Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 15 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Kaip teisingai džiovinti vaisius bei daržoves ir kaip išsirinkti kokybišką vaisių ir grybų džiovyklę?

Kaip teisingai džiovinti vaisius bei daržoves ir kaip išsirinkti kokybišką vaisių ir grybų džiovyklę?

Paulius Liškauskas
2020-09-02
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 7 min skaitymo
vaisiu-dziovintuvas
FacebookTwitterLinkedin

Džiovinimo metu iš maisto produktų pašalinama apie 70-80% vandens. O juk būtent vanduo ir deguonis yra būtinos sąlygos mikroorganizmams vystytis. Štai kodėl džiovinimas nuo senų senovės laikomas vienu geriausiu maisto konservavimo būdų. Kokybiška vaisių ir daržovių džiovyklė leidžia džiovinti įvairių tipų maisto produktus: vaisius, daržoves, žoleles, grybus ir net mėsą. Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė bei kaip išsirinkti tokį įrenginį? Pataria Varlė.lt smulkios buitinės technikos specialistė Ina Gadeikienė.

Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė?

Vaisių ir grybų džiovyklės nėra sudėtingi įrenginiai. Pagrindinis šio prietaiso elementas – pagrinde esanti bazė, kurioje įmontuotas kaitinimo elementas, ventiliatorius bei elektronika, kuri valdo įrenginio veikimą. Pagrindinis maisto džiovyklės konstrukcijos elementas yra plokšti padėklai, ant kurių dedami maisto produktai. Įjungus įrenginį kaitinimo elementas įkaista iki aukštos temperatūros, o ventiliatorius pradeda stumti šiltą orą į viršų. Šiltas oras skverbiasi per padėklus ir džiovina ant jų sudėtus maisto produktus. Vaisių ir grybų džiovyklėje galima džiovinti įvairius maisto produktus, tačiau populiariausi, žinoma, yra vaisiai, daržovės ir grybai. Nemažai žmonių taip pat šiuose įrenginiuose džiovina žoleles ir mėsą.

Svarbiausi parametrai renkantis vaisių ir daržovių džiovyklę

Galingumas

Svarbu, kad džiovyklė nebūtų per mažos galios (t.y., kad galia nebūtų mažesnė nei 200W). Pe mažas maisto džiovyklės galingumas gali turėti neigiamą įtaką džiovinimo laikui bei efektyvumui. Pažymima, kad maisto produktai turėtų būti džiovinami ne maksimalioje temperatūroje, kurią leidžia pasiekti konkretus džiovyklės modelis, bet optimalioje savo tipui.

Galingumo reguliavimas

Kuo didesnis džiovinimo galios reguliavimas, tuo universalesnė vaisių ir grybų džiovyklė. Vertėtų nepamiršti, kad kietiems vaisiams išdžiovinti reikia visai kitos temperatūros nei švelniems žolelių lapams.

Talpa/padėklų skaičius

Deja, labai retai gamintojai nurodo vaisių ir daržovių džiovyklių talpą, tačiau labiausiai paplitęs yra 10 l standartas. Renkantis maisto džiovyklę, rekomenduojama atkreipti dėmesį į padėklų skaičių ir skersmenį. Optimalus variantas – modelis, kuris turi 5 apie 25 cm skersmens padėklus. Vertėtų paminėti, kad kai kuriose maisto džiovyklėse padėklų aukštį galima reguliuoti.

Oro srauto reguliavimas

Oro srauto reguliavimas – funkcija, kuri leidžia pasirinkti karšto oro srauto greitį. Pavyzdžiui, daržovėms galima nustatyti stipresnį pūtimą, kuris paspartintų džiovinimo procesą, o žolelėms – silpnesnį, leisiantį geriau išsaugoti jų aromatą.

Energijos sąnaudos

Priklausomai nuo maisto džiovyklės modelio, energijos sąnaudos gali būti nuo 200W iki 400W. Jeigu vaisių ir grybų džiovyklę planuojate naudoti tik sezono metu, t.y. vos kelis kartus per metus, šis parametras neturėtų būti didelės svarbos. Jeigu įrenginiu ketinate naudotis reguliariai, būtinai pasidomėkite didesniu energijos efektyvumu pasižyminčiais modeliais.

Į kokias dar funkcijas ir savybes atkreipti dėmesį renkantis vaisių džiovyklę?

Apsauga nuo perkaitimo

Apsauga nuo perkaitimo reiškia, kad įrenginys yra aprūpintas specialiu temperatūros jutikliu, kuris nutrauks maitinimą jei atsiras maisto džiovyklės perkaitimo grėsmė.

Automatinis išsijungimas

Automatinis išsijungimas – populiari laikmačio funkcija, kuri leidžia nustatyti laiką, po kurio vaisių ir daržovių džiovyklė automatiškai išsijungs.

Termostatas

Termostatas užtikrina nustatytos temperatūros stabilumą. Dažnai termostatas turi galimybę pats įjungti ir išjungti kaitinimo elementą.

Tolygus džiovinimas

Iš tikrųjų tolygus džiovinimas tai rinkinys skirtingų funkcijų. Tolygų džiovinimą užtikrina aukštos klasės ventiliatorius, termostatas bei tinkama padėklų konstrukcija. Visi šie aspektai lemia, kad vienodos temperatūros oro srautas vienodai pasiekia kiekvieną maisto džiovyklės kampelį.

Medžiagų kokybė

Džiovinimo efektyvumui labai svarbus yra indų sandarumas su padėklais. Įvairūs tarpeliai lemia šilumos pradimą bei netolygų džiovinimą. Rekomenduojama, kad padėklai būtų skaidrūs, nes tai palengvins džiovinimo proceso kontrolę. Atkreipkite dėmesį į tai ar galima plauti padėklus indaplovėje.

Kaip paruošti maisto produktus džiovinimui?

Prieš sudedant maisto produktus į džiovyklę, reikėtų nepamiršti tinkamai juos paruošti ir parinkti atitinkamus parametrus.

Vaisiai

Dažniausiai džiovyklėje džiovinamos slyvos, obuoliai, kriaušės, apelsinai, tačiau taip pat galima džiovinti ir abrikosus, vynuoges, spanguoles ir kitus vaisius bei uogas. Pirmiausia vaisius reikia kruopščiai nuplauti ir pašalinti kauliukus bei sėklas. Vėliau – supjaustyti skiltelėmis. Vaisių džiovinimą reikėtų pradėti nuo maždaug 70 laipsnių ir vėliau temperatūrą siūloma sumažinti iki 50 laipsnių. Jeigu po džiovinimo vaisiai sulipę, reiškia, dar reikėtų tęsti džiovinimo procesą, o jei lūžta, greičiausiai džiovinome per ilgai.

Įdomupaskaityti

Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

2025-09-12
Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11

Daržovės

Džiovinti galima įvairiausias daržoves: burokėlius, morkas ar salierus. Nuplautas daržoves reikėtų supjaustyti panašaus storio griežinėliais. Ankštinių daržovių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnės – maždaug 40 laipsnių temperatūros. Šaknines daržoves galima pradėti džiovinti maždaug 60 laipsnių temperatūroje.

Grybai

Prieš džiovinimą grybus reikia kruopščiai nuvalyti. Tai padaryti reikėtų be vandens, nes jis įsigers į grybus bei apsunkins džiovinimo procesą. Nerekomenduojama džiovinti labai mažų grybų, nes džiovinimo metu jie dar susitrauks. Grybai paprastai džiovinami apie 6 val. pradedant nuo 50 laipsnių temperatūros.

Žolelės

Žolelės džiovinamos vos jas surinkus. Lapeliai dedami plonu sluoksnių ant vaisių džiovyklės padėklų. Žolelių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnių temperatūrų, pavyzdžiui, 40 laipsnių.

Džiovinimo metu iš maisto produktų pašalinama apie 70-80% vandens. O juk būtent vanduo ir deguonis yra būtinos sąlygos mikroorganizmams vystytis. Štai kodėl džiovinimas nuo senų senovės laikomas vienu geriausiu maisto konservavimo būdų. Kokybiška vaisių ir daržovių džiovyklė leidžia džiovinti įvairių tipų maisto produktus: vaisius, daržoves, žoleles, grybus ir net mėsą. Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė bei kaip išsirinkti tokį įrenginį? Pataria Varlė.lt smulkios buitinės technikos specialistė Ina Gadeikienė.

Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė?

Vaisių ir grybų džiovyklės nėra sudėtingi įrenginiai. Pagrindinis šio prietaiso elementas – pagrinde esanti bazė, kurioje įmontuotas kaitinimo elementas, ventiliatorius bei elektronika, kuri valdo įrenginio veikimą. Pagrindinis maisto džiovyklės konstrukcijos elementas yra plokšti padėklai, ant kurių dedami maisto produktai. Įjungus įrenginį kaitinimo elementas įkaista iki aukštos temperatūros, o ventiliatorius pradeda stumti šiltą orą į viršų. Šiltas oras skverbiasi per padėklus ir džiovina ant jų sudėtus maisto produktus. Vaisių ir grybų džiovyklėje galima džiovinti įvairius maisto produktus, tačiau populiariausi, žinoma, yra vaisiai, daržovės ir grybai. Nemažai žmonių taip pat šiuose įrenginiuose džiovina žoleles ir mėsą.

Svarbiausi parametrai renkantis vaisių ir daržovių džiovyklę

Galingumas

Svarbu, kad džiovyklė nebūtų per mažos galios (t.y., kad galia nebūtų mažesnė nei 200W). Pe mažas maisto džiovyklės galingumas gali turėti neigiamą įtaką džiovinimo laikui bei efektyvumui. Pažymima, kad maisto produktai turėtų būti džiovinami ne maksimalioje temperatūroje, kurią leidžia pasiekti konkretus džiovyklės modelis, bet optimalioje savo tipui.

Galingumo reguliavimas

Kuo didesnis džiovinimo galios reguliavimas, tuo universalesnė vaisių ir grybų džiovyklė. Vertėtų nepamiršti, kad kietiems vaisiams išdžiovinti reikia visai kitos temperatūros nei švelniems žolelių lapams.

Talpa/padėklų skaičius

Deja, labai retai gamintojai nurodo vaisių ir daržovių džiovyklių talpą, tačiau labiausiai paplitęs yra 10 l standartas. Renkantis maisto džiovyklę, rekomenduojama atkreipti dėmesį į padėklų skaičių ir skersmenį. Optimalus variantas – modelis, kuris turi 5 apie 25 cm skersmens padėklus. Vertėtų paminėti, kad kai kuriose maisto džiovyklėse padėklų aukštį galima reguliuoti.

Oro srauto reguliavimas

Oro srauto reguliavimas – funkcija, kuri leidžia pasirinkti karšto oro srauto greitį. Pavyzdžiui, daržovėms galima nustatyti stipresnį pūtimą, kuris paspartintų džiovinimo procesą, o žolelėms – silpnesnį, leisiantį geriau išsaugoti jų aromatą.

Energijos sąnaudos

Priklausomai nuo maisto džiovyklės modelio, energijos sąnaudos gali būti nuo 200W iki 400W. Jeigu vaisių ir grybų džiovyklę planuojate naudoti tik sezono metu, t.y. vos kelis kartus per metus, šis parametras neturėtų būti didelės svarbos. Jeigu įrenginiu ketinate naudotis reguliariai, būtinai pasidomėkite didesniu energijos efektyvumu pasižyminčiais modeliais.

Į kokias dar funkcijas ir savybes atkreipti dėmesį renkantis vaisių džiovyklę?

Apsauga nuo perkaitimo

Apsauga nuo perkaitimo reiškia, kad įrenginys yra aprūpintas specialiu temperatūros jutikliu, kuris nutrauks maitinimą jei atsiras maisto džiovyklės perkaitimo grėsmė.

Automatinis išsijungimas

Automatinis išsijungimas – populiari laikmačio funkcija, kuri leidžia nustatyti laiką, po kurio vaisių ir daržovių džiovyklė automatiškai išsijungs.

Termostatas

Termostatas užtikrina nustatytos temperatūros stabilumą. Dažnai termostatas turi galimybę pats įjungti ir išjungti kaitinimo elementą.

Tolygus džiovinimas

Iš tikrųjų tolygus džiovinimas tai rinkinys skirtingų funkcijų. Tolygų džiovinimą užtikrina aukštos klasės ventiliatorius, termostatas bei tinkama padėklų konstrukcija. Visi šie aspektai lemia, kad vienodos temperatūros oro srautas vienodai pasiekia kiekvieną maisto džiovyklės kampelį.

Medžiagų kokybė

Džiovinimo efektyvumui labai svarbus yra indų sandarumas su padėklais. Įvairūs tarpeliai lemia šilumos pradimą bei netolygų džiovinimą. Rekomenduojama, kad padėklai būtų skaidrūs, nes tai palengvins džiovinimo proceso kontrolę. Atkreipkite dėmesį į tai ar galima plauti padėklus indaplovėje.

Kaip paruošti maisto produktus džiovinimui?

Prieš sudedant maisto produktus į džiovyklę, reikėtų nepamiršti tinkamai juos paruošti ir parinkti atitinkamus parametrus.

Vaisiai

Dažniausiai džiovyklėje džiovinamos slyvos, obuoliai, kriaušės, apelsinai, tačiau taip pat galima džiovinti ir abrikosus, vynuoges, spanguoles ir kitus vaisius bei uogas. Pirmiausia vaisius reikia kruopščiai nuplauti ir pašalinti kauliukus bei sėklas. Vėliau – supjaustyti skiltelėmis. Vaisių džiovinimą reikėtų pradėti nuo maždaug 70 laipsnių ir vėliau temperatūrą siūloma sumažinti iki 50 laipsnių. Jeigu po džiovinimo vaisiai sulipę, reiškia, dar reikėtų tęsti džiovinimo procesą, o jei lūžta, greičiausiai džiovinome per ilgai.

Daržovės

Džiovinti galima įvairiausias daržoves: burokėlius, morkas ar salierus. Nuplautas daržoves reikėtų supjaustyti panašaus storio griežinėliais. Ankštinių daržovių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnės – maždaug 40 laipsnių temperatūros. Šaknines daržoves galima pradėti džiovinti maždaug 60 laipsnių temperatūroje.

Grybai

Prieš džiovinimą grybus reikia kruopščiai nuvalyti. Tai padaryti reikėtų be vandens, nes jis įsigers į grybus bei apsunkins džiovinimo procesą. Nerekomenduojama džiovinti labai mažų grybų, nes džiovinimo metu jie dar susitrauks. Grybai paprastai džiovinami apie 6 val. pradedant nuo 50 laipsnių temperatūros.

Žolelės

Žolelės džiovinamos vos jas surinkus. Lapeliai dedami plonu sluoksnių ant vaisių džiovyklės padėklų. Žolelių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnių temperatūrų, pavyzdžiui, 40 laipsnių.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Įgyvendinamas tarptautinis Erasmus+ jaunimo mainų projektas „Fashion Forward“
Įdomu

Įgyvendinamas tarptautinis Erasmus+ jaunimo mainų projektas „Fashion Forward“

2025-09-11
Paroda „Gyvulininkystė 2025“ – kviečia aplankyti
Įdomu

Paroda „Gyvulininkystė 2025“ – kviečia aplankyti

2025-09-11
Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas
Įdomu

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

2025-09-10
Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?
Įdomu

Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?

2025-09-10
Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“
Įdomu

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“

2025-09-09
Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?
Aktualijos

Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

2025-09-09
Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis
Įdomu

Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis

2025-09-08
Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą
Gyvenimas

Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą

2025-09-04
Rekordas Akmenų karaliui
Įdomu

Rekordas Akmenų karaliui

2025-09-02
Dakarui besiruošiantis Rokas Baciuška: mano kasdienybė apsivertė aukštyn kojomis
Gyvenimas

Dakarui besiruošiantis Rokas Baciuška: mano kasdienybė apsivertė aukštyn kojomis

2025-09-02

Skaitomiausia

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone
Aktualijos

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Akmenėje – itin moderni gamykla
Akmenė

Akmenėje – itin moderni gamykla

2025-09-14

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Siekiant sumažinti potvynių riziką, bus pakeliami užtvankų uždoriai

Siekiant sumažinti potvynių riziką, bus pakeliami užtvankų uždoriai

2025-09-15
Skirta lėšų keturių daugiabučių namų kiemų tvarkymo darbams dalinai finansuoti

Skirta lėšų keturių daugiabučių namų kiemų tvarkymo darbams dalinai finansuoti

2025-09-15
Įrengiamos Visos dienos mokyklos erdvės Akmenės rajone

Įrengiamos Visos dienos mokyklos erdvės Akmenės rajone

2025-09-14
Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

2025-09-13
DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

2025-09-13
Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

2025-09-13

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13

Naujausi

Siekiant sumažinti potvynių riziką, bus pakeliami užtvankų uždoriai

Siekiant sumažinti potvynių riziką, bus pakeliami užtvankų uždoriai

2025-09-15
Skirta lėšų keturių daugiabučių namų kiemų tvarkymo darbams dalinai finansuoti

Skirta lėšų keturių daugiabučių namų kiemų tvarkymo darbams dalinai finansuoti

2025-09-15
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.