Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 14 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Velykų pusryčiai pagal restorano šefę Godą Juknaitę

Velykų pusryčiai pagal restorano šefę Godą Juknaitę

Paulius Liškauskas
2025-04-12
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Goda Juknaitė

Goda Juknaitė

FacebookTwitterLinkedin

Saule lepinantis pavasaris kuria pasiruošimo Velykoms nuotaiką – vienos svarbiausių metų švenčių lietuviai neatsieja nuo iš kartos į kartą perduodamų senųjų tradicijų. Visgi kartais įprastai šventei norisi suteikti šiuolaikiško prieskonio. Tokiu atveju, maisto tinklaraštininkė, „Michelin” gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė ir prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė Goda Juknaitė pataria pagalvoti apie įdomesnes kiaušinių variacijas. Vėlyviems Velykų pusryčiams ji siūlo išbandyti ne tik margintus virtus, bet ir Benedikto, turkiškus kiaušinius ar aromatingąją šakšuką.

Kiaušinių marginimas – džiugiausia šventės įžanga

Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė sako, kad vienintelės Velykos, praleistos ne su artimaisiais, buvo COVID-19 karantino metais. „Buvimas su seneliais yra neįkainojama patirtis: daugybę metų dieną prieš Velykas susirenkame kartu marginti kiaušinius svogūno lukštais ir įvairiomis žolelėmis. Kiekvienais metais naudojame tą pačią techniką, tačiau kaskart jie išeina skirtingi! Man šis momentas yra net malonesnis už pačią šventę, kurią irgi pasitinkame su tradiciniais patiekalais, o Velykų rytą daužiamės margučiais, dalijamės maistu ir įspūdžiais“, – pasakoja G. Juknaitė.

Restorano šefė pabrėžia, kad šventės atmosferą kuria ir pasiruošimas: tobula, jei nereikia skubėti, o darbais galima pasidalinti su artimaisiais: „Šeštadienį prieš Velykas galima šiek tiek ilgiau pamiegoti, o paskui įsisukti į pasiruošimo sūkurį. Tai man primena aukščiausio lygio restorano virtuvę, kai kiekvienas šeimos atstovas turi savo užduotį: kas serviruoja lėkštes, kas blizgina įrankius, o kas barsto pudrą ant velykinės bobos“.

Nepamirškite žaismingai dekoruoti šventinio stalo

Įdomupaskaityti

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04

Kartais išmoningas paprastų patiekalų dekoravimas tarsi kilsteli juos į aukštesnį lygį, tad restorano šefė siūlo apie tai pagalvoti ir ruošiant šventinį stalą: „Drąsiai naudokite įvairias šviežias žoleles ir jomis dekoruokite patiekalus. Juk pavasarį skleidžiasi begalė vis naujų žiedų, dalis jų yra valgomi ir net maistingi: jais puikiai galime puošti ir gardinti maistą. Spalvos, aromato ir gaivos patiekalams suteiks net paprasčiausia patarkuota citrinos žievelė. Stalą denkite dailia staltiese, puoškite šviežiomis gėlėmis ir labai nepersistenkite: kartais mažiau yra daugiau, juk svarbiausia – mėgautis vienas kito kompanija“, – pataria ekspertė.

Jei ta kompanija – tik du žmonės, Goda Juknaitė siūlo vis vien kūrybiškai surengti vėlyvus Velykų pusryčius: pasirūpinti šventiška aplinka ir kartu pasigaminti savo mėgstamą restorano patiekalą. „Jei nedažėte kiaušinių, bet labai nutolti nuo tradicinių velykinių patiekalų nenorite, galite juos pakeisti pastaruoju metu išpopuliarėjusia šakšuka – pomidorų padaže troškintų kiaušinių patiekalu, pagardintu įvairiais rytietiškais prieskoniais, sūriu ir dažniausiai valgomu su duonele“.

Restorano šefė pastebi, kad gana paprastas patiekalas virtuvės naujokams gali taip gerai nepavykti, jei nesekamas receptas, per trumpai troškinami pomidorai ar padauginama prieskonių. „Labai svarbu nuolat ragauti padažą ir pasistengti, kad jis nebūtų per skystas. Taip pat svarbu kiaušinius įmušti tik tuomet, kai padažas bus pakankamai tirštas, bet dar drėgnas. Tuomet, įmušę kiaušinius, uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite jiems keletą minučių pavirti: tada tryniai bus dar skysti, o baltymai tobulai išsitroškinę“.

Tinklaraštininkės ir restorano šefės Godos Juknaitės šakšukos receptas 

Patiekalui reikės:

  • 5 vnt. kiaušinių;
  • 20 g alyvuogių aliejaus;
  • 4 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
  • 1 vnt. smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 1 vnt. raudonosios paprikos;
  • 6 vnt. prinokusių pomidorų arba skardinės pomidorų savo sultyse;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 šaukštelio malto kumino;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį;
  • šviežių žolelių – kalendros, petražolės, laiškinio česnako;
  • šiek tiek fetos sūrio;
  • citrinos žievelės ir sulčių.

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje, storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Suberkite smulkintą svogūną ir, nuolat maišydami, kepkite jį iki auksinės spalvos. Tuomet berkite trintą česnaką, pasmulkintą raudonąją papriką, kepkite dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
  2. Į keptuvę supilkite supjaustytus arba konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, įmaišykite prieskonius. Paragaukite. Leiskite padažui troškintis apie 10–15 minučių, kol jis šiek tiek sutirštės. Tada keptuvėje padarykite nedidelius įdubimus ir atsargiai įmuškite kiaušinius. Nedelsdami keptuvę uždenkite ir leiskite kiaušiniams troškintis ant nedidelės kaitros tol, kol baltymai sustings, o tryniai liks švelnūs – dažniausiai apie 5-7 minutes.
  3. Pagardinkite patiekalą šviežiomis petražolėmis, laiškiniu česnaku ir kalendra. Jei patinka, įmaišykite trupinto fetos sūrio, tiks ir švelnesnis mocarela sūris ar net kietasis. Patarkuokite citrinos žievelės, apšlakstykite šakšuką geru alyvuogių aliejumi ir pagardinkite šviežiai maltais pipirais. Patiekite kartu su šviežia pita arba kita mėgstama duona.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“
Kultūra

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje
Kultūra

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje: panirkite į tradicijas, istoriją ir kūrybą
Laisvalaikis

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje

2025-09-24
Jau šį savaitgalį - festivalis „Sveika, Neringa!“
Laisvalaikis

Jau šį savaitgalį – festivalis „Sveika, Neringa!“

2025-09-19

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka
Palanga

Palangos viešosios bibliotekos skaitykloje atidaroma jautri paroda – „Kai skauda – kalba spalvos“

2025-11-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

2025-11-14
Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

2025-11-14
38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje

38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje

2025-11-14
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją

2025-11-14
Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

2025-11-14
Atnaujinta Palangos Globos namų teritorija

Atnaujinta Palangos Globos namų teritorija

2025-11-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

2025-11-14
Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

2025-11-14
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.