Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 27 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žinios » Akmenė » Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Blynai – komfortiško maisto sinonimas

Paulius Liškauskas
2016-02-08
Akmenė, Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Įdomupaskaityti

Šaulių priesaika

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Vaikai

Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia į jautrų susitikimą

2025-11-25

Blynai. Vien nuo šio žodžio paminėjimo daugeliui žmonių sužimba akys. Šis patiekalas yra komfortiško maisto sinonimas, nesvarbu ar juos valgysite jaukiai ryte įsispyrę į šlepetes, ar mėgausitės jais vakarieniaudami su klegančiais draugais. Blynai vis tiek išliks universaliausiu maistu, užtikrinančiu gerą savijautą.

Seniai niekam ne paslaptis, kad blynai – vienas populiariausių valgių Europoje, kurio istorija siekia Neolito (dar kitaip vadinamo naujojo akmens amžiaus) laikus, kada žmonės pradėjo sąmoningai auginti kviečius. Juos nukuldavo, sutrindavo akmenimis į miltus, tada įkuldavo laukinio paukščio kiaušinį, įpildavo šiek tiek ožkų pieno, užmaišydavo tešlą ir kepdavo ją ant įkaitinto akmens. Šiandien nerastume tautos, kuri neturėtų savito blynų recepto arba įdomios istorijos apie šį patiekalą.

Blynai visame pasaulyje kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, gali būti saldūs arba pikantiški, pagardinti įvairiais padažais ar pagardais. Tad, kokia šio amžiais populiarumo neprarandančio patiekalo paslaptis? Atsakymo toli ieškoti nereikia. Nors blynų ingredientai įvairiose pasaulio šalyse skiriasi, tačiau pagrindą sudaro krakmolinga tešla, kuri turi būti pilama ant įkaitinto lygaus pagrindo. Tiksliai nėra aišku, prieš kiek tūkstančių metų blynai tapo vienu iš pagrindinių patiekalų mūsų racione, tačiau lietiniai aprašyti net Biblijos Senajame Testamente bei senovės romėnų ir graikų rankraščiuose.

1540 m. rastas pirmasis blynų, tiksliau lietinių, receptas, kuris buvo užrašytas prancūzų kulinarijos knygoje „Livre fort excellent de cuysine“. O štai pirmasis angliškų blynų receptas atspausdintas 1588 m. geroms šeimininkėms skirtoje knygoje „The good Huswifes Handmaide for the Kitchin“. Maisto ekspertai dėl to kartais pajuokauja sakydami, kad patys geriausi blynai pasaulyje yra prancūziškų ir britiškų blynų hibridai.

Blynų istorija iš tiesų įdomi, bėgant metams daugėjo ne tik kulinarinių knygų, tačiau ir užrašytų bei spausdintų įvairiausių receptų. Ir visai nesvarbu, ar šis patiekalas tarnavo kaip gatvės maistas, ar buvo iškilmingai patiekiamas šventinių pietų metu, svarbiausia, kad žmonės, suvalgę blynų, nuo stalo pakildavo šypsodamiesi ir patenkinti.

Šiek tiek daugiau sužinojus apie blynus, tampa aišku, kad per visą žmonijos istoriją, o svarbiausia – įvairiose kultūrose, blynai aiškiai turi tam tikrą vaidmenį. Štai kodėl tiek daug žmonių šitaip mėgsta šį patiekalą.

Pateikiame ir Jums keletą blynų receptų, kad galėtumėte iš naujo ir iš naujo atrasti patiekalą, kurį Neolito laikotarpiu pradėjo kepti žmonijos protėviai.

Lietiniai su šilauogėmis:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio lietiniams, 800-900 ml vandens. Įdarui: varškė, cukrus, bananai. Papuošti: karštas šokoladas, šilauogės.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams supilkite 800-900 ml vandens ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių. Iškeptus blynus įdarykite trinta varške su cukrumi, bananais ar kitu Jūsų mėgstamu įdaru. Puoškite karštu šokoladu ir šilauogėmis ar kitais mėgstamais pagardais.

Romantiški blynai:

Ingredientai: 1 pakelis (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 370-450 ml vandens ar pieno, maistiniai dažai. Papuošti: grietinėlė, pabarstukai ar kiti Jūsų mėgstami pagardai.

Paruošimo būdas:  į miltinį mišinį lietiniams blynams įpilkite 370-450 ml vandens arba pieno ir norimos spalvos maistinių dažų (pilkite tiek, kad maišant gautumėte norimo ryškumo tešlą). Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Romantiškuosius blynus patiekite sudėliotus vieną ant kito ir pagardintus grietinėle, pabarstukais, uogomis ar kitais mėgstamais pagardais.

Blyneliai su daržovėmis:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  miltų, 50 g cukinijos, 50 g morkų, 1 stiklinė vandens, 2 a.š. druskos ir 2 a.š cukraus. Padažui: grietinė ir įvairios žolelės.

Paruošimo būdas: „Ekstra“ miltus sumaišykite su druska ir cukrumi, supilkite vandenį ir maišykite kol gausite vientisą tešlą. Į tešlą sutarkuokite morką ir cukiniją (ar kitas Jūsų mėgstamas daržoves), viską išmaišykite  ir palikite 5 min pastovėti. Kepkite įkaitintoje aliejumi pateptoje keptuvėje iš abiejų pusių. Padažui puikiai tinka grietinės ir žolelių derinys.

Marokietiški blyneliai:

Ingredientai: 300 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“  manų, 150 g „Kauno Grūdų“ specializuotų miltų blynams, 1 a.š kepimo miltelių, 2 a.š. sausų mielių, 1 a.š. cukraus, 1 a.š. druskos, 3 stiklinės vandens. Padažui: 100 g medaus, 30 g sviesto.

Paruošimo būdas: mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite trupučiu šilto vandens. Palaikykite 5-10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi. „Ekstra“ manus sumaišykite su specializuotais miltais blynams, kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite aktyvuotas mieles ir tris stiklines šilto vandens. Viską išmaišykite ir uždengę palikite 30 min., kad tešla šiek tiek pakiltų. Po to, tešlą išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje pateptoje aliejumi. Kepkite tik iš vienos pusės. Marokietiški blyneliai puikiai tinka su lydyto medaus ir sviesto padažu.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“
Įdomu

Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“

2025-11-25
Išskirtinė galimybė apsilankyti „Šilutės balduose“
Įdomu

Išskirtinė galimybė apsilankyti „Šilutės balduose“

2025-11-24
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome
Įdomu

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais
Gyvenimas

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“
Įdomu

Šiauliuose vyks antrosios „Šventinių daiktų mainytuvės“

2025-11-18
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę
Aktualijos

Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę

2025-11-18
Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere
Įdomu

Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

2025-11-15
Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje
Įdomu

Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje

2025-11-14
Stresas
Gyvenimas

Imunitetas ir stresas – kaip išlaikyti vidinį balansą?

2025-11-10
Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas
Įdomu

Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas

2025-11-10

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Laisvalaikis

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

2025-11-27
Mažeikiuose – žinomi krepšininkai, projekto „Diena su legenda“ dalyviai

Mažeikiuose – žinomi krepšininkai, projekto „Diena su legenda“ dalyviai

2025-11-27
Mokestis už sunkiasvorių transporto priemonių važiavimą Klaipėdoje bus renkamas į savivaldybės biudžetą

Mokestis už sunkiasvorių transporto priemonių važiavimą Klaipėdoje bus renkamas į savivaldybės biudžetą

2025-11-27
Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija

Šilalės rajono savivaldybėje vyko susitikimas su Bransko miesto (Lenkija) delegacija

2025-11-27
Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

Šilalės rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

2025-11-27
Pinigai

Nekilnojamojo turto savininkai mokestį sumokėti turi iki gruodžio 15 d.

2025-11-27

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Platelių Žaliosios gatvės remontas baigtas

Platelių Žaliosios gatvės remontas baigtas

2025-11-27
Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

2025-11-27
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.