Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Pyragų dienai – skaniausiu pasaulyje vadinamas „appeltaart“

Pyragų dienai – skaniausiu pasaulyje vadinamas „appeltaart“

Paulius Liškauskas
2024-11-05
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Skanusis obuolių pyragas | Freepik

Skanusis obuolių pyragas | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Šiltas ir kvepiantis obuolių pyragas – jaukumo simbolis, be kurio ruduo nebūtų ruduo. Šiemet džiugino gausus obuolių derlius, tad „Iki“ konditeris Thierry Lauvray  siūlo išsikepti olandišką obuolių pyragą, kuris įvardijamas kaip geriausias pasaulyje. Nors titulas garbingas, desertas iš tiesų taupus – jam prireiks visai nebrangių ir paprastų ingredientų. 

Portalas „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, yra sudaręs geriausiai įvertintų pyragų sąrašą. Jame šlovė vadintis geriausiai įvertintu saldžiu pyragu atiteko olandiškajam „appeltaart“. Kuo šis kepinys pavergia jį ragavusių širdis ir skonio receptorius?

„Olandiškas „appeltaart“ kiekvieną šaltąjį sezoną pakvimpa visuose Nyderlanduose, o jo recepto paprastumas sužavi ir kitas tautas. Jo įdarą sudaro stambiai supjaustyti obuoliai ir razinos, pagardinti kvapniais šiltais rudeniu kvepiančiais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, imbieras ir muskato riešutas. Olandai juos kepa gilesnėse skardose nei, pavyzdžiui, saviškius gamina amerikiečiai ar prancūzai. Todėl „appeltaart“ pluta paprastai būna storesnė ir traškesnė, tikras malonumas valgyti“, – pasakoja Th. Lauvray.

Ar tikrai žinote, kur geriausia laikyti obuolius namuose?

Žinoma, pirmasis žingsnis sėkmingo pyrago link – skanūs vaisiai. Rudens obuoliai yra tikras gamtos lobis: jie sodrūs, sultingi ir pakankamai rūgštūs, kad suteiktų pyragui reikiamą charakterį.

„Dubuo su blizgančiais obuoliais ne tik papuošia kambarį, bet ir bus geras priminimas šiuo vaisiumi vis paužkandžiauti. Jeigu planuojate juos suvartoti per kelias dienas – galima juos palikti ir kambario temperatūroje, obuoliai nėra greitai sugendantis vaisius. Tiesiog pasistenkite, kad jų neapšviestų tiesioginiai saulės spinduliai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių ir apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų pažeidimų, sumušimų“, – pataria J. Sabaitienė.

Įdomupaskaityti

„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“

„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“

2025-09-15
Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas

Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas

2025-09-15

Norint pratęsti obuolių šviežumą, juos dėkite į šaldytuvą. Ten jie ilgiau išlaikys savo traškumą ir kitas taip vertinamas savybes. Tam labiausiai tiks vaisių ir daržovių stalčius. Puiki vieta jiems yra ir rūsys ar vėsus garažas. Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti. Patalpoje pravartu palikti pravirą langą, kad į rūsį patektų šiek tiek šviežio oro.

„Tik derėtų atsiminti, kad obuolius yra gerai atskirti nuo kitų vaisių ir daržovių. Dėl obuoliuose esančių etileno dujų kitos šviežios gėrybės greičiau sunoks, tačiau gali ir greičiau sugesti. Be to, nepamirškite, kad obuoliai godžiai sugeria aplink juos esančius aromatus, todėl nelaikykite jų šalia, pavyzdžiui, svogūnų“, – pasakoja šviežių vaisių žinovė.

Obuoliai | Freepik

Kaip iškepti pasakiškai kvapnų „appeltaart“

Prieš pasidalydamas olandišku receptu, Th. Lauvray duoda ir kelis patarimus, kad pyrago kepimas būtų lengvesnis ir sėkmingesnis.

„Visų pirma, pjaustant obuolius jų pernelyg nesmulkinkite. Olandiškame recepte jie yra pakankamai stambių gabalėlių, nes kitaip kepdami jie pavirs į košę. Taip pat jų nepagailėkite, nes kepant jų šiek tiek sumažės. Verta ir nebijoti eksperimentuoti – Nyderlanduose mėgstama įdėti ir, pavyzdžiui, riešutų, serbentų. Tad jeigu turite mėgstamą priedą, be kurio neįsivaizduojate obuolių pyrago – tikrai naudokite“, – kviečia „Iki“ konditeris.

Kad būtų lengviau dirbti, kepinių žinovas pataria prieš kočiojant tešlą ją atšaldyti. O kad obuolių sultis pernelyg nesuminkštintų pyrago apačios, prieš dedant vaisius tešlą pabarstykite trupučiu džiūvėsėlių.

Reikės:

tešlai:

  • 140 g šviesaus rudojo cukraus,
  • 300 g miltų,
  • ½ šaukštelio druskos,
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių,
  • 200 g šalto sviesto, 1 kiaušinio.

Obuolių įdarui:

  • 1 kg šviežių obuolių,
  • 1 šaukšto citrinos sulčių,
  • 70 g cukraus,
  • 2 šaukštelių cinamono,
  • 75 g razinų,
  • 15 g džiūvėsėlių.

Taip pat: 1 kiaušinio, cukraus.

Gaminame:

  1. Miltus, rudąjį cukrų, druską ir kepimo miltelius sumaišykite dideliame dubenyje. Sviestą supjaustykite arba susmulkinkite pirštais į žirnio dydžio trupinius. Sudėkite į sausus ingredientus, įmuškite kiaušinį ir švelniai minkykite tešlą, kol ji susijungs į rutulį. Prieš iškočiodami tešlą suvyniokite ją į plastikinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent valandą.
  2. Razinas sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite razinoms mirkti 10-15 minučių, tada nusausinkite.
  3. Obuolius nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite. Sudėkite į dubenyje ir apvoliokite citrinos sultyse, kad neparuduotų.
  4. Į obuolius suberkite cukrų, cinamoną, galite pagardinti ir šiek tiek imbieru bei muskato riešutu. Išmaišykite, tada sudėkite razinas.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Ištepkite 20 cm pyrago formą sviestu ir pabarstykite miltais.
  6. Padalykite tešlą į dvi dalis, kurių viena būtų šiek tiek didesnė už kitą. Pradėkite nuo didesnio tešlos kamuolio, o mažesnį laikykite šaldytuve šaltai. Iškočiokite didesnį tešlos gabalą ir išklokite juo formos dugną bei šonus. Ant dugno suberkite džiūvėsėlius, tada supilkite obuolių įdarą. Jį gerai prispauskite. Atrodys, kad obuolių yra per daug, tačiau kepant įdaras sumažės.
  7. Likusį tešlos gabalą iškočiokite taip, kad būtų vos didesnis už pyrago formą. Tešlos ratuku, picos pjaustykle arba ilgu aštriu peiliu supjaustykite į kelias plonas, maždaug 2 cm pločio tešlos juosteles.
  8. Supinkite iš jų groteles ant pyrago viršaus. Užspauskite pyrago kraštus ir nupjaukite tešlos perteklių. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir gausiai pabarstykite cukrumi.
  9. Kepkite 60-70 minučių, kol plutelė taps sodri, aukso spalvos, o obuoliai suminkštės. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“
Laisvalaikis

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12
Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“
Laisvalaikis

Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“

2025-09-11
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-11
Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės
Kelmė

Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės

2025-09-09
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia
Klaipėda

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Kultūra

Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu

2025-08-27

Skaitomiausia

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone
Aktualijos

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Akmenėje – itin moderni gamykla
Akmenė

Akmenėje – itin moderni gamykla

2025-09-14
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka
Aktualijos

Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

2025-09-13

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Telšiai

Telšiuose steigs naują pramonės parką – jam suteiktas valstybei svarbaus projekto statusas

2025-09-17
Dėl uždelstos medicininės pagalbos Šilalėje

Dėl uždelstos medicininės pagalbos Šilalėje

2025-09-17
Tęsiama Raseinių rajono sveikatos priežiūros įstaigų modernizacija

Tęsiama Raseinių rajono sveikatos priežiūros įstaigų modernizacija

2025-09-17
Pasaulinis sveikatingumo savaitgalis Palangoje

Pasaulinis sveikatingumo savaitgalis Palangoje

2025-09-17
UAB „Palangos vandenys” informuoja – laikinai nutrauktas vandens tiekimas keletui vartotojų

UAB „Palangos vandenys” informuoja – laikinai nutrauktas vandens tiekimas keletui vartotojų

2025-09-17
Koncertas Palangoje – „M. K. Čiurlionio metams skambant“

Koncertas Palangoje – „M. K. Čiurlionio metams skambant“

2025-09-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10

Naujausi

Telšiai

Telšiuose steigs naują pramonės parką – jam suteiktas valstybei svarbaus projekto statusas

2025-09-17
Šaulių hakatone užaugusio startuolio vadovas: Lietuva tikrai gali konkuruoti kosmose

Šaulių hakatone užaugusio startuolio vadovas: Lietuva tikrai gali konkuruoti kosmose

2025-09-17
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.