Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Aktualijos » Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto

Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais: 5 ryškiausios tendencijos – nuo fleksitarų iki nostalgiško maisto

Paulius Liškauskas
2023-01-05
Aktualijos, Grožis, Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
Vaisiai vs mėsa

Vaisiai vs mėsa @ freepik

FacebookTwitterLinkedin

Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.

Fleksitarai stiprina augalinio maisto paklausą

Augalinės kilmės maisto populiarėjimas – ryškiausia pastarųjų metų tendencija maisto pramonėje. Susirūpinimas aplinkosauga, sveikata ir gyvūnų gerove skatina žmones atsisakyti mėsos visiškai ar bent iš dalies. Gausėja „lanksčiųjų vegetarų“ – fleksitarų, kurių mitybos pagrindas yra augalinis maistas, tačiau savo racioną jie kartais praturtina ir gyvūninės kilmės produktais.

„Per metus būtent veganams skirto maisto kategorija augo ryškiausiai – net 49 proc. Taip pat 13 proc. ūgtelėjo ir šaldytos veganiškos prekės, – pastebi „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. – Visgi toks maistas jau seniai nėra perkamas tik veganų, kadangi kai kurie produktai yra tapę ir prisiekusių mėsos gerbėjų mėgstamais pirkiniais. Tarp tokių galima paminėti augalinį pieną, kurio bumas neslūgsta jau kelerius metus. Šios alternatyvos įprastam pienui paklausa per pastaruosius dvejus metus išaugo net ketvirtadaliu, o asortimentas vis plečiasi“.

Veganiškų produktų populiarumą augina ir išaugusi augalinės kilmės patiekalų įvairovė. Jeigu prieš dešimtmetį mėsainis be mėsos dar sukeldavo juoką, dabar šios mitybos šalininkams parduotuvėse apstu pasirinkimo – siūlomi ne tik visame pasaulyje populiarūs azijietiški vegetariški produktai, bet ir veganiškos alternatyvos lietuviškai klasikai, tokiai kaip baltoji mišrainė ar „Medaus tortas“.

Pirmenybė – natūralumui ir sveikatos stiprinimui

Pandemija ir didesnis susirūpinimas sveikata įtvirtino besikeičiančius pirkėjų įpročius: žmonės yra pradėję labiau rūpintis subalansuota mityba, vis dažniau kreipia dėmesį ne tik į skonines savybes, bet ir sudedamąsias produktų dalis.

„Sveikesnė mityba yra nuolatinė tendencija, kuri 2023 m. dar labiau stiprės. Galima drąsiai teigti, kad žmonės vis atidžiau vertins maisto produktų ingredientus ir pirmenybę teiks tiems, kurie turi mažiau cukraus, riebalų, glitimo, kurie yra mažiau apdoroti ir turi trumpesnį sąrašą priedų. Panašu, kad pirkėjų krepšeliuose vis didesnę dalį sudarys ekologiški, naudą organizmui turintys produktų. Šį pasirinkimą lengvins ir visus metus užtikrinamas platus šviežių vaisių, daržovių, uogų pasirinkimas parduotuvių lentynose, supermaistu vadinamų produktų asortimentas ir gausi ekologiška Lietuvos ūkininkų produkcija“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Ji prognozuoja, kad ieškant sveikesnių alternatyvų cukrui ir dirbtiniams saldikliams, stiprės pirkėjų susidomėjimas natūraliai saldžiais produktais, tokiais kaip medus, agavų sirupas ar datulės. Pastarosioms vis daugiau dėmesio skiria ir garsiausi pasaulio virtuvės šefai bei mitybos ekspertai, kadangi datulės yra ne tik malonaus skonio, bet turi ir daug vertingų medžiagų, naudingų skaidulų bei antioksidantų.

Laiką ir pinigus taupantys pasirinkimai

Per pastaruosius dvejus metus jau paruoštų patiekalų segmentas sparčiai augo: pandemijos metu juos pirko norintys pailsėti nuo nuolatinio maisto gaminimo namuose, o karantinams pasibaigus pirkėjai suprato, kad šie patiekalai gali sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

„Gyvenimo ritmui grįžus į nusistovėjusias vėžes pastebime, kad žmonėms vėl ypač aktualu tapo galimybė apsipirkti ir pavalgyti greitai – jie ieško patiekalų, kurie jau paruošti valgymui arba kuriuos tereikia pašildyti. Kuris laikas stebime ir lūkesčius viršijantį pirkėjų susidomėjimą jau sufasuotais kulinarijos gaminiais, kurie padeda dar labiau sutrumpinti laiką parduotuvėje. Kitais metais ši tendencija dar labiau stiprės, nes jau paruoštos patogios vienam ar dviem asmenims skirtos porcijos reiškia, kad nereikės nei gaišti laiko virtuvėje, nei pirkti įvairių skirtingų ingredientų vienam pavalgymui“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Paruošto maisto paklausa auga ir pirkėjams patiems įsitikinant, kad tokie patiekalai – sveiki ir kokybiški. Nors „greitas“ maistas anksčiau nebūdavo siejamas su pilnaverte mityba, dabar jis mažai kuo nusileidžia namuose gamintiems patiekalams – parduotuvių lentynose gausu salotų, lietinių, kotletų, kepsnių, apkepų ar sriubų.

Nostalgiško maisto sugrįžimas

Naujos tendencijos ne visada reiškia, kad reikia išradinėti kažką naujo. Nors lietuviai noriai eksperimentuoja ir leidžiasi kulinarinių naujovių keliu, 2023-aisiais prognozuojamas nostalgiškų patiekalų sugrįžimas – tokių, kuriuos gamino mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai, tačiau su šiuolaikiniu potėpiu.

„Tai siejasi tiek su visuomenėje įsigalėjusiu tvarumu, tiek minėtu siekiu valgyti natūraliau. Be to, šių metų negandos priminė, kokios svarbios yra tradicijos ir mūsų kultūriniai pagrindai. Ateinantys metai sujungs tai, kas geriausia iš abiejų pasaulių: senąsias šiltus prisiminus keliančias tradicijas ir šiuolaikinį požiūrį į maistą. Šakotis, tačiau iš grikinių miltų, tradicinė grybų užkepėlė, tačiau su Lietuvoje augintais eringi grybais“, – pavyzdžiais dalijasi B. Baratinskaitė.

Svarbu ne tik ingredientai bei skonis, bet ir įpakavimas

Įdomupaskaityti

Seinų delegacijos vizitas ir bendri ugniagesių mokymai Raseiniuose

Seinų delegacijos vizitas ir bendri ugniagesių mokymai Raseiniuose

2025-11-20
Šiuolaikiniai spąstai –  priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

Šiuolaikiniai spąstai – priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

2025-11-20

Pirkėjams ateinančiais metais bus svarbu, kad maistas būtų ne tik gaminamas, bet ir pakuojamas tvariai. Prie to prisideda ir vis daugiau sekėjų sulaukiantis „gyvenimo be atliekų“ (angl. „zero waste“) judėjimas.

„Vienas iš „Maximos“ strateginių tikslų – mažinti atliekų, popieriaus ir plastiko vartojimą. To siekiame įvairiais būdais: nuolat peržiūrime asortimentą ir pirkėjams siūlome labiausiai jų pageidaujamas prekes, esame drastiškai sumažinę popieriaus vartojamą administracijoje ir santykiuose su tiekėjais, pirkėjus skatiname atsisakyti popierinių kvitų, siūlome alternatyvas plastikiniams maišeliams, o šviežius mūsų meistrų pagamintus tortus pakuojame į kartotines dėžes. Pastarasis žingsnis sulaukia ypač daug teigiamų pirkėjų atsiliepimų, tad ir toliau ieškosime tiek aplinkai, tiek mūsų pirkėjams tinkamiausių sprendimų“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Žymos: FleksitaraiMaistasNostalgiškas maistas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji
Aktualijos

Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji

2025-11-19
Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV
Aktualijos

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

2025-11-19
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas
Aktualijos

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19
Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?
Aktualijos

Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

2025-11-18
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę
Aktualijos

Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę

2025-11-18
Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas
Aktualijos

Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas

2025-11-18
Madingi ar tvarūs? Kaip susikurti namus, kuriuose gera būti
Aktualijos

Madingi ar tvarūs? Kaip susikurti namus, kuriuose gera būti

2025-11-18
Socialinė akcija Plungėje –  „Ką reiškia būti žmogumi su negalia“
Aktualijos

Socialinė akcija Plungėje – „Ką reiškia būti žmogumi su negalia“

2025-11-17
Gautas statybos leidimas Klaipėdos miesto poliklinikos modernizacijai
Aktualijos

Gautas statybos leidimas Klaipėdos miesto poliklinikos modernizacijai

2025-11-17
Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?
Aktualijos

Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

2025-11-14

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime
Sportas

Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime

2025-11-16
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kretingos rajone – dar vieno lopšelio-darželio rekonstrukcija

Kretingos rajone – dar vieno lopšelio-darželio rekonstrukcija

2025-11-20
Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta

Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta

2025-11-19
Klaipėdos „Neptūnas“ krepšinio klubo istorija

Klaipėdos „Neptūnas“ krepšinio klubo istorija

2025-11-19
Kelmėje viešėjo delegacija iš Novovolynsko

Kelmėje viešėjo delegacija iš Novovolynsko

2025-11-19
Gydytojas

Lietuvoje nustatytas įvežtinis difterijos atvejis

2025-11-19
Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“

Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“

2025-11-18

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
Raseiniuose – naujas žaliasis plotas prie Stonų ir Garažų gatvių

Raseiniuose – naujas žaliasis plotas prie Stonų ir Garažų gatvių

2025-11-20
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.