Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 27 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žinios » Akmenė » Gydytoja dietologė: netiesa, kad konservuotose daržovėse nėra vitaminų

Gydytoja dietologė: netiesa, kad konservuotose daržovėse nėra vitaminų

Paulius Liškauskas
2016-09-19
Akmenė, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Šiuo metu turguose gausu Lietuvos ūkininkų užaugintų rudens gėrybių, tačiau prisivalgyti jų „už visus metus“ nepavyks. Viena iš išeičių – daržovių vaisių ir uogų konservavimas. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė sako, kad ir konservuoti produktai gali būti neblogu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltiniu.

Pasak jos, nemaža dalis žmonių yra įsitikinę, kad konservuotos daržovės nebeturi jokios vertės – yra praradusios visus vitaminus ir kitas naudingas medžiagas.

„Tai netiesa. Pavyzdžiui vitamino C konservuotuose produktuose dėl terminio apdorojimo sumažėja 2 kartus, tačiau vis tiek lieka. Tuo tarpu morkų ir pomidorų nauda po kaitinimo tik padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina termiškai apdorotus, todėl minėtos daržovės naudingesnės konservuotos nei šviežios.

Mineralų – magnio, kalcio ir kitų – kiekis ir kokybė nuo kaitinimo nepriklauso. Be to, ypač sveikatai naudingos skaidulos minėtuose produktuose taip pat išlieka“, – vardijo Dietoterpijos centro vadovė, gydytoja dietologė L. Romeraitė–Kuklierienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad produktų vertę mažina konservavimui naudojami priedai: didelis druskos ar cukraus kiekis, actas. Kartais šių priedų potenciali žala gali nustelbti pačių produktų naudą, todėl minėtų priedų konservuojant reikėtų naudoti kuo saikingiau. Beje, actas gali dirginti virškinimo traktą, todėl acto nevertėtų naudoti konservavimui sergant bet kuria virškinamojo trakto liga (rėmeniu, gastritu, opalige, pankreatitu ir kitais).

Gydytoja dietologė pastebi, kad rudenį lietuviškų gėrybių pasirinkimas tikrai gausus.

„Morkos, burokėliai, kopūstai, ropės, moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, ankštiniai, svogūnai, česnakai, vaisiai: obuoliai, kriaušės, slyvos, svarainiai. Tai puikus vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų šaltinis“, – pabrėžia L. Romeraitė–Kuklierienė.

Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad dabar gausiausia pasiūla šviežio derliaus obuolių, kriaušių, slyvų svarainių. Tuo tarpu ūkininkų auginti agurkai, pomidorai – jau pabaigon, tad dar nepasiruošę jų atsargų žiemai turėtų paskubėti. Jau yra ir kopūstų, morkų ar burokėlių, bet jų bumas bus truputį vėliau.

„Kaip vitamino šaltinį ir naudingus vaisius žmonės labai vertina lietuviškus svarainius ir labai jų ieško. Kaip tik dabar jau pradėjome jais prekiauti“, – pastebėjo kalbinti Centrinio Kauno turgaus prekybininkai.

Įdomupaskaityti

Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

2025-12-23
Dovanos iš Akmenės rajono keliauja į Ukrainą

Dovanos iš Akmenės rajono keliauja į Ukrainą

2025-12-22

Beje, konservuoti žiemai – nebūtinai reiškia marinuoti ar kaitinti kemšant viską į stiklainius. Nemažą dalį rudens gėrybių galima ir šaldyti arba rauginti.

„Manoma, kad šaldymas priklauso sveikiausiems produktų išsaugojimo metodams. Užšaldytuose produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei konservuojant. Be to, į juos nededamas cukrus, druska ir kiti kenksmingi priedai“, – akcentuoja pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad rauginimas taip pat labai geras konservavimo būdas, todėl nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui.

„Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija.Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės“, – pataria Dietoterapijos centro vadovė.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai
Įdomu

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Akmenėje pirmąkart pasidalyta Betliejaus taikos ugnimi
Akmenė

Akmenėje pirmąkart pasidalyta Betliejaus taikos ugnimi

2025-12-20
Savivaldybės meras dalyvavo bitininkų šventėje
Įdomu

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės
Įdomu

Kelionės ne dėl nuotraukų, o dėl patirčių: keičiasi lietuvių kelionių vertybės

2025-12-19
Žaidimų kūrėjų festivalis „LT Game Jam 2026“ kviečia prisijungti
Įdomu

Žaidimų kūrėjų festivalis „LT Game Jam 2026“ kviečia prisijungti

2025-12-18
Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, galite tai patirti
Įdomu

Prabangūs Naujieji metai Dubajuje, galite tai patirti

2025-12-16
2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas
Įdomu

2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas

2025-12-15
Akmenės rajone duris atvėrė dar viena biblioteka
Akmenė

Akmenės rajone duris atvėrė dar viena biblioteka

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą
Įdomu

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“
Įdomu

Radijo stotyje „Mažeikių aidas“ – pirmasis atviras pokalbis

2025-12-10

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis
Investicijos

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje
Kriminalai

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

2025-12-24
Augaliniai narkotikai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-23
Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

2025-12-23
Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

2025-12-23
Mažeikių rajono vandens telkiniuose – įvairių rūšių žuvų papildymas

Mažeikių rajono vandens telkiniuose – įvairių rūšių žuvų papildymas

2025-12-23
Nuo 2026 m. sausio 1 d. įsigalioja privalomas klientų aptarnavimas lietuvių kalba

Nuo 2026 m. sausio 1 d. įsigalioja privalomas klientų aptarnavimas lietuvių kalba

2025-12-23

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.