Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 12 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Ko nežinojote apie viskį? Gėrimo gamyba ir kokteilių receptai

Ko nežinojote apie viskį? Gėrimo gamyba ir kokteilių receptai

Paulius Liškauskas
2017-12-06
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Viskis šiandien – vienas populiariausių stipriųjų alkoholinių gėrimų tiek tarp lietuvių, tiek pasaulyje. Šio gėrimo pasiūla ir įvairovė – didžiulė. Ar žinote, kaip gaminamas viskis, kuo skiriasi jo rūšys, kaip šį gėrimą ragauti pataria profesionalai? Apie tai pasakoja Vynoteka.lt gėrimų ekspertas Kęstutis Bingelis.

Karamelė – viskio spalvai koreguoti

Viskis – gėrimas, kurio gamybą apibrėžia daugelio šalių įstatymai; jis privalo būti gaminamas tik iš grūdų, dažniausiai miežių ir kukurūzų. Jokie priedai, išskyrus karamelę, kuri kartais dedama viskio spalvai koreguoti, dedami būti negali. Viskio rūšį apibrėžia tokie dalykai kaip grūdų rūšys, naudojamos skirtingų grūdų proporcijos, distiliacija ir kita. Taip pat svarbu žinoti, jog viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse.

Kuo skiriasi skirtingose šalyse gaminamas viskis?

Šiandien viskį gamina daugybė pasaulio šalių, tačiau K. Bingelio teigimu, didžiąją dalį jo padaro šios penkios valstybės: Škotija, Airija, JAV, Kanada ir Japonija. Vien Škotijoje šiuo metu veikia virš 100 viskio daryklų, todėl skirtumai tarp viskių, atkeliaujančių net iš tos pačios šalies, gali būti labai ryškūs. Kaip bebūtų, yra keletas skiriamųjų bruožų, kuriais paprastai pasižymi tipiškiausi įvairių kraštų viskiai.

Airiškas viskis

Airija yra viskio tėvynė. Populiariausias šioje šalyje gaminamas viskis yra maišytas (angl. blended). Šio tipo airiškas viskis kuriamas maišant grūdinį ir salyklinį viskius. Grūdinis viskis yra daromas iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Salyklinis viskis daromas iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Airiai kartais prie miežių salyklo deda ir nedaigintus miežius, tai jų viskiams suteikia įdomių skoninių savybių. Airiškas viskis brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus ir 1 dieną.

Škotiškas viskis

Škotija pagamina daugiausiai viskio pasaulyje. Taip pat kaip Airijoje, šioje šalyje populiariausias yra maišytas (angl. blended) viskis. Be jo, Škotija pasaulyje garsėja savo salykliniais viskiais (angl. single malt). Tai yra bemaž labiausiai vertinama viskio kategorija, paprastai pasižyminti skonio ir aromato kompleksiškumu. Vienas tipiškiausių airiško ir škotiško viskio skirtumų yra tai, kad škotiškas viskis dažniau turi dūmo skonius ir aromatus. Škotiškas viskis turi būti brandintas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus.

Rinkdamiesi škotišką viskį, rasite tokias skirtingas jo rūšis:

  • Single malt. Šios kategorijos viskis yra daromas vienoje darykloje, iš miežių salyklo, distiliuojamas variniais distiliavimo puodais. Jis turi būti brandinamas ąžuolo statinėse ne mažiau nei 3 metus. Jo skonis ir aromatas paprastai yra kompleksiškas.
  • Single Grain. Šios kategorijos škotiškas viskis daromas vienoje darykloje, iš įvairių grūdų, distiliuojamas koloniniais distiliavimo įrenginiais. Jis turi būti brandinamas ne mažiau nei 3 metus. Jis paprastai turi kuklius ir švelnius skonius bei aromatus.
  • Blended Malt. Sumaišę du ar daugiau Single Malt viskius, gausime šios škotiško viskio kategorijos viskį. Dažnai šiuose viskiuose persipina keleto šalies regionų viskių skoninės savybės.
  • Tai pati populiariausia škotiško viskio rūšis. Ji kuriama maišant Single Malt ir Single Grain.
  • Blended grain. Tai rečiausiai sutinkama škotiško viskio rūšis, kuriama maišant dviejų ar daugiau daryklų Single grain viskius.

Amerikietiškas viskis

Šiuo metu JAV yra gaminami bemaž visų įmanomų rūšių viskiai. Tačiau yra keletas išskirtinių, labiausiai šiai šaliai būdingų. Populiariausi jų yra burbonas (angl. bourbon whiskey), Tenesio viskis (angl. Tennessee whiskey) ir rugių viskis (angl. rye whiskey).

  • Jis turi būti pagamintas JAV, grūdų mišinyje naudojant ne mažiau kaip 51 procentą kukurūzų. Brandinamas naujo ąžuolo statinėse ne mažiau nei 2 metus (jei mažiau, tai yra nurodoma butelio etiketėje).
  • Tenesio viskis. Šis amerikietiškas viskis yra artimas burbonui, tik turi būti daromas Tenesio valstijoje. Be to, jis prieš brandinimą paprastai yra filtruojamas per klevo anglies filtrus.
  • Rugių viskis. Šis amerikietiškas viskis daromas naudojant ne mažiau kaip 51 procentą rugių. Šiuo metu tokie viskiai išgyvena tikrą renesansą.

Kanadietiškas viskis

Šioje šalyje, kaip Airijoje ir Škotijoje, populiariausias yra maišytas viskis (angl. blended). Kaip išskirtinis šios šalies viskių bruožas yra tai, kad kanadietiško viskio gamyboje dažnai yra naudojami rugiai.

Japoniškas viskis

Gali nuskambėti kiek netikėtai, tačiau viskį japonai gamina jau beveik 100 metų ir yra tarp didžiausių viskio valstybių pasaulyje. Didžioji dalis šios šalies viskių yra daroma škotiško viskio metodais. Kitas bruožas, kuriuo pasižymi dalis Tekančios Saulės Šalies viskių yra brandinimas japoniško Mizunara ąžuolo statinėse. Šio ąžuolo mediena skiriasi nuo kituose pasaulio kraštuose augančių ąžuolų, o tas viskio skoniui ir aromatui suteikia unikalių savybių.

Kaip geriamas viskis?

K. Bingelio teigimu, viskis labiausiai atsiskleidžia ragaujamas kambario temperatūros. Nors daugelis tiki, jog šį gėrimą derėtų vartoti su ledu, iš tiesų ledas ar viskio šaldymas paslepia viskio skonius ir kvapus, todėl jų jaučiame gerokai mažiau nei ragaudami gryną. Vertinant viskį, pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį į jo spalvą, o po to į jo aromatą. Uosle gebame identifikuoti daug daugiau dalykų nei burna, todėl nosį galime vadinti svarbiausiu mūsų organu vertinant bet kokį gėrimą. Svarbu atminti, jog viskio skoniams bei aromatams atsiskleisti geriausiai tinka nedidelio tūrio, išgaubtu vidumi ir link viršūnės kiek siaurėjančios taurės.

Kokteiliai su viskiu

Vienas populiariausių viskio vartojimo būdų – maišant kokteilius. Jų receptų yra daugybė, keletu klasikinių dalinasi ir K. Bingelis. Beje, net maišant kokteilius ekspertas rekomenduoja eksperimentuoti su viskio rūšimis – jos gali nulemti kokteilio skonį.

Kokteilis: Whisky Ginger

Ingredientai:

  • 40 ml. Jūsų mėgiamo viskio
  • 100 ml. Imbierinio limonado
  • Skiltelės žalios citrinos
  • Ledo

Kaip paruošti?

Į aukštą taurę pridėti ledo, supilti viskį, imbierinį limonadą, įspausti žaliąją citriną ir išmaišyti.

viskis-3

Kokteilis: Manhattan

Ingredientai:

  • 40 ml. rugių viskio ar burbono su didele dalimi rugių
  • 20 ml. saldaus raudonojo vermuto
  • Keleto lašų „Angostura Bitters“

Kaip paruošti?

Supilti ingredientus į maišymo traurę su ledu. Gerai išmaišius, perpilti į atšaldytą kokteilio taurę. Galima papuošti vyšnaite.

Kokteilis: Whiskey Sour

Įdomupaskaityti

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05

Ingredientai:

  • 45 ml. burbono
  • 15 ml. cukraus sirupo
  • 30 ml. šviežių citrinos sulčių
  • Pasirinktinai: kiaušinio baltymas.

Kaip paruošti?

Ingredientus supilti į kokteilių plaktuvę su ledu, gerai išplakti ir patiekti atšaldytoje kokteilinėje taurėje ar tumbleryje su ledu. Papuošti vyšnaite ir apelsino žievele.

Airiška kava

Ingredientai:

  • 40 ml. airiško viskio
  • 120 ml. karštos juodos kavos
  • 60 ml. natūralios grietinėlės
  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus

Kaip paruošti?

Į pašildytą taurę dėti cukrų ir supilti ką tik išvirtą kavą. Ištirpdžius cukrų supilti viskį ir viską gerai išmaišyti. Tuomet išplakti grietinėlę ir per pašildytą šaukštą, iš lėto, supilti ją iki taurės viršaus ant kavos.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!
Įdomu

Ugniagesiai gelbėtojai į Šiaulius parvežė pasaulio čempionato auksą!

2025-10-28
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje
Įdomu

Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui
Įdomu

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

2025-10-23
Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!
Įdomu

Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!

2025-10-22
Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje
Įdomu

Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje

2025-10-17
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą
Įdomu

Piliečiai ir pasaulio lietuviai kviečiami į pilietiškumo šventę – Konstitucijos egzaminą

2025-10-10
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys
Kriminalai

Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys

2025-10-31
Skelbimas
Skelbimai

Informacinis pranešimas apie rengiamą Kretingos regioninio padalinio vidinės miškotvarkos projekto keitimą

2024-08-10
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

2025-11-11
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Autobusas

Klaipėdos rajone – pokyčiai viešojo transporto maršrutuose

2025-11-11

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31

Naujausi

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.