Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 5 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

Kai norisi pavalgyti lengvai ir pigiai, įdarytos paprikos – 3 tobuli receptai

Paulius Liškauskas
2024-08-05
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Įdarytos paprikos

Įdarytos paprikos

FacebookTwitterLinkedin

Raudonos, geltonos, žalios, daugiau ar mažiau aštrios, valgomos šviežios, keptos ant grotelių ar konservuotos – spalvingosios paprikos džiugina ne tik išskirtiniu skoniu, gera kaina, bet ir įvairove. Kadaise buvusios tik egzotišku užjūriniu prieskoniu, dabar jos yra įsitvirtinusios lietuvių mityboje ir yra įprastas kasdienis pirkinys, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Paprikas verta valgyti kuo dažniau ne tik dėl naudos sveikatai, bet ir dėl pavydėtino kulinarinio universalumo – vien jas įdaryti galima begale pačių įvairiausių priedų ir visai lengvai paruošti sočią, tačiau neapsunkinančią vakarienę.

„Sakoma, kad nors lietuviai mėgsta eksperimentus virtuvėje, visgi jie ištikimi tradicinėms gėrybėms. Tačiau reikia pastebėti, kad ilgainiui keičiasi ir tai, kas yra „tradiciška“. Pvz., paprikos prieš kelias kartas buvo egzotika, o dabar jos nuolat rikiuojasi populiariausių daržovių TOP10“, – sako G. Kitovė.

Pardavimų statistika rodo, kad pirkėjams arčiau širdies – ryškios ir sultingos saldžiosios raudonos paprikos, į krepšelius taip pat dažnai keliauja ir geltonos bei žalios. Tačiau vien jomis, pasak G. Kitovės, pirkėjai neapsiriboja: „Jie renkasi ir madingąsias „Romero“, kurios išsiskiria savo pailga forma, taip pat mažąsias paprikas, kurios idealiai tinka užkandžiams. Tie, kurie mėgsta ryškesnius gastronominius pojūčius, neapsieina be šviežių aitriųjų paprikų. Plačią jų įvairovę pirkėjai ypač linkę išmėginti per akcijas, kurių stengiamės visuomet pasiūlyti“.

Spalvingos, skanios – ir naudingos

Kartais, kai pamėgtos daržovės tampa įprasto raciono dalimi, lengva pamiršti visus jų privalumus. Paprikos – tai spalvinga gamtos dovana, kuri ne tik džiugina akį bei skonio receptorius, bet ir pasotina mūsų organizmą vertingomis medžiagomis, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Paprikos yra tikros vitaminų bombos, kurios tiesiog sproginėja nuo vitamino C. Ypač jo daug prinokusiose raudonosiose. Skaičiuojama, kad viena paprika gali turėti net dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinas. Taip pat jose gausu vitamino A, antioksidantų, šios spalvingos daržovės yra ir puikus skaidulų šaltinis. O dėl mažo kalorijų skaičiaus, paprikos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo svoriu ar tiesiog nori maitintis sveikiau“, – sako J. Sabaitienė.

Nepamirškite ir pasirūpinti atsargomis žiemai – paprikas galima ir užšaldyti

Paprikos yra tikra kulinarinė chameleonė, galinti prisitaikyti prie bet kokio patiekalo. Jas galima valgyti tiek šviežias, tiek virtas, keptas ar troškintas. Paprikos puikiai tinka sriuboms, salotoms, troškiniams, užkandžiams, garnyrui ir net atsargoms žiemai.

„Į stiklainius galima dėti iš jų pagamintą mišrainę su kitomis sezoninėmis daržovėmis, tokiomis kaip pomidorai ir svogūnai, morkos ir kopūstai, derinti paprikas su cukinijomis, baklažanais, gardinti jas česnakais, imbieru ar netgi medumi. Paprikas galima ir lengvai užšaldyti. Skirtingai nei kai kurių kitų daržovių, paprikų prieš šaldymą nereikia blanširuoti. Jas pakanka nuplauti, supjaustyti ir užšaldyti. Nors atšildytos jos neturės tokios pat traškios struktūros, tačiau išlaikys didžiąją dalį savo išskirtinio skonio“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė.

Vienas iš populiariausių būdų pasaulyje mėgautis paprikomis – jas įdaryti. Jos yra puiki bazė, kai norisi paruošti skanų, lengvą ir nebrangų patiekalą, nes įdarui galima naudoti tai, ką jau turite namuose – nuo mėsos ir ryžių iki daržovių ir sūrio. Pasak G. Urbonavičiūtės, įdarytos paprikos bus vienas paprasčiausių patiekalų, ypač, jei žinosite keletą naudingų patarimų:

Pasirinkite tinkamas paprikas. Rinkitės šviežias, tvirtas ir ryškias paprikas – tai užtikrins geresnį skonį ir išvaizdą. Taip pat naudinga rinktis tokias, kurios turi lygesnį paviršių – taip jos lengviau išstovės inde ar ant grotelių. Be to, geriausia naudoti maždaug vienodo dydžio daržoves, nes tuomet jos visos iškeps vienu metu.

Teisingai išvalykite. Nuplaukite jas po tekančiu vandeniu ir išpjaukite viršutinę dalį su stiebu. Išvalykite sėklas ir vidines membranas, kad liktų tik tuščiavidurė daržovė. Jeigu norite mažesnių porcijų, perpjaukite išilgai per pusę.

Įdomupaskaityti

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21

Naudokite indą su dangčiu. Įdarytas paprikas geriausia kepti uždengtame kepimo inde, kad jos išliktų sultingos ir neišdžiūtų. Jei neturite tinkamo indo su dangčiu, galite uždengti paprikas folija.

Įpilkite skysčio. Kepant paprikas, į kepimo indą įpilkite šiek tiek sultinio ar vandens. Tai padės išlaikyti drėgmę ir suteiks papildomo skonio patiekalui.

Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais, kaip paruošti įdarytas paprikas skirtingiems patiekalams: vienas tiks pusryčiams, kitas – lengviems priešpiečiams, o trečias nenuvils ir sočios vakarienės ieškančių.

Pusryčiams: kiaušiniu ir sūriu įdarytos paprikos

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 2 paprikų, 4 kiaušinių, ½ puodelio mėgstamo sūrio (fermentinio, čederio, fetos ar kito), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šviežių špinatų, ½ svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Paprikas nuplaukite, išskobkite sėklas ir perpjaukite per pusę. Padėkite jas nupjauta dalimi į viršų ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Apšlakstykite jas trupučiu alyvuogių aliejaus ir pabarstykite druska bei pipirais. Kepkite, kol suminkštės (apie 10-15 min.).
  2. Per tą laiką keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, galiausiai sudėkite špinatus ir leiskite jiems suminkštėti bei skysčiui nugaruoti.
  3. Išimkite paprikas iš orkaitės, dėkite į jas špinatus ir atsargiai į kiekvieną puselę įmuškite po kiaušinį (arba galite kiaušinius išplakti su šlakeliu pieno ir sumaišyti su špinatais). Pabarstykite druska, pipirais ir tarkuotu sūriu. Kepkite, kol kiaušiniai bus paruošti (apie 15 min.). Papuoškite šviežiai supjaustytais krapais, petražolėmis arba bazilikais.

Priešpiečiams: įdarytos paprikos su cukinija, rikota ir tunu

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 35 min. (15 min. ruošti ir 20 min. kepti)

Reikės: 2 paprikų, nedidelės cukinijos, 1 svogūno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 150 g rikotos, 1 skardinės tuno, 1 kiaušinio, 2 šaukštų smulkintų šviežių petražolių, skiltelės česnako, druskos ir pipirų pagal skonį, tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paprikas nuplaukite, išskobkite ir atidėkite.
  2. Cukiniją ir svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų. Tada sumaišykite su rikota, nusausintu tunu ir plaktu kiaušiniu. Pagardinkite druska ir pipirais, petražolėmis ir išspaustu česnaku.
  3. Įdaru įdarykite perpus perpjautas paprikas. Sudėkite į orkaitės indą, pabarstykite kietuoju sūriu, uždenkite, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio ir kepkite apie 15 min. Tuomet nuimkite dangtį ir dar 5 minutes pakepkite su grilio funkcija. Patiekalas bus paruoštas, kai paprikos bus minkštos (bet dar šiek tiek tvirtos), o sūris – aukso spalvos.

Vakarienei: malta mėsa įdarytos paprikos grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min.

Reikės: 3 paprikų, ½ kg maltos mėsos, 300 g tarkuoto fermentinio sūrio, 2 svogūnų, 2 skiltelių česnako, 5 pievagrybių, 1 kiaušinio, druskos, pipirų, ½ šaukštelio mairūno, ½ šaukštelio raudonėlio, 1 šaukšto pomidorų tyrės, saujelės alyvuogių be kauliukų, aliejaus.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Grybus nuvalykite, supjaustykite griežinėliais. Kepkite aliejuje kartu su svogūnais ir tuomet šiek tiek atvėsinkite.
  2. Mėsą sumaišykite su kiaušiniu, mairūnu, raudonėliu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite tarkuotą sūrį, pomidorų tyrę ir išspaustą česnaką. Sudėkite atvėsusius grybus.
  3. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išskobkite. Pripildykite įdaru, apšlakstykite aliejumi ir dėkite ant skardos į kepsninę, kepkite apie 45 min. arba kol mėsa iškeps.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“
Kultūra

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje
Kultūra

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje: panirkite į tradicijas, istoriją ir kūrybą
Laisvalaikis

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje

2025-09-24
Jau šį savaitgalį - festivalis „Sveika, Neringa!“
Laisvalaikis

Jau šį savaitgalį – festivalis „Sveika, Neringa!“

2025-09-19
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-19
Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais
Laisvalaikis

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

2025-09-18
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30
Sukčiai
Klaipėda

Sukčiai, prisistatę policijos ir banko darbuotojais, apgaulės būdu išviliojo apie 20 000 eurų

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
cigaretės

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

2025-11-03
Iš dviženklio deficito išlipę šiauliečiai įspūdingu ketvirtuoju kėliniu parbloškė „Neptūną“

Aštuntasis šiauliečių laimėjimas tarpusavio mačuose su Klaipėdos „Neptūnu“

2025-11-03
Žvakės

Artėjant Vėlinėms aplankyti išėjusių Palangos savivaldybės tarybos narių, miesto garbės piliečių kapai

2025-11-03
19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

19 taškų deficitą prieš vicečempionus nubraukę palangiškiai nutraukė nesėkmių seriją

2025-10-31

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28

Naujausi

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.