Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 22 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žinios » Akmenė » Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Dietologė atsakė į amžinai kamuojantį klausimą: kas geriau – rauginti ar marinuoti agurkai?

Paulius Liškauskas
2023-07-27
Akmenė, Aktualijos, Grožis, Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Agurkai / freepik

Agurkai / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Agurkai tituluojami viena gaiviausių vasaros daržovių, tinkančia užkandžiams, skirtingoms salotoms, padažams ar sriuboms gardinti. Tačiau jų sezono įkarštyje norisi valgyti ne tik šviežių, bet ir pasirauginti ar pasimarinuoti žiemai. Nors abu šie būdai populiarūs, sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pirmenybę teikia rauginimui. Pasak gydytojos, natūralios fermentacijos metu raugintose daržovėse atsiranda probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo.  „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti rauginimui tinkamus agurkus ir vos per keletą minučių jų užsiraugti namuose.

Sveikatai palankesni rauginti agurkai 

Vasaros daugelis neįsivaizduoja be šviežių lietuviškų agurkų, ant kurių tepame medų ar naudojame kaip garnyrą prie kone visų patiekalų. Nors daržoves sveikatai palankiausia valgyti šviežiu pavidalu, norintys agurkų užsiraugti arba pasimarinuoti turėtų įsiklausyti į gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės pastebėjimus. Pasak jos, agurkų rauginimas ir marinavimas skiriasi tiek gamybos žingsniais, tiek nauda sveikatai.

„Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms „gerosioms“ bakterijoms. Todėl rauginti agurkai, kaip ir kopūstai, turtingi probiotikais. Jie pagerina ne tik virškinimą, bet ir užtikrina bendrą žarnyno sveikatos puoselėjimą. Raugintose daržovėse taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Tuo tarpu marinuojant papildomų medžiagų ar naudų agurkuose neatsiranda. Kitaip tariant, marinuojant agurkus tiesiog pakeičiama jų struktūra ir skonis, suteikiama galimybė agurkus ilgiau išlaikyti, kai sezonas baigsis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat įspėja, kad namuose patiems raugiant ar marinuojant agurkus svarbu laikytis jų ruošimo instrukcijos bei receptūrų: „Dažnai žmonių išmonei nėra ribų, tad praktikoje yra tekę girdėti, jog į stiklainį marinuotų agurkų jie įdeda ne tik šviežių žalumynų ar česnakų skiltelių, bet net ir vaistinių preparatų, tikėdamiesi, kad tai padės stiklainių dangteliams neišsipūsti ir patiems agurkams išsilaikyti. Vis dėlto, su tokiomis liaudiškomis „gudrybėmis“ patarčiau neeksperimentuoti ir nekelti rizikos savo bei artimųjų sveikatai.“

Kaip pasiruošti namuose?

Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, nusprendus rauginti ar marinuoti agurkų namuose, pirmiausia svarbu pasirinkti kuo šviežesnes daržoves: „Agurkai turėtų būti sodraus atspalvio, be geltonų dėmių, žievelės pažeidimų ar kitų įtrūkimų.“

Turbūt kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausią agurkų marinavimo būdą – vienos jų marinatui renkasi actą, kitos išmėgina ir garstyčias, pomidorų padažą ar ciberžoles. Nors kiekvienas pasirenka sau artimiausią skonį, tačiau apsidraudžiant, kad agurkų stiklainiai sulauktų žiemos, o įdėtas triūsas nenueitų perniek, labai svarbu tinkamomis proporcijomis naudoti konservavimo ingredientus.

„Dažnai šeimininkės pagaili druskos, rūgštelės ar cukraus ir tuomet agurkai tiesiog prarūgsta. Kad taip neįvyktų – geriau laikytis recepte nurodytų proporcijų ir eiliškumo. Ne ką mažiau svarbi ir talpa, į kurią vakuosite marinuotus agurkus. Stiklainiai bei jų dangteliai turėtų būti švarūs, nepažeisti, nesurūdiję, – primena O. Suchočeva ir marinuojant siūlo pasinaudoti dar viena gudrybe. – Agurkų stiklainius uždarę dangteliais, nepamirškite jų apversti aukštyn kojomis bei palaikyti kambario temperatūroje bent 15–20 minučių, o tik tuomet perkelkite į rūsį ar vėsesnę namų vietą.“

Specialistė turi praktinių patarimų ir tiems, kurie nori pasiruošti raugintų agurkų: „Agurkus, kartu su česnakų skiltelėmis ir šviežių krapų šakelėmis, dėkite į didesnį dubenį (gali būti ir kiek gilesnis molinis indas), kad pasūdytas vanduo pilnai apsemtų. Tuomet agurkus uždenkite lėkšte, lentele ar kitu lygiu paviršiumi, kad liktų kuo mažesnis oro tarpas ir agurkai būtų gerai prispausti. Ant lėkštės viršaus galite uždėti ir ką nors sunkesnio, pavyzdžiui, akmenį. Palikite agurkus rūgti vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje apie savaitę, o tuomet mėgaukitės nuostabiu jų skoniu. Raugintų agurkų galima pasiruošti ir žiemai, užsiraugiant stiklainiuose.“

O. Suchočeva priduria, kad agurkams traškumo ir kvapnumo suteiks ne tik šviežių krapų šakelės, bet ir įvairių augalų lapai. „Marinato priedams galima panaudoti vyšnių, serbentų arba vynuogių lapus ir atrasti sau labiausiai patinkančius derinius. Visgi tiems, kurie namuose nesiryžta ar neturi laiko užsiimti eksperimentavimu, turime ir kitą išeitį – įsigyti mūsų kulinarijos šefų jau paruoštus, šviežiai paraugtus ar marinuotus agurkus“, – kviečia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

 

RECEPTAS

Rauginti agurkai su salierų lapais ir čili pipirais

Reikės:

1 kg šviežių agurkų;

1 l vandens;

3–4 česnako skiltelių;

Įdomupaskaityti

Ištrinti neįmanoma: kas nutinka jūsų informacijai, įkeltai į dirbtinio intelekto modelį?

Ištrinti neįmanoma: kas nutinka jūsų informacijai, įkeltai į dirbtinio intelekto modelį?

2025-10-20
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20

2–3 v. š. druskos;

2 čili pipirų;

2 lauro lapų;

Kelių krapų šakelių;

Salierų lapų.

Rauginimo eiga:

  1. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite agurkus.
  2. Nupjaukite agurkų kotelius, bet ne per daug, kad neištekėtų sultys.
  3. Vandenyje gerai išmaišykite bei ištirpinkite druską.
  4. Į paruoštą indą sudėkite agurkus, česnakų skilteles, čili pipirus, lauro lapus, krapų šakeles, salierų lapus ir užpilkite druskos vandeniu, kad agurkai būtų visiškai apsemti.
  5. Palikite agurkus rūgti vėsioje ir tamsioje vietoje apie 3–7 dienas. Kai agurkai pasieks norimą skonį bei rūgštumą, galite juos perkelti į šaldytuvą.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Puoselėkime senuosius lietuviškus papročius, būkime kritiški  Helovino renginiams
Aktualijos

Puoselėkime senuosius lietuviškus papročius, būkime kritiški Helovino renginiams

2025-10-19
Laukai
Naujienos

Pradėtos mokėti avansinės išmokos, susijusios su plotu ir ūkiniais gyvūnais

2025-10-17
„Tarp sienų, tarp kūnų“ Patyriminis šokio spektaklis
Mažeikiai

Tarptautinis Mažeikių meno festivalis: dar vienas renginys – šokio spektaklis

2025-10-17
Kelmės FK „Kražantė“ – trečioje vietoje
Kelmė

Kelmės FK „Kražantė“ – trečioje vietoje

2025-10-17
Pratybos
Kelmė

Spalio 24–26 d. Šiaulių, Radviliškio, Kelmės ir Telšių rajonuose vyks karių lauko pratybos

2025-10-17
Mažeikių senamiesčio parke – kompozicijų iš gamtinių medžiagų paroda
Kultūra

Mažeikių senamiesčio parke – kompozicijų iš gamtinių medžiagų paroda

2025-10-17
Įtraukaus švietimo pamokos iš JAV: kaip specialusis ugdymas tampa visos visuomenės vertybe
Mokslas ir studijos

Įtraukaus švietimo pamokos iš JAV: kaip specialusis ugdymas tampa visos visuomenės vertybe

2025-10-17
Vis dar su vasarinėmis padangomis: Klaipėdoje prigauti 4 vairuotojai
Kelmė

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai Šiaulių apskrityje

2025-10-16
Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai
Aktualijos

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai

2025-10-16
Aušra Širvinskienė
Aktualijos

Priklausomybė nuo narkotikų, alkoholio, lošimų, interneto: kurias žmonės vertina kaip žalingiausias ir ką sako specialistai?

2025-10-15

Skaitomiausia

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą
Aplinka

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Pinigai
Kriminalai

Pareikšti įtarimai Akmenės rajono Seimo nariui Tomui Martinaičiui

2025-10-17
R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą
Klaipėda

R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

2025-10-16
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

2025-10-21
Skirtas  finansavimas Telšių miesto Oskaro Goeldnerio skvero sutvarkymui

Priimamos paraiškos dėl medžiojamų gyvūnų daromos žalos prevencinių priemonių finansavimo

2025-10-20
Pradeda veikti Baltijos kultūros centrų tinklas

Pradeda veikti Baltijos kultūros centrų tinklas

2025-10-20
Jurbarkiečių klaidos varžybose prieš Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Jurbarkiečių klaidos varžybose prieš Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

2025-10-19
Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ nusileido „Žalgirio“ jaunimui

Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ nusileido „Žalgirio“ jaunimui

2025-10-19
I. Sargiūnas siautėjo pirmoje pusėje, tačiau „Rytas”  tik lemiamu metu palaužė „Neptūną”

Vilniaus „Rytas” lemiamu metu palaužė Klaipėdos „Neptūną”

2025-10-19

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

2025-10-21
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.