Viešųjų pirkimų lyderių rinkimai – tai kasmetinė proga įvertinti tuos, kurie nestokoja noro ieškoti geresnių sprendimų, drąsos eksperimentuoti ir savo darbu stiprina viešųjų pirkimų kultūrą Lietuvoje. Šiemet iniciatyvą apdovanoti efektyviai viešuosius pirkimus organizuojančias įmones ir įstaigas įgyvendino Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Aplinkos ministerija ir Viešųjų pirkimų tarnyba.
„Viešųjų pirkimų lyderiai 2025“ rinkimuose nugalėtojai išrinkti 4 kategorijose:
- inovatyvių pirkimų kategorijoje, kurioje organizacijos įvertintos už tai, kaip skatina inovacijas ir jų plėtrą;
- žaliųjų pirkimų kategorijoje, kurioje organizacijos įvertintos už žaliųjų inovacijų pirkimus ir ekologiško vaikų maitinimo praktikas;
- gerosios pirkimų praktikos kategorijoje, kurioje organizacijos įvertintos už efektyvų pasiūlymų vertinimo kriterijų taikymą ar sutarčių valdymo praktiką;
- socialiai atsakingų pirkimų kategorijoje, kurioje organizacijos įvertintos už didinamą negalią turinčių žmonių integraciją.
Plungės lopšelis-darželis „Rūtelė“ varžėsi Žaliųjų pirkimų kategorijoje ir buvo įvertintas už sėkmingai įdiegtas trumpąsias maisto tiekimo grandines ir nuoseklų ekologiškų bei pagal NKP sistemą pagamintų produktų naudojimą vaikų maitinime. Įstaiga aktyviai ieškojo ūkininkų, su kuriais galėtų sudaryti patikimus tiekimo susitarimus, ir suformavo po kelis tiekėjus kiekvienai produktų grupei. Tai leido užtikrinti nuolatinį šviežių produktų tiekimą visus metus, prisitaikant prie sezoniškumo ir rinkos pokyčių. Darželis lanksčiai derina valgiaraščius prie ūkių pasiūlos, palaiko nuolatinį dialogą su tiekėjais ir pirmenybę teikia produkcijai iš artimiausių regionų. Taikant trumpąsias maisto tiekimo grandines ir realiai vertinant turimus kiekius, maisto tiekimo procesai tapo sklandūs ir patikimi. Šis modelis pakeitė darbuotojų požiūrį į kokybišką maistą ir vaikų mitybą, o įdiegus švediško stalo principą drastiškai sumažėjo išmetamo maisto kiekis – nuo beveik 60 kg iki 10 kg per dieną. Tai tapo ryškiu tvarumo, atsakingo vartojimo ir aukštesnės maitinimo kultūros pavyzdžiu.


























