Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 4 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų mityba: kokias klaidas dažniausiai daro moterys

Nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų mityba: kokias klaidas dažniausiai daro moterys

Paulius Liškauskas
2025-02-06
Gyvenimas, Sveikata
Laikas: 6 min skaitymo
Asociatyvi nuotr. | Freepik

Asociatyvi nuotr. | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Nėštumas – ypatingas etapas moters gyvenime, kupinas pokyčių ir naujų iššūkių. Vienas svarbiausių aspektų šiuo laikotarpiu – tinkama mityba, kuri tiesiogiai veikia tiek būsimos mamos, tiek kūdikio sveikatą. Tinkamai pasirinkti maisto produktai gali padėti įveikti nėštumo metu pasireiškiančius simptomus, o po gimdymo – greičiau atgauti jėgas ir pasirūpinti kūdikio gerove. Tad kokiems produktams reikėtų teikti prioritetą, o kokių vengti? Apie pagrindines sveikos mitybos taisykles nėštumo metu ir po gimdymo pasakoja gyvensenos medicinos specialistė Kristina Šlekienė.

Mamos mitybos įpročių svarba

Pasak K. Šlekienės, nėščios ir jau pagimdžiusios moterys turėtų atsižvelgti ne tik į suvartojamų maisto medžiagų balansą, tačiau atkreipti dėmesį ir su maistu ar jo papildais gaunamų vitaminų bei mineralų kiekį.

„Nėščios moters organizme vyksta daug pokyčių, kuriems reikia papildomos energijos. Vaisius gauna maisto medžiagų iš moters kraujo, todėl svarbu, kad nėščiosios mityba patenkintų visus vaisiaus poreikius. Dėl nesubalsuotos mitybos gali atsirasti tam tikrų maisto medžiagų stoka, todėl gali sulėtėti vaisiaus vystymasis, taip pat didėja rizika, kad gims mažo svorio naujagimis. Mityba tiek nėštumo, tiek žindymo metu, reikalauja ypatingo dėmesio, todėl būtina užtikrinti, kad gaunamas reikiamas kiekis energijos, baltymų, mineralų ir vitaminų“, – pasakoja K. Šlekienė.

Specialistė pabrėžia, kad vaisiaus mityba siejasi ne tik su jo sveikata kūdikystėje ar vaikystėje, bet ir turi įtakos jau suaugus.

„Moksliniai tyrimai rodo, kad vaisiaus organizmas, reaguodamas į nepakankamą gaunamų maisto medžiagų kiekį prisitaiko. Tačiau po gimimo padidėjęs maisto suvartojimas gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos sistemų ligų rizikai ankstyvoje vaikystėje ir paauglystės laikotarpiu. Todėl didėja rizika jau suaugusiam susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip arterinė hipertenzija, nutukimas, cukrinis diabetas, išeminė širdies liga. Blogi mitybos įpročiai nėštumo metu labai padidina riziką atsirasti gestaciniam diabetui, per dideliam nėščiųjų svorio priaugiui ir makrosomijai (per didelis kūdikio svoris t.y. daugiau nei 4 kg)“, – teigia gyvensenos medicinos specialistė.

Dažnai trūksta geležies

Šlekienė priduria, kad viena dažniausių sveikatos problemų, su kuriomis susiduria nėščiosios, yra anemija, todėl subalansuotai mitybai turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys.

„Anemijos profilaktikai patartina dažniau valgyti maisto produktus, kuriuose gausu geležies. Ji svarbi vaisiaus vystymuisi, padeda išvengti anemijos bei stiprina imuninę sistemą. Geležies poreikis nėštumo metu netolygus, pirmąjį̨ trimestrą jis būna minimalus. Geležies absorbcija didėja augant nėštumui. Esant anemijai, vaisius gauna per mažai deguonies, kuris reikalingas augimui, todėl gimsta mažesnio svorio. Todėl labai svarbu į savo mitybos racioną įtraukti produktų, kurie turi daug geležies: valgykite petražoles, špinatus, obuolius, moliūgus, pilno grūdo duoną, grikius, riešutus, liesą jautieną, žuvį, džiovintus baravykus, ispaniškojo šalavijo sėklas, kviečių želmenis. Taip pat geležies rasite dilgėlių ir žemuogių lapų bei gysločių arbatose. Daug geležies taip pat yra žemuogėse, braškėse, mėlynėse, šaltalankio ir putino uogose, juoduosiuose serbentuose“, – sako specialistė.

Reikia daugiau kalorijų

Gyvensenos medicinos specialistė primena, kad pagimdžiusios moterys turėtų suvartoti ir daugiau kalorijų.

„Žindanti mama turi žinoti, kad jos maisto davinio paros kaloražas šiuo laikotarpiu padidėja ir nereikėtų to bijoti. Nėštumo metu kalorijų poreikis padidėja tik 200–450 kcal, tačiau žindymo metu energijos poreikis išauga, todėl rekomenduojama per parą iš maisto papildomai gauti 476–500 kcal. Apskritai, žindančiai mamai nereikėtų laikytis jokių dietų. Moterys turėtų atsisakyti tik tų produktų, kuriems yra alergiškos ir tų, kurių netoleruodavo iki nėštumo. Žindant vaiką reikia valgyti dažniau, bet nedidelėmis porcijomis. Svarbu laikytis mitybos režimo ir kasdien valgyti kuo įvairesnį, sezonišką bei kokybišką maistą, kurį reikėtų gamintis namuose“, – teigia K. Šlekienė.

Tiesa, specialistė priduria, kad nėščios ar ką tik pagimdžiusios moterys turėtų tam tikrų produktų vengti.

„Negalimi sūrūs, aštrūs, riebūs bei rūkyti maisto gaminiai. Nėščia ar žindanti mama turi atsisakyti maisto iš viešųjų maitinimosi įstaigų, nereikėtų maitintis ir pusfabrikačiais, nes maistas turi būti šviežias ir pagamintas iš kokybiškų produktų. Svarbu žinoti, kad nereikėtų maisto antrą kartą šildyti. Patariama vengti daug sočiųjų riebalų turinčių produktų, pavyzdžiui, sviesto, riebios mėsos, grietinėlės, palmių, kokosų aliejaus ir t.t. Vartoti retai bei ribotai reikėtų ir cukrų, saldainius, saldintus gėrimus. Sužinojus apie nėštumą, negalima valgyti žalios mėsos ir žuvies. Ji turėtų būti paruošta ne žemesnėje nei 165 laipsnių temperatūroje. Taip pat patariama vengti pelėsinio, fetos sūrio ir kitų nepasterizuoto pieno gaminių, gazuotų gėrimų, alkoholio, stiprios kavos. Nerekomenduojama ne tik kava, bet ir kofeino turintys gėrimai. Didesnis kofeino kiekis didina savaiminio persileidimo riziką, o jei žindanti mama vartoja kofeino turinčius produktus, jo gauna ir žindomas kūdikis, kuris dėl to gali būti dirglesnis“, – įspėja K. Šlekienė.

Per dieną – bent 400 gramų daržovių ir vaisių

Pasak specialistės, itin svarbų vaidmenį nėščiųjų ir pagimdžiusiųjų mityboje vaidina daržovės ir vaisiai. Ji primena, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną.

Įdomupaskaityti

Šiais metais pavėžėjimo paslauga dar galės naudotis visi, kam reikia, tačiau ateitis miglota

Šiais metais pavėžėjimo paslauga dar galės naudotis visi, kam reikia, tačiau ateitis miglota

2025-11-03
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31

„Asmuo kasdien turėtų suvartoti bent 400 gramų vaisių ir daržovių. Daržoves būtina valgyti kiekvieno valgio metu arba užkandžiaujant, o vaisių ar uogų užtenka kartą į dieną. Vartoti reikėtų santykiu 1:3, vadinasi, 1 vaisius ir/arba saujelė uogų per dieną bei 3 kartus per dieną daržovės“, – teigia moteris.

Tiesa, K. Šlekienė priduria, kad toli gražu ne visos suvartoja reikiamą kiekį vaisių ir daržovių. Todėl, pasak specialistės, galima pasitelkti ir šaltyje džiovintus produktus, kurių vartojimas paprastesnis bei, dažnu atveju, skanesnis.

„Šiais laikais galime rasti daug produktų–pagalbininkų, padedančių suvartoti reikiamą kiekį vaisių ir daržovių. Vieni tokių – šaltyje džiovintų vaisių, uogų ir daržovių miltelių mišiniai „fruttbery“. Jie gali padėti lengviau užtikrinti kasdienį rekomenduojamą vaisių ir daržovių suvartojimą bei tuo pačiu padidinti jų įvairovę. Džiovinimo šalčiu procesas užtikrina mikrobiologinį produkto saugumą, nenaudojant cheminių priedų, konservantų, pridėtinio cukraus. Šiems mišiniams naudojami vaisiai ir daržovės yra nuskinami idealios būklės bei iškart išdžiovinami šaltyje. Vadinasi, tokie vaisiai ir daržovės nepraranda maistinių medžiagų, priešingai nei tie, kurie dar tik keliauja link pardavimo vietų. Liofilizuoti produktai taip pat žymiai geriau išsaugo vitaminus, karotinus bei antioksidantus“, – teigia K. Šlekienė.

Dažniausia klaida – dietos

Kalbėdama apie dažniausiai besilaukančių ar jau pagimdžiusių moterų daromas klaidas mityboje, K. Šlekienė pamini dietų laikymąsi.

„Viena dažniausių klaidų yra įvairių dietų laikymasis. Pavyzdžiui, tiek veganinė, tiek vegetarinė mityba nėštumo metu yra galima tik tuo atveju, jei vartojami maisto papildai ir konsultuojamasi su sveikatos priežiūros specialistais. Tačiau griežta veganiška dieta, kurioje yra tik augaliniai produktai, kelia didelę riziką motinos ir vaisiaus sveikatai, ypač vaiko nervų sistemos vystymuisi. Taip besimaitindama nėščioji ar žindanti kūdikį mama negauna pakankamai energijos, baltymų, ilgos grandinės polinesočiųjų riebalų rūgščių, geležies, jodo, kalcio, cinko ir B12 bei D vitaminų, todėl maisto papildų vartojimas tampa būtinas“, – pasakoja pašnekovė.

Specialistė priduria, kad savo darbe dažnai pastebi, jog nėščiosios valgo per mažai daržovių, vaisių, neskiria pirmenybės ekologiškiems produktams, užkandžiauja pusfabrikačiais, turinčiais daug transriebalų. Kaip dažną klaidą specialistė įvardija ir per mažą skysčių suvartojimą. Pasak jos, nėščiosios vandens gurkšnoti nepamiršta ir išgeria jo pakankamai, bet pagimdžius vandens suvartojimas ženkliai sumažėja.

Svarbu nepamiršti skaidulų

Šlekienės teigimu, dėl hormoninių pokyčių nėščiosioms sulėtėja žarnyno motorika, o kartu ir virškinimo procesai, todėl daugeliui ima kauptis dujos, pučia pilvą. Manoma, kad pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas būdingas 16–39 proc. nėščiųjų. Tam, kad šių reiškinių būtų išvengta, specialistė ragina vartoti daug skaidulų turinčius produktus.

„Kasdieniniame nėščiosios ar žindančios mamos maitinimosi racione turėtų būti įtrauktas pakankamas kiekis skaidulų. Skaidulinių medžiagų reikia suvartoti apie 25–30 gramų per parą, kartu išgeriant ir reikiamą kiekį skysčių. Daržovių ir vaisių skaidulinės medžiagos palaiko normalią žarnyno veiklą, greitina žarnyno judesius, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje“, – tvirtina specialistė.

Jeigu su maistu suvartoti pakankamo kiekio skaidulų nepavyksta, rekomenduojama pasitelkti specialius skaidulų mišinius „fruttberry +fiber“. Juose yra ypač gerai subalansuotas tirpių ir netirpių skaidulų kiekis: tirpių skaidulų – 54,5 proc., o netirpių – 34,1 proc. Šis unikalus skaidulų derinys padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą ir gerina bendrą savijautą.

Mityba vaivorykštės principu

Anot gyvensenos medicinos specialistės, tinkama mityba gali padėti moterims po gimdymo greičiau atsistatyti, atgauti energiją ir pagerinti savijautą.

„Dažnai gimus vaikui mamos pamiršta save, nesilaiko mitybos režimo. Tad noriu palinkėti visoms labiau mylėti save, rinktis kokybiškus maisto produktus, valgyti šviežią bei sezonišką maistą, taip pat visada stengtis jį gaminti namuose. Rekomenduoju į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau spalvų. Kiekviena mama turi sau užduoti klausimą, ar per dieną suvalgo bent 13-16 spalvų iš skirtingų maisto produktų? Čia gali padėti mityba vaivorykštės principu, kai per parą turime suvalgyti įvairiausių spalvų maisto produktų. Reikėtų prisiminti, kad kuo lėkštės turinys įvairesnis ir spalvingesnis, tuo mityba yra sveikesnė. Kasdien įtraukite į savo mitybą vis kitą vaisių. Tas pats ir su kruopomis –  nepamirškite, kad egzistuoja ne vien tik ryžiai ir grikiai, yra ir bolivinė balanda, lęšiai, avinžirniai, burnočio kruopos, pupelės. Lygiai tas pats ir su daržovėmis – neapsiribokite tik agurkais, pomidorais ar salotomis. Įtraukite ir rečiau vartojamas daržoves – išbandykite pankolį, salierus, smidrus, žiedinį kopūstą, batatus, ridikus. Ir žinoma, valgykite prie stalo, lėtai, neskubant, gerai sukramtant maistą bei mėgaukitės kiekvienu kąsniu, valgant neužsiimkite pašaline veikla“, – pataria K. Šlekienė.

 

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Palangoje siūlomas nemokamas apgamų dermatoskopinis tyrimas
Palanga

Palangoje siūlomas nemokamas apgamų dermatoskopinis tyrimas

2025-10-22
Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai
Kelmė

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

2025-10-21
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje
Klaipėda

Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

2025-10-18
Teismas dėl neskaidrių viešųjų pirkimų organizavimo kaltais pripažino UAB „Raseinių vandenys“ buvusį direktorių ir kitus du asmenis
Finansai

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Maistas
Gyvenimas

Lietuviai netaupo ir išmeta tonas maisto: ką galime padaryti?

2025-10-17
Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu
Gyvenimas

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16

Skaitomiausia

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Vagystė
Akmenė

Akmenės rajono policijos pareigūnai išaiškino įsilaužimą į laikinai negyvenamą namą ir sulaikė asmenį, įtariamą šio nusikaltimo padarymu

2025-10-29
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
cigaretės

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

2025-11-03
Iš dviženklio deficito išlipę šiauliečiai įspūdingu ketvirtuoju kėliniu parbloškė „Neptūną“

Aštuntasis šiauliečių laimėjimas tarpusavio mačuose su Klaipėdos „Neptūnu“

2025-11-03
Žvakės

Artėjant Vėlinėms aplankyti išėjusių Palangos savivaldybės tarybos narių, miesto garbės piliečių kapai

2025-11-03
19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

2025-10-31

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.