Kritulių šią vasarą tikrai nestinga, bet tai nereiškia, kad turime atisakyti gerų grilio ar barbekiu patiekalų. Tiek namie, tiek kieme lengvai paruošiamas maistas prastus orus pavers tik formalumu, įsitikinęs gera nuotaika ir skaniomis idėjomis instagrame žavintis Andrius Šimulynas (@andriushim). Puikus to įrodymas – „Iki“ ambasadoriaus receptas sočiam ir nebrangiam kubietiškam sumuštiniui su plėšyta kiauliena, kuris užkariavęs gurmanų širdis.
Ir socialinius tinklus užplūstančios nuotraukos iš grilio vakarėlių, ir vis nosį kutenantis šašlykų kvapas kiekviename rajone, ir pardavimų statistika rodo – maisto ruošimas kepsninėje lietuviams yra viena mėgstamiausių vasaros pramogų, sako Gintarė Kitovė.
„Nors šašlykai vis dar populiariausias pasirinkimas, tačiau lietuviai išties mėgsta kokybišką įvairovę ir jau seniai grilina ne tik juos – perka ir čirškina dešreles, šonkauliukus, vištienos blauzdeles ir sparnelius, vis labiau mėgsta žuvį, jūros gėrybes. Gyventojai aktyviai seka ir pasaulines madas – jau kelerius metus plėšyta kiauliena mėgaujasi augančiu populiarumu. Ją galima patiems pasiruošti namuose iš šviežios kiaulienos mentės – tereikės prieskonių ir kantrybės. Bet jau yra ir variantų, kurie sutaupys daug laiko – žmonės mielai perka ne tik jau marinuotus griliui paruoštus gaminius, bet ir plėšytą kiaulieną, kurią belieka pašildyti. Ji taps nuostabiu priedu į mėsainius, sumuštinius, suktinukus, netgi salotas“, – sako G. Kitovė.
Kaip grilio patiekalų paruošti keptuvėje ar orkaitėje?
Grilio patiekalų lietuviai neatsisako net ir orams apniukus – vasara yra metas, kai norisi kuo dažniau gaminti gamtoje. Tačiau ne kiekvienas turi grilį ar vietos jam pastatyti, o gal lietus paprasčiausiai įkyrėjo tiek, kad nesinori stovėti prie kepsninės.
Šefė Jolita Tamoševičienė pabrėžia: „Meilė ir džiaugsmas ruošiant maistą yra svarbesni už įrangą, ir tą grilio magiją iš dalies galima atkartoti ir namų virtuvėje. Kelios gudrybės padės net ir nekišant nosies į apniukusį lauką pasimėgauti gardžiais grilio patiekalais“.
Naudokite prieskonius kaip griliui. Naudokite įprastą marinatą, lyg maistą ruoštumėtės kepti grilyje. Pažįstami skoniai tik sustiprins kepsninėje ruošto maisto įspūdį. „Žarijos suteikia mėsai ar daržovėms šiek tiek dūminį aromatą – tad įdėkite į marinatą rūkytos paprikos, kuri įpūs panašaus charakterio bruožų. Grilio skonį galima sustiprinti ir į marinatą įdedant nedidelį kiekį kavos. Taip pat barbekiu padažas iškart privers užmiršti, jog esate ne lauke“, – pataria J. Tamoševičienė.
Pasirinkite tinkamą keptuvę. Jeigu gaminate ant viryklės, verta vietoj įprastos naudoti grilio keptuvę su grioveliais. Jie ne tik suteiks patiekalams būdingas kepimo žymes, bet ir leis nutekėti pertekliniams riebalams. „Iki“ kulinarijos šefė primena, kad prieš pradėdami kepti, turite įkaitinti keptuvę. Ji turi būti pakankamai karšta prieš dedant mėsą ar daržoves, kad sultys greitai „užsidarytų“ maisto viduje.
Orkaitėje pasirinkite tinkamą režimą. Jeigu yra grilio funkcija – rinkitės ją ir nustatykite atitinkamą, pakankamai aukštą temperatūrą pagal tai, ką kepate. Jeigu grilio funkcijos nėra, įjunkite oro cirkuliaciją ir aukštą temperatūrą. Esant aukštesnei temperatūrai, mėsa bus minkšta ir apskrudusi, o daržovės bus gerai iškepusios ir skanios, bet nepraras savo formos ir tekstūros. Tačiau, jei mėsos gabalėliai yra gana dideli, galite šiek tiek sumažinti temperatūrą ir nustatyti ilgesnį kepimo laiką. Svarbu maistą dėti tik į gerai įkaitusią orkaitę ir verta periodiškai patikrinti bei bent kartą per kepimo laiką jį apversti.
Naudokite groteles. Norint, kad maistas orkaitėje kuo labiau prilygtų ruoštam tradiciniame grilyje, jeigu įmanoma – dėkite jį ant grotelių. Tai leis orui cirkuliuoti aplink kepamą maistą, jis bus tolygiai iškeptas iš visų pusių. Tik po apačia pataria padėti skardą, į kurią nutekėtų riebalai – taip išvengsite netvarkos orkaitėje ir reikės mažiau plušti valant.
Venkite orkaitės darinėjimo. Atminkite, kad sėkmingas kepimas priklauso nuo pastovios, aukštos temperatūros. Todėl būkite atsargūs ir per dažnai neatidarykite orkaitės – tai gali greitai sumažinti kaitrą, reikalingą sėkmingam kepimui. Geriausia ją atidaryti tik kartą ar du, kai būsite pasiruošę maistą apversti. „Beje, mėsą geriau apverskite replėmis, o ne šakute. Tai padės išvengti sulčių ištekėjimo – mėsa išliks sultinga ir minkšta“, – atskleidžia mažą gudrybę.
Kubietiškas sumuštinis – JAV šlovinama klasika
Kiekvienas nuo vaikystės mokame sutepti sumuštinį, tačiau sumuštinis sumuštiniui nelygu. Kiekvienoje diskusijoje apie patį skaniausią, negali nebūti nepaminėtas kubietiškasis.
„Kubietiškas sumuštinis – tai kulinarinis šedevras, gimęs imigrantų iš Kubos bendruomenėse JAV, kuris sujungia tikrą Karibų jūros saulės šilumą su amerikietišku praktiškumu. Ingredientai visiškai paprasti, tad jį nėra sunku atkartoti namuose. Traški duonos pluta kontrastuoja su sultinga, minkšta mėsa, rūgštus agurkėlių akcentas puikiai išryškina kumpį, garstyčios suteikia pikantiškumo, o sūris viską sujungia į tikrą palaimą burnoje. Kiekvienas kąsnis atskleidžia tobulą tekstūrų ir skonių derinį – lyg būtų sukurtas aukščiausios klasės trenerio“, – žada „Iki“ ambasadorius A. Šimulynas.
Majamio ir Tampos miestų gatvės kvepėjo šiais aromatingais sumuštiniais jau nuo XX amžiaus pradžios, o šiandien jie tapę tikru Floridos kulinarijos simboliu, kurį pamėgo visa Amerika ir jo legenda išplito į kitas šalis. Dalelę jos sukurkite patys, kviečia A. Šimulynas ir dalijasi receptu.
Reikės:
- plėšytos kiaulienos,
- minkštesnės bagetės ar fokačijos duonos,
- garstyčių,
- marinuotų agurkų,
- virto kiaulienos kumpio,
- sviesto,
- gerai tirpstančio olandiško sūrio (pvz., Gouda, Edam).
Gaminame:
- Paruošiame kiaulieną – ištraukiame iš pakuotės, sudedame ant skardos su kepimo popieriumi ir kepame orkaitėje apie 25 minutes 180 C temperatūroje. Ištraukus išmaišome su pakuotėje pridėtu padažu ir kepame dar 5 minutes – paliekame šiltai. Arba – patys plėšytos kiaulienos pasiruošiame iš šviežios kiaulienos mentės.
- Perpjauname duonelę išilgai, apkepame ant sviesto keptuvėje.
- Ant abiejų pusių gausiai tepame garstyčių. Ant vienos pusės dedame išilgai pjaustytus agurkėlius ir sluoksnį kumpio. Ant kitos – kiaulienos sluoksnį ir kelis lapelius sūrio. Suglaudžiame abi puses ir išorę aptepame sviestu.
- Dedame į „panini“ sumuštinių keptuvę. Jeigu neturite – paprastą keptuvę įkaitiname iki vidutinės kaitros, dedame sumuštinį ir gerai spaudžiame iš viršaus su kita keptuve (idealu – įkaitinta orkaitėje) ir kepame iki kol apskrus ir sūris ištirps. Apvertus taip pat paspaudžiame ir apskrudiname kitą pusę.
- Pjauname sumuštinį įstrižai (būtina!) ir mėgaujamės.
Skanaus!