Kalėdinis laikotarpis į namus dažnai atneša džiaugsmo, jaukumo ir nuoširdumo. Tačiau kartu jis neretai išbando mūsų sveikatą: ilgas laikas kelyje, gausus maistas, vėlyvos vakarienės, šaltas oras ar emocinė įtampa gali nemenkai sutrikdyti kasdienę rutiną. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė ragina išbandyti 5 paprastus, bet veiksmingus patarimus, padėsiančius šventes praleisti saugiau, sveikiau ir jaustis gerai.
1. Šventės turi būti skanios, bet saugios
Žiemos šventės neretai asocijuojasi su naminiais, šeimos kulinarų pagamintais patiekalais, tačiau net ir pats gardžiausias maistas gali tapti pavojingu, jei jis būna laikomas ar ruošiamas netinkamai. Vaistininkė įspėja, kad apsinuodijimai dažnai kyla ne dėl pačių maisto produktų, o būtent dėl neatsargumo, kai patiekalai per ilgai paliekami ant stalo ar laikomi netinkamoje temperatūroje.
„Tarp greičiausiai gendančių produktų patenka mėsos gaminiai, ypač vištiena, faršas, kepenėlės, patiekalai su majonezu ar grietine, žuvis ir jūros gėrybės, tortai ir pyragai su grietinėle. Patiekalus su šiais produktais kambario temperatūroje verčiau nelaikyti ilgiau 2 val., o vėliau dėti į šaldytuvą. Taip pat gaminant maistą, patarčiau naudoti atskirus indus bei įrankius žaliai mėsai ar žuviai ir jau paruoštam maistui. Būtinai tikrinkite produktų galiojimą ir laikykitės nurodytų terminų“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.
2. Saikas – ir maistui, ir alkoholiui
Kalėdiniu laikotarpiu neretai susiduriame ir su noru paragauti visų ant stalo patiektų patiekalų. Vis dėlto, lietuviškoje virtuvėje nemaža dalis gardumynų yra gana riebūs ir sunkūs. E. Zykienė ragina atsiminti, kad per didelis riebaus, kepto ar gausiai prieskoningo maisto kiekis gali apkrauti kepenis ir virškinimo sistemą, o jei pasivaišinama ir alkoholiu – organizmas susiduria su dideliu stresu.
„Skubant paragauti visko, ką pagamino šeima, dažnai pamirštame, kad sotumo jausmas ateina po 15–20 minučių, todėl verta valgyti lėtai, daryti pertraukas tarp patiekalų, pasivaikščioti ar šiek tiek pajudėti. Verta prisiminti, kad šventinę nuotaiką sugadinti gali ir svaigiųjų gėrimų perteklius – geriau rinktis lengvus gaiviuosius gėrimus, gerti vandenį ar arbatą“, – rekomenduoja E. Zykienė.
3. Nepamirškime kasdien vartojamų vaistų
Anot vaistininkės, šventinis šurmulys dažnam sujaukia kasdien rutiną, tačiau žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, labai svarbu nepamiršti kasdien vartojamų, gydytojų paskirtų vaistų. Jei planuojate kelionę ar viešnagę pas artimuosius, vaistus pasidėkite į matomą vietą ar pasižymėkite priminimą, kada turite juos vartoti. Kartais net kelios praleistos ilgalaikio gydymo vaistų dozės gali nemenkai pasukti sveikatą.
4. Rūpinkimės emocine sveikata ir nekelkime įtampos organizmui
Ne visiems šventės kelia tik džiaugsmą – vaistininkė E. Zykienė pastebi, kad kai kuriems šis laikotarpis sukelia papildomą įtampą, vienišumo ar pareigos jausmus. Pasak jos, reikėtų leisti sau nevykti ten, kur nenorite, verčiau dovanoti laiką sau ar artimam žmogui, o ne skirti jį tobulo šventinio stalo ruošai.
„Lėtesnis tempas, ramybė ir nuoširdus bendravimas dažnai svarbesni nei spindintys papuošimai. Kartu verta nepamiršti stengtis, kiek įmanoma, išlaikyti įprastą rutiną – valgyti panašiu metu, gerti pakankamai vandens, išsimiegoti. Organizmui svarbus stabilumas, jis gali padėti išvengti nuovargio, galvos skausmų ir net virškinimo sutrikimų“, – sako vaistininkė.
5. Jei susirgome – likime namuose
E. Zykienė priduria, kad minint vienas gražiausių metų švenčių, taip pat vertėtų saugoti save ir artimiausius šeimos narius, ypač senjorus bei vaikus, turinčius lėtinių ligų ar silpną imuninę sistemą. Pajutus peršalimo simptomus, tokius kaip karščiavimas, kūno ar galvos skausmai, gerklės perštėjimas ar kosulys, sloga ar nosies užgulimas – reikėtų likti namuose. Juk geriausia dovana artimiesiems – rūpestis jų sveikata.



























