Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 17 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Ko nežinojote apie viskį? Gėrimo gamyba ir kokteilių receptai

Ko nežinojote apie viskį? Gėrimo gamyba ir kokteilių receptai

Paulius Liškauskas
2017-12-06
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Viskis šiandien – vienas populiariausių stipriųjų alkoholinių gėrimų tiek tarp lietuvių, tiek pasaulyje. Šio gėrimo pasiūla ir įvairovė – didžiulė. Ar žinote, kaip gaminamas viskis, kuo skiriasi jo rūšys, kaip šį gėrimą ragauti pataria profesionalai? Apie tai pasakoja Vynoteka.lt gėrimų ekspertas Kęstutis Bingelis.

Karamelė – viskio spalvai koreguoti

Viskis – gėrimas, kurio gamybą apibrėžia daugelio šalių įstatymai; jis privalo būti gaminamas tik iš grūdų, dažniausiai miežių ir kukurūzų. Jokie priedai, išskyrus karamelę, kuri kartais dedama viskio spalvai koreguoti, dedami būti negali. Viskio rūšį apibrėžia tokie dalykai kaip grūdų rūšys, naudojamos skirtingų grūdų proporcijos, distiliacija ir kita. Taip pat svarbu žinoti, jog viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse.

Kuo skiriasi skirtingose šalyse gaminamas viskis?

Šiandien viskį gamina daugybė pasaulio šalių, tačiau K. Bingelio teigimu, didžiąją dalį jo padaro šios penkios valstybės: Škotija, Airija, JAV, Kanada ir Japonija. Vien Škotijoje šiuo metu veikia virš 100 viskio daryklų, todėl skirtumai tarp viskių, atkeliaujančių net iš tos pačios šalies, gali būti labai ryškūs. Kaip bebūtų, yra keletas skiriamųjų bruožų, kuriais paprastai pasižymi tipiškiausi įvairių kraštų viskiai.

Airiškas viskis

Airija yra viskio tėvynė. Populiariausias šioje šalyje gaminamas viskis yra maišytas (angl. blended). Šio tipo airiškas viskis kuriamas maišant grūdinį ir salyklinį viskius. Grūdinis viskis yra daromas iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Salyklinis viskis daromas iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Airiai kartais prie miežių salyklo deda ir nedaigintus miežius, tai jų viskiams suteikia įdomių skoninių savybių. Airiškas viskis brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus ir 1 dieną.

Škotiškas viskis

Škotija pagamina daugiausiai viskio pasaulyje. Taip pat kaip Airijoje, šioje šalyje populiariausias yra maišytas (angl. blended) viskis. Be jo, Škotija pasaulyje garsėja savo salykliniais viskiais (angl. single malt). Tai yra bemaž labiausiai vertinama viskio kategorija, paprastai pasižyminti skonio ir aromato kompleksiškumu. Vienas tipiškiausių airiško ir škotiško viskio skirtumų yra tai, kad škotiškas viskis dažniau turi dūmo skonius ir aromatus. Škotiškas viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus.

Rinkdamiesi škotišką viskį, rasite tokias skirtingas jo rūšis:

  • Single malt. Šios kategorijos viskis yra daromas vienoje darykloje, iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus. Jo skonis ir aromatas paprastai yra kompleksiškas.
  • Single Grain. Šios kategorijos škotiškas viskis daromas vienoje darykloje, iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Jis turi būti brandinamas ne mažiau nei 3 metus. Jis paprastai turi kuklius ir švelnius skonius bei aromatus.
  • Blended Malt. Sumaišę du ar daugiau Single Malt viskius, gausime šios škotiško viskio kategorijos viskį. Dažnai šiuose viskiuose persipina keleto šalies regionų viskių skoninės savybės.
  • Tai pati populiariausia škotiško viskio rūšis. Ji kuriama maišant Single Malt ir Single Grain.
  • Blended grain. Tai rečiausiai sutinkama škotiško viskio rūšis, kuriama maišant dviejų ar daugiau daryklų Single grain viskius.

Amerikietiškas viskis

Šiuo metu JAV yra gaminami bemaž visų įmanomų rūšių viskiai. Tačiau yra keletas išskirtinių, labiausiai šiai šaliai būdingų. Populiariausi jų yra burbonas (angl. bourbon whiskey), Tenesio viskis (angl. Tennessee whiskey) ir rugių viskis (angl. rye whiskey).

  • Jis turi būti pagamintas JAV, grūdų mišinyje naudojant ne mažiau kaip 51 procentą kukurūzų. Brandinamas naujo ąžuolo statinėse ne mažiau nei 2 metus (jei mažiau, tai yra nurodoma butelio etiketėje).
  • Tenesio viskis. Šis amerikietiškas viskis yra artimas burbonui, tik turi būti daromas Tenesio valstijoje. Be to, jis prieš brandinimą paprastai yra filtruojamas per klevo anglies filtrus.
  • Rugių viskis. Šis amerikietiškas viskis daromas naudojant ne mažiau kaip 51 procentą rugių. Šiuo metu tokie viskiai išgyvena tikrą renesansą.

Kanadietiškas viskis

Šioje šalyje, kaip Airijoje ir Škotijoje, populiariausias yra maišytas viskis (angl. blended). Kaip išskirtinis šios šalies viskių bruožas yra tai, kad kanadietiško viskio gamyboje dažnai yra naudojami rugiai.

Japoniškas viskis

Gali nuskambėti kiek netikėtai, tačiau viskį japonai gamina jau beveik 100 metų ir yra tarp didžiausių viskio valstybių pasaulyje. Didžioji dalis šios šalies viskių yra daroma škotiško viskio metodais. Kitas bruožas, kuriuo pasižymi dalis Tekančios Saulės Šalies viskių yra brandinimas japoniško Mizunara ąžuolo statinėse. Šio ąžuolo mediena skiriasi nuo kituose pasaulio kraštuose augančių ąžuolų, o tas viskio skoniui ir aromatui suteikia unikalių savybių.

Kaip geriamas viskis?

K. Bingelio teigimu, viskis labiausiai atsiskleidžia ragaujamas kambario temperatūros. Nors daugelis tiki, jog šį gėrimą derėtų vartoti su ledu, iš tiesų ledas ar viskio šaldymas paslepia viskio skonius ir kvapus, todėl jų jaučiame gerokai mažiau nei ragaudami gryną. Vertinant viskį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į jo spalvą, o po to į jo aromatą. Uosle gebame identifikuoti daug daugiau dalykų nei burna, todėl nosį galime vadinti svarbiausiu mūsų organu vertinant bet kokį gėrimą. Svarbu atminti, jog viskio skoniams bei aromatams atsiskleisti geriausiai tinka nedidelio tūrio, išgaubtu vidumi ir link viršūnės kiek siaurėjančios taurės.

Kokteiliai su viskiu

Vienas populiariausių viskio vartojimo būdų – maišant kokteilius. Jų receptų yra daugybė, keletu klasikinių dalinasi ir K. Bingelis. Beje, net maišant kokteilius ekspertas rekomenduoja eksperimentuoti su viskio rūšimis – jos gali nulemti kokteilio skonį.

Kokteilis: Whisky Ginger

Ingredientai:

  • 40 ml. Jūsų mėgiamo viskio
  • 100 ml. Imbierinio limonado
  • Skiltelės žalios citrinos
  • Ledo

Kaip paruošti?

Į aukštą taurę pridėti ledo, supilti viskį, imbierinį limonadą, įspausti žaliąją citriną ir išmaišyti.

viskis-3

Kokteilis: Manhattan

Ingredientai:

  • 40 ml. rugių viskio ar burbono su didele dalimi rugių
  • 20 ml. saldaus raudonojo vermuto
  • Keleto lašų „Angostura Bitters“

Kaip paruošti?

Supilti ingredientus į maišymo traurę su ledu. Gerai išmaišius, perpilti į atšaldytą kokteilio taurę. Galima papuošti vyšnaite.

Kokteilis: Whiskey Sour

Ingredientai:

Įdomupaskaityti

Paroda „Gyvulininkystė 2025“ – kviečia aplankyti

Paroda „Gyvulininkystė 2025“ – kviečia aplankyti

2025-09-11
Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

2025-09-10
  • 45 ml. burbono
  • 15 ml. cukraus sirupo
  • 30 ml. šviežių citrinos sulčių
  • Pasirinktinai: kiaušinio baltymas.

Kaip paruošti?

Ingredientus supilti į kokteilių plaktuvę su ledu, gerai išplakti ir patiekti atšaldytoje kokteilinėje taurėje ar tumbleryje su ledu. Papuošti vyšnaite ir apelsino žievele.

Airiška kava

Ingredientai:

  • 40 ml. airiško viskio
  • 120 ml. karštos juodos kavos
  • 60 ml. natūralios grietinėlės
  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus

Kaip paruošti?

Į pašildytą taurę dėti cukrų ir supilti ką tik išvirtą kavą. Ištirpdžius cukrų supilti viskį ir viską gerai išmaišyti. Tuomet išplakti grietinėlę ir per pašildytą šaukštą, iš lėto, supilti ją iki taurės viršaus ant kavos.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?
Įdomu

Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?

2025-09-10
Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“
Įdomu

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“

2025-09-09
Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis
Įdomu

Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis

2025-09-08
Rekordas Akmenų karaliui
Įdomu

Rekordas Akmenų karaliui

2025-09-02
Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi
Įdomu

Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi

2025-08-29
Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?
Įdomu

Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?

2025-08-26
Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų
Įdomu

Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų

2025-08-25
Raseinių rajono atstovai dalyvavo tarptautiniame jaunimo festivalyje „MAD Liepaja“
Įdomu

Raseinių rajono atstovai dalyvavo tarptautiniame jaunimo festivalyje „MAD Liepaja“

2025-08-24
„Sporto bingo“ – savaitės sporto iššūkis
Įdomu

„Sporto bingo“ – savaitės sporto iššūkis

2025-08-22
Animacijos ir videožaidimų festivalis BLON kviečia į vaizduotės šventę
Įdomu

Animacijos ir videožaidimų festivalis BLON kviečia į vaizduotės šventę

2025-08-20

Skaitomiausia

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone
Aktualijos

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Akmenėje – itin moderni gamykla
Akmenė

Akmenėje – itin moderni gamykla

2025-09-14

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams

Sporto ir laisvalaikio erdvė Klaipėdos rajone prie Sendvario „Saulės“ mokyklos

2025-09-16
Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

2025-09-16
VIII tarptautinis Nidos forumas: kokia demokratijos ateitis Europoje?

VIII tarptautinis Nidos forumas

2025-09-16
Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje

Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje

2025-09-16
Projektas „Fizinė veikla ir emocinis atsparumas per aktyvias veiklas”

Projektas „Fizinė veikla ir emocinis atsparumas per aktyvias veiklas”

2025-09-16
Tirkšliuose – pasiruošimas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės renginiams

Tirkšliuose – pasiruošimas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės renginiams

2025-09-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13

Naujausi

Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams

Sporto ir laisvalaikio erdvė Klaipėdos rajone prie Sendvario „Saulės“ mokyklos

2025-09-16
Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

2025-09-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.