Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 20 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Patarimai, kaip teisingai rūšiuoti maisto likučius nuo kalėdinio stalo?

Patarimai, kaip teisingai rūšiuoti maisto likučius nuo kalėdinio stalo?

Paulius Liškauskas
2024-12-20
Aktualijos, Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
Kalėdų stalas | Freepik

Kalėdų stalas | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Per Kalėdas stalai kone lūžta nuo maisto pilnų lėkščių, o iš skirtingų pusių vis girdisi raginimai dėtis daugiau. O kur dėti maistą, kurio nesuvalgome? Kampanijos „Maisto atliekų etiketas“ ekspertai pataria, kaip teisingai rūšiuoti ir kur išmesti vartoti jau nebetinkamą silkę, sudžiūvusį pyragą ar visų pamėgtą spanguolių kisielių.

 

Šventiniu laikotarpiu išmetama kur kas daugiau maisto atliekų nei kitais metų laikais. Nesuvalgyti ar vartoti jau nebetinkami Kūčių ir Kalėdų stalo patiekalai tarsi antirecepto ingredientai netrunka atsidurti šiukšliadėžėje, tačiau patirtis rodo, kad dažniausiai jie išmetami netinkamai, t. y. neatskiriant maisto atliekų nuo bendro komunalinių atliekų srauto.

Įdomupaskaityti

Iki birželio 1-osios – paskutinė galimybė savarankiškai pašalinti nelegalius lietaus nuotekų prijungimus

Iki birželio 1-osios – paskutinė galimybė savarankiškai pašalinti nelegalius lietaus nuotekų prijungimus

2025-05-15
Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?

Kas ilgapirščius masina labiau – dviračiai ar paspirtukai?

2025-05-15

 

Kaip teisingai rūšiuoti šventinio maisto likučius?

 

Vieno populiariausių šventinio stalo patiekalų – baltos mišrainės – likučiai turėtų būti išmetami į oranžinius maišelius, o šie – į mišrių atliekų konteinerius. Jei vartoti nebetinkama mišrainė yra pavandenijusi, susidariusį skystį galima pilti į nuotekas tik tuo atveju, jeigu ruošdami maistą nenaudojote aliejaus.

 

Virtų bulvių, morkų ar burokėlių lupenas, svogūnų lukštus, apelsinų ar mandarinų žieveles, vaisių graužtukus ar grybus reikėtų rūšiuoti išmetant į oranžinius maišelius. Čia atsidurti turi ir sudžiūvę, supeliję duonos gaminiai, pyragai, taip pat kūčiukai ar mielinės bandelės su įvairiais įdarais.

 

Ypatingą vietą ant Kūčių ir Kalėdų stalo užima ir silkė su pagardais. Žuvį reikėtų išmesti į oranžinį maišelį, tačiau aliejų, kuriame buvo silkė, rekomenduojama pilti į aliejaus surinkimo talpą, o vėliau atiduoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

 

Ši taisyklė galioja ir panaudotam aliejui, kuriame kepėte žuvį tešloje, varškės spurgas, žagarėlius ar ruošėte keptų daržovių pagardą, taip pat aliejui iš paruoštų naudoti maisto produktų – įdarytų alyvuogių, džiovintų pomidorų ar pan.

 

Į oranžinį maišelį gali keliauti ir žuvų ašakos bei žvynai, taip pat vėžiagyvių kiautai, kiaušinių lukštai ir mėsos atliekos, kaulai ar odelės. Visos išvardytos atliekos yra organinės kilmės ar bioskaidžios.

 

Ar ir jūs neįsivaizduojate Kalėdų be tradicinio spanguolių kisieliaus? Kadangi skysto maisto negalima pilti į oranžinius maišelius, kisielių pilkite į nuotekas – kisieliuje esantis krakmolas vandenyje skaidosi ir nekelia grėsmės vamzdynams. Jei kisieliuje yra vaisių gabalėlių ar uogų, jas išgriebkite ir meskite į oranžinės spalvos maišelį.

 

Šiuo principu vadovaukimės ir išmesdami vartoti nebetinkamas sriubas, skystus troškinius, įvairius padažus, o Kalėdų laikotarpiu – ir aguonpienį su kūčiukais.

 

Kalėdinį antireceptą pakeisime tik mažiau vartodami

 

Netinkamai išmetant ar nerūšiuojant kalėdinio antirecepto ingredientų jie apsunkina atliekų tvarkymo sistemos darbą, teršia aplinką, o galiausiai – kelia diskomfortą ir patiems gyventojams. Į kriauklę ar klozetą išmetamas maistas dažnai užkemša vamzdžius, o nerūšiuotos organinės atliekos konteineriuose skleidžia nemalonų kvapą.

 

„Turėtume sau priminti tai, ką daugelis, ko gero, ne kartą esame pasižadėję – nebepirkti tiek daug maisto, negaminti tiek daug patiekalų. Maisto atliekų visiškai neišvengsime, tačiau siekdami „nevaišinti“ Vilniaus maisto atliekomis, galime žengti kelis svarbius žingsnius.

 

Pirma, mažiau vartoti, planuoti savo pirkinius ir jausti saiką, be to, dar vartoti tinkamus maisto produktus galima ir pasiūlyti kitiems. Galiausiai, maisto likučius reikia tinkamai rūšiuoti ir išmesti“, – sako Tomas Vaitkevičius, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius.

 

Vilniečiai laikosi maisto atliekų etiketo

 

Vilniuje jau beveik metus laiko yra privaloma rūšiuoti buityje susidarančias maisto atliekas – vartoti nebetinkamus išpakuotus maisto produktus, žieves, lupenas ir graužtukus, taip pat arbatos ir kavos tirščius, arbatos pakelius ir net kambarinius augalus bei jų dalis.

 

Į oranžinius maišelius gali būti metami ir virtuvėje naudoti popieriniai rankšluosčiai ir servetėlės, vartoti nebetinkami maisto papildai bei kitos organinės kilmės ar bioskaidžios atliekos. Tvirtai užrištus vienkartinius maišelius reikia išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.

 

Maisto atliekų rūšiavimas yra svarbus ne tik aplinkosauginiu, bet ir ekonominiu bei socialiniu požiūriu. Rūšiuojant maisto atliekas, kitos mišrios komunalinės atliekos lieka švaresnės, todėl padidėja jų perdirbimo galimybės.

 

Be to, maisto atliekų rūšiavimas skatina socialinius pokyčius, mažinant atliekų susidarymą ir kovojant su maisto švaistymu.

 

Daugiau apie „Maisto atliekų etiketą“ galite skaityti čia.

 

Žymos: AtliekosKalėdos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Gamtos niokojimas: kalti keturračiai ar jų vairuotojai?
Aktualijos

Gamtos niokojimas: kalti keturračiai ar jų vairuotojai?

2025-05-14
Televizorius interjere: kaip suderinti dydį, funkciją ir estetiką? Dizainerės Monikos Noreikienės patarimai
Gyvenimas

Televizorius interjere: kaip suderinti dydį, funkciją ir estetiką? Dizainerės Monikos Noreikienės patarimai

2025-05-14
Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą
Gyvenimas

Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą

2025-05-14
Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?
Aktualijos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Nuo gegužės 15 dienos Palangoje keičiasi rinkliava už automobilių statymą
Aktualijos

Nuo gegužės 15 dienos Palangoje keičiasi rinkliava už automobilių statymą

2025-05-12
Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi
Aktualijos

Siksto koplyčios paslaptis: realiausi kandidatai tapti naujuoju popiežiumi

2025-05-07
Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą
Gyvenimas

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą

2025-05-07
Automobilis
Gyvenimas

Netinkamos automobilio padangos gali tapti avarijos priežastimi: ekspertas atsakė, ar tik kaina lemia jų kokybę

2025-05-07
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
saulės baterijos
Finansai

Nutolusias saulės elektrines įsigiję gyventojai prašymus paramai gali teikti iki vasaros pabaigos

2025-05-07

Skaitomiausia

Platelių ežeras
Įdomu

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?
Sveikata

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

2025-05-06

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Atnaujinta Palangos Senosios gimnazijos aplinka

Atnaujinta Palangos Senosios gimnazijos aplinka

2025-05-19
Dviratininkė

Pasirašyta sutartis dėl pėsčiųjų ir dviračių tako kelyje Dauparai–Gargždai–Vėžaičiai

2025-05-19
Orkestras

„Amber Wind 2025“ programoje – varinių pučiamųjų ansambliai ir meistriškumo dirbtuvės

2025-05-19
Vaikas

Palangos miesto vaikų žaidimo aikštelėse atlikti smėlio parazitologiniai tyrimai

2025-05-19
Šeimų šventė Pagryžuvyje

Šeimų šventė Pagryžuvyje

2025-05-19
medikai

Daugiau medikų Klaipėdos rajonui: startuoja sveikatos specialistų rengimo ir pritraukimo projektas

2025-05-19

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Platelių ežeras

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Atnaujinta Palangos Senosios gimnazijos aplinka

Atnaujinta Palangos Senosios gimnazijos aplinka

2025-05-19
Dviratininkė

Pasirašyta sutartis dėl pėsčiųjų ir dviračių tako kelyje Dauparai–Gargždai–Vėžaičiai

2025-05-19
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.