Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 5 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Jau pasirodė pirmieji lietuviški pomidorai: 3 nauji receptai, kuriuos kartosite visą sezoną

Jau pasirodė pirmieji lietuviški pomidorai: 3 nauji receptai, kuriuos kartosite visą sezoną

Paulius Liškauskas
2025-01-27
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pomidorai / freepik

Pomidorai / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Lietuviškų pomidorų sezonas prasidėjo – pirmieji šiemet Lietuvos ūkiuose užauginti žiemos derliaus pomidorai jau nugulė „Iki“ parduotuvių lentynose. Pirmasis lietuviškas derlius pirkėjų būna be galo laukiamas, o šiemet juo pasimėgauti galima kaip niekad anksti. 

„Dar prieš porą metų pirmųjų lietuviškų pomidorų tekdavo laukti bent iki kovo. Dabar iš Lietuvos ūkių šviežią derlių galima gauti žymiai anksčiau ir mėgautis juo ilgiau – šiltnamiuose auginamos daržovės pirkėjus pasiekia itin anksti. Kadangi pomidorai – nuo seno viena mėgstamiausių pirkėjų daržovių, jų turime ne tik ypač anksti, bet ir įvairių veislių. Pagal mūsų užsakymą auginami vyšniniai, kokteiliniai, avietiniai, juodieji, vynuoginiai ir kt. pomidorai, kad kiekvienas galėtų išsirinkti mėgstamiausią“, – sako G. Kitovė.

Pasak tinklo atstovės, šviežias lietuviškų pomidorų derlius pirkėjų būna bene laukiamiausia metų naujiena, nes tokios daržovės turi svarių pranašumų prieš atvežtines.

Įdomupaskaityti

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Jie pasižymi maksimaliu šviežumu, o itin trumpas transportavimo laikas leidžia augintojams veisles rinktis daugiausiai dėmesio skiriant pomidorų skoninėms savybėms. Tampa nebe taip svarbu, ar jie bus atsparūs ir atlaikys kelionę iš svetur, tad lietuviški pomidorai paprastai pasižymi plonesne odele, ryškesniu skoniu, intensyvesniu kvapu. O kad jais pasimėgauti galėtų visi, siekiame užtikrinti kuo palankesnes kainas“, – pasakoja G. Kitovė.

Plati pomidorų įvairovė

Jeigu agurkai paprastai skirstomi tik į trumpavaisius ir ilgavaisius, tai pomidorų pasaulyje įvairovė žymiai didesnė.  Skirtingos veislės skiriasi ne tik išvaizda.

„Pavyzdžiui, geltonieji pomidorai pasižymi švelnesniu, mažiau rūgščiu skoniu nei raudonieji. Jie turi mažiau rūgštingumo, todėl tinka žmonėms su jautriu skrandžiu, juos mėgsta ir vaikai. Avietiniai pomidorai pasižymi rausva-raudona spalva ir švelniu, saldžiu skoniu, turi subtilų aviečių aromatą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Juodieji pomidorai išsiskiria tamsiai violetine, beveik juoda spalva. Jų skonis sodrus, šiek tiek dūminis, su ryškiu pomidorų aromatu. Jie mėgstami ir dėl to, kad turi daugiau antioksidantų nei raudonieji pomidorai, pažymi tinklo šviežių daržovių žinovė.

„Salotoms, užkandžiams ar valgyti vieni labai tinka mažesni pomidorai. Vyšniniai, vynuoginiai ar šiek tiek didesni kokteiliniai pomidorai yra maži, saldūs, sultingi ir koncentruoto skonio. Tuo tarpu slyviniai pomidorai yra pailgos formos, didesni už mažuosius. Jie mėsingi, turi mažiau sėklų ir puikiai tinka konservavimui bei padažams“, – sako J. Sabaitienė.

Retas lietuvis ginčysis, kad skaniausias patiekalas iš pomidorų – tradicinės salotos su grietine. Jos ypač gardžios su šviežiu lietuvišku derliumi, nes suteikia ryškų skonį ir aromatą. Tačiau pomidorai gali tapti ir puikiais pusryčiais, užkandžiu ar pagrindiniu patiekalu. „Iki“ šefai dalijasi trimis receptais, kurių nepavyks išbandyti tik vieną kartą – paragavus norėsis kartoti ir kartoti.

Graikiški pomidorų paplotėliai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 250 g šviežių pomidorų,
  • 1/2 raudonojo svogūno,
  • 2 didelių česnako skiltelių,
  • 1 citrinos žievelės,
  • druskos, pipirų,
  • 85 g miltų,
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
  • šviežių krapų, petražolių.

Gaminame:

  1. Smulkiai supjaustykite pomidorus ir sudėkite juos į didelį dubenį.
  2. Sumaišykite pjaustytą svogūną, išspaustą česnakus, citrinos žievelę ir smulkintas žoleles, tada suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Išmaišykite, kad susidarytų tešla.
  3. Keptuvės dugną ištepkite alyvuogių aliejumi ir pastatykite ant vidutinės ugnies.
  4. Formuokite blynelius, kepkite porą minučių, kol paruduos, tada apverskite ir apkepkite iš kitos pusės. Patiekite su mėgstamu padažu arba mėgaukitės vienais.

Česnakų ir sūrio pomidorų skrebučiai

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės:

  • 4 didelių šviežių pomidorų,
  • 1 kepaliuko mėgstamos duonos,
  • sviesto,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 60 g minkšto sūrio – buratos, rikotos, ožkos ar pan.,
  • šviežių bazilikų,
  • druskos, pipirų,
  • balzaminio acto,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Apkepkite duonos riekeles, kol duona taps auksinė ir traški, maždaug po 3-4 minutes kiekvienai. Iškepusią duoną padėkite ant grotelių, kad atvėstų.
  2. Kol skrebučiai dar šilti, įtrinkite česnako skiltelę į paskrudintą duoną.
  3. Ant kiekvienos duonos riekės užtepkite po gausų kiekį sūrio. Pomidorus gan storai supjaustykite ir uždėkite ant viršaus. Pomidorus pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiku. Suvyniokite baziliko lapelius, tada juos plonai supjaustykite ir apibarstykite skrebučus. Skanaukite!

Greita pomidorų tarta

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 40 min.

Reikės:

  • 3 prinokusių šviežių pomidorų,
  • 1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos,
  • kelių šaukštų Dižono garstyčių,
  • 200 g tarkuotos mocarelos,
  • druskos, pipirų,
  • 1 šaukšto šviežių čiobrelių,
  • 1 šaukšto Provanso žolelių,
  • 1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Lengvai iškočiokite sluoksniuotą tešlą ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Peiliu įpjaukite sluoksniuotą tešlą maždaug 1 cm nuo krašto. Visą tešlos centrą subadykite šakute.
  2. Šepetėliu arba šaukštu užtepkite ant tešlos garstyčių (vengdami krašto). Ant garstyčių tolygiai pabarstykite tarkuotą sūrį. Ant sūrio išdėliokite pomidorų griežinėlius. Pomidorus pabarstykite druska, pipirais, smulkintais čiobreliais ir Provanso žolelėmis. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite 30 minučių, kol pyrago kraštas taps auksinės spalvos. Patiekite iš karto.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Blynai su špinatais
Receptai

Trys gardūs ir paprasti receptai su špinatais

2025-06-15
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Skaitomiausia

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone
Įdomu

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

2025-03-08
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Valstybės diena Palangoje

Valstybės diena Palangoje

2025-07-04
Numatytos šliužų naikinimo priemonės Mažeikių rajone

Numatytos šliužų naikinimo priemonės Mažeikių rajone

2025-07-04
 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

2025-07-03
D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

2025-07-03
Istorinė diena Nidoje: Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros...

Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros puoselėtojai

2025-07-03
Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas

Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas

2025-07-03

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Valstybės diena Palangoje

Valstybės diena Palangoje

2025-07-04
Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.