Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 10 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Paulius Liškauskas
2025-02-15
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 5 min skaitymo
Asociatyvi nuotr. | Freepik

Asociatyvi nuotr. | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Kulinarinis turizmas – ne vienam tampa papildoma motyvacija leistis į kelionių nuotykius. Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma). Lietuviškos virtuvės mylėtojai savo maršrutus taip pat derina tokiu būdu, kad keliaudami aplankytų rekomenduojamus restoranus ar paskanautų gėrybių, kuriomis didžiuojasi vietos gyventojai. Tad keliaudami atostogų, nepraleiskite progos paragauti patiekalų, kuriuos vėliau galėsite drąsiai išbandyti grįžę namo.

Rinkdamiesi kryptį ir svarstydami apie veiklas bei pramogas joje, keliautojai nori ne tik pažinti pasirinktos šalies gamtą, istoriją bei kultūrą, bet ir atrasti vietinės virtuvės įdomybes, pasisemti įkvėpimo gastronominiams eksperimentams. Lietuvių keliautojus traukia autentiški patiekalai, jų skoniai bei galimybė iš arčiau susipažinti su vietinio maisto gaminimo tradicijomis, produktų įvairove bei kultūriniais ypatumais.

„Vietinių virtuvių atradimas dažnam tampa reikšminga ir itin malonia kelionės dalimi, kai lankomą šalį ir net konkretų miestą pažįstame būtent per maistą, gastronominę kultūrą, tam tikras tradicijas. Keliautojai atostogų metu linkę ne tik ragauti tradicinius patiekalus, lankyti rekomenduojamus restoranus, bet ir susipažinti su jų gaminimo procesu. Jie taip pat noriai lankosi vietiniuose turgeliuose, kur gali pamatyti ir paragauti išskirtinių produktų“, – sako „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Dažnai kelionėse išbandyti skoniai įkvepia eksperimentams ir grįžus namo – draugų ar šeimos vakarienės,  naujų receptų išbandymas kartu ar istorijos apie ragautus skonius tampa smagiu patirties pasidalijimu: „Tokie susibūrimai ar vakarienės neretai tampa  ir savotišku prisiminimų vakaru, leidžiančiu dar kartą išgyventi kelionės įspūdžius bei visiems artimiau susipažinti su įvairių šalių kulinarinėmis tradicijomis. Norą pasinerti į gastronomines patirtis skatina ir iš esmės augantis dėmesys maisto kultūrai Lietuvoje – žmonės domisi kokybiška virtuve, seka tendencijas, lankosi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.“

Maistas – neatsiejama kultūros dalis

Įdomupaskaityti

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“

2025-09-09
Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės

Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės

2025-09-09

Restorano „Vila Komoda“, kuris buvo įtrauktas į prestižinį gurmanų bei restoraninio turizmo gidą „Michelin“, įkūrėja Karolina Vičiūtė-Venckienė įsitikinusi, jog žmogus tikrai gyvena ir pažįsta pasaulį tik tuomet, kai turi galimybę patirti kitų kultūrų meną, muziką ir maistą: „Pavyzdžiui, vienose kultūrose valgoma rankomis, kitose po pietų jau negeriama kava su pienu. Koks istorinis ir emocinis kontekstas tai nulemia? Man tai be galo įdomi tema, padedanti geriau suprasti kiekvienos šalies ideologiją.“

Nors ne kartą yra keliavusi į skirtingas šalis, kai pagrindinis dėmuo – norimas paragauti maistas, restoranų konsultantė puikiai prisimena pirmąją savo pasaulietiško maisto pažinimo patirtį: „Londone teko gyventi su skirtingų kultūrų žmonėmis, o viena indė mums suorganizavo vakarą tradiciniame indų restorane. Ji pristatė, kaip teisingai užsisakyti karį, šalia jo derančias agurkų salotas, duoną, ryžius. Parodė, ką valgyti rankomis, kaip plėšyti duoną. Labai rekomenduoju šią praktiką taikyti tiek keliaujant, tiek su užsienio svečiais bendraujant savo šalyje.“

Graikiškasis suvlakis su jogurtiniu dzadzikiu

Suvlakiai

Graikijos gastronomijoje pagrindinis dėmesys skiriamas alyvuogėms, žuviai, daržovėms ir nedžiovintiems prieskoniams. Senovės graikų maisto gaminimo metodai bei ingredientai išliko iki šių dienų, o vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų, kurį keliautojai paragauja atvykę į šią šalį, yra suvlakis. Šis pavadinimas kilęs iš žodžio „souvla“, reiškiančio iešmą, o jo paragauti galite net gatvėje. Suvlakis yra mažais kubeliais supjaustyta mėsa ar žuvis, suverta ant bambukinių iešmelių ir kepta ant atviros ugnies.

Keliaudami po Graikiją, turistai gali mėgautis suvlakiais, suvyniotais į minkštą pitos duoną su šviežiais pomidorais, svogūnais bei gaiviu dzadzikio (orig. tzatziki) padažu, kuris gaminamas iš jogurto, agurkų bei česnakų. Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojama kiauliena, suvlakiai gaminami ir su vištiena, ėriena ar net malta jautiena. Sakoma, kad suvlakis simbolizuoja graikų svetingumą bei bendravimo džiaugsmą, todėl jis neabejotinai praturtins jūsų kelionę bei dovanos naujas pažintis prie stalo.

Sicilietiškų skonių simfonija: arančinai

Arančinai

Italija žavi ne tik įspūdinga architektūra, bet ir turtingomis gastronominėmis tradicijomis, todėl ji laikoma vienu iš pasaulio kulinarinių centrų. Sicilija išsiskiria unikaliomis skonių kombinacijomis ir išskirtiniais ingredientais, kurie harmoningai sujungia Viduržemio jūros regiono kultūrų, arabų, graikų bei ispanų įtakos elementus.

Vienas iš populiariausių Sicilijos delikatesų yra arančinai – traškūs ryžių rutuliukai, kurių viduje slepiasi įvairiausi skoniai. Jie dažniausiai yra apvalūs arba kūgio formos, o traškus išorinis sluoksnis, prisotintas aromatingais prieskoniais, slepia skoniais turtingus įdarus. Arančinai gali būti su mocarela, vytinta mėsa arba žaliaisiais žirneliais – nepraleiskite progos paragauti šio pajūrio lobio, kuris tikrai prisidės prie jūsų kelionės prisiminimų.

Nuo ispaniško bendravimo neatsiejamos tapos 

Ispaniškos tapos

Romėnai, maurai, o vėliau ir kitos tautos paliko savo pėdsakus, suteikdamos ispaniškam maistui unikalų charakterį. Viena ryškiausių šio krašto gastronominių tradicijų – tapos (orig. tapas). Šios nedidelės užkandėlės idealiai tinka dalinimuisi su draugais ar šeima, nes, kaip gerai žinome, socializacija yra neatsiejama ispanų kultūros dalis. Turistams tapos tampa ne tik tradiciniu maistu, bet ir kultūrine patirtimi, leidžiančia pajusti Ispanijos dvasią ir bendruomeniškumą.

Ant šių pietiečių stalo rasime ir kitų patiekalų: keptų bulvių su aštriu padažu (orig. patata bravas), mėsos kukulių (orig. albondigas), marinuotų ančiuvių (orig. boquerones), keptų bei sūdytų žaliųjų paprikų (orig. pimientos de Padrón), kurios ne tik traukia akį, bet ir kelia apetitą. Be to, keliautojai linkę mėgautis ir ilgesnėmis vakarienėmis, kurios tradiciškai prasideda tapomis, o baigiasi desertu – čiuromis (orig. churros).

Širdį saldinantis lukumas Turkijoje 

Lukumo saldainiai

Turkijos virtuvėje galima rasti Osmanų imperijos šaknis, kuriose – ryškūs prieskoniai, įvairūs įdarai ir gausybė saldumynų. Svarbiausi maisto kultūros aspektai apima šviežių ingredientų naudojimą bei neblėstančią meilę desertams. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir Turkijos miestų gatvėse sutinkamų saldumynų yra lukumas – tai tradicinis saldumynas, gaminamas iš krakmolo, cukraus ir įvairių priedų.

Pasak M. Bielinytės, bendrai Turkija garsėja aukšta maisto kokybe ir įspūdinga jo įvairove: „Daugelis poilsiautojų taip pat vertina puikią kokybę garantuojančius viešbučių restoranus, siūlančius itin gausų asortimentą ir atsižvelgiančius į vyraujančias kulinarines tendencijas, tokiu būdu vis pasiūlant ir įdomių naujienų. Šios šalies virtuvė leidžia mėgautis tiek autentiškais vietiniais valgiais, tiek tarptautinės virtuvės patiekalais, todėl kiekvienas keliautojas gali atrasti sau tinkamus skonius.“

Kavos pertraukėlė Portugalijoje: pyragėliai su kremu

Belemo pyragėliai

Manoma, kad portugališkus skanėstus, dar vadinamus Belemo pyragėliais (pastel de Belém), sukūrė vienuoliai, ieškodami būdų panaudoti kiaušinių trynius. Pyragėlių skonis stebina kreminiu švelnumu, karamelizuota plutele ir traškiais sluoksniai – dažniausiai jie valgomi ryte su stipria portugališka kava.

Norintys pajusti autentišką skonį turėtų apsilankyti garsioje konditerijos parduotuvėje „Belemo konditerijos gaminiai“ (orig. Pastéis de Belém), kuri yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje. Paragavę kartą šio saldėsio, negalėsite pradėti atostogų ryto su jokiu kitu desertu, o draugams bus įdomu išgirsti šio aromatingo pyragėlio istoriją bei jūsų įspūdžius iš Portugalijos.

Prancūzija ir jos legendinis Burgundiškas troškinys

Prancūziškas troškinys

Prancūzijos gastronomija, garsėjanti savo turtingu paveldu, yra tikra kulinarinio meno šalis. Vienas išskirtiniausių patiekalų yra burgundiškas troškinys – jautienos burginjonas (orig. bœuf bourguignon). Šis patiekalas ne tik džiugina keliautojų gomurį, bet ir leidžia pažinti Prancūzijos kulinarinę kultūrą bei regiono tradicijas.

Tiems, kurie nėra raudonos mėsos gerbėjai, yra puiki alternatyva – prancūziškas vištienos troškinys „Gaidys vyne“ (orig. coq au vin) – jame vietoje jautienos patiekiama vištiena. Šis patiekalas taip pat gaminamas su raudonuoju vynu ir yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali nustebinti savo skoniu. Pažintinių kelionių metu keliautojai turi galimybę paragauti ne tik šių, bet ir daugybės kitų patiekalų autentiškose vietose, kurioms gauna patyrusių gidų rekomendacijų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis
Įdomu

Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis

2025-09-08
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia
Klaipėda

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Rekordas Akmenų karaliui
Įdomu

Rekordas Akmenų karaliui

2025-09-02
Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi
Įdomu

Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi

2025-08-29
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Kultūra

Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu

2025-08-27
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius
Laisvalaikis

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?
Įdomu

Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?

2025-08-26
Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų
Įdomu

Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų

2025-08-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Pristatytas „Galaxy S25 FE“ išmanusis telefonas: flagmanų privalumai už prieinamą kainą
Technologijos

Pristatytas „Galaxy S25 FE“ išmanusis telefonas: flagmanų privalumai už prieinamą kainą

2025-09-04
Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“
Aplinka

Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“

2025-03-12
Programuotojų era baigėsi, dabar reikalingi DI specialistai, atlyginimai siekia iki 10 tūkst. Eur
Lietuva

Programuotojų era baigėsi, dabar reikalingi DI specialistai, atlyginimai siekia iki 10 tūkst. Eur

2025-09-05

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Žaliojo kurso link Tauragėje

Žaliojo kurso link Tauragėje

2025-09-10
Klaipėdos miesto įstaigos pelnė „Tvarumo bruknės“ ženklus

Klaipėdos miesto įstaigos pelnė „Tvarumo bruknės“ ženklus

2025-09-10
Dėmesys atsakingam kanceliarinių priemonių naudojimui ir rūšiavimui

Dėmesys atsakingam kanceliarinių priemonių naudojimui ir rūšiavimui

2025-09-10
Jau ir Lietuvoje – nauja „Bolt“ pavėžėjimo kategorija – „Moterys veža moteris“

Jau ir Lietuvoje – nauja „Bolt“ pavėžėjimo kategorija – „Moterys veža moteris“

2025-09-10
Ispanijos ambasadorius lankėsi Šiauliuose

Ispanijos ambasadorius lankėsi Šiauliuose

2025-09-10

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

2025-09-10
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.