Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 3 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Paulius Liškauskas
2025-09-03
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Vynuogių tartaletė / Freepik nuotr.

Vynuogių tartaletė / Freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Rugsėjį prasideda šviežio vynuogių derliaus sezonas, kai Pietų Europos šalyse sunokusios sultingos uogos atskleidžia geriausias savo skonines savybes. Vienos saldžios kaip cukraus vata, kitos su mangų poskoniu, ypač kvapnios ar saldžiarūgštės. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kviečia susipažinti su 15 šių uogų veislių šią savaitę vykstančiose teminėse vynuogių dienose bei sužinoti, kuo kiekviena jų išsiskiria, kokią saldumo skalę siekia bei kurios – pačios mėgstamiausios tautiečių. Tuo pačiu kulinarijos meistrai siūlo vynuogėmis pagardinti ir desertą, kuriam paruošti neprireikės nė pusvalandžio.

„Savo pirkėjams reguliariai rengiame temines vaisių, daržovių bei uogų dienas kviesdami patirti naujų skonių įvairovę bei susipažinti su iki šiol dar galbūt neragautomis skirtingų gėrybių veislėmis bei rūšimis. Šią savaitę, startavus rudeniui ir užderėjus gausiam vynuogių derliui, pirkėjus kviečiame išbandyti 15 skirtingų jų veislių, atkeliavusių iš Italijos bei Ispanijos ūkių. Šiame, tik šią savaitę išplėstame asortimente, neabejoju, kad kiekvienas ras sau patinkantį skonį, mat dalis vynuogių veislių išsiskiria ypatingumu saldumu, kitos – sultingumu, traškumu bei, žinoma, net ir saldžiarūgščių poskoniu. Tikimės, kad šios dienos patiks vynuogių mėgėjams, nes tai puiki galimybė ne tik pažinti naujus skonius, bet ir įsigyti jų itin patraukliomis kainomis“, – sako Julija Butkevič, „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimų skyriaus vadovė.

Vynuogės – vienos perkamiausių uogų, pirkėjų pirkinių krepšeliuose atsiduriančių dažnai šalia pirmojo būtinumo maisto produktų. „Maximos“ duomenys rodo, kad pirkėjų mėgstamiausios – žaliosios besėklės vynuogės, išsiskiriančios savo saldumu. Vis tik, šią savaitę pagausėjus vynuogių asortimentui, pirkėjų nuostabai, tinklo parduotuvėse bus galima rasti ir kur kas saldesnių šių uogų veislių. Įdomu, kad šiai savybei įvertinti – naudojami specialūs matavimo įrankiai.

Vynuogių saldumą matuoja specialus įrankis – refraktometras

„Saldumas nėra subjektyvi nuomonė – jis yra moksliškai pamatuojamas ir vertinamas pagal BRIX rodiklį, kuris parodo, kiek gramų cukraus yra 100 g vaisiaus ar uogos sulčių. Vynuogių sulčių BRIX dažniausiai matuojamas refraktometru – lašelį sulčių užlašinus ant prietaiso lęšio, galima greitai nustatyti cukraus koncentraciją“, – paaiškina J. Butkevič.

Jeigu vynuogių BRIX rodiklis yra 14–15, tai reiškia, kad tiek gramų cukraus nustatyta 100 g sulčių. Tokios vynuogės laikomos pusiau saldžiomis ir dažniausiai naudojamos kulinarijoje. Tautiečių pamėgtose žaliosiose besėklėse vynuogėse BRIX rodiklis siekia 16–18 ir įtvirtina, kad tai – išties saldžios uogos.

„Minėtas rodiklis leidžia nustatyti vynuogių sunokimo lygį, o kartu yra ir viena iš veislės ypatybių. Šią savaitę išplėstame asortimente mūsų pirkėjai galės paragauti uogų, kurių BRIX rodiklis svyruoja tarp 18–22. Tai itin saldžios vynuogės, apie kurias byloja ir jų veislių pavadinimai: „Sweet Saphire“ (angl. saldusis safyras) „Cotton Candy“ (angl. cukraus vata), „Sweet Celebration“ (angl. saldi šventė). Šviežiai sunokusių šių veislių vynuogių parsivežti pavyksta nedažnai, todėl džiaugiamės pasitaikiusia proga pristatyti jas mūsų pirkėjams dar ir išties patraukliomis kainomis“, – kalba „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Butkevič pažymi, kad beveik visas teminių vynuogių dienų asortimentas – tai saldžių bei itin saldžių veislių vynuogės, tačiau saldumas nėra vienintelė jų savybė. Kai kurios vynuogių veislės pasižymi ypatingu traškumu arba išsiskiria kvapnumu, net mango vaisių poskoniu.

„Neabejoju, kad pirkėjų laukia atradimų savaitė. O kad nereikėtų vargintis galvojant apie BRIX rodiklį, mūsų kassavaitiniame kainų leidinyje galima rasti aprašymus, kur bus įvardintos pagrindinės kiekvienos veislės vynuogių skoninės savybės“, – priduria J. Butkevič.

Vynuogių tartaletė

Pasinaudoti proga ir nepraleisti galimybes išbandyti dar neragautų veislių vynuogių ragina ir  kulinarijos meistrai. Jie kviečia jau išragavus ir išsirinkus savo mėgstamiausius skonius, pasigaminti vynuogių tartaletę – gaivų, vasaros malonumų pamiršti neleidžiantį desertą. Jam paruošti reikės:

Įdomupaskaityti

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
  • 3 puodelių besėklių vynuogių;
  • 3 puodelių žaliųjų arba raudonųjų vynuogių;
  • 1 puodelio miltų;
  • 1/2 puodelio sviesto (šalto, supjaustyto gabalėliais);
  • 1/2 puodelio avižų;
  • plaktos grietinėlės;
  • cukraus pudros;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • šalto vandens.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą. Viską maišykite toliau, kol konsistencija taps rupi, grublėta. Į masę įpilkite 2 šaukštus šalto vandens. Maišykite, kol masė paspausta sulips (jei reikia, įpilkite daugiau vandens). Sudėkite avižas ir viską maišykite toliau iki kol masė taps vientisa.

Sudėkite tešlą į 23 cm skersmens pyrago kepimo indą. Išsklaidykite, šiek tiek užkeldami kraštelius į viršų. Kepkite, kol paauksuos, apie 25 minutes. Iškepus ištraukite, atvėsinkite. Suplakite grietinėlę, tolygiai paskirstykite ją ant iškepto tartaletės pagrindo, ant viršaus sudėliokite vynuoges. Palikite atvėsti nuo 2 val. iki paros. Prieš patiekdami, pabarstykite cukraus pudra, o tada – mėgaukitės!

Skanaus!

Žymos: Daržas ir sodasDerlius
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena
Laisvalaikis

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“
Kultūra

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Pinigai
Finansai

Nekilnojamojo turto savininkai mokestį sumokėti turi iki gruodžio 15 d.

2025-11-27
Akmenės kraštui parvežtas sidabro medalis iš Jelgavos
Akmenė

Akmenės kraštui parvežtas sidabro medalis iš Jelgavos

2025-11-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

2025-12-03
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

2025-12-02
Kretingoje kalėdine šviesa sutvisko užburianti žaliaskarė

Kretingoje kalėdine šviesa sutvisko užburianti žaliaskarė

2025-12-02
Klaipėda žengia dar vieną svarbų žingsnį naujosios ledo arenos statybų link

Klaipėda žengia dar vieną svarbų žingsnį naujosios ledo arenos statybų link

2025-12-02
Klaipėdoje suteikti pavadinimai naujoms autobusų stotelėms

Gargžduose galima keliauti autobusais

2025-12-02

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

2025-12-03
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.