Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 2 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Žemaitijos gidas
2023-05-25
Įdomu
Laikas: 2 min skaitymo
Straipsnio autorių nuotr.

Straipsnio autorių nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Šiandien mes retai nusprendžiame patys ruošti šaltus mėsos gaminius. Nepaisant mados, rūkymui įvairių medžių dūmuose neturime nei laiko, nei vietos. Alternatyva – prekybos centruose ar ekologiško maisto parduotuvėse – perkami produktai. Nesvarbu, iš kokio šaltinio pirksime, turime priimti pagrįstus sprendimus ir atidžiai perskaityti etiketes. Kuo mažiau konservantų, tuo geriau mums. Taip pat saugokitės nitratų ir nitritų, kurie naudojami gaminant dešras.

Dešros rūkymo būdai – karštas rūkymas ir šaltas rūkymas

Kad dešrelės būtų kuo skanesnės ir maistingesnės, reikia atkreipti dėmesį į jų paruošimą. Yra keletas skirtingų dešrų rūkymo būdų, kurie skiriasi naudojamų dūmų temperatūra, proceso trukme ir galutiniu dešrelių skoniu. Verta su jais susipažinti prieš pasirenkant ką valgysite.

Įdomupaskaityti

Ūkininkai Lietuvoje pirmą kartą surengė „Traktorių dakaro“ lenktynes

2025-06-25
Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

2025-06-25

Karštas rūkymas

Tai rūkymas su šiltais dūmais – tai paprasčiausias rūkymo būdas. Tokiu atveju temperatūra turi būti apie 22-45 °C su skirtingu dūmų tankiu. Rūkymas tokioje temperatūroje paprastai trunka nuo kelių valandų iki net 2 dienų.

Karštas rūkymas – tai greičiausias ir mažiausiai darbo reikalaujantis rūkymo būdas, jis vyksta 90 ° C temperatūroje ir vyksta trimis etapais. Pirmiausia gaminiai džiovinami dūmuose (temp. 25-45°C), po to tikras rūkymas (temp. iki 50°C) ir galiausiai trumpas kepimas (temp. 60-90°C). Tai labai greitas procesas – rūkyta mėsa būna paruošta maždaug po 1-2 valandų, tačiau rūkydamiesi baltymai uždaro mėsoje esančias poras ir dūmai neprasiskverbia į vidų.

Šaltas rūkymas

Technika, kuri šimtmečius buvo naudojama maistui, ypač mėsai ir dešroms, konservuoti. Tai daugiausiai laiko reikalaujantis procesas, tačiau produktas įgauna puikų patvarumą ir labai ryškų skonį bei aromatą. Taip yra daugiausia dėl to, kad dūmai ilgiau ir lėčiau prasiskverbia į mėsą ir taip patenka giliau. Tinkama temperatūra turi būti 12-25°C. Pats procesas trunka nuo kelių valandų iki kelių dienų, o kartais net savaičių.

Kokia mėsa geriausiai tinka rūkytai dešrai?

Dešrai gaminti galima naudoti bet kokią mėsą, tačiau dažniausiai naudojama kiaulienos sprandinė ir kiaulienos arba jautienos mentė. Kiauliena dažniau naudojama itališkose ir ispaniškose dešrelėse, o jautiena – angliškose ir vokiškose. Verta paminėti, kad, be šių dviejų pagrindinių dešrų rūšių, yra daug rūšių pagamintų iš vištienos, elnienos, triušienos ir kitos mėsos.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?
Įdomu

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą
Įdomu

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Daržovės
Gyvenimas

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09
Neringa įamžinta pašto ženkle
Įdomu

Neringa įamžinta pašto ženkle

2025-06-06
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus
Įdomu

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

2025-05-17
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas
Įdomu

Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas

2025-05-15

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Aktualijos

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

2025-07-01
Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

2025-07-01
Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

2025-07-01
Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

2025-07-01
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30
Tauragės apskr. antradienio įvykiai

Skaudus nuostolis Neringos verslui: sukčiai iš banko sąskaitos pasisavino beveik 15 tūkst. eurų

2025-06-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

2025-07-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.