Šiltesniais savaitgaliais nosį vis dažniau pakutena čirškinamų mėsos kepsnių aromatai, tačiau siekiant maitintis kuo sveikatai palankiau, svarbu nepamiršti ir daržovių. „Rimi Lietuva“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad grilinti galima kokias tik norime daržoves – tiek šviežias, tiek pamarinuotas. Specialistai rekomenduoja kasdien jų suvartoti bent 500 gramų, tad svarbu daržoves rinktis kuo spalvingesnes ir skirtingesnes.
Grilindami daržoves nepersistenkite
Kepant daržoves ant grilio, V. Nadzeika siūlo neužgožti natūralaus jų skonio – užteks lengvai jas aptepti alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinti prieskoniais.
„Atkreipkite dėmesį, kad būtų užtektinai kaitros, bet daržovės neskrustų ant atviros ugnies. Keptos daržovės yra ne tik puikus garnyras, bet ir atskiras patiekalas, tinkantis tiek vegetarams, tiek visavalgiams. Grilinti galima net kopūstų lapus, kuriuos pakepintus bus galima panaudoti net kaip lėkštutę arba suvynioti mėsos gabaliuką vietoj lavašo. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais“, – pataria specialistas.
Jis priduria, kad iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galima tai padaryti kepant ir šlakstant jas pasirinktu marinatu. Rezultatas nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato.
„Jeigu daržoves kepate ant grotelių, svarbu, kad jos būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės neprilips. Jei turite uždaromą grilį, rekomenduočiau pabandyti kepti žiedinio kopūsto galvą. Prieš tai ją reikėtų 4-5 minutes apvirti pasūdytame vandenyje ir kepti ant grotelių, patiesus foliją, patepant norimu padažu, apie 15-20 minučių. O pradedantiems grilio entuziastams patariu kuo daugiau eksperimentuoti. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – įsitikinęs V. Nadzeika.

Šviežio kopūsto salotos su obuoliu ir krapais
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 1 raudonojo svogūno;
- 1 šaukšto stambiagrūdžių saldžiųjų garstyčių;
- 2 šaukštų baltojo vyno acto;
- 4 šaukštų rapsų aliejaus;
- 1 vnt. obuolio;
- 3 šaukštų sviesto;
- 1 didelio kopūsto;
- pipirų, druskos, krapų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.
- Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Nulupkite obuolį sūrio peiliu, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite jas padažu.
- Ištirpinkite sviestą. Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puseles ant grotelių, iškeptas patiekite su padažu.
Korėjietiškos agurkų salotos

RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 500 g agurkų;
- 1 šaukštelio druskos;
- 1 ryšulėlio laiškinių česnakų;
- 1 vnt. svogūno;
- 1 šaukštelio imbiero šaknies;
- 1 šaukšto šviesaus sojų padažo;
- 2 šaukštų sezamo aliejaus;
- 1 šaukšto vyno acto;
- 5 šaukštų „Sriracha” padažo;
- 2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų.
Kaip gaminti:
- Agurkus supjaustykite griežinėliais ir pabarstykite druska. Palaikykite 5-10 minučių.
- Supjaustykite svogūnus ir laiškinius česnakus.
- Sumaišykite visus padažo ingredientus.
- Nupilkite ant agurkų susidariusias sultis.
- Į agurkus supilkite padažą, sudėkite svogūnus ir laiškinį česnaką.
- Išmaišykite ir mėgaukitės!
Skanaus!