Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 11 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Neįtikėtina – arbūzas gali tapti pigia ir veganiška alternatyva tunui – pasinaudokite šia gudrybe

Neįtikėtina – arbūzas gali tapti pigia ir veganiška alternatyva tunui – pasinaudokite šia gudrybe

Paulius Liškauskas
2024-07-29
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Arbūzinis „tunas“

Arbūzinis „tunas“

FacebookTwitterLinkedin

Šią karštą vasarą arbūzu daugelis užkandžiauja kone kiaurą dieną. Tą išduoda ir pirkėjų elgesys parduotuvėse – šiemet arbūzų nuperkama net penktadaliu daugiau nei pernai, atskleidžia Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Taip puikiai pažįstamas, regis, jis nebegali nustebinti. Tačiau vos keli iš Azijos virtuvės atkeliavę priedai, tokie kaip žuvies ir sojų padažas, jį pakeis neatpažįstamai. Socialiniuose tinkluose populiarėja metodas arbūzui suteikti šviežio tuno skonį ir tekstūrą – toks jis puikiai tiks „poke“ dubenėliams ar Rytų skonių įkvėptam stalui.

„Lietuviai – smalsūs eksperimentatoriai virtuvėje. Esame tauta, kuri labai mėgsta keliauti, o tuomet svetur ragautus skonius norisi prisiminti ir po atostogų. Restoranuose kainoms kylant, vis daugiau lietuvių pasirenka taupyti ir į gastronominius nuotykius leidžiasi savoje virtuvėje. Tą byloja ir pardavimų statistika – Pasaulio virtuvių produktų pardavimai vien per šiuos metus yra išaugę daugiau nei trečdaliu. Matome, kad egzotiškų virtuvių produkcijos paklausa stipriai išauga akcijų metu. Juk dauguma produktų, nuo makaronų iki padažų ir užkandžių, gali ilgai išstovėti spintelėje, todėl pirkėjai naudojasi proga apsirūpinti jų atsargomis ilgesniam laikui“, – sako G. Kitovė.

Vienas iš pirkėjų mėgstamų pasirinkimų – Japonijos virtuvė, kuri dievinama gurmanų visame pasaulyje. Ji garsėja savo paprastumu, šviežumu ir estetiškumu, o japonų patiekalai vertinami už tai, kad pabrėžia natūralų ingredientų skonį ir maisto produktų sezoniškumą.

„Japonijos kulinarija žavi savo meistrišku patiekimu, kur kiekvienas patiekalas yra tarsi meno kūrinys, subtilus ir rafinuotas. Japoniškas maistas dažnai siejamas su sveikatingumu, nes jis yra lengvas, maistingas ir dažnai ruošiamas iš šviežių, mažai perdirbtų ingredientų. O jiems tą išskirtinį skonį suteikia pagardai, kuriuos galima panaudoti ruošiant ne tik japoniškus patiekalus“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė ir pasakoja apie populiariausius jų, kuriems dabar „Iki“ rasite įvairių naudingų pasiūlymų.

Sojų padažas. Kone kiekvienoje ir lietuvio virtuvėje randamas padažas – tradicinis Azijos virtuvės pagardas, sugalvotas dar prieš daugiau nei 2 tūkstančius metų. Kartu su makaronais, ryžiais ir įvairiais prieskoniais sojų padažai yra vienas svarbiausių Azijos virtuvės ingredientų, kuris patiekalams suteikia unikalų rytietišką charakterį ir išskirtinį umami skonį.

„Yra šviesusis (light) ir tamsusis (dark) sojų padažas. Šviesusis padažas yra švelnesnis ir šviesesnės spalvos, dažniausiai naudojamas lengvesniems patiekalams, jis pagerina žuvies, jūros gėrybių, daržovių patiekalų, sriubų, padažų skonį. Idealiai tinka įvairiems vištienos patiekalams. Tuo tarpu tamsusis sojų padažas yra tirštesnis ir intensyvesnio skonio, puikiai derantis kiaulienai ir jautienai marinuoti, išraiškingesniems padažams ir „spring rolls“ suktinukams gardinti. Sekant sveikos mitybos tendencijomis, pastaraisiais metais išpopuliarėjęs ir sojų padažas su sumažintu druskos kiekiu“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Ryžių actas. Ryžių actas yra plačiai naudojamas ne tik Japonijoje, bet ir Kinijoje, Vietname, kitose Azijos šalyse. Jis gaminamas fermentuojant ryžius, turi daug sveikatai naudingų savybių ir pasižymi unikaliu skoniu. Japonams jis yra toks įprastas virtuvėje, kaip lietuviams – druska ir pipirai.

„Ryžių actas pasižymi švelnesniu ir saldesniu skoniu nei tradicinis vyno ar obuolių actas. Jis būtinas ingredientas sušiams, tačiau iš tiesų ryžių acto panaudojimas yra žymiai platesnis – jis yra vienas iš Japonijos virtuvės ramsčių ir naudojamas įvairiuose receptuose. Ryžių actas praturtina patiekalų skonį, minkština ir aromatizuoja mėsą, juo skaninami salotų padažai, jis naudojamas konservuojant ir marinuojant. O saldų ryžių actą galima sėkmingai naudoti netgi vasarą ruošiant vėsinantį gėrimą“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė.

Skrudintų sezamų aliejus. Tai aromatingas aliejus, kuris bemat praturtina patiekalus skoniu ir kvapu. Jis gaminamas spaudžiant sezamų sėklas, kurios prieš tai buvo skrudintos, kad išryškėtų jų savybės.

„Skrudintų sezamų aliejus dažnai naudojamas kaip prieskonis, o ne kepimui, nes aukštoje temperatūroje jis gali prarasti savo skonio savybes. Todėl jo nereikėtų kaitinti daugiau nei iki 70 laipsnių. Skrudintų sezamų aliejus puikiai tinka salotų padažams, marinatams, sriuboms, makaronų ir daržovių patiekalams. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip galutinis patiekalo akcentas, siekiant pridėti gylio ir aromatingo skonio“, – pažymi G. Urbonavičiūtė.

Terijakio padažas. Šis saldžiai sūrus iš Japonijos kilęs padažas gaminamas iš sojų padažo, cukraus, mirino (saldaus japoniško ryžių vyno) ir sakės (ryžių vyno). Šio padažo pagrindą sudaro sojų padažas, kuris suteikia sūrumo, o cukrus ir mirinas prideda saldumo bei blizgesio.

„Japonai neįsivaizduoja žuvies ar vištienos be terijakio padažo. Jis dažniausiai naudojamas kaip marinatas arba glazūra mėsos, žuvies, krevečių ir daržovių patiekalams. Kepant su terijakio padažu, jis dažnai karamelizuojasi ir suteikia patiekalui gražią spalvą ir sodrų skonį. Gaunamas sultingas, blizgus patiekalas, pasižymintis išskirtiniu saldžiai sūriu skoniu“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė.

Taupi veganiška alternatyva šviežiam tunui – arbūzas su Azijietiškais padažais

Tereikės kelių šių azijietiškų padažų, ir galėsite visai nesunkiai neatpažįstamai pakeisti įprasto arbūzo skonį. Prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo receptas, kurio sekėjų netrūksta iki šiol. Centus tekainuojantis arbūzas virsta prabangiu patiekalu, kuris skoniu ir tekstūra tampa be galo panašus į šviežią tuną. Darbo ir išlaidų bus visai nedaug, o rezultatas tiesiog priblokš.

Įdomupaskaityti

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 1 val. (+4 val. marinavimuisi)

Reikės: 750 g arbūzo, 3 šaukštų sezamų aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų ryžių acto, 2-3 skiltelių išspausto česnako, 2 šaukštelių tarkuoto imbiero, ½ šaukštelio čili miltelių (nebūtina), sutrupintų jūržolių lapelių, smulkintų šviežių svogūnų laiškų, sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Nupjaukite arbūzo žievę ir supjaustykite jį stambiais (maždaug 3×3 cm) kubeliais arba pailgais stačiakampiais (apie 7×4 cm). Išimkite sėklas ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą, po 30 minučių vieną kartą apverskite. Iškepusį arbūzą visiškai atvėsinkite.
  2. Sumaišykite dubenyje visus ingredientus, išskyrus sezamų sėklas. Marinatu apliekite arbūzą, atsargiai išmaišykite ir palikite marinuotis bent 4 valandas šaldytuve. Kuo ilgiau paliksite marinuotis (galite ir pernakt), tuo ryškesnis skonis bus.
  3. Išimkite gabalėlius iš marinato ir valgykite juos žalius. Arba apvoliokite sezamo sėklose ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 2-3 min. iš kiekvienos pusės, kol taps traškūs.
  4. Derinkite „poke“ dubenėlyje taip paruoštą arbūzą su ryžiais, šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai, morkos, ridikėliai, įdėkite pjaustyto avokado, sojų pupelių ir marinuoto imbiero.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu
Kultūra

Žymiausia Druskininkų gidė Aušra Česnulevičienė kviečia pažinti Lietuvą – eiti Čiurlionio keliu

2025-08-27
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius
Laisvalaikis

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Neringa kviečia kartu paminėti Baltijos kelio metines
Laisvalaikis

Neringa kviečia kartu paminėti Baltijos kelio metines

2025-08-22
„Tegu bendrumas mus vienija – 2025“ Šarnelėje
Laisvalaikis

„Tegu bendrumas mus vienija – 2025“ Šarnelėje

2025-08-22
Rugpjūčio 23-ąją Baltijos kelio minėjimas ir ANBO 100-mečio šventė
Klaipėda

Rugpjūčio 23-ąją Baltijos kelio minėjimas ir ANBO 100-mečio šventė

2025-08-20
Grumbliuose – šventė „Gera būti kartu“
Laisvalaikis

Grumbliuose – šventė „Gera būti kartu“

2025-08-20
Betygalos žemčiūgų žydėjimo šventė
Laisvalaikis

Betygalos žemčiūgų žydėjimo šventė

2025-08-19

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Žaliojo kurso link Tauragėje
Investicijos

Žaliojo kurso link Tauragėje

2025-09-10
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“
Aplinka

Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“

2025-03-12

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

2025-09-10
Klaipėdos miesto įstaigos pelnė „Tvarumo bruknės“ ženklus

Klaipėdos miesto įstaigos pelnė „Tvarumo bruknės“ ženklus

2025-09-10
Dėmesys atsakingam kanceliarinių priemonių naudojimui ir rūšiavimui

Dėmesys atsakingam kanceliarinių priemonių naudojimui ir rūšiavimui

2025-09-10
Jau ir Lietuvoje – nauja „Bolt“ pavėžėjimo kategorija – „Moterys veža moteris“

Jau ir Lietuvoje – nauja „Bolt“ pavėžėjimo kategorija – „Moterys veža moteris“

2025-09-10
Ispanijos ambasadorius lankėsi Šiauliuose

Ispanijos ambasadorius lankėsi Šiauliuose

2025-09-10
Vokietijos kariai Šiauliuose

Vokietijos kariai Šiauliuose

2025-09-10

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10

Naujausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.