Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 1 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Varškės apkepas – šeimos mėgstamiausias: 3 nauji rudeniški variantai

Varškės apkepas – šeimos mėgstamiausias: 3 nauji rudeniški variantai

Paulius Liškauskas
2024-10-12
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Varškės apkepas

Varškės apkepas

FacebookTwitterLinkedin

Kai norisi pradžiuginti artimuosius pigiu ir maistingu patiekalu, kuriam nė vienas nepasakys „ne“ – dažnuose namuose pakvimpa varškės apkepu. Įprasta šį tiek pusryčiams, tiek vakarienei tinkantį apkepą ruošti su manais, tačiau „Iki“ kulinarai rekomenduoja įnešti šiek tiek naujovių į savo meniu ir išbandyti naujų variantų – pagardinti ir šviežiomis rudeniškomis gėrybėmis. Visus juos vienija tai, kad svarbiausia – tinkamai paruošti varškę. Pastebima, kad į šį tradicinį lietuvišką produktą į savo racioną įtraukia vis daugiau žmonių – populiarumas nesustoja augti.

Ko reikėtų nepamiršti patikrinti ant varškės pakuotės

„Siekiant ir sutaupyti, ir vis tiek pasirūpinti skaniais patiekalais, viena iš pasiteisinančių strategijų – atsigręžimas į tradicinius lietuviškus ingredientus, kurie yra labai universalūs. Pavyzdžiui, iš paprasčiausios pigios varškės galima prigalvoti aibę patiekalų – nuo blynų iki pyragų, nuo užtepėlių iki sočių pagrindinių patiekalų. Ne be reikalo ji yra vienas mėgstamiausių pieno produktų parduotuvėse, o populiarumas neblėsta – šiemet varškės pardavimai dar ūgtelėjo 7 proc. Be to, matome, kad žmonės nevengia pirkti didesnių pakuočių, per akcijas įsigyti daugiau varškės – juk iš jos galima paruošti daug patiekalų ar paprasčiausiai ją užsišaldyti“,– atkreipia dėmesį G. Kitovė.

Įdomupaskaityti

Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena

Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena

2025-05-30
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

„Tačiau dėmesį reikėtų atkreipti į kitą informaciją ant pakuotės – varškės riebumą. Kone kiekvienas gamintojas siūlo ir mažiausiai dviejų rūšių varškę – liesą bei pusriebę. Liesa varškė turės mažiau riebalų ir kalorijų, daugiau baltymų, tuo tarpu riebesnė pasižymės didesniu vitaminų kiekiu, sodresniu skoniu. Tad nėra geresnės ir blogesnės – kiekvienas pirkėjas renkasi pagal savo poreikius ir pagal gaminamo patiekalo receptą. Tačiau matome, kad maždaug 8 iš 10 renkasi 9 proc. riebumo varškę“, – statistika dalijasi G. Kitovė.

Ji primena patikrinti ir dar kitą informaciją ant pakuotės. Renkantis varškę galioja tradicinė taisyklė – kuo trumpesnė sudėtis, tuo produktas natūralesnis. Paprasčiausiai varškei reikia tik pieno ir pieno rūgšties bakterijų. Renkantis ją su priedais, dera užmesti akį ir kiek joje bus cukrų. Taip pat, žinoma, reikėtų žvilgtelti į galiojimo datą. Varškė yra greitai gendantis produktas, todėl jeigu pasinaudodami akcija perkate didesnę pakuotę – suplanuokite, kaip ją visą sunaudosite.

5 naudingi patarimai, kad varškės apkepas būtų ypač gardus

Vienas lengviausių ir skaniausių būdų įtraukti daugiau kalciu turtingos varškės į savo racioną – iškepti drėgną ir minkštą varškės apkepą. Daugelis dar vaikystėje jį kirsdavo su malonumu, o ir suaugę neatsisako šio nostalgiško skanėsto. „Iki“ kulinarai primena kelias taisykles, kad varškės apkepas pavyktų kaskart.

Tinkamai paruoškite varškę. Apkepui skirta varškė turi būti šviežia, vidutinio drėgnumo, be stambių gumulėlių, geriausia – 9 proc. riebumo. Prieš kepant ją reikia pertrinti per sietelį arba gerai sutrinti bulvių trintuvu su skylutėmis. Galite ir perplakti elektriniu plaktuvu. Taip bus pašalinti gumulėliai, o apkepas bus minkštesnis ir puresnis.

Nekepkite per plono. Parinkite tokią formą, kad kepinio mišinys joje būtų ne mažesnis nei 3-4 centimetrai. Per plonas varškės apkeptas išsausės ir bus kietesnis. Tiesa, reikėtų aukso viduriuko – jeigu varškės sluoksnis bus labi storas, jis gali gerai neiškepti ir nepakilti. Taip pat nepamirškite, kad apkepas kepdamas pakils, todėl rinkitės kepimo formą aukštais kraštais.

Dėkite tik į įkaitintą orkaitę. Patyrę maisto gamintojai žino, kad varškės apkepas neturėtų atsidurti dar šaltoje orkaitėje. Optimali temperatūra šiam patiekalui yra 180-190 °C.

Laikykitės proporcijų. Svarbus ingredientas yra manų kruopos, kurios suteikia purumo. Tačiau jei jų dėsite per daug, patiekalas gali tapti per tirštas. O jei persistengsite su kiaušiniais, apkepas bus „guminis“. Todėl, norint skaniai jį pagaminti, svarbu laikytis proporcijų ir vadovautis receptu.

Paeksperimentuokite su priedais, bet venkite šių. Razinos yra dažniausias ingredientas, kurios apkepe patinka ir tiems, kurie jų paprastai nemėgsta. Vietoj razinų galima dėti džiovintų spanguolių, serbentų, pjaustytų džiovintų abrikosų. Skanu įdėti migdolų riekelių, o kokoso dribsniai suteiks originalaus aromato ir traškumo. Tačiau geriau vengti graikinių riešutų, nes jie sugadins spalvą, o lazdyno riešutai bus per kieti minkštam apkepui. Varškė taip pat mėgsta vanilę, citrinos ar apelsino žievelę. Tačiau nerekomenduojama į apkepą dėti cinamono – jis suteiks nepatrauklų rudą atspalvį.

Moliūgai | Freepik

Varškės apkepas su moliūgais

Reikės:

  • 100 g varškės,
  • 125 ml pieno,
  • 5 šaukštų manų kruopų,
  • 250 g moliūgų minkštimo,
  • 3 šaukštų cukraus,
  • 2 šaukštų grietinės,
  • 2 kiaušinių,
  • šiek tiek sviesto.

Gaminame:

  1. Į puodą supilkite pieną ir suberkite manų kruopas. Pastatykite ant silpnos ugnies ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Gautą košę šiek tiek atvėsinkite.
  2. Moliūgą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į mikrobangų krosnelėje naudoti tinkamą indą. Visu pajėgumu kaitinkite 5-7 minutes, kad moliūgas suminkštėtų.
  3. Moliūgą sutrinkite trintuvu. Sudėkite manų košę ir dar kartą sumaišykite. Sudėkite cukrų, varškę, grietinę ir dar kartą išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir išplakite iki vientisos masės.
  4. Formą ištepkite aliejumi ir sudėkite į ją varškės bei moliūgų mišinį. Pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 25 minutėms.
Kriaušės | Freepik

Varškės apkepas su karamelizuotomis kriaušėmis

Reikės:

  • 500 g varškės,
  • 2 kiaušinių,
  • 7 šaukštų cukraus,
  • 3 šaukštų grietinės,
  • 4 šaukštų manų kruopų,
  • šiek tiek vanilės,
  • 1-2 kriaušių,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 1 šaukšto sviesto.

Gaminame:

  1. Varškę, kiaušinius, 3 šaukštus cukraus, grietinę, manų kruopas ir vanilę išplakite mikseriu iki vientisos masės.
  2. Kriaušes supjaustykite plonais griežinėliais, prieš tai pašalinę šerdį. Likusį cukrų, medų ir sviestą sudėkite į keptuvę ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps.
  3. Supilkite karamelę į kepimo indą ir ratu išdėliokite kriaušes. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, apkepą galite gaminti tiesiai joje.
  4. Ant kriaušių atsargiai paskleiskite varškės masę. Kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Tada karštą apkepą apverskite ant serviravimo lėkštės.
Bananai | Freepik

Varškės apkepas su bananais be kiaušinių

Reikės:

  • 1 kg varškės,
  • 100 g + 3 šaukštų grietinės,
  • 50 g sviesto,
  • 6 šaukštų cukraus,
  • šiek tiek vanilės,
  • žiupsnelio druskos,
  • 6 šaukštų manų kruopų + šiek tiek pabarstymui,
  • 1 banano,
  • šiek tiek aliejaus.

Gaminame:

  1. Sumaišykite varškę, 100 g grietinės, suminkštintą sviestą, cukrų, vanilę ir druską. Suberkite manų kruopas ir gerai išmaišykite. Bananą supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į varškės masę ir dar kartą išmaišykite.
  2. Formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite manų kruopomis. Sudėkite ten varškės masę, išlyginkite ją ir patepkite likusia grietine. Kepkite 180 °C temperatūroje 40-45 min.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę
Kultūra

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę

2025-05-29
Vasaros nuotykis su šeima – ar skrydis oro balionu tinkamas vaikams?
Laisvalaikis

Vasaros nuotykis su šeima – ar skrydis oro balionu tinkamas vaikams?

2025-05-28
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Kamanių šilelis
Laisvalaikis

Vasarą pasitikime prie jūros – kviečia tradicinis festivalis „Myliu Palangą“

2025-05-22
Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose
Aplinka

Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose

2025-05-21
ŽEMAITIU DĖINAS 2025 Plungė
Kultūra

ŽEMAITIU DĖINAS 2025 Plungė

2025-05-20
Pirmoji Kretingos rajono sporto šventė pritraukė gausybę dalyvių
Kretinga

Pirmoji Kretingos rajono sporto šventė pritraukė gausybę dalyvių

2025-05-20
Lietuvos etnosporto 100 metis žaidynėmis paminėtas Naisiuose
Kultūra

Lietuvos etnosporto 100 metis žaidynėmis paminėtas Naisiuose

2025-05-20
Orkestras
Laisvalaikis

„Amber Wind 2025“ programoje – varinių pučiamųjų ansambliai ir meistriškumo dirbtuvės

2025-05-19

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?
Transportas

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Tauragės apskr. VPK ketvirtadienio suvestinė
Kriminalai

Neįtikėtinas girtumas Šilutės rajone: 6,22 prom. įpūtusi moteris įtariama smurtu artimoje aplinkoje

2025-05-26
„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?
Gyvenimas

„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?

2025-05-25

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Neptūno” krepšininkai dalyvavo labdaringame renginyje vaikams

„Neptūno” krepšininkai dalyvavo labdaringame renginyje vaikams

2025-06-01
Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

2025-05-30
Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

2025-05-30
Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

2025-05-28
Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

2025-05-28
Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

2025-05-28

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24

Naujausi

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

2025-06-01
Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

2025-06-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.