Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 4 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Aktualijos » Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius

Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius

Paulius Liškauskas
2024-10-23
Aktualijos, Technologijos
Laikas: 4 min skaitymo
virtuvė

virtuvė | freepik

FacebookTwitterLinkedin

Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius.

Prekybos tinklo „Senukai“ ekspertai pristato 7 iššūkius virtuvėje, su kuriais moderni maisto ruošimo įranga padės susidoroti greičiau ir paprasčiau.

#1. Lengviau gaminkite

Specialistai pasakoja, kad kai kuriose šiuolaikinėse kaitlentėse yra sumontuoti specialūs sensoriai, kurie užfiksuoja, kad puodas užvirė. Vos užvirus maistui puode, kaitlentė pati sumažina kaitrą, kad maistas nepervirtų, jis neišbėgtų iš puodo ir nesviltų ant paviršiaus.

Ko gero daugeliui yra tekę prisvilinti pirmą blyną. Taip nutinka todėl, kad mes nežinome, kada keptuvė tinkamai įkaitusi, tad tešlą įpilame per anksti ir per vėlai. Kai kurie gamintojai kaitlentėse pristato naują funkciją – tolygią maisto gaminimo kaitrą. Tokiu atveju mes būname informuoti, kai keptuvė įkaista iki norimos kaitros, tad pirmas blynas niekada neprisvils.

#2. Valgykite sveikiau

Kaip atkreipia dėmesį ekspertai, sveikiau maistą ruošti garuose, nes nėra naudojami riebalai. Taip pat tokiu būdu maisto produktai išsaugo naudingąsias medžiagas. Tad norint valgyti sveikiau, verta išbandyti orkaičių bei karšto oro gruzdintuvių funkciją – maisto ruošimą garuose.

Dar viena technologija, padedanti išsaugoti maistines medžiagas – vakuumavimas. Šiuolaikinių vakuumatorių dėka rudens gėrybės nepraras naudingųjų savybių jas sušaldant žiemai. Tad ir atvėsus orams galima pasilepinti vitaminizuotomis uogomis, vaisiais bei daržovėmis.

#3. Pagaminkite greičiau

Inovacija, padėsianti išvengti ilgo stovėjimo prie puodų – karšto oro gruzdintuvės su dviem stalčiais. Jose galima gaminti du patiekalus, jiems nustačius skirtingas programas. Tad vienu metu galima paruošti maistą pagal skirtingus šeimos narių poreikius.

Maisto gamyba užtrunka trumpiau jį ruošiant garuose. Šią funkciją turi tiek šiuolaikinės gruzdintuvės, tiek orkaitės.

#4. Taupykite energijos išteklius

Specialistai pastebi, kad didžiausios išlaidos patiriamos ne įsigyjant virtuvės įrangą, o jos naudojimo metu, vartojant elektrą, vandenį. Todėl jie pataria rinktis aukštesnės energetinės klasės įrangą, padedančią taupyti išteklius.

Vis dar dažnai žmonės galvoja, kad indaplovė suvartoja daugiau vandens plaudama indus, nei sunaudojama juos plaunant rankomis. Tiesa yra visai kita – vieno ciklo metu indaplovės vidutiniškai sunaudoja 8-12 l vandens, o plaunant rankomis išleidžiame net iki 10 kartų daugiau vandens.

Dar vienas būdas taupyti išteklius – trumpiau ruošti maistą. Kai kurios kaitlentės gali informuoti, kada laikas uždengti puodą, kad vanduo užvirtų greičiau. O jei kepame maistą nustatę reikalingą laiką, likus minutei iki kepimo pabaigos, kaitlentė ar orkaitė pati išsijungia ir likusį laiką naudoja sukauptą šilumą maisto gamybai tęsti. Taip taupoma elektros energija.

Žinovai skaičiuoja, kad apie 20 proc. mažiau elektros energijos sunaudojama maistą ruošiant garuose, tad tokiu būdu reikėtų gaminti maistą ne tik siekiant sveikiau maitintis, bet ir dėl mažesnių sąskaitų.

Verta ne tik taupyti energijos išteklius, bet ir tausoti maistą. Šiuolaikinių technologijų dėka šaldytuvuose palaikomas optimalus drėgmės lygis, kad maistas nedžiūtų ir išliktų šviežias kuo ilgiau. Išsaugoti paruoštą maistą ilgiau padeda ir vakuumavimo inovacija.

#5. Ruoškite maistą neturėdami patirties

Kai kuriuose karšto oro gruzdintuvių, kaitlenčių ir orkaičių modeliuose yra įmontuoti asmeniniai virtuvės asistentai, leidžiantys maistą ruošti net neturint tam reikalingų įgūdžių. Įrenginyje tereikia pasirinkti, kokį maisto produktą norite gaminti, ir jums bus pateikti žingsniai, ką po ko daryti. Jei norite kepti vištieną, reikės nustatyti jos svorį ir prietaisas pats parinks, kokia tinkamiausia gaminimo programa, kepimo laikas, rekomenduojama temperatūra kepamam produktui yra tinkamiausia.

O jei verdame kiaušinius, išmani kaitlentė gali informuoti, kada puodas užvirė, patarti, kada laikas uždengti puodo dangtį. Taip pat galima nustatyti, kokio kietumo norėsite – kietų, vidutiniškai išvirtų ar skystų kiaušinių. Ir galiausiai informuoja, kai jie išverda.

#6. Praleiskite mažiau laiko virtuvėje

Norite gamindami maistą mažiau laiko leisti virtuvėje? Tokią galimybę suteikia orkaitėse sumontuotų vaizdo kamerų inovacija. Tokiu būdu galima stebėti maisto gamybos procesą būnant kitame kambaryje, išmaniajame įrenginyje. Ir, jei reikia, nuotoliu prailginti kepimo laiką ar nutraukti gamybos procesą, atsižvelgus, kaip patiekalas atrodo.

#7. Įdėkite mažiau pastangų

Jei anksčiau ledų gamyba namuose būdavo nemenkas iššūkis, šiuo metu gamintojai yra sukūrę ledų gaminimo aparatą, kurio pagalba galima pasigaminti įvairių ledų ir kitų šaltų desertų namuose. Inovacijų dėka vos per 5 minutes galima susikurti savo mėgstamo skonio desertus net neiškėlus kojos iš namų.

Itin praverčianti funkcija šiuolaikinėje virtuvės įrangoje – kaitlentės sinchronizacija su gartraukiu. Tokiu atveju nereikia atskirai įjungti gartraukio, keisti greičio režimo ar apšvietimo. Gartraukis veikia atsižvelgdamas į kaitlentės darbą: automatiškai yra koreguojamas jo stiprumas pagal maisto ruošimo procesą. Mažiau mygtukų paspaudimų – daugiau dėmesio maisto gamybai.

Įdomupaskaityti

Dėl Šilutės miesto geltonojo tilto spalvos

Dėl Šilutės miesto geltonojo tilto spalvos

2025-11-29
Materialinio nepritekliaus mažinimo programa

Materialinio nepritekliaus mažinimo programa

2025-11-29

#8. Paprasčiau prižiūrėkite

Šiuolaikinės technologijos leido sukurti ypatingai apdirbtą kaitlentės stiklą, kuris yra net 4 kartus atsparesnis įbrėžimams, lyginant su įprasta stiklo keramikine kaitlente. Tokį paviršių taip pat daug lengviau valyti ir prižiūrėti, ji yra patraukliai ir savo futuristiniu dizainu.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šiaulių Aviacijos bazėje pradėta 70-oji NATO oro policijos misija
Aktualijos

Šiaulių Aviacijos bazėje pradėta 70-oji NATO oro policijos misija

2025-11-28
Saugokimės, kad pramogos ant ledo nevirstų nelaime
Aktualijos

Saugokimės, kad pramogos ant ledo nevirstų nelaime

2025-11-27
Mokestis už sunkiasvorių transporto priemonių važiavimą Klaipėdoje bus renkamas į savivaldybės biudžetą
Aktualijos

Mokestis už sunkiasvorių transporto priemonių važiavimą Klaipėdoje bus renkamas į savivaldybės biudžetą

2025-11-27
Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija
Aktualijos

Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija

2025-11-27
Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė
Aktualijos

Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

2025-11-27
Plungės lopšeliui-darželiui „Rūtelė“ LR Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų įvertinimas
Aktualijos

Plungės lopšeliui-darželiui „Rūtelė“ LR Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų įvertinimas

2025-11-27
Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau
Aktualijos

Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau

2025-11-26
Dovanojimo psichologija: kaip nesugadinti malonumo dovanoti
Aktualijos

Artėja kuklesnės šventės: trečdalis lietuvių Kalėdoms planuoja išleisti mažiau nei pernai

2025-11-26
Leidimas archeologams pradėti  sovietmečiu Šiaulių miesto centre palaidotų kareivių palaikų perkėlimą
Aktualijos

Leidimas archeologams pradėti sovietmečiu Šiaulių miesto centre palaidotų kareivių palaikų perkėlimą

2025-11-26
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Akmenės kraštui parvežtas sidabro medalis iš Jelgavos
Akmenė

Akmenės kraštui parvežtas sidabro medalis iš Jelgavos

2025-11-28
Klaipėdoje prasidėjo naujo Jūrų inžinerijos ir atsinaujinančios energijos kompetencijų centro statybos
Aplinka

Klaipėdoje prasidėjo naujo Jūrų inžinerijos ir atsinaujinančios energijos kompetencijų centro statybos

2025-12-01
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

2025-12-03
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
Palangos orkestras kviečia pažinti pučiamuosius instrumentus pačiu smagiausiu būdu

Palangos orkestras kviečia pažinti pučiamuosius instrumentus pačiu smagiausiu būdu

2025-12-02
„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

2025-12-02
Kretingoje kalėdine šviesa sutvisko užburianti žaliaskarė

Kretingoje kalėdine šviesa sutvisko užburianti žaliaskarė

2025-12-02
Klaipėdoje suteikti pavadinimai naujoms autobusų stotelėms

Gargžduose galima keliauti autobusais

2025-12-02

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Oficialiu vizitu į Šiaulius atvyko Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras

Oficialiu vizitu į Šiaulius atvyko Estijos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Kaili Terras

2025-12-03
Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

Verta dalyvauti priemonėje „Invazinių rūšių plitimo valdymas melioracijos griovių šlaituose“

2025-12-03
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.