Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 28 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Aktualijos » Lietuviško šiltnamio klasika: šie patarimai leis susidoroti su vienos daržovės pertekliumi

Lietuviško šiltnamio klasika: šie patarimai leis susidoroti su vienos daržovės pertekliumi

Paulius Liškauskas
2024-08-08
Aktualijos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

FacebookTwitterLinkedin

Ar žinote, kad XVI a. į Europą iš Pietų Amerikos atkeliavę pomidorai iš pradžių laikyti nuodingais ir naudoti tik kaip stalo puošmena? Lietuvoje pomidorai pradėti auginti XIX a. kaip dekoratyvinis augalas, o maistui plačiau pradėti vartoti jau po Pirmojo pasaulinio karo. Dabar be pomidorų sunkiai įsivaizduojamas bet kuris lietuviškas šiltnamis, o derliui pasiekus piką sukame galvą, kur sunaudoti šios daržovės perteklių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja šią mažai kalorijų ir daug vertingų medžiagų turinčią daržovę valgyti kasdien.

Vienas pomidoras – trečdalis vitamino C dozės

Pastebima, kad pomidoruose nėra daug makronutrientų, t. y. baltymų, riebalų ir angliavandenių, tačiau gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų.

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad pomidoruose yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie labai svarbūs ląstelių atsinaujinimui.

„Be to, vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės. Šiose daržovėse taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai. Pomidorų sezono metu šias daržovės išties verta įtraukti į savo racioną“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pomidorai taip pat yra vienas svarbiausių likopeno, karotinoido, turinčio antioksidacinių savybių, šaltinis. Ši medžiaga svarbi lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. Dar pomidoruose pakankamai daug skaidulų, ypač, jei jie valgomi su visa odele.

Ir žali, ir konservuoti

Pasak gydytojos dietologės, paprasčiausia pomidorus vartoti žalius: tereikia nuplauti, supjaustyti, pagardinti prieskoniais ir jie jau paruošti valgyti.

Tačiau pomidorai taip pat gali būti ir įvairiausių karštųjų patiekalų dalis, o jų perteklių galima konservuoti įvairiausiais būdais.

Iš šviežių pomidorų galima gaminti sultis ir padažus. Kitas populiarus pomidorų vartojimo būdas – džiovinimas.

„Šis Italijoje atsiradęs receptas naudojamas daugelyje pasaulio šalių ir taip paruošti pomidorai gali būti puikus priedas tiek prie karštų, tiek prie šaltų patiekalų, arba valgomas su duona kaip užkandis. Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pomidorų rūšių – gausu

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, pomidorų rūšių yra gausybė ir jas galime rinktis tiek pagal skonį, tiek pagal išvaizdą, tiek pagal ruošiamą patiekalą.

Įdomupaskaityti

Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija

Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija

2025-11-27
Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

2025-11-27

Priklausomai nuo veislės pomidorų yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba „mėsingesnių“.

„Jeigu pomidorus dedate į salotas, patariu rinktis minkštesnius ir „mėsingesnius“ – tas veisles, kurios turi mažiau sėklyčių. Salotoms, patiekalų gamybai bei padažams tinka minkšti ir kuo labiau prinokę pomidorai. Tuomet iškart pajusite jų skonines savybes bei kvapą“, – sako ekspertė.

Norint nusipirkti pomidorus ilgesniam laikymui, reikėtų rinktis šviesesnius ir kietesnius – tuomet pomidorai baigs sunokti namuose.

Patariama laikyti atskirai

Specialistė rekomenduoja pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių – vaiskočiais į viršų. Be to, verta žinoti, jog laikomi šalia kitų produktų pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai.

Sunokusius pomidorus patariama suvartoti per savaitę, o jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali pasidaryti vandeningi.

„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų“, – pataria E. Krasauskienė.

Jei sukate galvą, kaip sunaudoti gausiai užderėjusių pomidorų perteklių, ekspertė pataria pasigaminti pigų ir sveikatai palankų troškinį su pupelėmis ir špinatais.

Šis pigus troškinys taps jūsų mėgstamiausiu greitai pagaminamų vakarienių sąraše!

RECEPTAS

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Troškiniui reikės:

  • 3 v. š. aliejaus;
  • 2 v. š. pomidorų pastos arba kečupo;
  • 230 g raudonųjų pupelių;
  • 230 g baltųjų pupelių;
  • 230 g pjaustytų pomidorų;
  • 1 a. š. čiobrelių;
  • 1 a. š. rozmarinų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 3 vnt. džiovintų abrikosų;
  • 60 g špinatų;
  • 30 g tarkuoto sūrio;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  2. Įdėkite pomidorų pastą arba kečupą ir minutę maišydami pakepinkite.
  3. Suberkite nusausintas pupeles, pomidorus, pjaustytas žoleles, džiovintus abrikosus (smulkiai pjaustytus), česnaką (išspaustą per česnakų spaustuvę), druską ir pipirus.
  4. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 min.
  5. Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar 5 min.
  6. Patiekite dubenėliuose, pabarstę tarkuotu sūriu ir pipirais.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Plungės lopšeliui-darželiui „Rūtelė“ LR Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų įvertinimas
Aktualijos

Plungės lopšeliui-darželiui „Rūtelė“ LR Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų įvertinimas

2025-11-27
Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau
Aktualijos

Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau

2025-11-26
Dovanojimo psichologija: kaip nesugadinti malonumo dovanoti
Aktualijos

Artėja kuklesnės šventės: trečdalis lietuvių Kalėdoms planuoja išleisti mažiau nei pernai

2025-11-26
Leidimas archeologams pradėti  sovietmečiu Šiaulių miesto centre palaidotų kareivių palaikų perkėlimą
Aktualijos

Leidimas archeologams pradėti sovietmečiu Šiaulių miesto centre palaidotų kareivių palaikų perkėlimą

2025-11-26
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Klaipėdos rajono  sodininkų bendrijų rūpesčiai dėl statuso
Aktualijos

Klaipėdos rajono sodininkų bendrijų rūpesčiai dėl statuso

2025-11-25
Prie visame pasaulyje minimos kampanijos prisideda ir Šiauliai
Aktualijos

Prie visame pasaulyje minimos kampanijos prisideda ir Šiauliai

2025-11-25
Vaikai
Aktualijos

Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia į jautrų susitikimą

2025-11-25
Šilalės kraštas sulaukė svečių iš Italijos
Aktualijos

Šilalės kraštas sulaukė svečių iš Italijos

2025-11-24
Mažeikių rajono gatvėse ir keliuose darbą pradeda žiemos tarnybos
Aktualijos

Mažeikių rajono gatvėse ir keliuose darbą pradeda žiemos tarnybos

2025-11-21

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Laisvalaikis

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

2025-11-28
Rezultatyvių veteranų kaktomušoje – jurbarkiečių pergalė Kauno rajone

Rezultatyvių veteranų kaktomušoje – jurbarkiečių pergalė Kauno rajone

2025-11-28
Šešiese likę „Telšiai“ įsirašė trečiąją pergalę iš eilės

Šešiese likę „Telšiai“ įsirašė trečiąją pergalę iš eilės

2025-11-28
Prieš buvusią komandą dominavęs J. Kazakauskas įrašė pergalę kretingiškiams

Prieš buvusią komandą dominavęs J. Kazakauskas įrašė pergalę kretingiškiams

2025-11-28
Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

2025-11-27

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Vartininkas V. Černiauskas „Panevėžyje“ pradės ketvirtą sezoną

Vartininkas V. Černiauskas „Panevėžyje“ pradės ketvirtą sezoną

2025-11-28
Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.