Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 30 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Mokyklos valgykla įžymybių prisiminimuose: nuo duonos šnicelių iki „kosminių“ padažų

Mokyklos valgykla įžymybių prisiminimuose: nuo duonos šnicelių iki „kosminių“ padažų

Paulius Liškauskas
2015-09-18
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Prasidėjus naujiems mokslo metams ir sugrįžus į mokyklos suolus, moksleiviai sugužėjo ir į valgyklas. Nors šiuolaikinėse mokyklų valgyklose galima rasti subalansuotus, sveikos mitybos principus atitinkančius patiekalus, visgi moksleiviai neretai tenkinasi kioskuose ar kebabinėse įsigytais greitojo maisto užkandžiais.

„Tikiuosi, jog laikui bėgant dar daugiau vaikų pirmenybę ims teikti ne bulvių traškučiams pertraukų metu, o pilnaverčiui, organizmui naudingam maistui, kurį galima rasti mokyklos valgyklose“, – komentavo maistą mokykloms tiekiančios įmonės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė.

O kokia mokyklos valgykla buvo prieš daugmaž 10 metų? Ar tuometiniai vaikai ieškodavo alternatyvų mokykliniam maistui? Pasak A. Tendzegolskienės, anksčiau mokyklų valgyklų veidas buvo kitoks: vaikai paprastai neturėdavo tiek daug galimybių pasirūpinti greituoju maistu, kaip tai yra dabar – kuriantis greitojo maisto užkandinėms visai šalia mokyklų – ir valgydavo tai, kas jiems būdavo skirta. Tačiau ir valgyklos maistas nuo to laiko smarkiai pakito į gera, o tvarka bei higienos reikalavimai – sugriežtėjo.

Paprašėme kelių žinomų žmonių papasakoti prisiminimus apie valgyklą iš mokyklos laikų ir įvardyti tokius patiekalus, kuriuos atsiminus pilve skraido malonūs drugeliai arba nuo kurių iš nejaukumo susitraukia skrandis.
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas: kukulaičius užuodžiu iki šiol

„Mūsų mokykloje būdavo taip: kas pirmesnis, tas gudresnis. Nuskambėjus skambučiui, mokykla pavirsdavo į žirgyną – visi skuosdavo į valgyklą, kad užsiimtų eilę ir gautų kuo geresnį patiekalą. Man priklausė nemokamas maitinimas, todėl toji kova „už išlikimą“ būdavo dar aršesnė, – su šypsena pasakojo žinomas šefas. – Štai jei pavykdavo vienam pirmųjų atbėgti prie bandelių, gaudavau tokią šviežią, jog galėdavau numirti“.

Tuo tarpu kaip itin nemėgstamą patiekalą D. Praspaliauskas įvardijo kiaulienos kukulaičius, troškintus savose sultyse. „Net dabar, apsilankęs mokykloje, galiu aiškiai užuosti, jei tą dieną buvo gaminami kukulaičiai. Jų valgymas – vienas iš nemaloniausių prisiminimų, – nusipurtė šefas. – Tačiau norėčiau pabrėžti, kad valgyklos maistą ruošdavusios moterys buvo nuostabios – jos elgdavosi maloniai ir visuomet šypsodavosi“.

D. Praspaliauskas taip pat prisimena padažą, kuris anuomet, žvelgiant vaiko akimis, atrodė ypatingai skanus. Tačiau neaišku, iš ko padarytas – jo sudėtis atrodė it „kosmosas“. Praėjus septyneriems metams po mokyklos baigimo, šefas užsuko į valgyklą norėdamas išsiaiškinti, kokia buvo to ypatingojo padažo sudėtis. Paaiškėjo – tiesiog grietinė ir sviestas.

Įdomupaskaityti

Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje

Lietuvos medalio meno kūrėjai iš Telšių įvertinti šiuolaikinių medalių parodoje Vokietijoje

2025-10-28
Onikso akmuo

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23

Tendzegolskienė pastebi, jog šiuolaikinėse valgyklose lenktynės dėl geresnio kąsnio nebetenka prasmės, nes  patiekalų pasirinkimas – nemažas, tad pertraukų metu grumtis neverta, – teigia „Pontem“ vadovė. – Kalbant apie patiekalų sudėtį – kiekvienai valgykla turi pagamintų patiekalų sudėties aprašymus, todėl, esant abejonei dėl vieno ar kito valgio, drąsiai galima teirautis, kas slypi jo sudėtyje“.


Vytautas Medineckas-Ironvytas: valgykloje galima rasti sveiko maisto

Muzikantui, reperiui Vytautui Medineckui-Ironvytui mokyklos valgykla pirmiausia siejasi su draugais.

„Mes smagiai sėdėdavome, užkandžiaudavome, gerdavome arbatą ir šnekučiuodavomės – kartais net į pamokas nesinorėdavo eiti, – prisimena Ironvytas. – Be to, kadangi jau tada sportavau, norėdamas priaugti raumenų masės, žinojau – pavalgyti man itin svarbu. Ir kur kas daugiau, nei vienus pietus“.

Maloniausias prisiminimas iš mokyklos valgyklos sportininkui – pica. Tai buvo paprasta mielinė bandelė su daug dešrelės gabalėlių, sūrio ir pomidorų padažo, tačiau kaip dabar atsimena – ji kainavo 2Lt (0,58 eurų)  ir buvo labai skani. Tiesa, sportininkas jau mokykloje žinojo sveikos mitybos principus ir valgykloje rasdavau tai, kas jam labiausiai tiko.

„Nors anksčiau valgyti mokyklos valgykloje buvo tarsi gėda, žinojau: pertraukų metu reikia rinktis gerą, subalansuotą maistą, ypač – aktyviai sportuojant ir siekiant gerų rezultatų, o ne pirkti bulvių traškučius ir gerti kavą su bandelėmis. Valgykla to sveiko maisto gali pasiūlyti: joje yra grikių, ryžių, daržovių, mėsos“, – valgyklos privalumus vardijo Ironvytas.

Muzikantas priduria – kai žinai, ką bei kaip valgyti, tuomet bet kur gali rasti tinkamą patiekalą. „Juk ir į parduotuvę atėjęs gali įsigyti arba kenksmingo, arba, atvirkščiai – labai sveiko maisto. O valgykloje yra apstu galimybių, todėl tik patiems mokiniams spręsti, ką valgyti, o ko – ne“.

A. Tenzegolskienė antrina sportininko nuomonei. „Siekiant sveikai maitintis, valgykla yra puikus pasirinkimas. Mokyklos valgiaraštyje rasite patiekalų iš daržovių, kruopų, varškės ar liesos mėsos, kurį pasirinkęs pietums moksleivis ne tik neapsunks, bet jausis kupinas energijos tolimesniems darbams, – kalbėjo maistą šalies valgykloms tiekančios įmonės direktorė. – Trumpai tariant, savimi besirūpinantys, sportuojantys moksleiviai kasdienio sveikatos ir energijos šaltinio turėtų ieškoti būtent valgykloje“.

Sergej Maslobojev – pakeitęs nuomonę apie valgyklą

Tuo tarpu Muay Thai čempiono Sergej Maslobojevo prisiminimai, susiję su mokyklos valgykla, nėra patys maloniausi: kovotojas geriausiai prisimena sudžiūvusias bandeles, pabarstytas varškės trupiniais ir šnicelį, kurio kokius 90 proc. iš pažiūros sudarė ne mėsa, o duona.

„Tėvai kišenpinigių paprastai neduodavo, todėl mokykloje valydavau retai – laukdavau, kol galėsiu papietauti grįžęs namo. Tiesa, kartais pavykdavo gauti minėtąjį šnicelį, kurį kramtydavau net pasičepsėdamas: man jis atrodė labai skanus“, – su šypsena pasakojo žinomas kovotojas. Paklaustas apie sveikos mitybos principus, sportininkas sakė anais laikais mitybai didelės reikšmės neteikęs. Kai augo, mėgdavo valgyti negausiai ir neriebiai.

Tiesa, tie prisiminimai – jau nublankę. O štai pernai metais S. Maslobojevas ne kartą lankėsi vienoje profesinio rengimo mokykloje, kurios valgykloje kainos buvo žemos, o maistas – skanus kaip namuose.

„Buvau nustebęs ir labai patenkintas, todėl į tą valgyklą užsuku, kai tik turiu galimybę. Štai pernai metais kartu su žmona pavalgydavome vos už 15Lt (4,37 eurų) ir dar namo likučius parsinešdavome. Kalbėjausi ir su virėjomis: jos pasakojo pačios malančios šviežią mėsą kotletams ir kitiems gaminiams – gal todėl ten taip skanu“, – sakė nuomonę apie šią įstaigą iš esmės pakeitęs sportininkas.

„Remiantis šiais prisiminimais akivaizdu, kad mokyklos valgykla keldavo ir geras, ir nelabai malonias emocijas, tačiau, kaip ir liudija pašnekovo patirtis, galima teigti, jog šiandienos valgyklos vaizdas – smarkiai pakitęs: tiekiamas skanus valgis už prieinamą kainą, – teigė A. Tendzegolskienė.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui
Įdomu

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

2025-10-23
Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!
Įdomu

Šiaulių mieste kviečia jubiliejinis šiuolaikinio meno ir mados festivalis „Virus’30“!

2025-10-22
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Teismas dėl neskaidrių viešųjų pirkimų organizavimo kaltais pripažino UAB „Raseinių vandenys“ buvusį direktorių ir kitus du asmenis
Finansai

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje
Įdomu

Klimato savaitės 2025 renginiai Klaipėdoje

2025-10-17
Maistas
Gyvenimas

Lietuviai netaupo ir išmeta tonas maisto: ką galime padaryti?

2025-10-17
Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu
Gyvenimas

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Gyvenimas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

2025-10-15
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Vairavimo baimė: kas ją sukelia ir kaip su ja susitvarkyti?
Gyvenimas

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13

Skaitomiausia

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Vagystė
Akmenė

Akmenės rajono policijos pareigūnai išaiškino įsilaužimą į laikinai negyvenamą namą ir sulaikė asmenį, įtariamą šio nusikaltimo padarymu

2025-10-29
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Koks yra geras ūkininkas pasak gyventojų ir pačių ūkininkų?
Lietuva

Ūkininkauti renkasi vis daugiau jaunų žmonių: paaiškino, kas lemia sėkmingą ūkio startą

2025-10-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Klaipėdos Santuokų rūmų aplinka atgimė iš naujo

Klaipėdos Santuokų rūmų aplinka atgimė iš naujo

2025-10-29
Jurbarko ekipą abipusiu sutarimu paliko Balčiūnas

Jurbarko ekipą abipusiu sutarimu paliko Balčiūnas

2025-10-29
Žaidimų aikštelė Laižuvoje

Laižuvoje – naujas žaidimų ir veiklos kompleksas

2025-10-29
Klaipėdoje atliktas Biržos tilto pakėlimo patikrinimas

Klaipėdoje atliktas Biržos tilto pakėlimo patikrinimas

2025-10-28
„URBO-NKL“ užtikrintai laimėjo prieš Klaipėdos „Neptūną-Akvaservis“

„URBO-NKL“ užtikrintai laimėjo prieš Klaipėdos „Neptūną-Akvaservis“

2025-10-28
Kretingoje asfaltuojamos mažosios gatvės ir akligatviai

Kretingoje asfaltuojamos mažosios gatvės ir akligatviai

2025-10-27

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Klaipėdos Santuokų rūmų aplinka atgimė iš naujo

Klaipėdos Santuokų rūmų aplinka atgimė iš naujo

2025-10-29
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.