Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 9 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Romas – gėrimas ne tik kokteiliams. Kaip jį gerti?

Romas – gėrimas ne tik kokteiliams. Kaip jį gerti?

Paulius Liškauskas
2017-12-07
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Romas yra apipintas įspūdinga istorija, kuri prasidėjo po Kolumbo kelionių į  Ameriką. Tad nenuostabu, kad per tiek metų gėrimas buvo vartojamas įvairiausiais būdais pradedant kulinarija ir neapsiribojant kokteiliais. Neretas dažnai klaidingai galvoja, kad romas tėra skirtas kokteiliams, tačiau šis gėrimas turtingas ne tik savo rūšimis, bet ir panaudojimo galimybėmis.

Cukranendrių palikimas

Visai netyčia gimęs cukranendrių auginimo vietovėse, romas dažnai laikomas Karibų skiriamuoju bruožu. Jis gaminamas iš cukranendrių, kurios labiausiai paplitusios Meksikoje, Karibuose, Indijoje, Brazilijoje, Madagaskare. Daugiau nei 90 procentų romo pasaulyje padaroma iš cukranendrių melasos – antrinės žaliavos iš cukraus gamybos.

Kuo skiriasi romo rūšys?

Romas gaminamas daugelyje pasaulio šalių, tačiau skirtinguose regionuose vyrauja tam tikri gamybos ypatumai ir tradicijos. Kitaip nei viskio ar konjako atveju, nėra vienos, visas pasaulio romo rūšis apimančios klasifikavimo sistemos, todėl jų yra keletas. Daugiau apie romo rūšis, istoriją, gaminimo procesą galite skaityti čia.

Kaip gerti romą?

1. Gurkšnoti vieną

Kaip gurkšnoti romą?

Jums reikės: 40 ml pasirinkto romo ir grapa ar brendžio – konjako taurės.

  • Pradėkite nuo tinkamos taurės

Romo gurkšnojimui rinkitės taures, skirtas grapai, padedančias atsiskleisti gėrimo aromatui. Jeigu neturite, brendžio taurės taip pat puikiai tiks.

  • Patiekite kambario temperatūroje

Kambario temperatūroje romo skonis ir aromatas atsiskleidžia geriausiai. Romą atšaldžius, jo aromatai pasislepia, o jį šildant, išryškėja alkoholis. Įpylus į taurę, rekomenduojama keletą minučių leisti gėrimui pakvėpuoti.

  • Lėtai pauostykite prieš gurkštelėdami

Neskubėkite ir per nedidelį atstumą švelniai įkvėpkite. Rekomenduojama tai daryti pravira burna, nes didelė alkoholio koncentracija gali sudirginti uoslės receptorius.

  • Nedidelis užlaikytas gurkšnis

Gurkšnis turėtų būti nedidelis. Užlaikykite jį keletą sekundžių burnoje , “pakramtykite” ir leiskite jam pasiekti visus burnoje esančius skonio receptorius.

2. Kokteiliai su romu

Ne paslaptis, kad romas – vienas dažniausiai naudojamų gėrimų kokteiliuose, o Mojito, Cuba Libre, Caipirinha ar Daiquiri – tikriausiai nesvetimi pavadinimai. Kaip paruošti kokteilius su romu?

Kokteilis Mojito – kubietiška gaiva

romas-kaip-ji-gerti-3

Ingredientai:

  • 60 ml kubietiško romo;
  • 30 ml laimo sulčių;
  • 120 ml Sprite, 7UP ar kito citrinų skonio limonado;
  • mėtų lapeliai;
  • 10 ml rudojo cukraus;
  • ledas.

Kaip paruošti:

  1. Supilkite laimo sultis, rudąjį cukrų bei mėtų lapelius į aukštą stiklinę.
  2. Sutrinkite kelis mėtų lapelius su šaukštu, kol išsiskirs jų sultys. Jeigu turite laiko, palikite gautą mišinį pastovėti kelias valandas.
  3. Į stiklinę su mišiniu supilkite romą ir įdėkite ledo, išmaišykite ir įpilkite limonadą. Dar kartą pamaišykite ir papuoškite mėtomis.

Kokteilis Pina Colada

Ingredientai:

  • 45 ml šviesaus romo;
  • 60 ml ananasų sulčių;
  • 30 ml kokosų pieno;
  • 0,5 banano;
  • 0,5 stiklinės grūsto ledo.

Kaip paruošti:

  1. Nulupkite bananą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Supilkite į gilesnį indą ananasų sultis, kokoso pieną, sutrintą bananą ir gerai viską išplakite.
  3. Supilkite mišinį į stiklinę ir sumaišykite su ledukais.

Kokteilis klasikinis Daiquiri

Ingredientai:

  • 40 ml šviesaus romo;
  • 5 braškės;
  • 5 ml žaliųjų citrinų sulčių;
  • 3 v.š. grūsto ledo.

Kaip paruošti:

Sutrinkite braškes ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, romu ir ledukais.

3. Karšti gėrimai su romu

romas-kaip-ji-gerti-4

Karštas sviestinis romas

Ingredientai:

  • rudasis cukrus;
  • cinamonas;
  • muskatas;
  • gvazdikėliai;
  • sviestas;
  • 90 ml tamsaus romo;
  • vanduo.

Kaip paruošti:

  1. Sumaišykite visus prieskonius su sviestu. Supilkite į puodelį kartu su romu, išmaišykite ir likusią dalį pripildykite karštu vandeniu.
  2. Kreminei versijai vietoj vandens galite naudoti pašildytą pieną.

Romas ir užkandžiai: ką su kuo derinti?

Cukranendrių pagrindu pagaminti stiprieji alkoholiniai gėrimai puikiai dera su įvairiais skoniais nuo saldžių kreminių iki rūgščių ar karčių. Svarbiausia atkreipti dėmesį į pasirinktą romo rūšį.

Prie šviesaus romo rekomenduojami saldūs kepinti kokoso kubeliai ar migdolai.

Su tamsiuoju romu derinkite šaltai rūkytą ar džiovintą lašišą, kuri padės atsiskleisti sudėtinėms romo dalims.

Įdomupaskaityti

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29

Ilgai brandintas romas atsiskleis su aštresniais skoniais. Galite patiekti ir aitrius vištienos sparnelius.

Taip pat nepamirškite, kad romas puikiai dera su ožkos sūriu ir kokybišku juodu šokoladu.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11
Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu
Įdomu

Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu

2025-04-08
Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje
Įdomu

Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje

2025-03-28
Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams
Įdomu

Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams

2025-03-27
Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais
Įdomu

Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais

2025-03-25
Įdomu

Tikėjimo fenomenas: kokių stebuklų piligrimai ieško ir patiria Maltoje

2025-03-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini
Aktualijos

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. gegužės mėnesį Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-04-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. balandžio – gegužės mėnesiais Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-03-27

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Dar vienas žingsnis dėl Girulių miško išsaugojimo

Neringos savivaldybėje išdegė 30 arų miško paklotės

2025-05-08
Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

2025-05-08
Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

2025-05-08
Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

2025-05-07
Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

2025-05-07
Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

2025-05-06

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Naujausi

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

Pradedami Šv. Florijono paminklo atnaujinimo darbai Plungėje

2025-05-08
Šiltnamis

Kaip kovoti su piktžolėmis šiltnamyje?

2025-05-08
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.