Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 2 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Ar žinote, kokie saldėsiai puikuojasi ant kalėdinio stalo svetur?

Ar žinote, kokie saldėsiai puikuojasi ant kalėdinio stalo svetur?

Paulius Liškauskas
2016-12-25
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Lietuvoje kūčių stalo neįsivaizduojame be tradicijų – dvylikos patiekalų, kurių vienas, be abejonės – šventiniai kūčiukai. Šiais pradedama gardžiuotis dar gerokai prieš Kalėdas ir prie arbatos ar kavos vaišinamasi kone visą likusią žiemą. Galbūt dėl to, kad juos pasigaminti nesudėtinga ir patiems, o skonis – kaip sausainių. Tačiau ar kada susimąstėte, jog daugelyje kitų šalių šventinis valgiaraštis atrodo visiškai kitaip? Tad ką žmonės deda ant šventinio stalo svetur? Štai įdomiausi desertai iš įvairiausių pasaulio kampelių, kuriuos, tikėtina, kad paragausite, jeigu šventes švęsite svetur.

Meksika: desertas „flan“

Desertas flan populiarus daugelyje ispanakalbių šalių, tačiau Meksikoje kalėdinis stalas be jo tiesiog neįsivaizduojamas. Šis panašios į želė konsistencijos saldumynas  – švelnaus karamelės bei pieno skonio. Juo itin tinka gardžiuotis su puodeliu stiprios, saldžios kavos. Net jeigu į Meksiką vykti neplanuojate, želė desertą galite pavadinti flan ir pristatyti jo atsiradimo istoriją.

Įdomupaskaityti

Ūkininkai Lietuvoje pirmą kartą surengė „Traktorių dakaro“ lenktynes

2025-06-25
Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

2025-06-25

Graikija: „Melomakarona“ sausainiai

Tradiciniai graikiški melomakarona sausainiai su medumi – mėgstamiausias šalies gyventojų pasirinkimas didžiausioms žiemos šventėms. Šie nedideli sausainėliai  – minkšti ir drėgni, graikai juos patiekia su medaus sirupu ir smulkintais riešutais. O ir tešla šiems saldėsiams gardinama kalėdiškiausiais prieskoniais – muskato riešutu, cinamonu, apelsino žievele, vanile, tad galime tik įsivaizduoti, koks viliojantis ir jaukiai žiemiškas kvapas užpildo graikų namus juos kepant.

Danija: „Risalamande“ desertas

Šis Danijoje bei kitose Skandinavijos šalyse populiarus desertas kai kuriems gali pasirodyti kiek neįprastas. Per Kalėdas įprastai patiekiamas saldėsis, ką ir išduoda jo pavadinimas, gaminamas iš ryžių bei migdolų. Savo išvaizda risalamande primena risotto ar ryžių pudingą. Be jau minėtų ryžių ir migdolų, šis daniškas desertas dar gardinamas ir plakta grietinėle bei vanile ir įprastai yra patiekiamas su vyšnių padažu.

Italija: „Amaretti“  sausainiai

Itališkos Kalėdos sunkiai įsivaizduojamos be mažyčių sausainiukų amaretti. Pagrindiniai šių sausainių ingredientai:  migdolai, kiaušinių baltymai ir cukrus. Amaretti kiek primena morenginius sausainius – išorėje yra traškūs, o viduje tąsūs ir minkšti. Italai šiais saldumynais gardžiuojasi prie kavos ar arbatos. Mėgstantiems itališką virtuvę, puikiai galima juos patiekti ir ant Kalėdų stalo Lietuvoje.

Jungtinės Amerikos Valstijos: sluoksniuotas tortas

Nors pats vadinamojo trifle cake receptas kilęs iš Didžiosios Britanijos, kur jis taip pat yra mėgstamas, būtent  JAV jis yra dažniausia šventinė tradicija. Šio torto žavesys – laisvė kūrybai ir fantazijai, be to, jis pagaminamas greitai ir nesudėtingai. Pagrindinės trifle cake sudedamosios dalys – vanilinis ar šokoladinis biskvitas, sulaistytas cheresu, bei kremas, o sluoksniuojant gardinti galima viskuo, kuo tik geidžia širdis. Populiariausi pasirinkimai – uogos, šokolado drožlės, vaisiai, uogienės ir, žinoma, plakta grietinėlė.

Akivaizdu, jog skirtinguose pasaulio kraštuose per šv. Kalėdas artimieji bei svečiai vaišinami iš ties skirtingais saldumynais. Kai kurie jų lietuviams gali pasirodyti netgi keistoki, o kitus, galbūt atvirkščiai, kyla noras pasigaminti patiems. Tačiau šv. Kalėdos – tradicijomis paremta šventė, tad galbūt ir desertus šiai šventei vertėtų rinkis lietuviškus?

Lietuva: aguonų šėlsmas ant Kalėdų stalo

Įvairiausi tortai bei pyragai vainikuoja bene kiekvienos šeimininkės Kalėdų stalą, o bene dažniausiai Lietuvoje sutinkami saldumynai su aguonomis. Tiesa ir ta, kad virtuvėje šeimininkės praleidžia didelę dalį laiko. Kad galėtumėte daugiau laiko skirti pasibuvimui su šeima, puiki išeitis visus pavaišinti pačių keptais kūčiukais, kurie puikiai pakeis sausainius ir taps tikrai skaniu užkandžiu besidalinant Kalėdų dovanas. Naudojant miltinį mišinį kūčiukams, juos paruošite greičiau nei galvojate, o taip pat pasiruošite Kūčioms bei Kalėdoms kartu. Kol gaminsite kūčiukus, galite pagalvoti ir apie juos, kaip apie priedą prie dovanos, o gal net pačią dovaną.  Puiki idėja, kaip nustebinti draugus ar šeimą – kalėdinis gerų prisiminimų stiklainis. Surašykite ant nedidelių lapelių smagius prisiminimus apie momentus, kuriuos patyrėte kartu su draugu, kuriam juos dovanojate. Lapelius sulankstykite ir įmaišykite tarp kūčiukų. Kūčiukus kartu su lapeliais suberkite į didelį stiklainį, apriškite kaspinu, o ant stiklainio užklijuokite lapelį su kalėdiniu palinkėjimu. Juk pagrindinė Kalėdų esmė – dalintis šiltomis emocijomis su tais, kurie mums brangiausi!

Tradiciniai lietuviški kūčiukai:

Reikės:

  • Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio kūčiukams
  • 180 ml. drungno vandens
  • Valgomojo šaukšto augalinio aliejaus
  • Šiek tiek miltų

Gaminkite taip:

  1. Supilkite mišinį į dubenį, įpilkite šaukštą augalinio aliejaus ir 180 ml. drungno vandens.
  2. Minkykite tešlą, kol taps vientisa ir elastinga.
  3. Tešlą uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje 45 – 60 minučių.
  4. Formuokite kūčiukus: lengvai pamiltuokite stalą ar kitą paviršių, atgnybkite nedidelį gabalėlį tešlos ir suvoliokite norimo storio virvelę.. Virvelę supjaustykite į kvadratėlius. Jeigu mėgstate traškius kūčiukus, darykite juos kuo mažesnius, jeigu minkštus – didesnius.
  5. Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad kūčiukai vienas su kitu nesiliestų ir palikite pastovėti 10 minučių.
  6. Kepkite iki 160 – 170 laipsnų įkaitintoje orkaitėje vidurinėje lentynoje apie 12 minučių arba kol gražiai paruduos.
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?
Įdomu

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą
Įdomu

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Daržovės
Gyvenimas

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09
Neringa įamžinta pašto ženkle
Įdomu

Neringa įamžinta pašto ženkle

2025-06-06
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus
Įdomu

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

2025-05-17
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas
Įdomu

Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas

2025-05-15

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?
Aktualijos

Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

2025-01-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

„Scanoramos vasara“ kviečia į nemokamus filmus Palangoje

2025-07-01
Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

Klaipėdos rajono savivaldybės pastato atnaujinimas

2025-07-01
Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

2025-07-01
Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

Pradedamas įgyvendinti projektas „Rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas Telšių regione“

2025-07-01
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30
Tauragės apskr. antradienio įvykiai

Skaudus nuostolis Neringos verslui: sukčiai iš banko sąskaitos pasisavino beveik 15 tūkst. eurų

2025-06-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

2025-07-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.