Stasys BIELSKIS
„ŪP“ korespondentas
Šilutės mažųjų laivų uoste šeštadienį vyko jau aštuntas tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Suvažiavo geriausi žuvienės virimo meistrai ir komandos ne vien tik iš Lietuvos.
Įveikusi apie 3 tūkst. kilometrų į žuvienės čempionatą septynių žmonių delegacija atvyko iš Alanijos kurortinio miesto (Turkija). Svečiai lankėsi Šilutės Hugo Šojaus muziejuje, kur muziejininkė-etnografė Indrė Skablauskaitė, pasipuošusi tautiniu kostiumu ir rankose laikydama meškerę, šypsodamasi kvietė svečius pažvejoti. Išgaudę visas žuvis (iš pintinės!) svečiai skanavo kavos su cikorija ir lietuviškų blynelių.
Taip pat atvyko komandos iš Lenkijos, Latvijos, Ukrainos ir Rusijos. Devyniolika komandų buvo ne iš pamario krašto. Šiais metais ypač „užderėjo“ dzūkų – net 4 komandos atvyko iš Dzūkijos. Po dvi komandas žuvienės virimo čempionate buvo iš Klaipėdos, Šilalės, Neringos, Jurbarko ir Lazdijų. O pati tituluočiausia – Elektrėnų „Elektrinio ungurio“ komanda, čempionate dalyvaujanti jau šeštą kartą. Ji yra tapusi ir čempione, ir prizininke, todėl jų žuvienės paskanauti tikrai buvo verta. Iš viso varžėsi 44 komandos.
Tarptautinio žuvienės virimo čempionato pradžią paskelbęs Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis pasidžiaugė, jog panoro dalyvauti ir naujų komandų, sveikindamas visus dalyvius linkėjo, kad kiekviena žuvienė būtų kuo skanesnė.
Žuvienės virimo čempionato globėjas, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkės pavaduotojas Kęstas Komskis vadovavo žuvienės vertinimo komisijai.
Kai aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas prisipažino pirmą kartą dalyvaujantis sriubos virimo čempionate, žmonių minioje nuaidėjo garsus juokas su šūksniais: „Žuvienės, žuvienės, o ne sriubos…“ Tada ministras patikslino: „Gerai, gerai – tai reiškia, kad nesate abejingi, klausotės, ką kalbu. Norėjau pasakyti, kad esate vieninteliai, kurie verda žuvienę. Bet sriubą dabar verda visi – Prezidentė sriubą verda iš Oleko, prokurorai verda Masiulį, STT verda Gražulį su Miliumi. Tad – skanios žuvienės!“
Dėl pagrindinio Šilutės rajono savivaldybės mero įsteigto prizo – čempiono žiedo – prie žuvienės katilų susikovė patys geriausieji iš viso margo pasaulio. Matyt, toks simbolis – žiedas – pasirinktas neatsitiktinai. Juk netoli Šilutės esančiame Ventės rage žieduojami parskrendantys ir migruojantys paukščiai. O štai žuvienės virimo čempionatuose, kad geriausi meistrai niekur nedingtų ir visi žinotų jų kilmę, yra apdovanojami kaip tik tokiu unikaliu čempiono žiedu.
Šis renginys – tikras žuvienės festivalis po atviru dangumi su savomis taisyklėmis ir nenusakoma pakylėta dvasia.
Šilutėje, vandenų krašte, kur ypatingą vertę šalia žmogaus turi tiek paukštis, tiek ir žuvis, visi yra laukiami kaip geri seni bičiuliai, su kuriais prie žuvienės puodo galima praleisti marias laiko, nes jis čia neskaičiuojamas.
„Išlydint vasarą mes visi nusipelnėme geros, gardžios žuvienės lėkštės. Ką ten lėkštės! Mažiausiai 3–5 lėkščių, kol akys norės, o skrandis priimti galės. Šiemet varžėsi 44 komandos – tiek senbuvių, tiek naujokų. Šventėje nebuvo didžkukulių, vėdarų, šaltibarščių ir kitokio tautinio kulinarinio paveldo, užtat žuvienės išvirta beveik 3 tonos, tiksliau – 2 920 litrų. Ir ne bet kokios žuvienės, o geriausios iš geriausių“, – teigė žuvienės virimo čempionato vyriausiasis šefas Marijus Budraitis.
Šventė baigėsi apdovanojimų lietumi. Svarbiausieji teko 300 litrų žuvienės išvirusiai absoliučiai čempionei – komandai „Senoji Gėgė“. Jai skirtas prizas – pusantros valandos trukmės plaukiojimas laivu po Klaipėdos uostą. Specialus Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Šepučio prizas (katilas sriubai ant laužo virti) įteiktas pirmą vietą tradicinės žuvienės kategorijoje užėmusiai komandai „Šilutės socialdemokratai“. O skaniausią žuvies sriubą išvirusiai „Verdenos“ klubo komandai įteiktas specialus Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus prizas.
Autoriaus nuotrauka