Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 17 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Derliaus šventė priminė Vilniui, kuo stipri Lietuva

Derliaus šventė priminė Vilniui, kuo stipri Lietuva

Paulius Liškauskas
2015-09-21
Įdomu, Naujienos
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Nuo penktadienio Gedimino prospektas virto nuotaikinga muge. Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) jau antrą kartą sostinėje surengė Derliaus šventę, kuri priminė miestiečiams, kad esame žemdirbių kraštas, kad Lietuvos stip­rybės šaltinis yra regionai. Prisistatyti vilniečiams ir svečiams, pasižmonėti ir pasidžiaugti derliaus pabaigtuvėmis atvyko 15 rajoninių savivaldybių, ŽŪR organizacijos. Pagrindinę sostinės gatvę nuklojo derliaus gėrybės, tautinio paveldo, amatininkų produktai. Buvo vaišių, pramogų ir už dyką.

Padėkos
ir dovanos

Atidarymas buvo smagus. Prie Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios išsirikiavo graži kolona: Lietuvos kariuomenės pučiamųjų instrumentų orkestras, už jos – ŽŪR pirmininko Andriejaus Stančiko, Seimo nario Broniaus Paužos, premjero patarėjo Adolfo Damanskio bei jaunųjų ūkininkų vadovaujama savivaldybių palyda. Po šv. Mišių suskambo maršo garsai, ir eisena su vėliavomis patraukė gatve aplink Lukiškių aikštę, kur laukė iškilmingoji renginio dalis.

Nors Lietuvos kaimui dabar ne patys lengviausi laikai, vis tiek reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turi, ką užaugino darbščios rankos, subrandino dosni žemė, meili saulė. Ant stalo nešama jau šių metų grūdų derliaus duona.

„Norime pasidžiaugti tuo, ką mūsų žemdirbiai sukūrė per metus, parodyti tą produkciją vartotojams“, – per šventės atidarymą sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Atkreipdama dėmesį į ŽŪM organizuojamą akciją „AuGink savo kraštą“, ji priminė, kad auginant kraštą prisideda kiekvienas: kuris sėja ir pjauna, kurie kepa, kurie vartoja. Tik visiems kartu galima pasiekti, kad kraštas augs, suklestės.

Ministrė į šventę atėjo ne tuščiomis rankomis, o nešina pluoštu padėkų ūkininkams, kaimo bendruomenių atstovams, tautodailininkams. Euro­pos Parlamento narys Bronis Ropė perėmė estafetę ir padėkas išreiškė kooperacijos judėjimo entuziastams.

O kai ŽŪR pirmininkas Andriejus Stančikas atrišo savo dovanų maišą, atrodė, kad jis be dugno. Dovanų – simbolika dekoruotų veidrodžių – užteko ir visoms savivaldybėms, ir ŽŪR organizacijoms, ir ministrei.

Seimo narys Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas B. Pauža komiteto vardu dėkojo organizatoriams – ŽŪR dėl pasiryžimo tradicinę šventę perkelti į Vilnių. Žemdirbiams, šiandien susiduriantiems su problema, kaip sėkmingai parduoti užaugintą produkciją, jis linkėjo nenuleisti rankų.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimą šventės dalyviams perdavė jo patarėjas A. Damanskis, trumpas sveikinimo kalbas tarė Vilniaus mero pavaduotojas Valdas Benkunskas, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas, Šakių rajono meras Juozas Bertašius.

Įdomupaskaityti

Kretingos rajone – paukščių gripo židinys 20 tūkst. paukščių ūkyje

Kretingos rajone – paukščių gripo židinys 20 tūkst. paukščių ūkyje

2025-10-14
Kelmę aplankė partneriai iš Vartburgo apskrities

Kelmę aplankė partneriai iš Vartburgo apskrities

2025-10-13

Džiugino
ne tik vaikus

Prie Lukiškių aikštės trumpam įsikūrė neįprasti „gyventojai“. Jie miestiečius ir svečius stebino kur kas labiau nei pačiame sostinės centre miegantis benamis. Mažųjų žirgų augintojų asociacija atgabeno porą retų veislių žirgelių. Žirgyno savininkas Gintautas Mateika suteikė vaikams džiaugsmo leisdamas pasėdėti ant stebėtinai ramaus nykštukinio ponio. Visiškai priešingą temperamentą demonstravo Jono Griciaus Amerikos miniatiūrinis arklys, kuris negalėjo nustygti vietoje.

Alpakų augintoja Jolanta Kuorienė žavėjo praeivius savo jaukiomis augintinėmis. Prieš ketverius metus kupranugarių genties atstovų įsivežusi ūkininkė užsiima šių švelniavilnių gyvūnų veisimu, kerpa vilną, verpia siūlus. Veislynas, kuriame dabar – per dvi dešimtis alpakų, prieaugliu aprūpino jau nemažai ūkių, nors lietuviai ganėtinai atsargūs naujovėms.

Tačiau prie galbūt pirmą kartą matomų tokių gyvūnų besibūriuojantiems vilniečiams rūpėjo kitkas: paglostyti, nusifotografuoti.

Kiekvienos šeimininkės sūris – kitoks

Kad ši tiesa ne iš piršto laužta, galėjai įsitikinti eidamas nuo vieno pieno produktų gamintojo stalo prie kito.

Nuo seno kiekvienoje šeimoje šventei spaudžiamas ypatingas – šventinis sūris. Tad ir į Derliaus šventę ne viena kaimo bendruomenė atkeliavo atitinkamai pasirengusi. Tradicinį saldaus pieno varškės sūrį, sviesto su prieskoninėmis žolelėmis paruošė Šiaulių r. Šiupylių kaimo bendruomenės moterys.

Plačią gaminių paletę į sostinę atsivežė Lukšių pieninė, Ėriškių žemės ūkio bendrovė.

Derliaus šventėje buvo ir smulkiųjų gamintojų. Vanda Petraškienė iš Alytaus rajono Butrimonių kaimo, laikanti penkias karvytes, teigė, kad pieno perdirbimu užsiima „pasibuvimui tarp žmonių“. Savo sūrius, sviestą ji paprastai parduoda Alytuje. Moteris į Vilnių atsivežė įvairių sūrių, pagardintų prieskoniais ir natūralių, taip pat jau retenybe tapusių džiovintų sūrelių. „Tai tautinis paveldas, norime jį išlaikyti“, – sakė V. Petraškienė, ketinanti įgyti tautinio paveldo produkto sertifikatą. Džiovinto sūrelio gamyba ganėtinai ilga, sudėtinga.

Savivaldybių kiemeliai varžėsi išmone

Išsiskirti iš kitų, patraukti dėmesį – sveikos konkurencijos tradicija. Šiaulių rajono savivaldybės kiemelis apsitvėrė kaimiška žagarų tvorele su apyniais ir ąsočiais. Vilniaus rajonas pasidabino verbomis. Jurbarko rajono Smalininkų seniūnija pasistatė pasienio posto būdelę su žandaru: juk tai Lietuvos pakraštys, senas knygų kontrabandos taškas.

Savivaldybių kiemeliuose ar prie jų skambėjo muzika, sukosi šokėjų rateliai, vyko kitoks veiksmas. Kėdainiečiai išvirė agurkienės, šilutiškiai – žuvienės.

Rokiškio krašto Panemunėlio kaimo bendruomenė demonstravo lino kelią. Kultūros namų darbuotoja Audronė Šakalienė pasakojo apie bendruomenės pastangas išsaugoti linų auginimo tradicijas: „Mūsų kaimo bendruomenėje prieš savaitę jau trečius metus iš eilės buvo surengta šventė „Lino mūka“, jos metu demonstruojama ta lino „kančia“ – linai raunami, į pėdus statomi, vežami jaujon..“

Telšių savivaldybė pasipuošė medyje drožinėtu žemaitišku užrašu. Čia pat darbavosi drožėjai, šventišką nuotaiką palaikė folkloro ansamblis „Spigėns“, buvo siūlomas kastinys…

Fotografija 2

Verslai su meile
savo kraštui

Esame kraštas, turtingas išmonės ir verslumo, meile tradicijoms išsiskiriančių žmonių.

Lazdijų rajono Varnėnų kaimo gyventojai Rima ir Vytenis Bagdanavičiai puoselėja Dzūkijos tradicinį kulinarinį paveldą, kepa dzūkiškas bandas. Iš ūkinio pastato įrengtoje seklyčioje priimamos ekskursijos, rengiamos edukacinės pamokos. „Turime tris krosnis, džioviname kopūstų lapus. Bandas kepame ant džiovintų kopūstų lapo. Susluoksniavę su spirgučių padažu, bandas dar pašutiname krosny-
je“, – apie dzūkiško patiekalo ruošimo paslaptis pasakojo R. Bagdanavičienė, neslepianti, kad tokio pobūdžio veikla sekasi gerai.

Svarbu tikėti tuo, ką veiki. Rokiškio rajono savivaldybės kiemelyje plačią kanapių ir kitokių aliejų gamą pristatęs Nerijus Slesariū-
nas – pavyzdys, jog lietuviška produkcija gali būti išskirtinė, įdomi ir vietos, ir užsienio rinkoje. „Tik nuoširdus darbas, požiūris į žmogų gali sukurti kažką nepaprasto, skatinti grožį, gėrį, aplinką, puoselėti aplinką“, – sako vyras, septynerius metus studijavęs medicinos bei žemės ūkio literatūrą, kol atrado dalykus, kurie padėjo rasti atsakymą į klausimus, rūpėjusius jam pačiam. Kanapių augintojas ir produktų kūrėjas, pats atsikratęs bjaurios odos ligos psoriazės, teigia, jog svarbiausia – tinkamai maitintis ir mąstyti. „Veiklai norėtume skatinti ir kitus jaunus žmones. Nereikia manyti, kad užsienis gali mums suteikti darbo, patys galime jį susikurti“, – sako verslininkas ir ūkininkas, paskatinęs neformaliai kooperacijai kaimyninius ūkius, šiek tiek savo produkcijos jau siunčiantis eksportui.

Irma DUBOVIČIENĖ, „ŪP“ korespondentė, Autorės nuotraukos

image001

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Pirmą kartą Mažeikių rajone – tarptautinė mokslinė konferencija
Mažeikiai

Pirmą kartą Mažeikių rajone – tarptautinė mokslinė konferencija

2025-10-12
Gargžduose pastatytas pavyzdinis paviršinių nuotekų tvenkinys
Klaipėda

Gargžduose pastatytas pavyzdinis paviršinių nuotekų tvenkinys

2025-10-10
Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą
Įdomu

Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą

2025-10-10
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
„ORLEN Lietuva“ kviečia į Atvirų durų dieną
Įdomu

„ORLEN Lietuva“ kviečia į Atvirų durų dieną

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje
Kultūra

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06
Regioninis forumas Plungėje subūrė šalies lyderius
Naujienos

Regioninis forumas Plungėje subūrė šalies lyderius

2025-10-06
Antradienį bus tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema
Klaipėda

Prasidėjo pratybos „VYČIO SKLIAUTAS 2025“

2025-10-06
Šildymas
Kelmė

Paskelbti naujį šildymo įrenginių keitimo kvietimai

2025-10-03

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą
Klaipėda

R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

2025-10-16
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Atskleistas nelegalių „išblaivintojų“ tinklas veikęs visoje Lietuvoje
Kriminalai

Atskleistas nelegalių „išblaivintojų“ tinklas veikęs visoje Lietuvoje

2024-12-18

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai

2025-10-16
Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16
Išaiškinta vagystė iš automobilio Naujojoje Akmenėje

Išaiškinta vagystė iš automobilio Naujojoje Akmenėje

2025-10-15
Nuo bedarbių sostinės iki investuotojų traukos centro – šiame mieste norintiems dirbti nebeužtenka būsto

Nuo bedarbių sostinės iki investuotojų traukos centro – šiame mieste norintiems dirbti nebeužtenka būsto

2025-10-14
Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

Akmenės rajone lankysis Lietuvos Respublikos Prezidentas

2025-10-14
Klaipėda plečia materialinės paramos galimybes šeimoms

Klaipėda plečia materialinės paramos galimybes šeimoms

2025-10-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Naujausi

Du Vilniaus „Žalgirio“ atstovai pripažinti geriausiais rugsėjo mėnesį

Du Vilniaus „Žalgirio“ atstovai pripažinti geriausiais rugsėjo mėnesį

2025-10-16
R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

2025-10-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.