Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 17 rugpjūčio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žinios » Akmenė » Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Paulius Liškauskas
2023-07-27
Akmenė, Aktualijos, Grožis, Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Agurkai / freepik

Agurkai / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Agurkai tituluojami viena gaiviausių vasaros daržovių, tinkančia užkandžiams, skirtingoms salotoms, padažams ar sriuboms gardinti. Tačiau jų sezono įkarštyje norisi valgyti ne tik šviežių, bet ir pasirauginti ar pasimarinuoti žiemai. Nors abu šie būdai populiarūs, sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pirmenybę teikia rauginimui. Pasak gydytojos, natūralios fermentacijos metu raugintose daržovėse atsiranda probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo.  „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti rauginimui tinkamus agurkus ir vos per keletą minučių jų užsiraugti namuose.

Sveikatai palankesni rauginti agurkai 

Vasaros daugelis neįsivaizduoja be šviežių lietuviškų agurkų, ant kurių tepame medų ar naudojame kaip garnyrą prie kone visų patiekalų. Nors daržoves sveikatai palankiausia valgyti šviežiu pavidalu, norintys agurkų užsiraugti arba pasimarinuoti turėtų įsiklausyti į gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės pastebėjimus. Pasak jos, agurkų rauginimas ir marinavimas skiriasi tiek gamybos žingsniais, tiek nauda sveikatai.

„Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms „gerosioms“ bakterijoms. Todėl rauginti agurkai, kaip ir kopūstai, turtingi probiotikais. Jie pagerina ne tik virškinimą, bet ir užtikrina bendrą žarnyno sveikatos puoselėjimą. Raugintose daržovėse taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tuo tarpu marinuojant papildomų medžiagų ar naudų agurkuose neatsiranda. Kitaip tariant, marinuojant agurkus tiesiog pakeičiama jų struktūra ir skonis, suteikiama galimybė agurkus ilgiau išlaikyti, kai sezonas baigsis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat įspėja, kad namuose patiems raugiant ar marinuojant agurkus svarbu laikytis jų ruošimo instrukcijos bei receptūrų: „Dažnai žmonių išmonei nėra ribų, tad praktikoje yra tekę girdėti, jog į stiklainį marinuotų agurkų jie įdeda ne tik šviežių žalumynų ar česnakų skiltelių, bet net ir vaistinių preparatų, tikėdamiesi, kad tai padės stiklainių dangteliams neišsipūsti ir patiems agurkams išsilaikyti. Vis dėlto, su tokiomis liaudiškomis „gudrybėmis“ patarčiau neeksperimentuoti ir nekelti rizikos savo bei artimųjų sveikatai.“

Kaip pasiruošti namuose?

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, nusprendus rauginti ar marinuoti agurkų namuose, pirmiausia svarbu pasirinkti kuo šviežesnes daržoves: „Agurkai turėtų būti sodraus atspalvio, be geltonų dėmių, žievelės pažeidimų ar kitų įtrūkimų.“

Turbūt kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią agurkų marinavimo būdą – vienos jų marinatui renkasi actą, kitos išmėgina ir garstyčias, pomidorų padažą ar ciberžoles. Nors kiekvienas pasirenka sau artimiausią skonį, tačiau apsidraudžiant, kad agurkų stiklainiai sulauktų žiemos, o įdėtas triūsas nenueitų perniek, labai svarbu tinkamomis proporcijomis naudoti konservavimo ingredientus.

„Dažnai šeimininkės pagaili druskos, rūgštelės ar cukraus ir tuomet agurkai tiesiog prarūgsta. Kad taip neįvyktų – geriau laikytis recepte nurodytų proporcijų ir eiliškumo. Ne ką mažiau svarbi ir talpa, į kurią vakuosite marinuotus agurkus. Stiklainiai bei jų dangteliai turėtų būti švarūs, nepažeisti, nesurūdiję, – primena O. Suchočeva ir marinuojant siūlo pasinaudoti dar viena gudrybe. – Agurkų stiklainius uždarę dangteliais, nepamirškite jų apversti aukštyn kojomis bei palaikyti kambario temperatūroje bent 15–20 minučių, o tik tuomet perkelkite į rūsį ar vėsesnę namų vietą.“

Specialistė turi praktinių patarimų ir tiems, kurie nori pasiruošti raugintų agurkų: „Agurkus, kartu su česnakų skiltelėmis ir šviežių krapų šakelėmis, dėkite į didesnį dubenį (gali būti ir kiek gilesnis molinis indas), kad pasūdytas vanduo pilnai apsemtų. Tuomet agurkus uždenkite lėkšte, lentele ar kitu lygiu paviršiumi, kad liktų kuo mažesnis oro tarpas ir agurkai būtų gerai prispausti. Ant lėkštės viršaus galite uždėti ir ką nors sunkesnio, pavyzdžiui, akmenį. Palikite agurkus rūgti vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje apie savaitę, o tuomet mėgaukitės nuostabiu jų skoniu. Raugintų agurkų galima pasiruošti ir žiemai, užsiraugiant stiklainiuose.“

O. Suchočeva priduria, kad agurkams traškumo ir kvapnumo suteiks ne tik šviežių krapų šakelės, bet ir įvairių augalų lapai. „Marinato priedams galima panaudoti vyšnių, serbentų arba vynuogių lapus ir atrasti sau labiausiai patinkančius derinius. Visgi tiems, kurie namuose nesiryžta ar neturi laiko užsiimti eksperimentavimu, turime ir kitą išeitį – įsigyti mūsų kulinarijos šefų jau paruoštus, šviežiai paraugtus ar marinuotus agurkus“, – kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

 

RECEPTAS

Rauginti agurkai su salierų lapais ir čili pipirais

Reikės:

1 kg šviežių agurkų;

1 l vandens;

3–4 česnako skiltelių;

2–3 v. š. druskos;

2 čili pipirų;

Įdomupaskaityti

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Kineziterapeutė paaiškino: kaip mokyklinė kuprinė veikia vaiko laikyseną

Kineziterapeutė paaiškino: kaip mokyklinė kuprinė veikia vaiko laikyseną

2025-08-15

2 lauro lapų;

Kelių krapų šakelių;

Salierų lapų.

Rauginimo eiga:

  1. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite agurkus.
  2. Nupjaukite agurkų kotelius, bet ne per daug, kad neištekėtų sultys.
  3. Vandenyje gerai išmaišykite bei ištirpinkite druską.
  4. Į paruoštą indą sudėkite agurkus, česnakų skilteles, čili pipirus, lauro lapus, krapų šakeles, salierų lapus ir užpilkite druskos vandeniu, kad agurkai būtų visiškai apsemti.
  5. Palikite agurkus rūgti vėsioje ir tamsioje vietoje apie 3–7 dienas. Kai agurkai pasieks norimą skonį bei rūgštumą, galite juos perkelti į šaldytuvą.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą
Jurbarkas

Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Plungėje pirmąkart lankėsi Čekijos Respublikos ambasadorius
Aktualijos

Plungėje pirmąkart lankėsi Čekijos Respublikos ambasadorius

2025-08-14
Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose
Klaipėdos rajonas

Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose

2025-08-14
Su krepšinio klubo „Šiauliai“ vadovais aptartas artėjantis sezonas
Aktualijos

Su krepšinio klubo „Šiauliai“ vadovais aptartas artėjantis sezonas

2025-08-14
„Via Lietuva“: Raseinių rajone netrukus prasidės tilto per Dubysą remonto darbai
Aktualijos

„Via Lietuva“: Raseinių rajone netrukus prasidės tilto per Dubysą remonto darbai

2025-08-13
Žolinių savaitgalį -  „Švyturių dienos Nidoje 2025“
Naujienos

Žolinių savaitgalį – „Švyturių dienos Nidoje 2025“

2025-08-13
Į JURBARKO KRAŠTO ŠVENTĘ ATVYKSTA DRAUGAI IŠ VOKIETIJOS
Jurbarkas

Į JURBARKO KRAŠTO ŠVENTĘ ATVYKSTA DRAUGAI IŠ VOKIETIJOS

2025-08-13
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija
Aktualijos

Ar mokate iš tikrųjų ilsėtis? Gydytoja atskleidė, kodėl šiandienis poilsis dažnai būna tik iliuzija

2025-08-13

Skaitomiausia

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą
Aktualijos

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu
Aplinka

Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu

2025-05-27
„Telia“ stato naują bazinio ryšio stotį Palangoje – „Meldas“
Aktualijos

„Telia“ stato naują bazinio ryšio stotį Palangoje – „Meldas“

2025-08-10
Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!
Įdomu

Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!

2018-03-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

2025-08-15
„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

2025-08-14
Krepšininkams – sveikinimai ir padėkos

Krepšininkams – sveikinimai ir padėkos

2025-08-14
Mikalauskas vėl užsivilks gimtojo miesto ekipos marškinėlius

Mikalauskas vėl užsivilks gimtojo miesto ekipos marškinėlius

2025-08-13
Į Palangos Gintaro muziejų sugrįžta „Palangos parko festivalis“

Į Palangos Gintaro muziejų sugrįžta „Palangos parko festivalis“

2025-08-13
Jau prasideda Šilutės plento remonto darbai

Jau prasideda Šilutės plento remonto darbai

2025-08-12

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

2025-08-16
Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

2025-08-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.