Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 4 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Skoniui ir vaizdui nebus lygių: ypač skani įdaryta menkė

Skoniui ir vaizdui nebus lygių: ypač skani įdaryta menkė

Paulius Liškauskas
2024-08-07
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Įdaryta menkė

Įdaryta menkė

FacebookTwitterLinkedin

Skaniai pavalgyti – vienas didžiausių malonumų. Jis tik dar labiau sustiprėja, kai gardaus patiekalo paruošimui visai nereikia nei daug darbo, nei įmantrių ingredientų. Paprasti produktai gali virsti įspūdį paliksiančia vakariene. Vienas tokių – gera kaina ir skoniu pasižyminti menkė, kuri, pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra viena populiariausių žuvų tarp lietuvių. Nors dažniausiai gaminama iš jos filė, šįkart verta išbandyti kitokį metodą – orkaitėje išsikepti įdarytą menkę, kuriai neatsispirs net į žuvį paprastai šnairuojantys valgytojai.

Valgyti rekomenduojama kelis kartus per savaitę

Negarsėjame kaip žuvies aistruolių tauta, tačiau tendencijos džiugina – žuvies lietuviai valgo vis daugiau, sako G. Kitovė. Anot jos, žuvies populiarumas stabiliai auga, šiemet jos nupirkta virš dešimtadaliu daugiau.

Įdomupaskaityti

Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

2025-06-30
Liepos 6-ąją Kretingoje – didžiulis piknikas jaunoms šeimoms

Liepos 6-ąją Kretingoje – didžiulis piknikas jaunoms šeimoms

2025-06-30

„Žuvies pardavimų augimą lemia ne tik didesnis gyventojų dėmesys sveikai gyvensenai ir mitybai, bet ir plati įvairovė. Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ne tik tradicinis karpis ar populiarumo aukštumose karaliaujanti lašiša, bet ir upėtakiai, šamai. Taip pat vasarą dažniau dairomasi ir grilinti tinkamų žuvų, o šiemet pirkėjai dar labiau pamėgo ir jau sufasuotas, savitarnos šaldytuvuose siūlomas šviežias žuvis. Stengiamės, kad mūsų pirkėjai visada turėtų platų šviežios žuvies pasirinkimą už gerą kainą, todėl savo asortimento kokybe ir įvairove rūpinamės itin atidžiai. Džiugu, kad tą įvertina ir pirkėjai – šiemet jie „Iki“ žuvies ir jūros gėrybių skyrių pripažino esančiu aukščiausios kokybės šalyje, ir jam skirtas prestižinis QUDAL medalis“, – sako G. Kitovė.

Siekiant atliepti augantį pirkėjų poreikį kokybiškai žuviai, „Iki“ kiekvieną mėnesį pristato vis kitą jos rūšį, kuri tampa „Mėnesio laimikiu“. Tai būna arba tokia rūšis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Šio mėnesio žvaigždė – raudonoji menkė, plaukiojanti prie Australijos ir Naujosios Zelandijos krantų, kuri vertinama dėl liesos, bet drėgnos baltos mėsos ir subtilaus skonio.

„Raudonoji menkė savo pavadinimą pelnė dėl rausvo odos atspalvio. Tačiau praėjus 20-30 minučių po ištraukimo iš vandens, jis išblunka. Nors pavadinime yra žodis, iš tikrųjų šios menkės mėsa tikrai nėra raudona ar net rožinė – ji yra balta, drėgna ir malonaus, subtilaus skonio“, – sako  Gintaras Bačkovas, „Iki“ mėsos technologas.

Žuvis – ne tik visaverčių baltymų, bet ir įvairių mineralų bei vitaminų šaltinis, todėl ją rekomenduojama valgyti bent kelis kartus per savaitę po 100–150 gramų, atkreipia dėmesį G. Bačkovas. Tokia žuvis kaip raudonoji menkė pasižymi puikia maistine verte: joje gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų. Taip pat joje yra B grupės vitaminų, fosforo ir seleno. Ši žuvis, kaip ir visos baltos žuvys, pasižymi dar ir tuo, kad turi mažai kalorijų: 100 gramų šios žuvies galime rasti vos 70 kalorijų.

Gudrybė, kad balta žuvis nesubyrėtų

Raudonoji menkė, kaip ir jos giminaitės – ypač universali žuvis. Ją galima virti, troškinti garuose, kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje. Jos liesa mėsa tinkama populiariesiems „fish and chips“, žuvies pyragams, kotletams, kukuliukams ar troškiniams, pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Raudonąją menkę verta rinktis ir salotoms, nes ji liesa ir greitai paruošiama.

Raudonoji menkė dera su grūdų, daržovių garnyrais, makaronais. Taip pat su citrusiniais vaisiais, kurie pagyvina baltos mėsos skonį.

„Kadangi raudonoji menkė turi ypač mažai kalorijų, ją ruošiant ne nuodėmė panaudoti ir daugiau riebalų turinčių produktų. Taip patiekalas bus sotesnis, turtingesnio skonio. Be to, taip pasirūpinsite, kad liesa balta mėsa išliktų sultinga ir minkšta“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Ji dalijasi ir metodu, kaip užtikrinti, kad minkšta, drėgna baltos žuvies mėsa ją apdorojant termiškai nesuirtų: „Šią problemą galima lengvai išspręsti žuvį nusausinant popieriniu rankšluosčiu, pabarstant druska ir prieš gaminant porą valandų paliekant šaldytuve. Šis procesas sutvirtins mėsą, ir ją paruošti bus dar lengviau“.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė kviečia raudonąją menkę paruošti šiek tiek netradiciniu, bet ypač skaniu ir efektingai atrodančiu būdu: iškepti ją su įdaru ir šoninės juostelėmis.

Įdaryta raudonoji menkė, užklota šoninės juostelėmis

Reikės:

  • 2 raudonųjų menkių (skrostų ir be galvos),
  • kelių juostelių šoninės,
  • ½ smulkinto svogūno,
  • 2 puodelių sutrupintos pastovėjusios duonos arba džiūvėsėlių,
  • 1 šaukšto čiobrelių,
  • 1 šaukšto sviesto,
  • druskos,
  • pipirų.

Gaminame:

  1. Raudonąsias menkes nuplaukite, nuvalykite, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir pabarstykite druska iš vidaus. Palikite porai valandų šaldytuve.
  2. Paruoškite įdarą: sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su duonos trupiniais arba džiūvėsėliais, smulkintu svogūnu, įdėkite čiobrelių, pipirų, paskaninkite druska. Jeigu norite, su įdaru galite ir eksperimentuoti – pavyzdžiui, pagardinti su česnako milteliais, panaudoti kitų žolelių ar įdėti citrusinių vaisių riekelių.
  3. Mišiniu įdarykite raudonąją menkę ir apvyniokite žuvį kepimo virvele arba prapjautą pilvą susekite dantų krapštukais, kad įdaras neišbyrėtų. Dėl tos pačios priežasties galvos ertmėje įdėkite nedidelį folijos rutuliuką.
  4. Dėkite žuvį į riebalais pateptą skardą, aplink apdėkite mėgstamų daržovių, apšlakstytų aliejumi ir pabarstytų druska. Ant žuvies užklokite kelias plonas šoninės juosteles ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Priklausomai nuo žuvies dydžio, kepkite 40-60 minučių.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rasų šventė prie Kubilių piliakalnio
Kelmė

Rasų šventė prie Kubilių piliakalnio

2025-06-27
Atnaujintas Ventos skate parkas
Akmenė

Atnaujintas Ventos skate parkas

2025-06-25
Didžiosios Joninės ir vėl subūrė tūkstantinę minią
Kultūra

Didžiosios Joninės ir vėl subūrė tūkstantinę minią

2025-06-24
IV Gatvės teatrų festivalis Šventojoje
Kultūra

IV Gatvės teatrų festivalis Šventojoje

2025-06-24
Rietave nuskambėjo Pažaislio muzikos festivalio koncertas
Kultūra

Rietave nuskambėjo Pažaislio muzikos festivalio koncertas

2025-06-24
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį
Kultūra

Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

2025-06-23
Šeimų vakarą Palangoje užlies cirko nuotykiai ir vaikiškas juokas
Laisvalaikis

Šeimų vakarą Palangoje užlies cirko nuotykiai ir vaikiškas juokas

2025-06-23
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Savaitei bus uždaroma kelio Šiauliai–Gruzdžiai atkarpa
Kultūra

Magiškoje Kupolinių šventėje prie Žaliūkių vėjo malūno – tarptautinė atlikėjų komanda

2025-06-20

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

2025-03-08
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

2025-07-03
D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

2025-07-03
Istorinė diena Nidoje: Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros...

Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros puoselėtojai

2025-07-03
Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas

Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas

2025-07-03
Tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis

Tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis

2025-07-02
Projekto „Kuriančios bitutės“ renginiai jaunimui

Projekto „Kuriančios bitutės“ renginiai jaunimui

2025-07-02

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

2025-07-03
D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

D. Songaila – naujasis Šiaulių ekipos treneris

2025-07-03
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.