Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 21 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Paulius Liškauskas
2025-10-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Granatai / Freepik

Granatai / Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Ruduo Lietuvoje atneša ne tik spalvų paletę gamtoje, bet ir vaisių gausą parduotuvių lentynose. Vienas iš ryškiausių rudens simbolių – granatas. Šis vaisius gali ir papuošti patiekalus, ir nustebinti savo nauda sveikatai bei universalumu virtuvėje.

Granatų panaudojimo būdai, kurie leis sutaupyti: nuo autentiško padažo iki uogienių. Verta įsigyti granatų už mažą kainą, nes panaudojimo būdų, kurie leis sutaupyti ateityje – nestinga. Granatų sezonas – tai ne tik galimybė pasimėgauti šviežiais vaisiais, kai ypač atsiskleidžia jų skoninės savybės, bet ir proga pasiruošti žiemai. Šiuo laikotarpiu granatai prieinami už patrauklią kainą, todėl verta apgalvoti tiek apie jų pasirinkimą kasdieniam vartojimui, tiek apie granatų paruošimą ateičiai, pavyzdžiui, padažų ruošimą ir jų užšaldymą ar uogienės virimą.

Naudinga sveikatai ir pravartu virtuvėje

Granatai laikomi vienu iš galingiausių antioksidantų šaltinių. Juose gausu vitamino C, K, folio rūgšties ir skaidulų. Reguliarus granatų vartojimas gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką, stiprinti imunitetą ir net gerinti atmintį. Be to, granatai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl ypač vertinami šaltuoju metų laiku, kai organizmui reikia papildomos apsaugos.

Granatų sėklos – tai ne tik estetiškas, bet ir skonio akcentas. Jos puikiai dera su feta sūriu, rukola, kepta vištiena ar net troškintomis daržovėmis. Artimųjų Rytų virtuvėje granatai naudojami padažuose, pavyzdžiui, narsharab – tirštame, saldžiarūgščiame granatų sirupe, kuris puikiai tinka prie mėsos. Desertuose granatų sėklos taip pat randa savo vietą – pabarstytos ant jogurto, ledų ar pyrago, jos suteikia gaivumo ir tekstūros.

Kaip išsaugoti granatus ilgesniam laikui?

Jei granatų nusipirkote daugiau – tai puiki proga pasiruošti žiemai. Granatų sėklas galima užšaldyti: paskleiskite jas ant kepimo popieriaus, užšaldykite, o vėliau sudėkite į sandarų indą. Tokiu būdu jos išsilaiko iki metų ir puikiai tinka glotnučiams, salotoms ar desertams. Taip pat galima išspausti granatų sultis ir užšaldyti porcijomis – jos pravers tiek gėrimams, tiek padažams. O jei norima kažko ypatingo – virkite granatų padažą, kuris išsilaiko šaldytuve kelias savaites ir tampa puikiu priedu prie įvairių patiekalų.

Granatų padažo (narsharab) receptas

Dalijamasi paprastu ir autentišku granatų padažo receptu, kurį galima pasigaminti namuose ir naudoti prie mėsos, daržovių ar salotų.

Reikės:

  • 4–5 didelų granatų
  • 1 šaukšto cukraus (nebūtina – priklauso nuo granatų rūgštumo)
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Granatus perpjaukite ir išspauskite sultis – galima naudoti citrusinių vaisių spaudyklę arba tiesiog rankomis, per sietelį. Jei turima sulčiaspaudė – dar geriau. Sultis supilkite į puodą.
  2. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės virti. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite lėtai, kol sultys sumažės maždaug per pusę – tai gali užtrukti apie 45–60 min.
  3. Į verdančias sultis įberkite žiupsnelį druskos. Jei granatai labai rūgštūs – įdėkite šaukštą cukraus.
  4. Maišykite, kol padažas sutirštės iki sirupo konsistencijos.
  5. Atvėsinkite ir supilkite į stiklainį. Laikykite šaldytuve – padažas išsilaiko iki kelių savaičių.
  6. Jei norima ilgesnio galiojimo – padažą galima užšaldyti porcijomis.

Granatų uogienės receptas

Įdomupaskaityti

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07

Granatų uogienė puikiai tinka prie sūrių, skrebučių, blynų ar net kaip priedas prie mėsos patiekalų. Ji turi subtilų saldžiarūgštį skonį ir išskirtinę spalvą.

Reikės:

  • 1 kg granatų sėklų (iš maždaug 6–8 granatų)
  • 500 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)
  • 1 citrinos sulčių
  • 1/2 stiklinės vandens (nebūtina, jei sėklos labai sultingos)

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite granatų sėklas: išlukštenkite granatus ir sėklas sudėkite į puodą. Jei norima švelnesnės tekstūros, galima dalį sėklų sutrinti ar pertrinti per sietelį, kad gautumėte daugiau sulčių.
  2. Į puodą su sėklomis įpilkite vandens (jei reikia), suberkite cukrų ir išspauskite citrinos sultis.
  3. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, o masė pradės virti.
  4. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 30–40 minučių, kol uogienė sutirštės. Retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų.
  5. Norint patikrinti, ar uogienė paruošta, užlašinkite šiek tiek ant šalto lėkštės paviršiaus – jei lašas neplinta, uogienė tinkama.
  6. Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite ir apverskite dangteliu žemyn, kad užsivakuumuotų. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29

Skaitomiausia

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą
Aplinka

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Laukai
Naujienos

Pradėtos mokėti avansinės išmokos, susijusios su plotu ir ūkiniais gyvūnais

2025-10-17
Pinigai
Kriminalai

Pareikšti įtarimai Akmenės rajono Seimo nariui Tomui Martinaičiui

2025-10-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

2025-10-21
Šeima

Jūsų stiprybė – tapti vaiko globėjais ar įtėviais

2025-10-21
Skirtas  finansavimas Telšių miesto Oskaro Goeldnerio skvero sutvarkymui

Priimamos paraiškos dėl medžiojamų gyvūnų daromos žalos prevencinių priemonių finansavimo

2025-10-20
Pradeda veikti Baltijos kultūros centrų tinklas

Pradeda veikti Baltijos kultūros centrų tinklas

2025-10-20
Puoselėkime senuosius lietuviškus papročius, būkime kritiški  Helovino renginiams

Puoselėkime senuosius lietuviškus papročius, būkime kritiški Helovino renginiams

2025-10-19
Jurbarkiečių klaidos varžybose prieš Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Jurbarkiečių klaidos varžybose prieš Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

2025-10-19

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

Kelmės ligoninėje – naujos galimybės pacientų reabilitacijai

2025-10-21
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.