Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 26 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Nebūsit pagalvoję, kad baklažanas gali būti toks skanus: instagramo žvaigždė Andriushim pasidalijo savo receptu

Paulius Liškauskas
2025-03-14
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Andriaus receptas

Andriaus receptas

FacebookTwitterLinkedin

Gyvename tik kartą, tad privalome valgyti skaniai – tuo įsitikinęs Andrius Šimulynas, kuris instagrame su minia sekėjų dalijasi apetitą žadinančiais receptais. Kartais net pats paprasčiausias produktas namų virtuvėje gali virsti tikru šedevru – šįkart prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius tai įrodė į rankas paėmęs baklažaną. Vos iš kelių ingredientų, nebrangiai ir paprastai galima pasigaminti nuostabiai skanią itališką klasiką – baklažanų „parmigiana“.

 Jeigu prieš 20 metų baklažanai daugeliui atrodė gan egzotiškai, tai dabar jie tapę įprasta ir mėgstama daržove mūsų šalyje.

„Baklažanai – šiltų kraštų daržovės, todėl daugelis ją atrado kelionėse. Turkijoje ar Artimuosiuose Rytuose ragavo „Baba Ganoush“ užtepėles, Sakartvele – legendinius baklažanų suktinukus „Nigvziani badrijani“, mėgavosi jų patiekalų įvairove nuo Italijos iki Azijos šalių. Tad ir Lietuvoje jie išties populiarūs tarp vegetarų, nes vienas įdarytas baklažanas gali tapti sočiu patiekalu. Baklažanas puikiai dera ir su mėsa įvariuose troškiniuose. O pavasarėjant, jie vis dažniau gula į visų pirkėjų krepšelius – baklažanai jau tapo daržovėmis, be kurių daugelis neįsivaizduoja grilio sezono“, – pastebi G. Kitovė.

Įdomūs faktai apie baklažanus

Baklažanas – pamėgta daržovė, tačiau ji slepia ir įdomybių. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi 5 įdomiais faktais apie šią spalva išsiskiriančią daržovę.

Europiečiai atrado gan vėlai. Baklažanai į Europą atkeliavo tik XIII-XIV a., nors Kinijoje ir Indijoje jie buvo auginami jau nuo V a. Anuomet baklažanai augo tik šiltame klimate ir išaugdavo į nesimpatiškos išvaizdos šviesios spalvos vaisių. „Šiandien jie atrodo kur kas patraukliau, o ir baklažano spalvų paletė gerokai platesnė. Jų būna baltų, geltonų ar net žalių, tačiau Lietuvoje mums populiariausi ir geriausiai mums pažįstami – violetiniai baklažanai“, – sako J. Sabaitienė.

Tinkami net ir laikantis dietos. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, baklažanai turi daug skaidulų, kurios padeda užtikrinti sveiką virškinimo sistemos veiklą, o harmoningas vaisiuje esančių angliavandenių ir skaidulų balansas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Kadangi šis vaisius neturi nė kiek riebalų ir cholesterolio, baklažanus vertėtų įtraukti į savo meniu, kai bandote numesti svorio. Baklažanas turi mažai kalorijų: 100-te gramų jų tik 24-ios. Baklažanuose gausu vandens – jis sudaro stulbinančius 92,4 proc.

Kaip išsirinkti skanų baklažaną. Kai renkatės baklažanus, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Sveiko baklažano odelė turi būti lygi, tampri, tamsiai violetinės spalvos ir be pastebimų išorinių pažeidimų, o lapeliai – šviesiai žali ir neapdžiūvę. Baklažanas turėtų būti tvirtas – minkštas vaisius yra pernokęs, todėl bus gerokai kartesnis. Tinkamai sunokusio vaisiaus minkštimas būna baltas, o sėklyčių jame beveik nebūna. Neprinokusį baklažaną galite laikyti kambario temperatūroje ir per kelias dienas jis sunoks, atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Naudingi organizmui. Kaip ir daugelis kitų natūralios kilmės augalų, baklažanas turi daug naudingų maistinių medžiagų. Be vitaminų A, C, B1, B3, B6, B9 ir K, mineralų magnio, kalio, kalcio, vario, geležies, skaidulų bei antioksidantų, baklažanuose randama ir išskirtinės maistinės medžiagos – fitonutriento nasunino. Ši medžiaga reikšmingai gerina pažinimo funkciją bei psichinę sveikatą.

Baklažanas – itin universalus. Dažniausiai baklažano griežinėliai kepami keptuvėje, neretai ir orkaitėje arba grilyje, o kartais iš šio vaisiaus gaminama pasta. Baklažanai dėl savo kempinės tekstūros linkę sugerti riebalus, todėl kepimui vertėtų rinktis tik aukštos kokybės aliejų, o iškepusius griežinėlius išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Orkaitėje baklažanus galite kepti kartu su pomidorais arba paprikomis, o vasarą keptas baklažanas puikiai tiks salotose su alyvuogėmis.

Traški baklažanų „parmigiana“ pagal Andrių Šimulyną

Įdomupaskaityti

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14

Jei pavasarėjant norisi kažko lengvo, bet kartu ir komfortiško bei sotaus, A. Šimulynas siūlo įkvėpimo pasisemti iš vienos mėgstamiausių pasaulio virtuvių – virtuoziškai gaminančių italų.

„Baklažanai yra tarsi daržovė–kempinė, kuri sugeria daugybę skonio, todėl net ir patiekalas be mėsos, bet su tinkamais priedais bus išraiškingo, ryškaus skonio. Jeigu norite autentiškos neapolietiškos klasikos, iškeptus baklažanus galite kepimo inde susluoksniuoti su pomidorų padažu ir mocarela bei dar pakepti orkaitėje, kad viskas pradėtų burbuliuoti. Tačiau šis patiekalas lengvai pasiduoda improvizacijoms, todėl siūlau išbandyti jo versiją su mažiau sūrio ir daugiau traškumo“, – kviečia A. Šimulynas.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: apie 1 val.

Reikės:

  • 2 baklažanų,
  • 2 pakuočių vynuoginių pomidorų,
  • 1 česnako galvos,
  • alyvuogių aliejaus bei aliejaus kepimui,
  • 2 kiaušinių,
  • džiūvėsių,
  • miltų,
  • druskos, pipirų.

Nebūtina, bet tinka:

  • kietasis sūris,
  • švieži baziliko lapeliai.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių su vėjelio funkcija.
  2. Baklažanus subadykite peiliu, kad nesprogtų kepant. Pomidorus bei česnaką (su nupjauta viršūnėle) gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite kepti apie 40 min., kol pomidorai apskrus, česnakas suminkštės, o baklažanas dar išlaikys formą.
  3. Pomidorus su česnakais sumalkite trintuve ir pagardinkite druska bei pipirais. Baklažanus nulupkite (palikite kotelius, kad būtų už ko palaikyti) ir lengvai suplokite šakute – formuokite panašiai kaip karbonadą.
  4. Tada juos apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje su daug aliejaus arba gruzdintuvėje iki kol gražiai paruduos ir apskrus. Patiekite lėkštėje ant padažo ir su gausiu tarkuoto sūrio sluoksniu bei baziliko lapeliu ant viršaus.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis
Investicijos

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje
Kriminalai

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kalėdų dieną  šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

Kalėdų dieną šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

2025-12-24
Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

2025-12-24
Augaliniai narkotikai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-23
Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

2025-12-23
Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

2025-12-23
Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

2025-12-23

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.