Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 9 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

Paulius Liškauskas
2025-02-15
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 5 min skaitymo
Asociatyvi nuotr. | Freepik

Asociatyvi nuotr. | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Kulinarinis turizmas – ne vienam tampa papildoma motyvacija leistis į kelionių nuotykius. Naujus kraštus smagu pažinti ne tik lankant istorinius ir kultūrinius objektus, grožintis užburiančiais gamtovaizdžiais, bet ir ragaujant vietinės virtuvės patiekalų, tokių kaip graikiškas suvlakis (orig. souvlaki), sicilietiški arančinai (orig. arancini), portugališki pyragėliai su kremu (orig. pastel de Nata) ar turkiškas lukumas (orig. luqma). Lietuviškos virtuvės mylėtojai savo maršrutus taip pat derina tokiu būdu, kad keliaudami aplankytų rekomenduojamus restoranus ar paskanautų gėrybių, kuriomis didžiuojasi vietos gyventojai. Tad keliaudami atostogų, nepraleiskite progos paragauti patiekalų, kuriuos vėliau galėsite drąsiai išbandyti grįžę namo.

Rinkdamiesi kryptį ir svarstydami apie veiklas bei pramogas joje, keliautojai nori ne tik pažinti pasirinktos šalies gamtą, istoriją bei kultūrą, bet ir atrasti vietinės virtuvės įdomybes, pasisemti įkvėpimo gastronominiams eksperimentams. Lietuvių keliautojus traukia autentiški patiekalai, jų skoniai bei galimybė iš arčiau susipažinti su vietinio maisto gaminimo tradicijomis, produktų įvairove bei kultūriniais ypatumais.

„Vietinių virtuvių atradimas dažnam tampa reikšminga ir itin malonia kelionės dalimi, kai lankomą šalį ir net konkretų miestą pažįstame būtent per maistą, gastronominę kultūrą, tam tikras tradicijas. Keliautojai atostogų metu linkę ne tik ragauti tradicinius patiekalus, lankyti rekomenduojamus restoranus, bet ir susipažinti su jų gaminimo procesu. Jie taip pat noriai lankosi vietiniuose turgeliuose, kur gali pamatyti ir paragauti išskirtinių produktų“, – sako „Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Įdomupaskaityti

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Jurbarke nuskambėjo miesto ir verslo dienos

Jurbarke nuskambėjo miesto ir verslo dienos

2025-05-05

Dažnai kelionėse išbandyti skoniai įkvepia eksperimentams ir grįžus namo – draugų ar šeimos vakarienės,  naujų receptų išbandymas kartu ar istorijos apie ragautus skonius tampa smagiu patirties pasidalijimu: „Tokie susibūrimai ar vakarienės neretai tampa  ir savotišku prisiminimų vakaru, leidžiančiu dar kartą išgyventi kelionės įspūdžius bei visiems artimiau susipažinti su įvairių šalių kulinarinėmis tradicijomis. Norą pasinerti į gastronomines patirtis skatina ir iš esmės augantis dėmesys maisto kultūrai Lietuvoje – žmonės domisi kokybiška virtuve, seka tendencijas, lankosi „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose.“

Maistas – neatsiejama kultūros dalis

Restorano „Vila Komoda“, kuris buvo įtrauktas į prestižinį gurmanų bei restoraninio turizmo gidą „Michelin“, įkūrėja Karolina Vičiūtė-Venckienė įsitikinusi, jog žmogus tikrai gyvena ir pažįsta pasaulį tik tuomet, kai turi galimybę patirti kitų kultūrų meną, muziką ir maistą: „Pavyzdžiui, vienose kultūrose valgoma rankomis, kitose po pietų jau negeriama kava su pienu. Koks istorinis ir emocinis kontekstas tai nulemia? Man tai be galo įdomi tema, padedanti geriau suprasti kiekvienos šalies ideologiją.“

Nors ne kartą yra keliavusi į skirtingas šalis, kai pagrindinis dėmuo – norimas paragauti maistas, restoranų konsultantė puikiai prisimena pirmąją savo pasaulietiško maisto pažinimo patirtį: „Londone teko gyventi su skirtingų kultūrų žmonėmis, o viena indė mums suorganizavo vakarą tradiciniame indų restorane. Ji pristatė, kaip teisingai užsisakyti karį, šalia jo derančias agurkų salotas, duoną, ryžius. Parodė, ką valgyti rankomis, kaip plėšyti duoną. Labai rekomenduoju šią praktiką taikyti tiek keliaujant, tiek su užsienio svečiais bendraujant savo šalyje.“

Graikiškasis suvlakis su jogurtiniu dzadzikiu

Suvlakiai

Graikijos gastronomijoje pagrindinis dėmesys skiriamas alyvuogėms, žuviai, daržovėms ir nedžiovintiems prieskoniams. Senovės graikų maisto gaminimo metodai bei ingredientai išliko iki šių dienų, o vienas iš labiausiai mėgstamų patiekalų, kurį keliautojai paragauja atvykę į šią šalį, yra suvlakis. Šis pavadinimas kilęs iš žodžio „souvla“, reiškiančio iešmą, o jo paragauti galite net gatvėje. Suvlakis yra mažais kubeliais supjaustyta mėsa ar žuvis, suverta ant bambukinių iešmelių ir kepta ant atviros ugnies.

Keliaudami po Graikiją, turistai gali mėgautis suvlakiais, suvyniotais į minkštą pitos duoną su šviežiais pomidorais, svogūnais bei gaiviu dzadzikio (orig. tzatziki) padažu, kuris gaminamas iš jogurto, agurkų bei česnakų. Nors tradiciškai šiam patiekalui naudojama kiauliena, suvlakiai gaminami ir su vištiena, ėriena ar net malta jautiena. Sakoma, kad suvlakis simbolizuoja graikų svetingumą bei bendravimo džiaugsmą, todėl jis neabejotinai praturtins jūsų kelionę bei dovanos naujas pažintis prie stalo.

Sicilietiškų skonių simfonija: arančinai

Arančinai

Italija žavi ne tik įspūdinga architektūra, bet ir turtingomis gastronominėmis tradicijomis, todėl ji laikoma vienu iš pasaulio kulinarinių centrų. Sicilija išsiskiria unikaliomis skonių kombinacijomis ir išskirtiniais ingredientais, kurie harmoningai sujungia Viduržemio jūros regiono kultūrų, arabų, graikų bei ispanų įtakos elementus.

Vienas iš populiariausių Sicilijos delikatesų yra arančinai – traškūs ryžių rutuliukai, kurių viduje slepiasi įvairiausi skoniai. Jie dažniausiai yra apvalūs arba kūgio formos, o traškus išorinis sluoksnis, prisotintas aromatingais prieskoniais, slepia skoniais turtingus įdarus. Arančinai gali būti su mocarela, vytinta mėsa arba žaliaisiais žirneliais – nepraleiskite progos paragauti šio pajūrio lobio, kuris tikrai prisidės prie jūsų kelionės prisiminimų.

Nuo ispaniško bendravimo neatsiejamos tapos 

Ispaniškos tapos

Romėnai, maurai, o vėliau ir kitos tautos paliko savo pėdsakus, suteikdamos ispaniškam maistui unikalų charakterį. Viena ryškiausių šio krašto gastronominių tradicijų – tapos (orig. tapas). Šios nedidelės užkandėlės idealiai tinka dalinimuisi su draugais ar šeima, nes, kaip gerai žinome, socializacija yra neatsiejama ispanų kultūros dalis. Turistams tapos tampa ne tik tradiciniu maistu, bet ir kultūrine patirtimi, leidžiančia pajusti Ispanijos dvasią ir bendruomeniškumą.

Ant šių pietiečių stalo rasime ir kitų patiekalų: keptų bulvių su aštriu padažu (orig. patata bravas), mėsos kukulių (orig. albondigas), marinuotų ančiuvių (orig. boquerones), keptų bei sūdytų žaliųjų paprikų (orig. pimientos de Padrón), kurios ne tik traukia akį, bet ir kelia apetitą. Be to, keliautojai linkę mėgautis ir ilgesnėmis vakarienėmis, kurios tradiciškai prasideda tapomis, o baigiasi desertu – čiuromis (orig. churros).

Širdį saldinantis lukumas Turkijoje 

Lukumo saldainiai

Turkijos virtuvėje galima rasti Osmanų imperijos šaknis, kuriose – ryškūs prieskoniai, įvairūs įdarai ir gausybė saldumynų. Svarbiausi maisto kultūros aspektai apima šviežių ingredientų naudojimą bei neblėstančią meilę desertams. Vienas iš labiausiai atpažįstamų ir Turkijos miestų gatvėse sutinkamų saldumynų yra lukumas – tai tradicinis saldumynas, gaminamas iš krakmolo, cukraus ir įvairių priedų.

Pasak M. Bielinytės, bendrai Turkija garsėja aukšta maisto kokybe ir įspūdinga jo įvairove: „Daugelis poilsiautojų taip pat vertina puikią kokybę garantuojančius viešbučių restoranus, siūlančius itin gausų asortimentą ir atsižvelgiančius į vyraujančias kulinarines tendencijas, tokiu būdu vis pasiūlant ir įdomių naujienų. Šios šalies virtuvė leidžia mėgautis tiek autentiškais vietiniais valgiais, tiek tarptautinės virtuvės patiekalais, todėl kiekvienas keliautojas gali atrasti sau tinkamus skonius.“

Kavos pertraukėlė Portugalijoje: pyragėliai su kremu

Belemo pyragėliai

Manoma, kad portugališkus skanėstus, dar vadinamus Belemo pyragėliais (pastel de Belém), sukūrė vienuoliai, ieškodami būdų panaudoti kiaušinių trynius. Pyragėlių skonis stebina kreminiu švelnumu, karamelizuota plutele ir traškiais sluoksniai – dažniausiai jie valgomi ryte su stipria portugališka kava.

Norintys pajusti autentišką skonį turėtų apsilankyti garsioje konditerijos parduotuvėje „Belemo konditerijos gaminiai“ (orig. Pastéis de Belém), kuri yra vos už kelių minučių kelio pėsčiomis nuo Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje. Paragavę kartą šio saldėsio, negalėsite pradėti atostogų ryto su jokiu kitu desertu, o draugams bus įdomu išgirsti šio aromatingo pyragėlio istoriją bei jūsų įspūdžius iš Portugalijos.

Prancūzija ir jos legendinis Burgundiškas troškinys

Prancūziškas troškinys

Prancūzijos gastronomija, garsėjanti savo turtingu paveldu, yra tikra kulinarinio meno šalis. Vienas išskirtiniausių patiekalų yra burgundiškas troškinys – jautienos burginjonas (orig. bœuf bourguignon). Šis patiekalas ne tik džiugina keliautojų gomurį, bet ir leidžia pažinti Prancūzijos kulinarinę kultūrą bei regiono tradicijas.

Tiems, kurie nėra raudonos mėsos gerbėjai, yra puiki alternatyva – prancūziškas vištienos troškinys „Gaidys vyne“ (orig. coq au vin) – jame vietoje jautienos patiekiama vištiena. Šis patiekalas taip pat gaminamas su raudonuoju vynu ir yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali nustebinti savo skoniu. Pažintinių kelionių metu keliautojai turi galimybę paragauti ne tik šių, bet ir daugybės kitų patiekalų autentiškose vietose, kurioms gauna patyrusių gidų rekomendacijų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Prieš Motinos dieną visoje Klaipėdoje gaivins fontanai
Aplinka

Prieš Motinos dieną visoje Klaipėdoje gaivins fontanai

2025-05-02
Mažeikiuose prie Ventos gyventojus džiugins atnaujinta poilsiavietė
Aplinka

Mažeikiuose prie Ventos gyventojus džiugins atnaujinta poilsiavietė

2025-05-02
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte
Gyvenimas

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Nuo gegužės 1-osios vėl bus galima žvejoti lydekas
Aplinka

Nuo gegužės 1-osios vėl bus galima žvejoti lydekas

2025-04-30
Kviečia į kitokias orientacines varžybas Žemaitijos nacionaliniame parke
Aplinka

Kviečia į kitokias orientacines varžybas Žemaitijos nacionaliniame parke

2025-04-30
Lūžiai, galvos traumos ir mėnesius trunkanti baimė minti pedalus: ką būtina žinoti prieš sėdant ant dviračio
Aktualijos

Lūžiai, galvos traumos ir mėnesius trunkanti baimė minti pedalus: ką būtina žinoti prieš sėdant ant dviračio

2025-04-29
Gintarinis savaitgalis Palangoje – šventė, kurioje byra Lietuvos auksas
Laisvalaikis

Gintarinis savaitgalis Palangoje – šventė, kurioje byra Lietuvos auksas

2025-04-29
Fotografas Vilmantas Žilinskas: kaip telefonu sukurti tobulą nuotrauką iš arti
Laisvalaikis

Fotografas Vilmantas Žilinskas: kaip telefonu sukurti tobulą nuotrauką iš arti

2025-04-29
Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini
Aktualijos

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. gegužės mėnesį Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-04-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. balandžio – gegužės mėnesiais Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-03-27

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Dar vienas žingsnis dėl Girulių miško išsaugojimo

Neringos savivaldybėje išdegė 30 arų miško paklotės

2025-05-08
Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

2025-05-08
Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

2025-05-08
Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

2025-05-07
Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

2025-05-07
Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

2025-05-06

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Naujausi

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

2025-05-08
Šiltnamis

Kaip kovoti su piktžolėmis šiltnamyje?

2025-05-08
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.