Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 16 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Grilio specialistas: mėsą ne tik kepkite, bet ir rūkykite

Grilio specialistas: mėsą ne tik kepkite, bet ir rūkykite

Paulius Liškauskas
2016-05-21
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Įdomupaskaityti

Stresas

Imunitetas ir stresas – kaip išlaikyti vidinį balansą?

2025-11-10
Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas

Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas

2025-11-10

Šių metų gastronomijos tendencijos palankios lauke gamintam maistui, o tarp populiariausių siūlomų pasirinkimų – ant grotelių kepta mėsa ar dešrelės. Visai neseniai atšilus orams kepsnių sezonas dar tik prasideda, bet prekybos centrai jau skuba reklamuoti savo produkciją ir siūlyti akcijas. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narių teigimu, norintieji iš tiesų pasimėgauti maistu, turėtų atkreipti dėmesį ne tik į marinatų receptus, bet ir mėsos rūšį, jos sveikumą, naujausias gaminimo būdų tendencijas, pasidomėti, kokius pasiūlymus pateikia mėsos kepimo ekspertai.

„Mėsos kepimo ant ugnies tendencijos po truputį keičiasi – anksčiau išvykus į gamtą visas veiksmas sukdavosi aplink kepsninę ir pagrindinis rūpestis būdavo stebėti, kaip marinuojasi ir kepa mėsa, – pastebi barbekiu asociacijos narys Nerijus Ižganaitis. – Dabar žmonės linkę rinktis arba greitai kepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną, arba kepimo būdą, nereikalaujantį nuolatinės priežiūros ir kepsnio vartymo. Nemažiau svarbus ir sveikumo faktorius – žmonės linkę rinktis neriebią, lengvai virškinamą mėsą, stebi, kad ši nebūtų apdegusi ar prisisunkusi riebaus marinato.“

Asociacijos nariai atkreipia dėmesį, kad kepant galvijų mėsą, ją būtinai reikėtų brandinti, nes šviežias baltymas žmogui nerekomenduojamas – gali apsunkti virškinimas, sustoti skrandis ar prasidėti jo skausmai. Kiek kitaip yra su vištiena – ją organizmas lengvai skaido, tad šios mėsos nebūtina ilgai marinuoti. Vis dėlto, patariama išmėginti natūralius, pavyzdžiui, vaisių, uogų, daržovių ar žolelių marinatus. Vištienos skonį puikiai atskleidžia paprikos, šaltalankiai, apelsinai, mėlynės, bruknės ar citrinos – marinuotą ir kepimui paruoštą mėsą galima įsigyti ir parduotuvėje. Svarbu, kad marinatas būtų pagamintas uogų, vaisių ar žolelių pagrindu, o ne majonezo bei nerekomenduotinų vartoti maisto priedų.

Norintiems gamtoje daugiau laiko praleisti su artimaisiais, o ne kepsnine, N. Ižganaitis siūlo išmėginti lėtą, bet didelės priežiūros nereikalaujantį mėsos paruošimo būdą – rūkymą, puikiai tinkantį tiek vištienai, tiek kitai mėsai. Tereikia specializuotoje parduotuvėje įsigyti kedro, vyšnios, obels ar kito medžio drožlių, kurios buvo brandintos, pavyzdžiui, viskyje, ir nedidelėje 90–100 laipsnių temperatūroje leisti mėsai lėtai rūkti. Eksperto teigimu, procesas ilgas, galintis trukti 3 ar 4 valandas, nes mėsą reikia tinkamai iškepti, tačiau laukti verta – malonus kvapas įsigeria į mėsą ir suteikia jai įdomaus skonio.

Pasak N. Ižganaičio, rūkant mėsą, nereikėtų specialiai didinti sultingumo – net ir ilgai kepama mėsa bus traški išorėje ir sultinga viduje. Jis pataria vengti dažnai pasitaikančios klaidos: „Nepatyrę kepėjai galvoja, kad kepimo metu mėsą šlakstydami alumi ar kitais skysčiais neleis jai išdžiūti ir sukietėti, tačiau iš tiesų vyksta atvirkštinis procesas. Šlakstydami kepsnį, atveriate poras, per kurias išgaruoja skystis, todėl greičiausiai liksite nusivylę rezultatu“. Tam, kad kepsnys neišsausėtų, derėtų pasirūpinti ir temperatūra – kepant neturėtų būti nei atviros liepsnos, nei pernelyg didelės žarijų kaitros.

Anot N. Ižganaičio, ne tik kepimo būdas ar marinatas, bet ir pats grilis yra svarbus gaminant maistą. Įprastus metalinius grilius ar šašlykines po truputį išstumia tendencija mėsą kepti keraminėje kepsninėje. Jų populiarumą lemia ne tik mažesnės anglies ar medžio sąnaudos, bet ir universalumas – keraminėje kepsninėje galima grilinti, kepti įprastai, rūkyti ar troškinti.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos
Akmenė

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05
Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!
Įdomu

Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!

2025-10-28
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje
Įdomu

Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui
Įdomu

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

2025-10-23
Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!
Įdomu

Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!

2025-10-22
Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje
Įdomu

Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje

2025-10-17
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje
Aktualijos

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

2025-11-15
Europos karatė kiokušin vicečempionas Gargždiškis Jonas Stanevičius

Europos karatė kiokušin vicečempionas Gargždiškis Jonas Stanevičius

2025-11-15
„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

2025-11-14
Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

2025-11-14
38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje

38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje

2025-11-14
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją

2025-11-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16

Naujausi

Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

2025-11-15
Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

2025-11-15
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.