuvinę įrangą, svetingumo verslui skirtas priemones. Kulinarijos entuziastai taip pat turės galimybę paskanauti įvairių gurmaniškų naujovių, iš žymiausių šalies virtuvės šefų ir konditerių sužinoti, kaip kurti šedevrus namų sąlygomis.

 

Parodos metu taip pat vyks Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuojami konkursai: „Geriausias Lietuvos virėjas 2024“, „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2024“, „Geriausias Lietuvos konditeris 2024“, „Proginis tortas“ ir „Nacionalinis picų kepimo konkursas“.  Šie konkursai šefams suteikia progą ne tik varžytis, bet ir augti profesiškai, pažinti naujausias tendencijas bei technikas, kurios atkeliauja iš pasaulinės kulinarijos arenos. Jie taip pat suteikia galimybę vietos restoranams ir tiekėjams parodyti savo potencialą, kurti naujas partnerystes ir ugdyti platesnį gastro turizmo suvokimą. Visa tai prisideda prie stiprios, konkurencingos gastronomijos kultūros Lietuvoje kūrimo.

Žymos: Michelin
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Darbas prie kompiuterio
Lietuvos naujienos

Nuo rugpjūčio 1 d. valstybinės žemės paslaugos bus teikiamos tik internetu

2025-06-18
Po padidinto akcizo mokesčio degalams – milijonai prarastų litrų ir mažiausiai 100 mln. eurų nuostolis valstybės biudžetui
Aktualijos

Plečiamas mokamų kelių tinklas: ką reikia žinoti transporto priemonių valdytojams?

2025-06-17
Policijos reidai šalies keliuose birželio mėnesį
Lietuvos naujienos

Policijos reidai šalies keliuose birželio mėnesį

2025-06-02
Nuo gegužės 16 d. įsigalioja draudimas gaudyti žiobrius
Aplinka

Nuo gegužės 16 d. įsigalioja draudimas gaudyti žiobrius

2025-05-16
Neringos meras Darius Jasaitis išrinktas Lietuvos kurortų asociacijos prezidentu
Lietuvos naujienos

Neringos meras Darius Jasaitis išrinktas Lietuvos kurortų asociacijos prezidentu

2025-05-16
Neringos ir Birštono draugystė – dalinasi kurortų aktualijoms ir pasiekimams
Lietuvos naujienos

Neringos ir Birštono draugystė – dalinasi kurortų aktualijoms ir pasiekimams

2025-05-16
Lietuvą renkasi vis daugiau sezoninių darbuotojų iš trečiųjų šalių
Lietuvos naujienos

Lietuvą renkasi vis daugiau sezoninių darbuotojų iš trečiųjų šalių

2025-05-13
Misija sėkmingai vykdoma – nykstantys apuokai iš Lietuvos zoologijos sodo grįžta į gamtą
Aplinka

Misija sėkmingai vykdoma – nykstantys apuokai iš Lietuvos zoologijos sodo grįžta į gamtą

2025-05-11
Kultūra

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje

2025-05-10
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Aktualijos

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

2025-07-01
Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

2025-07-01
Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

2025-07-01
Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

2025-07-01
Kviečiame pažinti Klaipėdos rajoną.

Kviečiame pažinti Klaipėdos rajoną.

2025-07-01
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

2025-07-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.