Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 8 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Lietuva » Lietuvių mėgstamiausi: koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

Lietuvių mėgstamiausi: koks skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio?

Paulius Liškauskas
2025-01-20
Lietuva, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Šnicelis

Šnicelis

FacebookTwitterLinkedin

Ar kada susimąstėte, kuo skiriasi ir kuo panašūs yra šniceliai, karbonadai bei muštiniai? Visų pirma, visiems šiems patiekalams dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl jie dažnai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės, kiaulienos, veršienos bei jautienos išpjovos arba kumpio. 

Šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, sako G. Kitovė. Todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis ir namuose išsikepti šnicelio, muštinio ar karbonado.

„Kiauliena yra daugelio mėgstamų patiekalų pagrindas, lengvai paruošiama ir pasižymi itin patraukli kaina – panašu, kad dėl šių priežasčių jos populiarumas dar ilgai neblės. Šviežia kiauliena perkama ištisus metus, tačiau sezoniškumas šviežios mėsos skyriuje taip pat šiek tiek jaučiasi – pavyzdžiui, žiemą nuperkama daugiau maltos mėsos, faršo. Natūralu, nes šaltuoju metų laiku žmonės linkę gamintis komfortiškesnius, sotesnius patiekalus. Visgi, tokios dalys kaip nugarinė, šoninė, nugarinė ar mentė yra paklausios nepriklausomai nuo to, kokie orai už lango“, – sako G. Kitovė.

Vienas patiekalas – skirtingi pavadinimai

Šnicelis, muštinis, karbonadas – sotūs ir daugelio pamėgti patiekalai. Esminis skirtumas tarp jų – pavadinimas. Šių patiekalų pavadinimai skiriasi ir skirtingose šalyse, todėl nenustebkite, jei užsienyje tą patį patiekalą ragausite jau kitu pavadinimu.

Įdomupaskaityti

Programuotojų era baigėsi, dabar reikalingi DI specialistai, atlyginimai siekia iki 10 tūkst. Eur

Programuotojų era baigėsi, dabar reikalingi DI specialistai, atlyginimai siekia iki 10 tūkst. Eur

2025-09-05
Vokiečiai padirbėjo iš peties: įspūdingų parametrų elektrinis „Mercedes-Benz CLA“ – jau Lietuvoje

Vokiečiai padirbėjo iš peties: įspūdingų parametrų elektrinis „Mercedes-Benz CLA“ – jau Lietuvoje

2025-09-04

„Lietuvoje šnicelį įprasta ruošti iš kiaulienos, o Milane šį patiekalą gamina iš veršienos ir vadina jį Milano šniceliu arba pjausniu. Vienoje tas pats patiekalas vadinamas Vienos šniceliu ir kepamas lydytame svieste. Kaip ir Italijoje, Austrijoje šnicelis dažniausiai gaminamas iš veršienos. Karbonadas svetur dažniausiai vadinsis nugarinės kepsniu, o muštinis – sprandinės kepsniu“, – pasakoja „Iki“ šefai.

Karbonadas | freepik

Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Šnicelis. Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele, o dydis kartais pasitaiko ir didesnis už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant, mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje, gali būti patiekiama su citrinos gabalėliu.

Karbonadas. Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.

Muštinis. Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Norint, kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Gaminant muštinius – jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.

„Iki“ šefai dalijasi ir dar trimis burnoje tirpstančiais kepsnių receptais, kuriuos lengvai ir greitai pasigaminsite namuose.

Tradicinis šnicelis

Reikės:

  • 1 kg kiaulienos išpjovos,
  • 1/3 puodelio miltų,
  • 1 v. š česnakinės druskos,
  • ½ v. š. paprikos prieskonių,
  • ½ v. š maltų juodųjų pipirų,
  • 3 kiaušinių,
  • 2 puodelių džiūvėsėlių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • citrinų skiltelės.

Gaminame:

  1. Kiaulienos išpjovą supjaustykite norimo dydžio kepsniais. Juos sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktu.
  2. Kepsnius apibarstykite prieskoniais. Tuomet apvoliokite juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio stiprumo kaitros. Sudėkite kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių, kol jie apskrus, taps traškus ir įgaus auksinį atspalvį. Kai iškeps, šnicelį patiekite su citrinos skiltele. Mėgaukitės iš karto!

Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės,
  • 150 g tarkuoto sūrio,
  • 100 g smulkintų pievagrybių,
  • 1 v. š druskos,
  • 1 v. š maltų pipirų,
  • 40 g majonezo,
  • augalinio aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite gabalėliais. Mėsą išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Druską ir pipirus iš abiejų pusių įtrinkite į mėsą.
  2. Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą.
  3. Majonezą sumaišykite su smulkintais pievagrybiais ir tarkuotu sūriu. Masę uždėkite ant karbonadų ir sudėkite į indą. Indą įdėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol išsilydys sūris. Patiekite su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
Kiauliena | freepik

Muštinis su svogūnais ir baravykais

Reikės:

  • 800 g kiaulienos nugarinės,
  • 2 svogūnų,
  • 1 v. š. druskos,
  • 1 v. š. maltų pipirų,
  • 1 v. š. jautienos prieskonių,
  • 50 g džiovintų baravykų,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir ją išmuškite specialiu plaktuku iš abiejų pusių. Prieskoniais ištepkite mėsą iš abiejų pusių.
  2. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinio kaitrumo. Sudėkite smulkintus svogūnus ir džiovintus baravykus ir pakepinkite apie 3-4 minutes. Tuomet sudėkite mėsą. Ją kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes.
  3. Tuomet mėsą perkelkite į indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą
Gyvenimas

Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą

2025-09-04
Svarbūs pokyčiai dėl negalios nustatymo
Lietuva

Svarbūs pokyčiai dėl negalios nustatymo

2025-09-03
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Įgūdžiai, kurie nulems jūsų sėkmę 2030-aisiais: ar juos turite?
Aktualijos

Kodėl sunku mokytis naujų profesijų po 40-ies ir kaip organizacijos gali padėti?

2025-09-02
Užimtumo tarnyba: mokyklose dar neužimtos matematikos, lietuvių kalbos, fizikos mokytojų darbo vietos
Aktualijos

Užimtumo tarnyba: mokyklose dar neužimtos matematikos, lietuvių kalbos, fizikos mokytojų darbo vietos

2025-09-01
21 tūkst. diagnozių per metus: nemokama galimybe pasitikrinti pasinaudojama per mažai
Lietuva

21 tūkst. diagnozių per metus: nemokama galimybe pasitikrinti pasinaudojama per mažai

2025-09-01
Lietuvoje atsidaro „Airtech“ dronų mokymų centrai
Lietuva

Lietuvoje atsidaro „Airtech“ dronų mokymų centrai

2025-08-30
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip pasiruošti netikėtoms situacijoms: planas, žinios ir 72 valandų kuprinė
Aktualijos

Kaip pasiruošti netikėtoms situacijoms: planas, žinios ir 72 valandų kuprinė

2025-08-29
Informacija dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos
Aktualijos

Informacija dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos

2025-08-28

Skaitomiausia

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“
Aplinka

Ketvirtadienį Lietuvoje bus matomas „Kruvinasis mėnulis“

2025-03-12
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia
Klaipėda

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kretingoje – didžiausias Lietuvoje kalnų dviračių parkas

Kretingoje – didžiausias Lietuvoje kalnų dviračių parkas

2025-09-07
Kvietimas teikti paraiškas ūkininkų rėmimo programai

Kvietimas teikti paraiškas ūkininkų rėmimo programai

2025-09-07
Sausio 15-osios gatvėje – atnaujinti dviračių ir pėsčiųjų takai

Sausio 15-osios gatvėje – atnaujinti dviračių ir pėsčiųjų takai

2025-09-07
Pirmosios Melnragės žiedo atnaujinimas prasidėjo

Pirmosios Melnragės žiedo atnaujinimas prasidėjo

2025-09-07
Šilutės pl. bus suremontuotas papildomas 500 metrų ruožas

Šilutės pl. bus suremontuotas papildomas 500 metrų ruožas

2025-09-07
Vykdomi melioracijos griovių ir juose esančių statinių remonto darbai

Vykdomi melioracijos griovių ir juose esančių statinių remonto darbai

2025-09-06

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Kretingoje – didžiausias Lietuvoje kalnų dviračių parkas

Kretingoje – didžiausias Lietuvoje kalnų dviračių parkas

2025-09-07
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.