Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 22 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Paulius Liškauskas
2025-01-22
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Salierų glotnutis

Salierų glotnutis

FacebookTwitterLinkedin

Po buvusių sočių žiemos švenčių dažnai jaučiamės apsunkę, todėl ieškome, kaip mitybą praturtinti nekaloringomis, bet maistingomis daržovėmis. Be to, populiarus augalinių iniciatyvų iššūkis „Augalinis sausis“ (angl. „Veganuary“) skatina išnaudoti augalinės mitybos privalumus. Tad traškūs ir nekaloringi salierų stiebai belaukiant pavasario turėtų atsirasti kiekvienoje virtuvėje. 

 

Viena universaliausių daržovių

 

Su salierų stiebais galima paskaninti įvairias salotas, makaronus, troškinius ir sriubas, juos galima valgyti ir kaip užkandį, supjausčius juostelėmis bei skanaujant kartu su humusu, riešutų sviestu ar tzatziki padažu.

 

Pasak  „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, žiemai persiritus į antrą pusę, pirkėjai dažniau ieško žalių daržovių: „Salierai – itin universalūs: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek jų stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Kai į prekybos centrus dar neatkeliavo pasiilgtos šviežio derliaus pavasarinės daržovės, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu, praturtinančiu racioną.“

 

Krasauskienė taip pat pasakoja, kaip išsirinkti geriausios kokybės salierus. „Kokybiškiausi salierų stiebai turi ryškiai žalius stiebus ir lapus, todėl vertėtų vengti tokių, kurie yra su nuvytusiomis, pageltusiomis ar parudavusiomis dalimis. Taip pat namuose galite įvertinti jų traškumą švelniai suspausdami daržovės stiebus. Jie turi būti tvirti ir lengvai lūžinėti, kai yra sulenkiami. Rinkitės salierus su minimaliomis matomomis gijomis arba be jų“, – pataria ekspertė.

Kaip stiebus ilgiau išlaikyti traškius

 

Parsinešti iš parduotuvės salierų stiebai kartais suglemba ir apvysta, tad pirmiausia reikėtų juos apsaugoti tiek nuo perteklinės drėgmės, tiek nuo visai sausos aplinkos. Tad jei pigiau nusipirkote didesnį kiekį salierų stiebų, būtina juos sudėti į šaldytuvą.

 

Nors daugelis salierų neišima iš pakuotės, E. Krasauskienė pataria stiebelius išpakuoti, suvynioti į aliuminio foliją arba įdėti į perforuotą maišelį, kad būtų užtikrinta oro cirkuliacija.

 

„Prieš dėdami salierų stiebus į maišelį, galite juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį. Salierus laikykite šaldytuvo stalčiuje, kur temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir stabilesnė, geriausiai apie 0–4 °C . Prieš dėdami salierus į šaldytuvą, pašalinkite sudžiūvusius išorinius stiebus, nupjaukite šaknies galą. Taip pat galite salierus švelniai nušveisti su daržovių šepetėliu“, – pataria ekspertė.

 

Ji priduria, kad salierus taip pat galima laikyti pamerktus šaldytuve, įstačius į šalto vandens pripildytą indą: „Vandens jame turėtų būti tiek, kad apsemtų nupjautus salierų galus, bet neužlietų viso stiebo. Kas kelias dienas keiskite vandenį, kad salierai išliktų šviežūs ir būtų užkirstas kelias bakterijų dauginimuisi. Be to, svarbu atkreipti dėmesį, kad vandenyje laikomi salierai laikui bėgant gali prarasti šiek tiek skonio, todėl geriausia juos sunaudoti per savaitę.“

 

Siūlome panaudoti salierus pusryčiams, pietums ir vakarienei – pasigaminti maistingą glotnutį, salotas, pagardinti jais vištienos sriubą – nustebsite atsiskleidusiais skoniais.

Įdomupaskaityti

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

 

Maistingas glotnutis su salierais

 RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 0,5 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 2 vnt. salierų stiebų;
  • 1 vnt. banano;
  • 1 vnt. datulės be kaulo;
  • 1 vnt. obuolio;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 1 šaukštelio smulinto šviežio imbiero;
  • Šiek tiek špinatų.

Kaip gaminti:

 Daržoves ir vaisius supjaustykite, sudėkite į elektrinę trintuvę drauge su kitais produktais ir sutrinkite. Jei kokteilis per tirštas, įpilkite dar truputį vandens.

 

 Salotos su kumpiu, salierais ir mandarinais

 RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 240 g kiaulienos kumpio;
  • 2 vnt. saliero stiebų;
  • 1 vnt. pankolio;
  • 4 vnt. mandarinų;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. apelsino (sultimis).

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite mandarinų žievelę, juos supjaustykite griežinėliais.
  2. Iš aliejaus ir apelsino sulčių sumaišykite užpilą.
  3. Pankolį ir saliero stiebus supjaustykite labai plonais griežinėliais. Panardinkite juos į šaltą vandenį su šlakeliu citrinos sulčių, kad jų krašteliai neimtų ruduoti.
  4. Apdžiovinę salierus ir pankolius, lėkštėje sumaišykite juos su užpilu. Ant viršaus išdėliokite kumpio ir mandarinų griežinėlius.

Vištienos sriuba su salierais

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  •  3 vnt. broilerių blauzdelių;
  • 2 vnt. morkų;
  • 3 vnt. salierų stiebų;
  • 1 vnt. česnako;
  • 1 vnt. poro;
  • 200 g trintų pomidorų;
  • 230 g konservuotų pupelių;
  • 100 g lapinių kopūstų;
  • druskos – pagal skonį;
  • aliejaus kepimui.

 Kaip gaminti:

  1. Vištieną apkepkite puode alyvuogių aliejuje ir suberkite per pusę perpjautas, bet nenuluptas morkas bei poro stiebus ir patroškinkite 2 minutes.
  2. Sudėkite pomidorus ir įpilkite 2-3 l vandens.
  3. Kai sriuba pradės virti, kaitrą sumažinkite per pusę, leiskite garuoti.
  4. Sudėkite česnaką ir suberkite druską.
  5. Sultinį virkite mažiausiai valandą, kad paukštiena lengvai atsiskirtų nuo kaulo.
  6. Jį nukoškite ir vėl supilkite į puodą.
  7. Sudėkite nuo kaulų nuimtą mėsą ir morkas, supjaustytas mažesniais gabalėliais.
  8. Taip pat suberkite smulkintus salierų stiebus, pupeles ir kopūstų lapus.
  9. Virkite sriubą dar 10 minučių.

 

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?
Aktualijos

Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

2025-11-18
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas
Aktualijos

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Aikštėje prie Gargždų kultūros centro nušvis pagrindinė Klaipėdos rajono Kalėdų eglė

2025-11-22
Mažeikių rajono gatvėse ir keliuose darbą pradeda žiemos tarnybos

Mažeikių rajono gatvėse ir keliuose darbą pradeda žiemos tarnybos

2025-11-21
Palangos ledas – šventinis atidarymo koncertas

Palangos ledas – šventinis atidarymo koncertas

2025-11-21
„URBO-NKL“ čempionai nušvietė trijų svarbių žaidėjų traumų situacijas

„URBO-NKL“ čempionai nušvietė trijų svarbių žaidėjų traumų situacijas

2025-11-21
Gintautas Matulis surinko septintosios „URBO-NKL“ savaitės geriausio krepšininko laurus

Gintautas Matulis surinko septintosios „URBO-NKL“ savaitės geriausio krepšininko laurus

2025-11-21
Žemaičius į pergalę vedė rikiuotę grįžę M. Gecevičius ir O. Kaminskis

Žemaičius į pergalę vedė rikiuotę grįžę M. Gecevičius ir O. Kaminskis

2025-11-21

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

2025-11-22

Aikštėje prie Gargždų kultūros centro nušvis pagrindinė Klaipėdos rajono Kalėdų eglė

2025-11-22
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.