Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 14 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Paulius Liškauskas
2025-04-09
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
„Grill“ vištiena | Freepik

„Grill“ vištiena | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Pagaliau atėjus pavasariui, kiemuose ima sklisti ne tik paukščių giesmės, bet ir pirmieji grilio dūmai. Tiesa, kai kuriems grilio sezonas kelia ne vien džiaugsmą, bet ir klausimų laviną: kiek kaitinti groteles, kada apversti mėsą ir kokį marinatą rinktis? Grilinimas išties gali atrodyti kaip mokslas, bet iš tikrųjų tai – malonus ritualas, kurio galima lengvai išmokti. Kad kepimo procesas sietųsi su geromis emocijomis, „Lidl“ dalinasi svarbiausiais patarimais kepėjams.

Grilio pradžiamokslis: ką darome ne taip?

Viena iš dažniausių pradedančiųjų klaidų –nepakankamai įkaitintas grilis. Daugelis pradeda čirškinti mėsą, vos uždegęs anglis ar įjungęs dujinę kepsninę, nepalaukęs, kol grotelės įkais iki reikiamos temperatūros. O tada – liūdna seka: mėsa prilimpa ir kepa netolygiai.

Įdomupaskaityti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12

Net jei viskas paruošta tinkamai ir grilis įkaitintas iki reikiamos temperatūros, rezultatą įprastai pablogina pernelyg dažnas mėsos vartymas. Neretai manoma, kad kuo dažniau apversime kepsnį, tuo greičiau ir tolygiau jis iškeps. Tačiau iš tikrųjų tai gali trukdyti mėsai gražiai apskrusti. Geriausia mėsą versti tik kartą ar du – kai pirmoji pusė jau pakankamai apskrudusi ir lengvai atsiskiria nuo grotelių. Jei jaučiate, kad mėsa vis dar limpa ar sunkiai nusiima, vadinasi, ji dar nėra pasiruošusi būti apversta.

Dar viena dažnai nepastebima klaida – netinkamas marinato naudojimas. Nors jis gali būti puikus būdas pagyvinti mėsos skonį, per ilgas marinavimas, ypač su rūgščiais ingredientais, tokiais kaip actas ar citrinų sultys, gali pakeisti mėsos struktūrą. Tokiu atveju mėsa ima „virti“ dar prieš patekdama ant grilio, o rezultatas – per minkšta ar net guminė tekstūra.

„Grill“ vištiena | Freepik

Grilyje kepti viščiukų sparnelių peteliai su pikantišku jogurto padažu

Kai norisi greito ir gardaus patiekalo – marinuoti „Grill & Fun“ viščiukų sparnelių peteliai yra puikus pasirinkimas. Jie jau paruošti kepimui, tad belieka pasiruošti tinkamus priedus.

Jums reikės:

  • 1 pakelio viščiukų sparnelių peteliai su paprikų marinatu
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 150 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių
  • Žiupsnio druskos, pipirų
  • Smulkinto česnako skiltelės
  • Kapotų krapų (pagal skonį)
  1. Grilį įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Jei kepate ant grotelių, patepkite jas alyvuogių aliejumi, kad mėsa nepriliptų.
  2. Sudėkite sparnelius ir kepkite apie 6–7 minutes iš kiekvienos pusės, kol mėsa bus gražiai apskrudusi, o vidus – visiškai iškepęs.
  3. Laiką, kol kepa sparneliai, išnaudokite padažui paruošti: jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais ir kapotais žalumynais. Jeigu norite, kad skonis būtų šiek tiek intensyvesnis – įdėkite česnako.
  4. Sudėkite iškepusius ir apskrudusius sparnelių petelius į lėkštę, šalia – dubenėlį jogurto padažo. Galite papildyti keliomis citrinos skiltelėmis ir saujele žalumynų.

Garnyras: gaivios bulvės su žalumynais ir citrina

Šis lengvas, šviežias ir kvapnus garnyras puikiai papildys bet kokį grilio patiekalą – nuo keptų sparnelių iki dešrelių ar net žuvies. Be to, jam pagaminti nereikia nei daug laiko, nei ilgo sąrašo ingredientų, o rezultatas – nepaliks abejingų.

Jums reikės:

  • 500 g virtų mažųjų bulvių (geriausia – su lupenomis)
  • 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Saujos šviežių kapotų krapų (arba petražolių)
  • 1–2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Druskos pagal skonį

Bulves išvirkite ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tuo metu dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos. Sudėkite bulves, apibarstykite kapotais krapais ir viską atsargiai, bet gerai išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Patiekti galima tiek šiltas, tiek visiškai atvėsusias.

Lengvas garnyras: grilio daržovės su fetos trupiniais

Kai grilis jau įkaitęs ir ant jo kepa viščiukų sparnelių peteliai, puikus metas pasirūpinti ir daržovėmis. Šis patiekalas – lengvas, spalvingas ir puikiai derantis su įvairiais grilio skanėstais. Jame dera švelnus daržovių saldumas, žolelių aromatas ir lengvas fetos sūrumas.

Jums reikės:

  • 1 nedidelės cukinijos
  • 1–2 paprikų
  • 1 vidutinio dydžio raudonojo svogūno
  • 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 80–100 g fetos sūrio
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Šlakelio citrinos sulčių
  1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ar juostelėmis, paprikas – stambesniais gabalėliais ar juostelėmis, o raudonąjį svogūną – skiltelėmis. Svarbu, kad gabalėliai būtų panašaus dydžio – taip jie tolygiai iškeps.
  2. Sudėkite visas daržoves į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite raudonėliu, čiobreliais, šviežiai maltais pipirais. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  3. Paruoštas daržoves sudėkite tiesiai ant grilio grotelių. Kepkite apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės, kol daržovės švelniai apskrus, bet išlaikys savo struktūrą ir spalvą.
  4. Viską sudėkite į serviravimo lėkštę, apibarstykite trupinta feta ir užlašinkite kelis lašus citrinos sulčių.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai“ vėl drebins Šiaulius – festivalis mini 5-ąjį jubiliejų!
Laisvalaikis

Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai“ vėl drebins Šiaulius – festivalis mini 5-ąjį jubiliejų!

2025-06-09
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę
Kultūra

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06
Plinkšių ir Šerkšnėnų poilsiavietėse nuo šiol patogiau – laukia nauji gultai
Aplinka

Plinkšių ir Šerkšnėnų poilsiavietėse nuo šiol patogiau – laukia nauji gultai

2025-06-05
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Tauragės miesto šventė 2025: scenoje – Jazzu, Beissoul & Einius, Žemaitukai ir visa kultūros jūra
Kultūra

Tauragės miesto šventė 2025: scenoje – Jazzu, Beissoul & Einius, Žemaitukai ir visa kultūros jūra

2025-06-04
Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai
Laisvalaikis

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

2025-06-04
„Nidos sparnai“: atvirų vartų diena kviečia į Nidos aerodromą
Laisvalaikis

„Nidos sparnai“: atvirų vartų diena kviečia į Nidos aerodromą

2025-06-04
Prasideda Kelmės miesto šventės renginiai!
Kelmė

Prasideda Kelmės miesto šventės renginiai!

2025-06-04
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Rietavo žirgynas atšventė 15-os metų gimtadienį
Laisvalaikis

Rietavo žirgynas atšventė 15-os metų gimtadienį

2025-06-03

Skaitomiausia

Daržovės
Gyvenimas

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Didieji pokyčiai Drevernoje: 3 milijonų eurų vertės projektas keičia pamario veidą
Klaipėdos rajonas

Didieji pokyčiai Drevernoje: 3 milijonų eurų vertės projektas keičia pamario veidą

2025-06-12

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

2025-06-13
Gargždų ateitis – gyventojų rankose: pradedamas keisti miesto bendrasis planas, laukiama pasiūlymų

Gargždų ateitis – gyventojų rankose: pradedamas keisti miesto bendrasis planas, laukiama pasiūlymų

2025-06-13
Tauragės rajoną sukrėtė įtariama žmogžudystė: vyras mirtinai sumušė senolį

Tauragės rajoną sukrėtė įtariama žmogžudystė: vyras mirtinai sumušė senolį

2025-06-13
Mažeikiuose atnaujinamas pėsčiųjų takas

Mažeikių rajono savivaldybei – kone 2 mln. eurų

2025-06-13
Pajūrio ekspresas. Kelionė į atostogų jausmą

Pajūrio ekspresas. Kelionė į atostogų jausmą

2025-06-13
Pagerbtas gydytojo kardiologo, Kelmės rajono Garbės piliečio Algimanto Petrovo atminimas

Pagerbtas gydytojo kardiologo, Kelmės rajono Garbės piliečio Algimanto Petrovo atminimas

2025-06-13

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

2025-06-04
Daržovės

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09

Naujausi

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

2025-06-13
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.