Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 1 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius per šv. Valentino dieną?

Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius per šv. Valentino dieną?

Paulius Liškauskas
2023-02-08
Įdomu, Laisvalaikis
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Artėjant Šv. Valentino dienai daugelis nori nustebinti savo mylimuosius ne tik gėlėmis ar įvairiomis pramogomis, bet ir saldumynais. Todėl parduotuvių lentynose pirkėjai ieško aukščiausios kokybės šokoladų, skirtingais įdarais gardintų saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų išvaizda. Vis dėlto, „Rimi“ dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad artėjant meilės dienai svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir sveikatai palankius bei kokybiškus saldumynus.

Juodasis šokoladas – sveikatai palankiausias

Anot Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui per Šv. Valentino dieną savo mylimiesiems dovanoti saldumynus yra dėmesio ir meilės išraiška, su jų kiekiais persistengti nevertėtų.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nėra sietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai. Saldumynų nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę. Žinoma, saldaus maisto skonis susijęs su komfortu ir trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu, todėl nedideliais kiekiais pasilepinti desertais ar jais apdovanoti sau artimus žmones tikrai galima. Svarbiausia – neužmiršti saiko ir rinktis kokybiškus, sveikatai palankios sudėties saldumynus ir mažesnius jų kiekius“, – primena gydytoja dietologė.

Įdomupaskaityti

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę

Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ kviečia į skaitymo kelionę

2025-05-29
Vasaros nuotykis su šeima – ar skrydis oro balionu tinkamas vaikams?

Vasaros nuotykis su šeima – ar skrydis oro balionu tinkamas vaikams?

2025-05-28

Nors dalį saldumynų puikiausiai gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos, tačiau vertinantiems šokoladą gydytoja dietologė rekomenduoja rinktis būtent juodąjį. „Šios rūšies šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, jame randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Tiesa, jame turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. kakavos ir kuo šis procentas didesnis – tuo produktas bus kokybiškesnis. Taip pat labai svarbu, kad šokolade nebūtų kitų riebalų, išskyrus kakavos sviestą“, – sako E. Gavelienė.

Kaip laikyti šokoladą?

Prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles: „Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje. Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Atsilaužus gabalėlį šokolado, reikėtų jį pauostyti, tuomet dėti į burną ir leisti jam ištirpti. Šokoladui tirpstant bus jaučiama jo tekstūra ir geriausiai atsiskleis šio saldumyno skonis.“

Kokybės ekspertė šokoladą rekomenduoja laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. „Atidarius pakuotę šokoladą geriausia laikyti sandariame inde. Taip produktą ne tik pavyks apsaugoti nuo tiesioginės šviesos spindulių ar pašalinių kvapų, bet ir buityje dažnai pasitaikančių kenkėjų. Be to, šokolado nerekomenduojama laikyti šaldytuve, nes dėl didelės drėgmės cukraus dalelės kristalizuosis ir ant šokolado atsiras matomos dėmelės. Šokoladas gali pabalti ir dėl staigių temperatūros pokyčių – dėl aukštesnės temperatūros kristalizuojasi kakavos sviestas, todėl šokolado paviršiuje taip pat gali susidaryti šviesios dėmelės. Tačiau šokolado pabalimas neturi įtakos nei jo skoniui, nei kokybei. Toks šokoladas ir toliau yra tinkamas vartoti“, – teigia A. Čudinienė.

Ji priduria, kad šokolado vartojimo terminas visuomet yra nurodomas ant produkto pakuotės: „Juodojo šokolado galiojimo terminas gali būti nuo 12 iki 24 mėnesių. Kaip žinia, dėl šios priežasties jis netgi gali būti kaupiamas atsargai. Tiesa, kitų šokolado rūšių, pavyzdžiui, su kai kuriais augaliniais priedais pagaminto šokolado tinkamumo vartoti terminas gali būti ir kiek trumpesnis, todėl visuomet rekomenduojama jį patikrinti.“

Lietuvoje populiariausi pasirinkimai

Artėjant Šv. Valentino dienai pirkėjai save ir savo artimuosius lepina įvairių rūšių šokoladu ir šokoladiniais saldainiais. Nors lietuviai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad parduotuvių lentynose mūsų pirkėjai ieško ne tik aukščiausios kokybės juodojo šokolado, bet ir skirtingais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampanu gardintų saldainių. Per Valentino dieną populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, taip pat – šokoladai su sūria karamele ar jūros druska. Lietuviai labai mėgsta šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis, nes tai vertingi ir išraiškingi skonio deriniai, kurie papildo ir praturtina saldumynų skonį. Taip pat vis daugiau pirkėjų atranda dar gurmaniškesnius ir egzotiškesnius skonius. Pavyzdžiui, pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis arba rožių žiedlapiais gardintus saldumynus. Kasmet auga ir veganiškų šokoladų bei iš ekologiškų žaliavų pagamintų saldumynų pardavimai. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau ieško ir savyje mažiau cukraus turinčių gaminių“, – tendencijas vardija A. Čudinienė.

Pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir produktų išvaizda: „Pirkėjams svarbu, kaip supakuoti saldumynai ir kokia jų išvaizda. Per Valentino dieną jie renkasi prabangesnes ir puošnesnes pakuotes bei širdies ar rožių formos gaminius, o dominuojančios spalvos, be abejonės, yra raudona ir vyšninė.“

Žymos: GurmanaiMaistasValentinas
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Kamanių šilelis
Laisvalaikis

Vasarą pasitikime prie jūros – kviečia tradicinis festivalis „Myliu Palangą“

2025-05-22
Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose
Aplinka

Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose

2025-05-21
ŽEMAITIU DĖINAS 2025 Plungė
Kultūra

ŽEMAITIU DĖINAS 2025 Plungė

2025-05-20
Pirmoji Kretingos rajono sporto šventė pritraukė gausybę dalyvių
Kretinga

Pirmoji Kretingos rajono sporto šventė pritraukė gausybę dalyvių

2025-05-20
Lietuvos etnosporto 100 metis žaidynėmis paminėtas Naisiuose
Kultūra

Lietuvos etnosporto 100 metis žaidynėmis paminėtas Naisiuose

2025-05-20
Orkestras
Laisvalaikis

„Amber Wind 2025“ programoje – varinių pučiamųjų ansambliai ir meistriškumo dirbtuvės

2025-05-19
Vaikas
Laisvalaikis

Palangos miesto vaikų žaidimo aikštelėse atlikti smėlio parazitologiniai tyrimai

2025-05-19
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus
Įdomu

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

2025-05-17

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?
Transportas

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Tauragės apskr. VPK ketvirtadienio suvestinė
Kriminalai

Neįtikėtinas girtumas Šilutės rajone: 6,22 prom. įpūtusi moteris įtariama smurtu artimoje aplinkoje

2025-05-26
„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?
Gyvenimas

„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?

2025-05-25

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

2025-05-30
Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

2025-05-30
Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

2025-05-28
Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

2025-05-28
Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

Kiek lietuviai išleidžia už automobilių stovėjimą: vilniečių nuo liepos laukia reikšmingi pokyčiai

2025-05-28
25-erių klaipėdietis kaltinamas sukčiavimu, turto prievartavimu ir grasinimais nužudyti – byla perduota teismui

25-erių klaipėdietis kaltinamas sukčiavimu, turto prievartavimu ir grasinimais nužudyti – byla perduota teismui

2025-05-27

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24

Naujausi

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

2025-06-01
Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.