Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Aktualijos » Moliūgų nuotykiai virtuvėje: drąsūs skoniai ir netikėti sprendimai

Moliūgų nuotykiai virtuvėje: drąsūs skoniai ir netikėti sprendimai

Paulius Liškauskas
2024-10-26
Aktualijos, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Moliūgai virtuvėje | Freepik

Moliūgai virtuvėje | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Spalvingas ir jaukus ruduo dažnai neįsivaizduojamas be moliūgų – jų ryški oranžinė spalva, sodrus skonis ir universalumas virtuvėje daro šią daržovę vienu populiariausių šaltojo sezono ingredientų. Tačiau moliūgas – tai ne tik sriubos ar saldūs pyragai. Modernioje kulinarijoje ši daržovė virsta tikru stebuklu, kuriant netikėtus skonių derinius, galinčius nustebinti net ir patyrusį gurmaną, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos lobis lėkštėje

Be savo universalumo moliūgas išsiskiria ir maistine verte, kuri daro jį ne tik skaniu, bet ir sveiku pasirinkimu. Moliūguose yra didžiulis kiekis beta-karoteno – tai natūralus pigmentas, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas yra labai svarbus gerai regai, odos sveikatai bei imuninės sistemos stiprinimui. Ši daržovė taip pat yra geras vitamino C šaltinis, kuris irgi svarbus imuniteto stiprinimui, padeda apsisaugoti nuo infekcijų. Moliūgus dietologai giria ir dėl to, kad juose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.

Įdomupaskaityti

VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA (VMVT) PRANEŠA

VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA (VMVT) PRANEŠA

2025-09-17
Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

2025-09-16

Ne tik sriuboms ar Helovino dekoracijoms

Daugeliui moliūgas asocijuojasi su trintomis sriubomis arba dekoracijomis ir skaptavimu per Heloviną. Tačiau šios rudens daržovės sodrus, šiek tiek saldus skonis puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, o įvairios tekstūros – nuo minkštos iki traškios – suteikia daug kūrybinių galimybių virtuvėje.

Moliūgas puikiai dera su aštriais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, čili, imbieru ir net česnaku. Be to, pikantiškuose patiekaluose moliūgo švelnus saldumas puikiai subalansuoja intensyvius skonius, todėl jis gali tapti puikiu priedu prie kario, troškinių ar net rizoto.

Norintiems maitintis sveikiau, moliūgas gali būti naudojamas kaip sveikesnė riebalų alternatyva kepiniams. Pavyzdžiui, įvairių pyragų receptuose vietoj sviesto arba aliejaus galima naudoti moliūgo tyrę, taip sumažinant kalorijų kiekį ir padidinant patiekalo maistinę vertę. Be to, moliūgų tyrė padaro kepinius ne tik minkštesnius ir sodresnius, bet ir praturtina juos vitaminais bei skaidulomis.

Žinoma, kalbant apie moliūgų naudą, negalima pamiršti ir šios oranžinės daržovės sėklų – jos taip pat yra vertingas maistinis produktas. Keptos moliūgų sėklos – puikus sveikas užkandis, turtingas baltymais, skaidulomis, mineralais magniu ir cinku bei sveikaisiais riebalais. Todėl tikrai verta išnaudoti visas moliūgo dalis ir taip dar labiau praturtinti savo mitybą.

Kūrybiški skonių atradimai

Turbūt dažnuose namuose jaukūs rudens vakarai neapsieina be sezoninių skanėstų, o moliūgas čia tampa svarbiu simboliu. „Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo originalius ir kūrybingus receptus iš moliūgų, kurie ne tik papuoš stalą, bet ir įtrauks į smagų gaminimo procesą.

Šiuose receptuose bus naudojama moliūgų tyrė, kurią galima pasiruošti iš anksto. Jei nežinote, kaip tai padaryti, sekite instrukcijas:

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais, troškinkite garuose arba orkaitėje, kol jis taps minkštas. Tada sutrinkite į vientisą masę.

Pica su moliūgais

Moliūgo ir mėlynojo sūrio pica

Reikės:

  • 1 picos tešlos pagrindo
  • 300 g moliūgo (supjaustyto plonais griežinėliais arba mažais kubeliais)
  • 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio
  • 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių arba šviežio rozmarino
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 raudonojo svogūno (supjaustyto plonais griežinėliais)
  • Saujos smulkintų graikinių riešutų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustytus moliūgo gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir čiobreliais (arba rozmarinu). Išdėliokite moliūgą ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15–20 minučių, kol jis taps minkštas ir šiek tiek apskrus.
  2. Kol moliūgas kepa, pasiruoškite picos tešlą. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi, kad pagrindas iškeptų traškiai. Ant viršaus išdėliokite tarkuotą mocarelą, tolygiai paskirstykite keptus moliūgų gabalėlius ir plonus raudonojo svogūno griežinėlius.
  3. Dabar belieka užbarstyti smulkintą mėlynąjį sūrį, pridėti smulkintų graikinių riešutų. Pašaukite picą į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol tešla taps auksinė ir sūris ištirps bei švelniai apskrus.
  4. Iškepusią picą išimkite iš orkaitės ir leiskite jai šiek tiek atvėsti.
Moliūgų tiramisu

Moliūgų tiramisu

Reikės:

  • 400 g moliūgų tyrės
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 g cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • 200 ml šaltos stiprios kavos arba espreso
  • 2 šaukštų klevų sirupo
  • 24 biskvitinių sausainių
  • Kakavos miltelių (pabarstymui)
  1. Moliūgų tyrę sumaišykite su cukrumi, vanilės ekstraktu, cinamonu, malto muskato riešutu ir imbieru. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Tuomet įmaišykite maskarponės sūrį į moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa ir kreminė.
  2. Išplakite grietinėlę. Ją irgi atsargiai įmaišykite į moliūgų ir maskarponės mišinį, kad kremas išliktų lengvas ir purus.
  3. Pereikite prie sausainių. Sumaišykite šaltą kavą su klevų sirupu. Kiekvieną sausainį greitai panardinkite į kavą, bet nereikia mirkyti per ilgai, kad sausainiai per daug nesuminkštėtų.
  4. Stačiakampėje arba kvadratinėje kepimo formoje (maždaug 20×20 cm dydžio) pradėkite ruošti tiramisu ir pirmiausiai išdėliokite vieną sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Ant jų paskirstykite pusę moliūgų kremo. Uždenkite dar vienu sausainių sluoksniu ir ant viršaus užtepkite likusį moliūgų kremą.
  5. Deserto viršų pabarstykite kakavos milteliais. Palikite tiramisu šaldytuve mažiausiai 4–6 valandoms arba per naktį, kad visi skoniai tolygiai susimaišytų.
  6. Išėmę desertą iš šaldytuvo patiekite jį šaltą. Galite papuošti moliūgo sėklomis, cinamonu ar šviežiais vaisiais.
Moliūgų kakava

Moliūgų prieskonių kakava

Reikės:

  • 2 šaukštų moliūgų tyrės
  • 1 šaukšto kakavos miltelių
  • 1 šaukšto cukraus arba klevų sirupo
  • 250 ml pieno (galima naudoti augalinį pieną)
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelio muskato ir gvazdikėlių
  • Plaktos grietinėlės ir šokolado drožlių (dekoravimui)
  1. Puode sumaišykite moliūgų tyrę, kakavos miltelius, cukrų ir prieskonius. Įpilkite pieną ir nuolat maišydami kaitinkite viską ant vidutinės ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs.
  2. Gerai suplakite mišinį, kad kakava ir moliūgas tolygiai susimaišytų. Supilkite karštą gėrimą į puodelį ir ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės bei šokolado drožlių.
Saldumynai | Freepik

Moliūgų saldainiai

Reikės:

  • 500 g moliūgų tyrės
  • 200 g cukraus
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1/4 šaukštelio malto imbiero
  • 30 g želatinos
  • 100 ml vandens
  • Cukraus pabarstymui
  1. Į puodą įdėkite moliūgų tyrę, cukrų, citrinos sultis, cinamoną ir maltą imbierą. Gerai sumaišykite visus ingredientus. Želatiną ištirpinkite šaltame vandenyje ir leiskite išbrinkti, tada pašildykite ant silpnos ugnies, kol ištirps.Kai želatina bus paruošta, supilkite ją į moliūgų masę. Viską gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa ir tiršta.
  2. Gautą mišinį supilkite į kvadratinę arba stačiakampę formą, išklotą kepimo popieriumi, arba silikoninę formelę. Gražiai išlyginkite viršų. Palikite viską atvėsti kambario temperatūroje, tada perkelkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti bent 2–3 valandas (geriausia per naktį).
  3. Kai masė bus sustingusi, išimkite ją iš formos ir supjaustykite mažais kvadratėliais arba kitais norimos formos gabalėliais. Jei norite, galite kiekvieną kubelį apvolioti cukruje, kad saldainiai įgautų traškų išorinį sluoksnį.
  4. Šie moliūgų saldainiai gali būti laikomi hermetiškame inde šaldytuve iki savaitės. Jie puikiai tiks kaip sveikas saldumynas ar desertas.

Skanaus!

Žymos: Derlius
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kviečia teikti paraiškas dėl tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų projektų finansavimo Joniškyje
Aktualijos

Kviečia teikti paraiškas dėl tradicinių religinių bendruomenių ir bendrijų projektų finansavimo Joniškyje

2025-09-16
Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje
Aktualijos

Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje

2025-09-16
Svarbiausios paspirtukininkams taikomos Kelių eismo taisyklės – jas išmano toli gražu ne visi
Aktualijos

Netikėti iššūkiai: 3 iš 4 vairuotojai kelyje sutinka paspirtukus – kaip išvengti nelaimių?

2025-09-16
Šiukšlės
Aktualijos

Nemokama individualių konteinerių keitimo paslauga Kelmėje

2025-09-16
Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams
Aktualijos

Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams

2025-09-15
NFORMACIJA GYVENTOJAMS DĖL PASIKEITUSIŲ TECHNINĖS APŽIŪROS IR REGISTRAVIMO ĮKAINIŲ
Aktualijos

NFORMACIJA GYVENTOJAMS DĖL PASIKEITUSIŲ TECHNINĖS APŽIŪROS IR REGISTRAVIMO ĮKAINIŲ

2025-09-15
Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka
Aktualijos

Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

2025-09-13
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone
Aktualijos

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Klaipėdos rajono jaunimo įpročiai: kur slypi priklausomybių rizika?
Aktualijos

Klaipėdos rajono jaunimo įpročiai: kur slypi priklausomybių rizika?

2025-09-12
Rekomendacijos, kaip elgtis pamačius bepilotį orlaivį (droną)
Aktualijos

Rekomendacijos, kaip elgtis pamačius bepilotį orlaivį (droną)

2025-09-12

Skaitomiausia

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Akmenėje – itin moderni gamykla
Akmenė

Akmenėje – itin moderni gamykla

2025-09-14
Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai
Laisvalaikis

Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

2024-08-05

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šiauliuose pradedami daugiabučių namų kvartalo pertvarkymo darbai

Šiauliuose pradedami daugiabučių namų kvartalo pertvarkymo darbai

2025-09-18
Tvarkomas Pikelių kapinėse stovėjęs stogastulpis

Tvarkomas Pikelių kapinėse stovėjęs stogastulpis

2025-09-18
Telšiai

Telšiuose steigs naują pramonės parką – jam suteiktas valstybei svarbaus projekto statusas

2025-09-17
Tęsiama Raseinių rajono sveikatos priežiūros įstaigų modernizacija

Tęsiama Raseinių rajono sveikatos priežiūros įstaigų modernizacija

2025-09-17
Pasaulinis sveikatingumo savaitgalis Palangoje

Pasaulinis sveikatingumo savaitgalis Palangoje

2025-09-17
UAB „Palangos vandenys” informuoja – laikinai nutrauktas vandens tiekimas keletui vartotojų

UAB „Palangos vandenys” informuoja – laikinai nutrauktas vandens tiekimas keletui vartotojų

2025-09-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10

Naujausi

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

2025-09-18
Šiauliuose pradedami daugiabučių namų kvartalo pertvarkymo darbai

Šiauliuose pradedami daugiabučių namų kvartalo pertvarkymo darbai

2025-09-18
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.