Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 5 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Paulius Liškauskas
2025-07-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Kiaulienos kepsniai / freepik

Kiaulienos kepsniai / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Koks bebūtų oras – vasaros savaitgalius tiesiog privalu leisti ne namuose. Tad ištuštėjusios miestų gatvės ir į gražiausius gamtos kampelius vakarais traukiantys žmonės liudija apie lietuvių norą pasidžiaugti vasaros malonumais. O kad savaitgaliai įsimintų, ir niekam nesugadintų nuotaikos, prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria, ko vertėtų nepamiršti ir į ką piknikautojams atkreipti dėmesį. 

Svarbu saugiai transportuoti ir laikyti maistą

Kartais, maistą gabenant ne itin sandariuose talpose, atvykus į vietą, gali laukti nemalonus siurprizas: tarkime, išsipylęs mėsos marinatas. „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena viską supakuoti labai sandariai, o greitai gendančius produktus: mėsą, žuvį, pieno produktus dėti į šaltkrepšį. Jei jo neturite, galite panaudoti maišelius su ledu arba iš anksto užšaldyto vandens buteliukus.

„Jei jau piknikauti vykstate be šaltkrepšio, pasistenkite, kad žuvis ir mėsa, ypač paukštiena, kuo trumpiau – iki kol kepsite – būtų šilumoje. Marinuota mėsa išsilaikys ilgiau už nemarinuotą, bet jei skubate ar neturite jos pasiruošę, nusipirkę artimiausiame prekybos centre, vėliau galite jau užkūrę ugnį mėsą supjaustyti gabaliukais ir gerai įtrinti prieskoniais“, – pataria specialistas.

Jis primena, kad norint išvengti apsinuodijimo, nemarinuotos mėsos ir žuvies rekomenduojama nepalikti šilumoje daugiau kaip 2 valandas (arba 1 valandą, jei temperatūra pakilusi iki +30°C). Laikant ilgiau, maiste gali pradėti daugintis bakterijos. Be to, parsivežtus mėsos ir žuvies likučius reikėtų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 1-2 dienas.

Neturite grilio, bet norisi kepsnio – ne bėda

Į gamtą su draugais neretai susiruošia ir paaugliai, kurie daug neinvestuodami ir neturėdami grilinimo įgūdžių, nori pasiruošti gardžią vakarienę gamtoje. Kartais ir vyresni iškylautojai, jau nuvažiavę pusę kelio, prisimena, kad pamiršo įsidėti groteles ar iešmus. V. Nadzeika sako, kad visada galima rasti išeitį: „Susiruošę išsikepti kepsnių pirmą kartą, parduotuvėje įsigyti vienkartinių kepsninių (pigiausia nekainuos nė 5 Eur.) arba pradėti ruošti mėsą ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip bus galima lengviau reguliuoti temperatūrą, be to naujokai grilintojai susipažins su pagrindiniais kepimo principais“.

Ekspertas pataria, kad iešmus gamtoje gali atstoti ir miške rasti pagaliukai, iš kurių nesunku išdrožti iešmelius, tik prieš kepimą juos reikėtų pamirkyti vandenyje, kad vėliau nedegtų. Juos bus galima sudėti ant storesnių iš pagaliukų sustatytų stovų.

Marinuodami mėsą, improvizuokite

Net jei nuolat susilaukiate komplimentų už gardžius mėsos kepsnius ir saugote kelis savo firminius receptus, verta išbandyti šį tą naujo ir dar labiau nustebinti artimuosius. Mėgstantiems Azijos maistą mėsos technologas siūlo pasiruošti egzotiškesnio skonio kiaulieną. „Reikės sojų padažo, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį. Jei esate Viduržemio jūros virtuvės mėgėjas, galite mėsai suteikti tam regionui būdingo žolelių aromato ir skonio. Reikės raudonėlių, bazilikų, petražolių, tarkuotos citrinos žievelės, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Taip pamarinuota kiauliena bus aromatinga ir sultinga“.

Mėsai minkštinti pataria naudoti citrinos sultis arba gazuotus gėrimus. „Tam galima panaudoti netgi kivius – tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos. Tik naudojant kivius mėsos marinatui, nelaikykite jame mėsos labai ilgai, užteks ir poros valandų, kitaip iškepę kepsniai gali būti sausoki“, – įspėja mėsos ekspertas.

Ką palikti ir ką vežtis į gamtą

Tiek vaikai, tiek suaugusieji, laukdami, kol mėsa iškeps, nori paužkandžiauti, o deserto gabalėlis visada praverčia sočių pietų ar vakarienės finalui. Vis tik vasarą į gamtą geriau nesivežti greitai gendančių produktų ar šilumoje išvaizdą prarandančių patiekalų.

 „Neverta ruošti ir vežtis mišrainių su grietine ar majonezu, geriau įsidėti pjaustytų daržovių, salotų, indelių su humusų, daržovių užtepėlėmis, tortilijų suktinukais. Tiks viskas, kas valgoma rankomis – plonos rūkytos dešrelės, plėšomos sūrio lazdelės, trapučiai, riešutai. Tortai, pyragaičiai ar keksiukai su kremu, net jei tai gamtoje švenčiamas gimtadienis, tikrai nėra geras pasirinkimas – kremas šilumoje tirpsta, greitai genda, o kepiniai praranda pirminę išvaizdą. Vietoj jų verta pasiimti vaisių, uogų, sausainių, o tortą gali atstoti net ir arbūzas“, – sako V. Nadzeika.

Kiaulienos kepsniai, marinuoti su kiviais

RECEPTAS

Įdomupaskaityti

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21

Kepsniams reikės: 

  • 720 g kiaulienos mentės arba nugarinės;
  • 2 vnt. kivių;
  • 0,25 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto skysto medaus;
  • 1 šaukšto grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 šaukštelio raudonėlių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 šaukštelio pipirų,
  • druskos – pagal skonį.

Garnyrui reikės:

  • 2 vnt. raudonųjų paprikų;
  • 250 g. vyšninių pomidorų;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite kivių žievę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 valandas.
  2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 minutes iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
  3. Juos patiekite su daržovėmis. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Paprikas bei pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių: pomidorus  2–3 minutes, paprikas – 5–7 minutes.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30
Sukčiai
Klaipėda

Sukčiai, prisistatę policijos ir banko darbuotojais, apgaulės būdu išviliojo apie 20 000 eurų

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
cigaretės

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

2025-11-03
Iš dviženklio deficito išlipę šiauliečiai įspūdingu ketvirtuoju kėliniu parbloškė „Neptūną“

Aštuntasis šiauliečių laimėjimas tarpusavio mačuose su Klaipėdos „Neptūnu“

2025-11-03
Žvakės

Artėjant Vėlinėms aplankyti išėjusių Palangos savivaldybės tarybos narių, miesto garbės piliečių kapai

2025-11-03
19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

2025-10-31

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28

Naujausi

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.