Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 1 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Paulius Liškauskas
2016-02-08
Akmenė, Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Įdomupaskaityti

Ūkininkai Lietuvoje pirmą kartą surengė „Traktorių dakaro“ lenktynes

2025-06-25
Atnaujintas Ventos skate parkas

Atnaujintas Ventos skate parkas

2025-06-25

Blynai. Vien nuo šio žodžio paminėjimo daugeliui žmonių sužimba akys. Šis patiekalas yra komfortiško maisto sinonimas, nesvarbu ar juos valgysite jaukiai ryte įsispyrę į šlepetes, ar mėgausitės jais vakarieniaudami su klegančiais draugais. Blynai vis tiek išliks universaliausiu maistu, užtikrinančiu gerą savijautą.

Seniai niekam ne paslaptis, kad blynai – vienas populiariausių valgių Europoje, kurio istorija siekia Neolito (dar kitaip vadinamo naujojo akmens amžiaus) laikus, kada žmonės pradėjo sąmoningai auginti kviečius. Juos nukuldavo, sutrindavo akmenimis į miltus, tada įkuldavo laukinio paukščio kiaušinį, įpildavo šiek tiek ožkų pieno, užmaišydavo tešlą ir kepdavo ją ant įkaitinto akmens. Šiandien nerastume tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto arba įdomios istorijos apie šį patiekalą.

Blynai visame pasaulyje kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, gali būti saldūs arba pikantiški, pagardinti įvairiais padažais ar pagardais. Tad, kokia šio amžiais populiarumo neprarandančio patiekalo paslaptis? Atsakymo toli ieškoti nereikia. Nors blynų ingredientai įvairiose pasaulio šalyse skiriasi, tačiau pagrindą sudaro krakmolinga tešla, kuri turi būti pilama ant įkaitinto lygaus pagrindo. Tiksliai nėra aišku, prieš kiek tūkstančių metų blynai tapo vienu iš pagrindinių patiekalų mūsų racione, tačiau lietiniai aprašyti net Biblijos Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.

1540 m. rastas pirmasis blynų, tiksliau lietinių, receptas, kuris buvo užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje „Livre fort excellent de cuysine“. O štai pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588 m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje „The good Huswifes Handmaide for the Kitchin“. Maisto ekspertai dėl to kartais pajuokauja sakydami, kad patys geriausi blynai pasaulyje yra prancūziškų ir britiškų blynų hibridai.

Blynų istorija iš tiesų įdomi, bėgant metams daugėjo ne tik kulinarinių knygų, tačiau ir užrašytų bei spausdintų įvairiausių receptų. Ir visai nesvarbu, ar šis patiekalas tarnavo kaip gatvės maistas, ar buvo iškilmingai patiekiamas šventinių pietų metu, svarbiausia, kad žmonės, suvalgę blynų, nuo stalo pakildavo šypsodamiesi ir patenkinti.

Šiek tiek daugiau sužinojus apie blynus, tampa aišku, kad per visą žmonijos istoriją, o svarbiausia – įvairiose kultūrose, blynai aiškiai turi tam tikrą vaidmenį. Štai kodėl tiek daug žmonių šitaip mėgsta šį patiekalą.

Pateikiame ir Jums keletą blynų receptų, kad galėtumėte iš naujo ir iš naujo atrasti patiekalą, kurį Neolito laikotarpiu pradėjo kepti žmonijos protėviai.

Lietiniai su šilauogėmis:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio lietiniams, 800-900 ml vandens. Įdarui: varškė, cukrus, bananai. Papuošti: karštas šokoladas, šilauogės.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams supilkite 800-900 ml vandens ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Iškeptus blynus įdarykite trinta varške su cukrumi, bananais ar kitu Jūsų mėgstamu įdaru. Puoškite karštu šokoladu ir šilauogėmis ar kitais mėgstamais pagardais.

Romantiški blynai:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 370-450 ml vandens ar pieno, maistiniai dažai. Papuošti: grietinėlė, pabarstukai ar kiti Jūsų mėgstami pagardai.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams blynams įpilkite 370-450 ml vandens arba pieno ir norimos spalvos maistinių dažų (pilkite tiek, kad maišant gautumėte norimo ryškumo tešlą). Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Romantiškuosius blynus patiekite sudėliotus vieną ant kito ir pagardintus grietinėle, pabarstukais, uogomis ar kitais mėgstamais pagardais.

Blyneliai su daržovėmis:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  miltų, 50 g cukinijos, 50 g morkų, 1 stiklinė vandens, 2 a.š. druskos ir 2 a.š cukraus. Padažui: grietinė ir įvairios žolelės.

Paruošimo būdas: „Ekstra“ miltus sumaišykite su druska ir cukrumi, supilkite vandenį ir maišykite kol gausite vientisą tešlą. Į tešlą sutarkuokite morką ir cukiniją (ar kitas Jūsų mėgstamas daržoves), viską išmaišykite  ir palikite 5 min pastovėti. Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Padažui puikiai tinka grietinės ir žolelių derinys.

Marokietiški blyneliai:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  manų, 150 g „Kauno Grūdų“ specializuotų miltų blynams, 1 a.š kepimo miltelių, 2 a.š. sausų mielių, 1 a.š. cukraus, 1 a.š. druskos, 3 stiklinės vandens. Padažui: 100 g medaus, 30 g sviesto.

Paruošimo būdas: mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite trupučiu šilto vandens. Palaikykite 5-10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi. „Ekstra“ manus sumaišykite su specializuotais miltais blynams, kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite aktyvuotas mieles ir tris stiklines šilto vandens. Viską išmaišykite ir uždengę palikite 30 min., kad tešla šiek tiek pakiltų. Po to, tešlą išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje pateptoje aliejumi. Kepkite tik iš vienos pusės. Marokietiški blyneliai puikiai tinka su lydyto medaus ir sviesto padažu.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei
Įdomu

Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

2025-06-25
Traukinys piqsels.com
Akmenė

Savaitei bus uždaroma kelio Šiauliai–Gruzdžiai atkarpa

2025-06-20
Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20
Apleistų pastatų savininkam bus skiriamas maksimalus mokestis
Akmenė

Apleistų pastatų savininkam bus skiriamas maksimalus mokestis

2025-06-18
Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?
Įdomu

Ne tik duobės: ką vasarą dirba kelininkai?

2025-06-18
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą
Įdomu

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Daržovės
Gyvenimas

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09
Neringa įamžinta pašto ženkle
Įdomu

Neringa įamžinta pašto ženkle

2025-06-06
Vyrai iš Naujosios Akmenės bus teisiami dėl smurto ir turto prievartavimo
Akmenė

Vyrai iš Naujosios Akmenės bus teisiami dėl smurto ir turto prievartavimo

2025-06-04
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje
Aplinka

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29
Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja
Kelmė

Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

2025-06-20

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

Šiauliai kviečia švęsti liepos 6-ąją – valstybės ir tautiškos giesmės dieną

2025-07-01
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30
Tauragės apskr. antradienio įvykiai

Skaudus nuostolis Neringos verslui: sukčiai iš banko sąskaitos pasisavino beveik 15 tūkst. eurų

2025-06-30
Baigtas Biržos tilto remontas

Baigtas Biržos tilto remontas

2025-06-30
Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

2025-06-30
Jurbarkiečiai išsaugojo dar vieną puolėją kitam sezonui

Jurbarkiečiai išsaugojo dar vieną puolėją kitam sezonui

2025-06-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

Kaip neapsigauti ir atskirti dirbtinio intelekto sugeneruotus video?

2025-07-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.