Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 9 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Grilio specialistas: mėsą ne tik kepkite, bet ir rūkykite

Grilio specialistas: mėsą ne tik kepkite, bet ir rūkykite

Paulius Liškauskas
2016-05-21
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Įdomupaskaityti

Platelių ežeras

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05

Šių metų gastronomijos tendencijos palankios lauke gamintam maistui, o tarp populiariausių siūlomų pasirinkimų – ant grotelių kepta mėsa ar dešrelės. Visai neseniai atšilus orams kepsnių sezonas dar tik prasideda, bet prekybos centrai jau skuba reklamuoti savo produkciją ir siūlyti akcijas. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narių teigimu, norintieji iš tiesų pasimėgauti maistu, turėtų atkreipti dėmesį ne tik į marinatų receptus, bet ir mėsos rūšį, jos sveikumą, naujausias gaminimo būdų tendencijas, pasidomėti, kokius pasiūlymus pateikia mėsos kepimo ekspertai.

„Mėsos kepimo ant ugnies tendencijos po truputį keičiasi – anksčiau išvykus į gamtą visas veiksmas sukdavosi aplink kepsninę ir pagrindinis rūpestis būdavo stebėti, kaip marinuojasi ir kepa mėsa, – pastebi barbekiu asociacijos narys Nerijus Ižganaitis. – Dabar žmonės linkę rinktis arba greitai kepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną, arba kepimo būdą, nereikalaujantį nuolatinės priežiūros ir kepsnio vartymo. Nemažiau svarbus ir sveikumo faktorius – žmonės linkę rinktis neriebią, lengvai virškinamą mėsą, stebi, kad ši nebūtų apdegusi ar prisisunkusi riebaus marinato.“

Asociacijos nariai atkreipia dėmesį, kad kepant galvijų mėsą, ją būtinai reikėtų brandinti, nes šviežias baltymas žmogui nerekomenduojamas – gali apsunkti virškinimas, sustoti skrandis ar prasidėti jo skausmai. Kiek kitaip yra su vištiena – ją organizmas lengvai skaido, tad šios mėsos nebūtina ilgai marinuoti. Vis dėlto, patariama išmėginti natūralius, pavyzdžiui, vaisių, uogų, daržovių ar žolelių marinatus. Vištienos skonį puikiai atskleidžia paprikos, šaltalankiai, apelsinai, mėlynės, bruknės ar citrinos – marinuotą ir kepimui paruoštą mėsą galima įsigyti ir parduotuvėje. Svarbu, kad marinatas būtų pagamintas uogų, vaisių ar žolelių pagrindu, o ne majonezo bei nerekomenduotinų vartoti maisto priedų.

Norintiems gamtoje daugiau laiko praleisti su artimaisiais, o ne kepsnine, N. Ižganaitis siūlo išmėginti lėtą, bet didelės priežiūros nereikalaujantį mėsos paruošimo būdą – rūkymą, puikiai tinkantį tiek vištienai, tiek kitai mėsai. Tereikia specializuotoje parduotuvėje įsigyti kedro, vyšnios, obels ar kito medžio drožlių, kurios buvo brandintos, pavyzdžiui, viskyje, ir nedidelėje 90–100 laipsnių temperatūroje leisti mėsai lėtai rūkti. Eksperto teigimu, procesas ilgas, galintis trukti 3 ar 4 valandas, nes mėsą reikia tinkamai iškepti, tačiau laukti verta – malonus kvapas įsigeria į mėsą ir suteikia jai įdomaus skonio.

Pasak N. Ižganaičio, rūkant mėsą, nereikėtų specialiai didinti sultingumo – net ir ilgai kepama mėsa bus traški išorėje ir sultinga viduje. Jis pataria vengti dažnai pasitaikančios klaidos: „Nepatyrę kepėjai galvoja, kad kepimo metu mėsą šlakstydami alumi ar kitais skysčiais neleis jai išdžiūti ir sukietėti, tačiau iš tiesų vyksta atvirkštinis procesas. Šlakstydami kepsnį, atveriate poras, per kurias išgaruoja skystis, todėl greičiausiai liksite nusivylę rezultatu“. Tam, kad kepsnys neišsausėtų, derėtų pasirūpinti ir temperatūra – kepant neturėtų būti nei atviros liepsnos, nei pernelyg didelės žarijų kaitros.

Anot N. Ižganaičio, ne tik kepimo būdas ar marinatas, bet ir pats grilis yra svarbus gaminant maistą. Įprastus metalinius grilius ar šašlykines po truputį išstumia tendencija mėsą kepti keraminėje kepsninėje. Jų populiarumą lemia ne tik mažesnės anglies ar medžio sąnaudos, bet ir universalumas – keraminėje kepsninėje galima grilinti, kepti įprastai, rūkyti ar troškinti.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11
Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu
Įdomu

Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu

2025-04-08
Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje
Įdomu

Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje

2025-03-28
Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams
Įdomu

Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams

2025-03-27
Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais
Įdomu

Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais

2025-03-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini
Aktualijos

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. gegužės mėnesį Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-04-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. balandžio – gegužės mėnesiais Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-03-27

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Kiek lietuvių pateisina smurtą prieš vaikus ir ar jį atpažįsta?

Prieš mažametę smurtavusiam vyrui Raseiniuose – 6 metai nelaisvės

2025-05-09
Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

2025-05-09
Dar vienas žingsnis dėl Girulių miško išsaugojimo

Neringos savivaldybėje išdegė 30 arų miško paklotės

2025-05-08
Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

2025-05-08
Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

2025-05-08

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Naujausi

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Kiek lietuvių pateisina smurtą prieš vaikus ir ar jį atpažįsta?

Prieš mažametę smurtavusiam vyrui Raseiniuose – 6 metai nelaisvės

2025-05-09
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.